Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

MLADEN KOPJAR

UZOR

Zakočilo me u vratu. Ne mogu micati glavom već dva dana, a to je vrlo nezgodno jer moram stalno kolutati očima da bih išta vidio. Od tolikog kolutanja zavrtjelo mi se u glavi pa sam odlučio ležati sve dok bol ne prestane. Kad je čuo što me snašlo, djed je zaprepašteno dojurio do nas.

– Pogledaj mene – napadno je okretao glavu na sve strane – imam šezdeset osam godina, a gipkiji sam od tebe. Je l` znaš zašto? Je l` znaš? – Ne znam. – gledao sam u strop. – Zato što se stalno krećem! Ako ništa, barem ukrug po sobi. A ti? Stalno piljiš u televizor ili onaj kompjutor! Posve si zakržljao! Naravno da se sad gegaš kao zombi! – A oči su mu crvene kao da je vampir. – rekao je tata. – Ali neka, sine, barem se nisi pretvorio u vukodlaka. Potrošio bi mi sve žilete. – smijao se on skupa s djedom. Opet sam morao zakolutati očima. – Sram vas bilo. – rekao sam povrijeđeno. – Pokažite malo suosjećanja.

Mama me došla pomilovati po kosi, dok je djed, međutim, samo pogladio brk i odlučno rekao. – Sutra ideš na gimnasticiranje. Od ležanja ti sigurno neće biti bolje. – Van na gimnasticiranje? – raskolačio sam oči. – Pa vani je snijeg i minus deset. – Nije to ništa, ja sam u Rusiji trčao na minus dvadeset! – odbrusio je djed. To je bila istina. Djed je, putujući kao atletičar, obišao pola svijeta. Sa svojih brojnih natjecanja imao je fotografije koje sam uvijek iznova pregledavao … Osjetio sam da me hvata sram. Zar da ja, unuk takvog športaša, ležim ukočen u krevetu? – Djede, želim biti kao ti! Idemo odmah!

Djedovo se lice ozarilo. U očima sam mu vidio ponos što mi je uzor. Tata se nakašljao od ganuća, a mama je obrisala suzu u oku. Uz njihovu pomoć toplo sam se odjenuo i s djedom izašao na zimu. Lice mi je zapuhnuo ledeni vjetar, gležnjevi su mi upadali u snijeg, ali čvrsta sam koraka kročio za djedom koji me vodio prema svojim glomaznim sanjkama. – Prvo malo zagrijavanja. – rekao je. – Dvadeset krugova oko sanjki.

Htio sam poslušno klimnuti, ali i dalje nisam mogao pomaknuti vrat. U znak potvrde nekoliko sam puta žmirnuo, no djeda više nije bilo preda mnom. – Djede … gdje si? – okretao sam se oko sebe pa stao teturati sve dok nisam nagazio na nešto tvrdo. Na djeda! Vrat mi se u trenu otkočio i sada sam nijemo promatrao kako djed leži u snijegu i nešto mi pokušava reći. Kleknuo sam pokraj njega i pažljivo mu spustio dlanove na prsa. –Pazi. – protisnuo je. – Tu je … malo sklisko.

Nekako je uspio sjesti na sanjke, a onda sam ga ja, s dosta muke, odvukao do obližnje ambulante. Nije ništa slomio, ali su mu oko vrata stavili onaj debeli ovratnik da ne bi micao glavom. – Meni tako nešto da se desi, meni koji nikad nisam bio kod doktora. – mrmljao je mrzovoljno. Da tako stradam pred kućom svoga unuka. Ja, koji sam vidio više svijeta od Marca Pola, koji sam se penjao na pobjednička postolja toliko puta da… – iznenada je zastao i zabrinuto me pogledao: – A, kako tvoj vrat Dario? – Ne boli me više, djede. – rekao sam. Osmjehnuo se.

Tko zna što bi bilo da nisi takva junačina. – pipkao je po ovratniku. – Spasio si mi vrat. A ako nemaš vrat, glava ti nema na čemu stajati. – privukao me k sebi i čvrsto zagrlio pokušavajući spustiti pogled prema meni.– Znaš, kažu da stari ljudi znaju podjetinjiti. Ja nisam star, naravno, daleko od toga, ali ako jednog dana ipak podjetinjim, želim … želim biti kao ti. Mladen Kopjar

Što se dogodilo dječaku Dariju?

Dječaku Dariju ukočio se vrat.

Tko je dojurio do dječaka?

Djed je dojurio do dječaka.

Što djed i tata misle o dječakovu problemu?

Djed i tata misle da se dječaku ukočio vrat zbog previše gledanja u televizor i kompjutor.

Zašto je djed gipkiji od Darija?

Djed je gipkiji od Darija jer je on sportaš, u mladosti se bavio atletikom.

Što je djed predložio unuku?

Predložio je unuku da gimnasticiraju vani na snijegu.

Zašto je unuk prihvatio djedov prijedlog?

Unuk je prihvatio djedov prijedlog jer se divi djedu i želi biti poput njega.

Što se prilikom zagrijavanja dogodilo djedu?

Prilikom zagrijavanja djed se poskliznuo, pao u snijeg i ozlijedio vrat.

Kako je Dario pomogao djedu?

Dario je djeda na sanjkama odvezao do ambulante.

Kako je završilo djedovo i unukovo gimnasticiranje?

Djed nije ništa slomio, ali je dobio ovratnik, a Darija je prestao boljeti vrat.

Što je na kraju djed priznao Dariju?

Na kraju je djed priznao Dariju da želi biti poput njega ako ikada podjetinji.

UZOR Dječaku Dariju ukočio se vrat. Djed je dojurio do dječaka. Djed i tata misle da se dječaku ukočio vrat zbog previše gledanja u televizor i kompjutor. Djed je gipkiji od Darija jer je sportaš, u mladosti se bavio atletikom. Predložio je unuku da gimnasticiraju vani na snijegu. Unuk je prihvatio djedov prijedlog jer se divi djedu i želi biti poput njega. Prilikom zagrijavanja djed se poskliznuo, pao u snijeg i ozlijedio vrat. Dario je djeda na sanjkama odvezao do ambulante. Djed nije ništa slomio, ali je dobio ovratnik, a Darija je prestao boljeti vrat. Na kraju je djed priznao Dariju da želi biti poput njega ako ikada podjetinji.