Want to make creations as awesome as this one?

Увод у час за тематски дан - Лик и дело Светог Саве

Transcript

Мрежа и површина пирамиде

Како рачунамо површину пирамиде?

P = B + M

P = a*a + 2ah

P = ab + aha + bhb

Kако рачунамо површину пирамиде, која је општа формула? Која је формула за израчунавање површине троугла, једнакостраничног троугла и правоуглог? Која је формула за израчунавање површине четвороугла? Која је формула за израчунавање површине правилног шестоугла?

Реши задатак - Збирка задатака, стр. 62 / 8. д) Када цифре десетица и јединица двоцифеног броја у резултату замене места добићеш датум када сваког првог месеца у години славимо његово име. О коме је реч?

Иди на страну ...

Први српски архепископ и просветитељ. Градио је школе, болнице и манастире. Проглашен је за светитеља, а дан његове смрти 27. јануар, слави се као школска слава..

Када је дошао до седамнаесте године узраста свога, родитељи његови стадоше размишљати да га по закону ожене. А богодани божаствени младић увек је у молитви тражио како и на који начин да побегне од света и од свега да се ослободи ради Бога. (…) [Једног дана] дођоше к његовим родитељима неки иноци из Свете горе Атона, да приме потребну помоћ свом сиромаштву. А деси се да је један од њих био родом Рус. Божанствени младић сакривши овога насамо, испитиваше га о Светој гори, пошто га је најпре утврдио заветом да неће ником открити његову тајну. А овај му исприча све по поретку пустињачком (…) А младићу док слушаше о иночком животу и усрдности за Бога и њиховим добрим занимањима, извори суза изливаху се као река из очију његових. Теодосије. Житије св. Саве

Свети Сава