Escapa't del Patriarcat
Joventut Vilassar de Dalt
Created on February 3, 2021
More creations to inspire you
LET’S GO TO LONDON!
Personalized
SLYCE DECK
Personalized
ENERGY KEY ACHIEVEMENTS
Personalized
CULTURAL HERITAGE AND ART KEY ACHIEVEMENTS
Personalized
ABOUT THE EEA GRANTS AND NORWAY
Personalized
DOWNFALLL OF ARAB RULE IN AL-ANDALUS
Personalized
HUMAN AND SOCIAL DEVELOPMENT KEY
Personalized
Transcript
@joventut_vdd
ESCAPA'TPATRIARCAT
ROOM ESCAPE
del
T'atreveixes?
GUIA PER NAVEGAR A TRAVÉS DEL ROOM SCAPE
En algunes pàgines trobaràs interrogantsque bones pistes et donaran.Damunt hauràs de clicari una finestra amb la informació se t'obrirà.
Les bombetes, idees i informació et donaranper defugir del patriarcat.
Retrocedeix si t'has perdut.Avança si n'estàs segur/a.
ENDAVANT!
Si una lupa et trobes, obre-la! perquè t'ajudarà a avançari una nova prova superar!
Encén o apaga la música quan ho necessitis
Sabies que el Patriarcat es practica en molts àmbits del nostre quotidià? Descobreix alguns dels escenaris en els quals el patriarcat oprimeix, invisibilitza, denigra, i, un llarg etcètera d'accions que infravaloren a la dona.
Els estereotips de gènere són aquells prejudicis que s'han construït i transmès al llarg del temps i a través de les diferents societats, els quals classifiquen el condicionament psíquic i físic de les persones, dividint-los entre homes i dones i limitant les seves possibilitats de desenvolupament de certes capacitats personals, culturals, socials, econòmiques, polítiques, esportives, emocionals, etc.
El patriarcat també es troba en l'educació:
- Educació en el si de la família (per exemple: promoure l'assignació de les tasques de la llar per igual, sigui quin sigui el sexe del/a fill o filla).
- Educació a l'escola (per exemple: fomentar la coeducació i l'educació en valors, promocionant la igualtat entre nens i nenes perquè esdevingui una societat igualitària).
- Educació en la nostra societat (a través de les campanyes publicitàries, de les polítiques socials, de l'oci cultural, etc.)
Els Rols de gènere engloben aquells comportaments que s'esperen d'una persona per raó del seu sexe. Per exemple, condicionar que una dona se'n carregui de les cures de menors i/o persones dependents, o de les tasques de les llars, tan sols pel fet d'haver nascut dona.
Les societats patriarcals han creat una visió del món androcèntrica, és a dir, una societat centrada en l'home. Això ha provocat que en l'ús del llenguatge, la dona sigui discriminada i invisibilitzada, utilitzant formes gramaticals masculines i emprant un llenguatge sexista.
En l'àmbit laboral s'hi suma una llarga llista de situacions en què les dones es troben en desigualtat envers els homes. Conceptes com:
- Sostre de vidre: les dones aconsegueixen molt pocs llocs directius en comparació als homes.
- Escletxa salarial: els homes tendeixen a disposar d'un sou superior al de les dones per exercir les mateixes tasques.
- Rols professionals: Limitar certes professions segons el teu sexe.I ara que llegeixes això: Podries dir-nos quantes dones bomberes coneixes?
Hi ha molts matisos quant al terme "cultura". En aquest cas, ens referirem a la cultura musical, cultura visual, cultura de tradicions, i tot allò que englobi la cultura general d'oci. I és que, per posar un exemple, les lletres de moltes cançons esdevenen un clar exemple de quin és el concepte que es té de la dona en la societat patriarcal en la qual vivim i com se la denigra. Sense anar més lluny, una famosa cançó de Maluma va ser denunciada per nombroses plataformes per tal que la retiressin, en concret, "cuatro babys". La coneixes?
El patriarcat també condiciona la imatge de la dona, estipulant prototips i cànons de bellesa, lluny del que és natural pel cos femení. També crea rols d'imatge com és encasellar a les nenes amb el color rosa i vestides amb faldilla, mentre que els nens vesteixen de blau i amb pantalons. Tanmateix, també s'ha estereotipat el cos de la dona com a "dona objecte". Hi ha molts altres àmbits en els quals el patriarcat té dominància sobre les dones i la seva imatge. Per exemple: en el cas que siguis noia, et depiles? Per què?
El/La ___________ es basa en el fet que qualsevol persona de la societat és tan respectable i vàlida com totes les altres, sense distinció de sexe.
Pots arrossegar la llum per buscar entre la foscor.Fes clic en l'opció que creguis correcte i encreua els dits mentre comproves si és certa.
Poder masculí
Estereotips de gènere
Igualtat de gènere
BretxaSalarial
¡ERROR!
Aquesta afirmació és incorrecta:Els estereotips i rols de gènere són creences, idees preconcebudes i prejudicis que s'han anat construint i transmetent culturalment en les societats al llarg del temps i que reparteixen atributs de les persones entre homes i dones, limitant les seves respectives expectatives de vida i possibilitats de desenvolupament personal.
TORNA A INTENTAR-HO
¡ERROR!
Aquesta afirmació és incorrecta:La Bretxa Salarial és la diferència del salari mitjà de les dones respecte del salari mitjà dels homes, expressada en forma de percentatge. És un indicador de discriminació retributiva atès que indica en quina mesura el salari dels homes és superior al salari de les dones.
TORNA A INTENTAR-HO
¡ERROR!
Aquesta afirmació és incorrecta: El feminisme escapa de la dominància del poder de l'home. Aquest poder és opressor, dominant, abusiu, controlador, infravalorant, manipulatiu, i un llarg etcètera de característiques que el defineixen com a un poder que anul·la a la dona i el qual, per culpa de l'estructura patriarcal en la qual vivim, s'ha cronificat en el si de la nostra societat.
TORNA A INTENTAR-HO
CORRECTE!
Coneixes la sèrie de llibres "Vet aquí dues vegades?"Vet aquí dues vegades' una nena anomenada Caputxeta. Una Caputxeta que, aquest cop, no tindrà por de cap llop, no s'espantarà d'unes dents grans i prendrà les seves pròpies decisions. 'Vet aquí dues vegades' és una segona oportunitat pels contes de sempre. Sense sexisme, sense violència, ni desigualtat. Màgics, divertits i coeducatius.
Prem en el teclat el número del diaque se celebra el Dia Internacional per la Dona.
Prem en el teclat la primera lletra del mesque se celebra el Dia Internacional per la Dona.
8M
Entre les diferents teories sobre el 8M, aquesta explica que: El 8 de març del 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema ‘Pa i roses’ per protestar per les míseres condicions laborals i reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil. Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets, i diferents moviments, successos i mobilitzacions (com la vaga de les camiseres del 1909) es van succeir a partir de llavors. L’episodi també va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de la Dona el 8 de març. El capítol més cruent de la lluita pels drets de la dona es va produir, no obstant, el 25 de març del 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants d’entre 14 i 23 anys.
quin dia SE celebra el dia internacional de la dona?
Serà aquest el codi secret?
CORRECTE!
Recorda de guardar el codi secretque sense desxifrar t'has trobat... El necessitaràs més endavant!
VERTICALS1.- La dona, encara té el rol de ser l'encarregada de la ----- de la llar.2.- Encara avui dia, la dona segueix considerant-se com a ---- -------.
HORITZONTALS3.- I quantes escenes hem vist en que l'home arriba a casa i ja té el ------ a taula esperant-lo?4.- Avui en dia encara hi ha molts països que les dones no poden conduir ------.5.- Joc de taula el qual, fins fa molt poc, era considerat un joc només per homes.
En el videoclip surten els rols intercanviats. Sabries trobar 5 d'aquests rols de gènere que encara discriminen a la dona?
1.- La dona, encara té el rol de ser l'encarregada de la ------ de la llar.
NETEJA
NORMES
2.- Encara avui dia, la dona segueix considerant-se com a ---- -------.
DONA OBJECTE
DIVAONÍRICA
3.- I quantes escenes hem vist en que l'home arriba a casa i ja té el ------ a taula esperant-lo?
MENJAR
MESCAL
4.- Avui en dia encara hi ha molts països que les dones no poden ------.
COREJAR
CONDUIR
5.- Joc de taula el qual, fins fa molt poc, era considerat un joc només per homes.
POKER
PODER
Fantàstic! Sembla que poc a poc, ens apropem a la clau que ens alliberarà del patriarcat.
Et ve de gust seguir escoltant una mica de música?
Endavant!
quina cançó està sonant?
tema 1/2
(Le Tigre)
(Kristin Chenoweth ft. Ariana Grande)
Hot Topic
You Don't Own Me
(Jennifer Lopez)
Ain't Your Mama
Kristin Chenoweth - You Don't Own Me (Lyric Video) ft. Ariana Grande
SEGÜENT
CORRECTE!
La cançó expressa una emancipació amenaçada, ja que la cantant li diu a un amant que no és el seu amo, que no ha de dir-li què fer o què dir, i que no ha d'exhibir-la. La lletra de la cançó es va convertir en una inspiració per a les dones joves i a vegades se cita com un factor en la segona onada del feminisme.
quina cançó està sonant?
tema 2/2
(Clara Peya)
(Roba Estesa)
Les Criades
Oceanes
(Pupil.les)
Estima't
SEGÜENT
Pupil·les - Estima't / Vídeo Líric Oficial (Amb Tremenda Jauría)
CORRECTE!
Mescla de sororitat i empoderament, explica que és el moment d’alçar-se i prendre les regnes del joc.
Genial!Ara ja has conegut algunes cançons feministes.
T'atreveixes a descobrir-les?
Inclús potser algun cop les has escoltat, taral·lejat o cantat, sense parar esment en el significat de la lletra...
tanmateix, també hi ha moltes cançons que denigren a la dona i que tenen un fort contingut masclista.
sabries dir-nos quina d'aquestes cançons atempta contra la dona?
Jeepeta Remix
OCEANES
ERROR...Precisament, t'animem a escoltar aquesta cançó feminista.La mateixa Clara Peya diu de la frase "Que el món sigui una plaga de princeses indomables", la qual apareix en la cançó:Per a mi aquesta frase és el lema del disc: que el món sigui una plaga de princeses indomables, que trenquem estereotips, que ens apoderem, que fem el que ens roti, que tinguem la força i que despertem.
CONTRA LA PARED
en guerra
ERROR...Precisament, t'animem a escoltar aquesta cançó feminista, reivindicativa, solidària, revolucionaria, i un llarg etcètera de característiques que la defineixen com un himne contra el Patriarcat.
I QUINA D'AQUESTES DUES CANÇONS DIRIES QUE TAMPOC ÉS, PRECISAMENT, FEMINISTA?
amb aquesta cançó, NIO GARCÍA reflexa la dominància de l'home envers la dona, a la vegada que la denigra i la tracta com a un objecte sexual.
CORRECTE!
creus que aquesta lletraens ajudarà a escapar del patriarcat?
CORRECTE!
aquesta cançó de jiggy drama, parla directament de violar A una noia si ella es resisteix a realitzar l'acte sexual amb ell
de segur que ara tens més ganes d'alliberar-te del patriarcat... donem-li la volta!
Alliberada a qualsevol espai No deixaràs que ningú t'ature mai Seràs l'estel que guiarà Seràs l'estel que guiarà la llibertat
a quina cançó es correspon aquesta estrofa?
I TU, SOLS TU
LES CRIADES
CANT DE LLUITA
ERROR!
TORNA A INTENTAR-HO
CORRECTE!
Sento que ja estem més a prop de trobar la clau!
Seguim?
El 8M(de la A a la Z)
COMENÇAR
És el punt de vista segons el qual l'home és el centre i la mesura del món.
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
X
Y
Z
W
V
AMB LA A
A
Androcentrisme
Androginisme
Bresca
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
X
Y
Z
W
V
Diferència entre les taxes masculina i femenina en una categoria d'anàlisi que serveix per a mesurar la desigualtat entre un i un altre sexe per a un paràmetre determinat.
COMENÇA PER LA B
B
A
Bretxa de gènere
Els homes i les dones han de responsabilitzar-se per igual de les tasques de la cura de la llar i de la família, assignades tradicionalment a les dones.
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
X
Y
Z
W
V
A
COMENÇA PER LA C
B
Corresponsabilitat
Compartimentar
Tota distinció, exclusió o restricció basada en el sexe que té per objecte o per resultat menyscabar o anul·lar l'exercici per les dones dels drets humans i les llibertats fonamentals.
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
X
Y
Z
W
V
A
AMB LA D
C
Discriminació contra la Dona
Distinció de gènere
B
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
X
Y
Z
W
V
A
Camp interdisciplinari que estudia la identitat de gènere i la seva representació. Inclou els estudis de les dones (que inclou les dones, el feminisme, el gènere i la política), els estudis dels homes i els estudis queer.
COMENÇA PER LA E
D
Estudis de gènere
aquesta de regal!
C
B
Feminisme
Feminicidi
Z
Moviment social que denuncia la submissió tradicional de les dones als homes i promou l'equiparació de drets entre els dos gèneres.
A
AMB LA F
D
V
Y
X
W
U
T
S
R
Q
P
O
N
M
L
K
J
I
H
G
F
E
C
B
Conceptes socials de les funcions, comportaments, activitats i atributs que cada societat considera apropiats pels homes i les dones. Les diferents funcions i comportaments poden generar desigualtats de gènere, és a dir, diferències entre els homes i les dones que afavoreixen sistemàticament a un dels dos grups.
Gènere
Genomes
Z
A
AMB LA G
D
V
Y
X
W
U
T
S
R
Q
P
O
N
M
L
K
J
I
H
G
F
E
C
B
Principi que implica l’alienació del sexe biològic, l’orientació sexual, la identitat de gènere i els rols de gènere. Segons aquest concepte, una persona que ha nascut amb genitals femenins ha de sentir-se atreta només per homes, identificar-se amb el gènere femení i reproduir els rols i actituds associats a aquest gènere.
Z
A
AMB L'H
D
V
Y
X
W
U
T
S
R
Q
P
O
N
M
L
K
J
F
I
H
G
Heteronormativitat
Heterosexualitat
E
C
B
Z
Qualitat que implica que homes i dones han de tenir els mateixos drets i beneficis i ser tractats amb el mateix respecte. És una obligació de dret internacional.
A
COMENÇA PER LA I
D
V
Y
X
W
U
T
S
R
Q
P
O
N
M
G
L
K
J
F
I
H
Igualtat de gènere
Identitat de gènere
E
C
B
Beijing
Fiji
Z
Lloc on es va celebrar la IV Conferència Mundial sobre la Dona en el 1995.
A
CONTÉ LA J
D
V
Y
X
W
U
T
S
R
Q
P
H
O
N
J
M
L
F
K
J
I
E
C
B
Z
Sostenia que: "Un dels instruments més eficaços del govern patriarcal és el domini econòmic que exerceix sobre les dones".
A
CONTÉ LA K
D
aquesta de regal!
V
Y
X
W
U
T
S
R
I
Q
H
P
O
N
G
M
L
F
K
J
Kate Millet
E
C
B
Z
A
Alternativa a l’anomenat llenguatge sexista que inclou l’ús del femení genèric o el desdoblament (els professors i professores, per exemple), entre més propostes.
D
COMENÇA PER LA L
V
J
Y
I
X
H
W
U
G
T
S
R
F
Q
P
O
N
M
L
K
Llenguatge Inclusiu
Llenguatge per la igualtat
E
C
B
Masclisme
Misogínia
Z
Actitud basada en l’atribució de superioritat a l’home sobre la dona.
A
AMB LA M
D
V
Y
K
X
W
J
U
T
I
S
H
R
Q
P
G
O
F
N
M
L
E
C
B
Z
Models de masculinitat alternatius a la coneguda com a masculinitat hegemònica o masculinitat tòxica. Per exemple: no avergonyir-se de fer públics els sentiments de tristesa.
A
COMENÇA PER LA N
D
aquesta de regal!
V
L
Y
K
X
J
W
U
I
T
S
H
R
G
Q
P
O
F
N
M
E
C
Noves Masculinitats
B
Z
Són les diferents etapes que ha viscut el moviment Feminista des que va néixer.
A
AMB LA O
D
V
M
L
K
Y
X
J
I
W
U
T
H
S
R
G
Q
F
P
O
N
Onades Feministes
Oceanes Feministes
E
C
B
Paritat
Patriarcat
Z
Participació equilibrada de dones i homes en les posicions de poder polític, econòmic i social.
A
COMENÇA PER LA P
D
V
N
M
L
K
Y
J
X
I
W
H
U
T
G
S
R
F
Q
P
O
E
C
B
Teoria Queer
Z
Conjunt d'idees sobre el gènere i la sexualitat humana que sosté que els gèneres, les identitats sexuals i les orientacions sexuals no estan essencialment inscrits en la naturalesa biològica humana, sinó que són el resultat d'una construcció social, que varia en cada societat.
A
CONTÉ LA Q
D
aquesta de regal!
V
O
N
M
L
K
J
Y
I
X
H
W
U
T
G
S
F
R
Q
P
E
C
B
Z
Situació que garanteixi la presència de dones i homes de manera que, en el conjunt de persones a què es refereixi, cada sexe ni superi el seixanta per cent ni sigui menys del quaranta per cent.
A
COMENÇA PER LA R
D
V
P
O
N
M
L
K
J
I
Y
X
H
W
G
U
T
F
S
R
Q
Representació equilibrada
Referència igualitària
E
C
B
Sororitat
Sensibilitat
Z
Solidaritat, respecte i suport mutu entre dones per a establir relacions positives i una aliança existencial i política que contribueixi a l’eliminació social del masclisme i a l’apoderament individual i col·lectiu de les dones.
A
AMB LA S
D
V
Q
P
O
N
M
L
K
J
I
Y
H
X
G
W
U
F
T
S
R
E
C
B
Z
Instrument per a integrar la perspectiva de gènere en l'exercici de les competències de les diferents polítiques i accions públiques, des de la consideració sistemàtica de la igualtat de gènere.
A
COMENÇA PER T
D
aquesta de regal!
V
R
Q
P
O
N
M
L
K
J
I
H
Y
X
G
W
U
F
T
S
E
Transversalitat
C
B
Z
EIGE ... és l'Institut Europeu de la...:
A
CONTÉ LA U
D
V
S
P
R
Q
O
N
M
L
J
K
J
I
H
Y
X
G
F
W
U
T
E
C
B
Dona Unitiva
Igualtat de gènere
Z
Violència física, psicològica, sexual, econòmica o simbòlica que s’exerceix contra les dones i que té com a resultat el dany o patiment físic, sexual o psicològic.
A
AMB LA V
D
aquesta de regal!
V
T
S
R
P
Q
O
N
M
L
K
J
I
H
G
Y
F
X
W
U
E
C
B
Violència masclista
Virginia Woolf
Wu Zetian
Z
Va dir:"La bellesa ha de trencar-se diàriament per a romandre bella".(una de les escriptores més influents de la literatura del segle XX i qui més va defensar els drets de les dones a través dels seus text)
A
CONTÉ LA W
D
U
T
S
R
P
Q
O
N
M
L
K
J
I
H
G
Y
X
F
W
V
E
C
B
Z
Plataforma per a la recerca i la producció artística sobre identitat i cultura de xarxes
A
CONTÉ LA X
D
aquesta de regal!
V
U
T
S
R
P
Q
O
N
M
L
K
J
I
H
G
Y
F
X
W
E
C
B
X0y1: Assajos sobre gènere i ciberespai
Z
Va redactar la Primera Declaració dels Drets de la Dona i de la Ciutadana, al 1791.
A
CONTÉ LA Y
D
W
V
U
T
S
R
Q
P
O
N
M
L
K
J
I
H
G
F
Y
X
E
C
B
Betty Friedan
Olympe de Gouges
Z
"La Meva història és la història de moltes noies".Discurs d'acceptació del Premi Nobel de la Pau de Malala Yousafzai, pronunciat a Oslo el 2014.
A
CONTÉ LA Z
D
W
aquesta de regal!
X
V
U
T
S
R
Q
P
O
N
M
L
K
J
I
H
G
F
Y
E
C
B
Malala Yousafza
A
D
W
X
V
U
T
S
R
Q
P
O
N
M
L
K
J
I
H
G
F
Y
E
C
B
Z
ENHORABONA!
SOM-HI!
ESTÀS A UNA PROVADE PODER ESCAPARDEL PATRIARCAT!
1977
1949
1970
1911
1975
1992
Recordes aquell codi secret que tenies sense desxifrar?Doncs ha arribat el moment de saber què és!
Pista: va ser el 8M d'aquell any en què el Dia Internacional de la Dona es va declarar per les Nacions Unides.
TANCADA
TANCADA
TANCADA
TANCADA
TANCADA
450
630
150
205
915
MOLT BÉ!JA HAS POGUT OBRIR LA TAQUILLA, PERÒ, I LA CLAU?
Volem escriure de nou,la paraula DONA
Lucía Sánchez Saornil
Si vols entrar a la Biblioteca Jove i veure algunes recomanacions de lectura feminista, segueix la fletxa
Que puguem reescriure la històriai esborrar allò que ellsvan escriure,abusivament,sobre nosaltres.
Sona: Mil Voltes Rebels - Kòdul
Biblioteca
JoVe
+ referències:
@BiblioManyer
Història autobiogràfica de la iraní Marjane Satrapi, de com va créixer en un règim fonamentalista islàmic que la va acabar portant a abandonar el seu país. El còmic comença l'any 1979, quan Marjane té deu anys i des de la seva perspectiva infantil és testimoni d'un canvi social i polític que posa fi a més de cinquanta anys del rei Sha de Persia a Irán i dóna peu a una república islàmica. A mesura que va creixent, s'adona que el nou règim ha caigut en mans dels integristes i que no porta res bo a ella i a les dones del seu país
Tinc cony i sóc una dona. O això m'han dit des que vaig néixer. Blanca i europea. M'agraden els homes i visc en parella: una relació heterosexual i monògama. Vaja... que sóc molt mainstream. I ric sola de pensar-ho. Però és així: acumulo força privilegis i la meva vida sentimental és d'allò més convencional. Aleshores, què faig qüestionant l'amor romàntic, la cultura monògama, la família tradicional, el codi binari de gènere i els seus rols sexistes? Sí, a la pràctica, reprodueixo feliçment el patró.
En 1977 Una té dotze anys. A les criatures de la seva edat els van el punk o el ska, però Una està aprenent a tocar a la guitarra "Mull of Kintyre", que li sembla molt bona cançó. Mentre la policia fracassa a resoldre el cas de l'assassí en sèrie sobrenomenat l'Esbudellador de Yorkshire, que acabarà matant a tretze dones, Una sofrirà una sèrie d'actes violents que la faran sentir-se indefensa, sola i culpable, alhora que li faran emprendre un llarg camí per a alliberar-se de les seqüeles d'una violència quotidiana i banalitzada.
Reflexió sobre com s'ha construït al llarg de la història la diferència entre homes i dones, i sobre com les dones encara avui ho tenen més difícil: per ser escoltades, per caminar de nit sense por, per denunciar els assetjaments, per reivindicar els seus drets, per erradicar la cultura de la violació i dels privilegis sexuals. I alhora són textos plens d'intel·ligència i esperança que conviden a tots, homes i dones, a pensar en la vigència del feminisme
El Diari Lila de la Carlota no és una novel·la. Tampoc un diari íntim qualsevol. La Carlota, encuriosida pel joc proposat per l'àvia, observa el món amb les «ulleres liles» i comprova com situacions quotidianes que semblaven inqüestionables són injustes i discriminatòries. ¿Qui s'ha inventat que, en qüestions amoroses, els nois han de prendre la iniciativa? ¿Per què el físic de les noies és més important que el dels nois? I topa, també, amb l'horror de les xifres. El setanta per cent dels pobres de la Terra són dones...
L’autora explica per què és feminista i perquè tots hauríem de ser-ho. Un camí vital on s’ha trobat amb persones inspiradores, lectures reveladores i diferents anècdotes. El llibre és també la història de dones valentes que van marcar el camí. El seu exemple ens ajuda a despertar les nostres consciències. Aquesta és una història sobre totes les dones. Leticia Dolera ens convida a abraçar la causa, que és la de totes les persones que somiem amb una societat justa. Per molt que ens hagin repetit que Eva va pecar mossegant la poma, nosaltres sabem que allò va ser precisament el que la va fer sàvia. Llavors, què? Et ve de gust fer un mos?
Filòsofes, rebels, activistes: aquest llibre gràfic explica la història del feminisme en el context euro-nord-americà des de l'antiguitat fins als nostres dies. No només aborda les principals figures sinó també debats feministes importants com, per exemple, la igualtat de drets, la feina domèstica, l'amor lliure, la identitat i la diferència.
Un llibre que recull el transcendental discurs que va oferir l'autora a TEDxTalk sobre el significat de ser feminista en ple segle XXI. Un breu assaig que té el poder que les seves paraules ressonin dins el cap de qui les llegeix. Aquest és el poder que tenen els grans assajos per canviar la societat.
Escrit a tres mans per les principals organitzadores de la vaga feminista dels EUA. L’habitatge inaccessible, els salaris baixos, l’atenció medica universal o la violència policial són “qüestions feministes que el feminisme ‘mainstream’ no aborda”. El manifest considera que és més important incrementar el salari mínim o impulsar un servei sanitari i de cura dels fills universal que tenir més dones com a directores executives a les empreses o als seients del Parlament.
Una dona neix o es fa dona? Poden els homes ser feministes? Encara necessitem el feminisme en el segle XXI? Aquest llibre respon aquestes i altres preguntes explorant la lluita per la igualtat al llarg dels últims segles. Tant si has sigut feminista tota la vida com si acabes d’interessar-te per aquest moviment, en aquest llibre trobaràs una font d’inspiració.
El llibre de la periodista relata el seu propi despertar al feminisme. “Si fa tres anys m’haguessin preguntat si era feminista, hauria respost: No. Jo creia que el feminisme era una cosa passada, queca, antiga, de dones que no s’havien adaptat a una nova manera de viure, i que ja no calia perquè s’havia aconseguit viure amb igualtat”, explica l’autora. Oltra descriu el feminisme com una revelació en primera persona. “No pretenc fer cap tesi, no pretenc ensenyar a ningú què és el feminisme. Només és un granet de sorra més, el meu i en primera persona, per sacsejar consciències”.
El llibre és un recull gràfic de la lluita feminista des del moviment sufragista fins ara. Hi ha icones molt conegudes, cartells de manifestacions, pòsters, il·lustracions, logotips, campanyes…; un recorregut pel feminisme des del vessant gràfic. Destinat especialment als i les joves i als qui creuen que el feminisme va començar ahir, “perquè vegin quanta feina s’ha fet”.
Bel Olid s'enfronta a la discriminació cap a les dones exposant els conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel·ligent, radical i sorprenent. És una guia imprescindible.
L’autora es rebel·la contra la societat actual i contra al patriarcat que impera encara en el nostre dia a dia. En els seus poemes ens parla de temes actuals com les desigualtats de gènere, l’assetjament al carrer o el ressorgiment de la revolució feminista.
Un inquietant dietari trobat en un cotxe accidentat ens planteja una visió de la història diferent. ¿I si les coses que passen entre homes i dones no són producte d’una herència cultural sinó que hi ha alguna cosa més? ¿I si hi hagués algú movent els fils per evitar qualsevol canvi? David Miró planteja un nou punt de vista sobre la història del feminisme en forma de thriller.
La Vivian Carter n'està farta. Farta que a l'institut de secundària de la petita ciutat de Texas on estudia s'afavoreixi els nois de l'equip de futbol americà per sobre de tot. Farta dels codis de vestir sexistes, de l'assetjament als passadissos i dels comentaris masclistes dels nois durant les classes, que ningú no condemna ni castiga. Però sobretot, està farta de complir sempre les normes. Prenent l'exemple de la seva mare, seguidora als anys noranta d'un moviment de grups musicals que tocaven punk rock, parlaven sobre la igualtat de drets i elaboraven petits opuscles, la Viv vol fer alguna cosa perquè tot això canviï. I a partir d'una iniciativa que en principi sembla passar desapercebuda, la noia s'adona que ha començat ni més ni menys que una revolució de les noies.
Defred és Criada en Gilead, una república on a les dones se'ls prohibeix treballar, llegir i entaular amistats. Serveix en la llar del Comandant i la seva Esposa, i en el nou ordre social té una única comesa: una vegada al mes, tombar-se boca amunt i resar perquè el Comandant la deixi embarassada, perquè, en una època en què a penes neixen nens, Defred i les altres Criades valen en la mesura en què són capaces d'engendrar.
Les peripècies de la vida de l'Intisar són el resultat dels testimonis de desenesde dones que va conèixer Pedro Riera en els seus viatges a Iemen iJordània en 2016, però també en els quals va dur a terme en 2011 durant lesrevoltes de la Primavera Àrab a Iemen. El seu talent narratiu dota d'autènticahumanitat a aquest personatge de paper que expressa la lluitaquotidiana i les esperances de les dones iemenites a les quals la guerra civil il'exili, les alliberen en part del control masculí.
Científiques, actrius o activistes, aquestes dones són valeroses: atrevides, decidies i van lluitar per aconseguir els seus somnis i tirar endavant en els seus respectius períodes històrics. Moltes d’elles van fer saltar pels aires els perjudicis socials i ens van demostrar que posar-li valor i perseverança no és només cosa d’homes. Apareixen moltes dones com Agnodice: ginecòloga grega que es va haver de vestir d’home per poder treballar i aconseguir que les dones poguessin exercir la medicina en el seu país.
El segon sexe (Le Deuxième Sexe, en francés) és un llibre escrit el 1949 per Simone de Beauvoir, quan tenia 41 anys. Es tracta d'una de les obres més conegudes i més importants per al moviment feminista. De fet, és gràcies a aquesta obra que Simone de Beauvoir és tinguda com a «mare espiritual» de l'anomenada segona onada feminista. Això no vol dir, però, que El segon sexe no hagi estat una obra polèmica des que va ser publicada. L'obra tracta les diferents raons per les quals la dona ha estat bandejada de tots els dominis de la societat, si exceptuem la casa. Simone de Beauvoir hi afirma que són els homes els qui governen la societat i que les dones estan temptades de dedicar-se exclusivament al seu matrimoni i als seus fills, limitant així la seva llibertat. Aquesta situació neix del fet que la dona no es troba capaç o que no desitja quedar-se soltera, sigui per raons econòmiques o socials. La societat, els pares, la religió, tot, reafirma a les dones que són inferiors als mascles i que han de tenir un marit. El desenvolupament de les noies en relació amb els nois i al món que les envolta els demostra —tant a elles com a la societat— que la dona no té les mateixes capacitats que l'home. L'autora hi parla de totes les circumstàncies que porten la gent a creure en la inferioritat de les dones i els efectes que això té sobre l'elecció de les dones de casar-se i deixar de banda la seva pròpia carrera. L'obra, a més, parla de la trampa que el casament i els fills representen, ja que són responsabilitats molt més feixugues per a elles que no per als homes, i això és per culpa del paper que ocupen en la casa i que no ocupen fora de l'àmbit domèstic. La major part de les vegades, la dona sacrifica la seva carrera per la del seu home. Simone de Beauvoir exposa la situació global de les dones i s'adona que tant l'home com la dona en són responsables. La dona no hauria d'abandonar la seva carrera pel seu home i els seus fills. I el seu marit no hauria d'afavorir que ho fes. Beauvoir hi explica, a més, que en un món en què els dos sexes fossen iguals, els dos serien més lliures. Si l'home dóna l'oportunitat a la dona de tenir una carrera significativa, ella es focalitzarà cada cop menys en ell i podrà ser més independent. En El segon sexe, hi ha nombrosos arguments que demostrarien que la desigualtat dels sexes es produeix arran de la divisió de les tasques a la casa i de la poca participació de les dones en molts dominis, com ara el treball o la política. Així, la major part de llocs importants són ocupats per homes. Hi ha, per tant, sempre una desigualtat que cal intentar de comprendre per així saber com corregir aquesta situació en el futur. El segon sexe és una obra que parla dels problemes de la dona, per tant, i que per a moltes dones continua sent una anàlisi pertinent i útil sobre aquest tema.Referència: Viquipèdia
Sona: Cançó per fer CamíIdea original d'Ovidi3 Música de Borja Penalba - Poema de Maria Mercè Marçal