Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Kvíz

Magyar Kultúra Napja

Déri MúzeumDebrecen2021. január 22.

START

1/12+1

Mikor tűnt el Rejtő Jenő?

Április elsején

Szilvesztert követően

Farsang keddjének bolond estéje után

Helyes válasz! Rejtő Jenő eltűnéséről a korabeli sajtó újságcikkekben számolt be, és rendszeresen közvetített a rendőri nyomozásról. Mint később kiderült, a geg Karinthy Frigyessel összebeszélve született annak érdekében, hogy népszerűsítse Rejtő Jenőt.

következő

Kinek a barátja Tüskéshátú?

A legkisebb ugrifüles

Helyes válasz! A 2018-ban nyílt Mesés (B)irodalom időszaki kiállításon találkozhattak a látogatók többek között Tüskéshátúval és barátjával is.

Oriza Triznyák

A Nagy Ho-ho-ho-horgász

2/12+1

következő

Hova húzódott vissza Csokonai, mikor olvasni szeretett volna?

A ruhásszekrényükbe

Helyes válasz! A hagyomány szerint Csokonai, amikor olvasni vagy írni szeretett volna, a ruhásszekrényükbe húzódott vissza, így a Debreceni Irodalom Háza állandó kiállításába is egy szekrényen keresztül léphetünk be Csokonai fiktív szobájába.

A spájzukba

A szénakazalba

3/12+1

következő

Minek a rekonstrukciója fogadja a látogatókat a Medgyessy Ferenc Emlékkiállításban?

a debreceni udvarházuk

műemlékének

a Százados úti műterem

Helyes válasz! Medgyessy Ferenc többek között kortársáról, Móricz Zsigmondról is készített szobrot, ami a Déri téren látható.

4/12+1

következő

Medgyessy Ferenc többek között kortársáról, Móricz Zsigmondról is készített szobrot, ami a Déri téren látható.

Mióta gondozza a Déri Múzeum Medgyessy Ferenc hagyatékát?

1979

1977

Helyes válasz! Medgyessy Ferenc szobrászművész 1881. január 10-én született. Szülővárosában, Debrecenben „Önéletrajz, mit lapozni sem kell...” címmel emlékkiállítás mutatja be munkásságát.

1997

5/12+1

következő

Mi található Csokonai Lillájának gyűrűjén?

felnyitható fedéllel bíró üreg

Helyes válasz! Vajda Julianna élete végéig nem húzta le az ujjáról a költőtől kapott gyűrűt, ami a Debreceni Irodalom Háza állandó kiállításán megtekinthető.

véset

6/12+1

következő

Mit játszottak aznap este a debreceni színházban, mikor Prielle Kornélia találkozott Petőfi Sándorral?

Liliomfi

A bajusz

Két pisztoly

Helyes válasz! A költő megjelenésének tiszteletére a primadonna a darabban szereplő betétdal helyett Petőfi Sándor A virágnak megtiltani nem lehet... című már akkor népszerű versét énekelte el. A színésznő zsebkendőjét a Déri Múzeum Irodalmi tára őrzi.

7/12+1

következő

Milyen aláírással írta 1899 januárjában Varga Ilona első levelét Ady Endrének?

Kíváncsi

Helyes válasz! A Déri Múzeum Irodalmi tára őrzi Ady Endre Versek című első verskötetének egy példányát, melyet Kíváncsi Illinek dedikált a költő.

egy Titkos Rajongó

egy leány

8/12+1

következő

A régészeti tár szenzációs lelete, a lovával s fegyverzetével elhantolt harcos sírjából előkerült teljes lamellás páncél melyik korból származik?

avar

Helyes válasz! A páncél a törzset, a combokat és a vállakat is fedte. Jelentősége óriási, hiszen a Kárpát-medencében feltárt több ezer avar sírban eddig csak páncélrészleteket találtak. A derecskei sírlelet azért is rendkívüli, mert a fegyverzeten túl a magas talajvízszint miatt számos, a viselet részét képező szerves anyag is konzerválódott.

szarmata

honfoglaló

9/12+1

következő

Miről kapta a nevét a Déri Múzeum állandó kiállításában látható patika enteriőr?

Arany Angyal

Arany Egyszarvú

Helyes válasz! Dr. Rotschnek Emil gyógyszerész adományozta Debrecen szabad királyi város múzeumának az Arany Egyszarvú patika felszereléseit, berendezését. A gyógyszertárat Zeininger Antal 1772-ben a régi Czegléd utca 3., a későbbi Kossuth utca 6. szám alatti házban működtette. 1852-ben költözött át a patika a Sas és Kossuth utca sarkára. A patika sajnos már nem üzemel.

Arany Oroszlán

10/12+1

következő

Melyik mesterség terméke a guba?

szűcs

csapó

Helyes válasz! A debreceni gubás mesterek országosan híresek voltak jó minőségű, tiszta gyapjúból szőtt, hosszú, göndör fürtű, fekete gubáikról. A gubaposztót a hortobágyi pusztákon tartott rackajuh szőréből készítették.

tímár

11/12+1

következő

12/12+1

Melyik festmény a Déri Frigyes hagyatékának darabja?

Krisztus Pilátus előtt

Golgota

Ecce Homo

Helyes válasz! A Déri Múzeum Munkácsy Termében láthatók Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A festmények Krisztus és vádlói konfliktusát, végkifejletként pedig az ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjai első alkalommal 1995. augusztus 25-én, a Déri Múzeumban voltak láthatók együtt.

következő

13/12+1

Az országban hányadikként lett természetvédelmi területté nyilvánítva a debreceni Nagyerdő?

3.

2.

1.

Helyes válasz! Nemzeti kultúránkban a Nagyerdő kiemelkedő érték, a település tüdeje. A Déri Múzeum kiállításában a növény- és állatgyűjteményeket, a gyűjtés egykori és mai munkaeszközeit, a tudománytörténeti relikviákat és az erdei emberek: vadászok, méhészek, rőzsegyűjtögető hátalók, erdőtelepítő vákáncsosok sajátos világának tárgyi emlékanyagát hangulatos környezetben figyelheti meg a látogató.

következő

Rossz válasz!

Újra

Ügyes vagy! Fedezd fel újra a Déri Múzeumot és a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítást és Debreceni Irodalom Házát. Az újranyitás után látogass el hozzánk!

Gratulálunk!

Újra