Want to make creations as awesome as this one?

Hogy boldogulnánk a múltban, ha elegünk lenne a modern korunkból? Útikalauzunk segít megérteni, mivel kellett szembenéznie egy görlnek a '30-as években.

Transcript

Már láttad a videót?Akkor kezdhetjük!

Iránytű időutazóknak

Boldogulj a múltban!

Nem tudod, mi ez?KATT IDE!

'30-as évek

Érdekességek, kiegészítő információk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Boldogulj a múltban! című 30-as évekbeli videójához.

KATTaz ikonokra!

Szóval szeretnél táncolni?

Vissza

A mulató zenés, táncos szórakozóhelyet jelentett, ahol a műsor mellett enni, inni is lehetett. Ezek a helyek gyorsan nyíltak és mentek tönkre. A ‘30-as évekre a főváros mulató központja a Nagymező utca lett a Moulin Rouge és az Arizona mulatókkal.

Dolgoztál már ilyen helyen?

Milyen volt itt egy este? Hallgasd meg!

Az olcsóbb helyek a polgárság, míg az elegánsabbak a magyar és nemzetközi arisztokrácia törzshelyének számítottak. Az Arizona vendége volt pl. a walesi herceg, aki oda volt a barackpálinkáért.

A Moulin Rouge kínálata:

Nézz be az Arizonába!

A Moulin Rouge árlapja/az MKVM gyűjteményéből/

Görlök a színpadon:

Vissza

Néhány divatos színpadi név:

A görlök sosem szerepeltek a saját nevükön, és karrierjük sem volt tartós. Gyorsan kiöregedtek (20-22 évesen) vagy ”elkoptak” az éjszakában.

...legöregebb a görlök közt...

A “görl” fiatal háttértáncos lányt jelentett a ‘20-as és ’30-as években. A mulatókba bekerülő 16-17 éves vidéki lányokat profi személyzet vette gondjaiba: frizuráról, sminkről és jelmezről is gondoskodtak.

Az Arizona műsorfüzete/az MKVM gyűjteményéből/

Az Arizona műsorfüzete/az MKVM gyűjteményéből/

Vissza

A konzumálás a görlök egyik legfontosabb feladata volt. Az amúgy is ittas vendégeket beszélgetés közben még több fogyasztásra kellett bírni. Ilyenkor némi fogdosásért járt egy kis borravaló, viszont az ennél komolyabb dolgok már a lányon múltak. Egy ügyes görl pár nap alatt sokszorosát kereshette egy titkárnő fizetésének.

Akkor mikor konzumálnánk?

Pezsgős vödöraz MKVM-ből:

Vissza

A mulatókban a műsorok általában késő este kezdődtek. A kivitelezésen kitűnő grafikusok, díszletépítők, jelmeztervezők dolgoztak. Egy esti műsorban három óra alatt akár tíz különböző jelenet is színpadra kerülhetett: egzotikus vagy antik epizódok, de akár bibliai témák is.

Karneváliból egyiptomiba...

Egy esti műsor programja:

Mire táncolhattak?Hallgass bele!

A színpadon énekesek, artisták, bűvészek, táncosok, sőt élő állatok is szerepelhettek.

Gökorcsolyás fellépők:

Az Arizona műsorfüzete/az MKVM gyűjteményéből/

Az Arizona műsorfüzete/az MKVM gyűjteményéből/

Vissza

A nők szerepéről alkotott korábbi kép (a férje irányítására szoruló, bájosan buta, de gondoskodó háziasszony) az első világháború után megváltozott. A saját vonzerejét használó, dolgozó, cselekvő nő lett a minta. Az ideálkép ekkor már nem a harmincas családanya, hanem a fiatal, önálló lány volt.

Modern korban élünk...

Mindezt jól bizonyítja, hogy a modern nő:

autót vezethet

motorozhat

dohányozhat

sportolhat

mutatkozhat fürdőruhában

Forrás: Fortepan

Forrás: Fortepan

Reklámplakát/az MKVM gyűjteményéből/

Forrás: Fortepan

Forrás: Fortepan