Want to make creations as awesome as this one?

podaci preuzeti s dostupnih web stranica

Transcript

Dan

radija

Početak obilježvanja

1

2

3

4

5

Što je radio?

Tko je izumio radio?

Radio voditelj

Radio stanice u Rijeci

2021.

7

Zadatak

6

Poslušajmo

Obilježavamo Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", počeo emitiranje 13. veljače 1946.

Radio je uređaj za bežično primanje i prijenos komunikacijskih signala valovima. Svrha je radija obavještavanje slušatelja, ali i informiranje o kulturnim, zabavnim i drugim događajima. Tu zadaću obavlja jedan lanac koji čine mikrofon, sredstva za stvaranje tona, odašiljač i prijamnik.

Smatra se kako je Nikola Tesla izumio radio. On je objasnio način prijenosa radiofrekvencije. Ovako je izgledao stari radio Nikole Tesle.

U svakoj radio postaji rade novinari koji su i voditelji (spikeri), majstori za ton i urednici. Voditelji imaju ugodan glas i razgovjetan govor. Moraju biti koncentrirani i vješti kako bi radili nekoliko aktivnosti odjednom (puštali glazbu i reklame, čitali vijesti, razgovarali uživo sa slušateljima) i snalažljivi u nepredvidljivim situacijama (kada neke vijesti dođu iznenadno).

Dragi učenici, vaš je zadatak uz pomoć svojih učitelja snimiti kratku radio emisiju pritom pazeći na razgovjetan, jasan i glasan govor te uvježbanost u čitanju. Zajedno odaberite što biste snimali: - intervju s učenikom iz razreda koji je postigao neki uspjeh - reklamu za neku knjigu, slikovnicu, školski pribor, - čitanje ulomka iz lektirnog djela, zanimljivog teksta s poukom kojeg ste pročitali sa svojim učiteljima ili kod kuće Veselimo se čuti vaše emisije! Učiteljice Marijana, Jelena, Anamarija i Morena

Radio emisije mogu biti: obrazovne, glazbene, informativne, umjetničke, ... Poslušajmo jednu kratku emisiju čitanja poezije... Kutić poezijeEMITIRANO: 31.01.2021 16:40 UREDNIK: Nives Madunić Barišić Izbor iz pjesničke zbirke Čudo za djecu predškolske i školske dobi koje povezuju istinske...Hrt