Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Szabadulj ki Szent-Györgyi Albert laboratóriumából

Start

Szent-Györgyi Albert1893-1986

1930 és 1935 között iskolánk épületében élt és dolgozott, kutatásait a ma nagyműhelyként használt épületszárnyban végezte. 1932-ben itt sikerült kimutatnia a paprika C-vitamin tartalmát, majd itt sikerült először a világon nagy mennyiségben C-vitamint előállítani. Ezért iskolánk épülete méltán nevezhető a C-vitamin szülőhelyének. Ezen világra szóló eseményre emlékezve 2012-ben emlékszobát rendeztünk be, a volt szolgálati lakás egyik helyiségében. Minden év december elején, a Nobel-díj átadásának évfordulója alkalmából Szent-Györgyi hét keretében emlékezünk meg a felfedezésről.Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar tudós, aki a Nobel-díjat, a világ legnagyobb tudományos elismerését Magyarországon végzett munkájának elismeréséül kapta.

Néhány küldetést teljesítve tudsz kijutni a laboratóriumból. A feladatok megoldásával számokra bukkanhatsz, amiket nem árt feljegyezned, az ajtó ugyanis le van lakatolva. A helyes számokat beütve tudsz majd kiszabadulni. Ha elakadsz, vagy nem sikerül tovább lépned, ne aggódj! A bal felső sarokban is látható vissza jelre kattintva újra próbálkozhatsz. Továbbjutáshoz használd a jobb felső sarokban levő ikont!Sok sikert! :)

Használati utasítás

Öt küldetést teljesíthetsz az ajtókra kattintva. Ha minden feladatot megoldottál, a kijáratra kattintva megadhatod a kódot.Ha felkészültél, lépj be egy ajtón!

Az első feladat teljesítéséhez szükséged lesz a következő információkra

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893. szeptember 16-án. Édesanyja Lenhossék Josefina, édesapja Szent-Györgyi Miklós. Az édesapa főként a Salgótarján és Balassagyarmat közötti birtokán tartózkodott, az édesanya pedig a gyerekekkel Budapesten lakott. A gyerek Szent-Györgyi sokat labdázott, játszott apja vidéki birtokán, a „kastélynak" nevezett vidéki házában, a Buják melletti Kis-kéren. Szent-Györgyi anyai ágon neves orvosprofesszori dinasztia leszármazottja. Budapesten a Lónyai Utcai Református iskolába járt, nem tartozott a jó tanulók közé. 16 éves korában mégis elhatározta, hogy kutatóorvos lesz. 1917-ben orvosi oklevelet szerzett. Az 1914-től zajló első világháborúba behívták katonaorvosnak az orosz frontra, de megsebesült (szándékosan meglőtte a saját karját, hogy hazaengedjék). 1918-ban rövid ideig az olasz fronton is szolgált. Időközben megismerkedett a szép, intelligens, Demény Kornéliával, az egyik államtitkár lányával, és még 1917-ben feleségül vette. Egy lányuk született.

Nézd meg a videót, majd kattins a tovább gombra, és válaszold meg a kérdéseket!

A szöveg és a videó alapján válaszolj a kérdésekre!

Túl idősen kezdett kémiával foglalkozni.

Nem megfelelő tudományterületen helyezkedett el.

Az első dolgozata a végbélnyílásról szólt.

Mit értett Szent-Györgyi Albert az alatt, hogy rossz végén kezdte a tudományt?

A szöveg és a videó alapján válaszolj a kérdésekre!

Az édesanyja

Az édesapja

A nagybátyja

Ki „uralta a szellemi irányzatot” Szent-Györgyi családjában?

A szöveg és a videó alapján válaszolj a kérdésekre!

orvos volt

ügyvéd volt

földbirtokos volt

Mivel foglalkozott Szent-Györgyi édesapja?

A szöveg és a videó alapján válaszolj a kérdésekre!

kutatói

orvosi

kozmetikusi

Milyen pályát javasolt neki nagybátyja?

A szöveg és a videó alapján válaszolj a kérdésekre!

A tisztelet kivívása

Az ismeretek elsajátítása

Az emberi tudás gyarapítása

Mi az egyetlen dolog, amiért érdemes élni?

Ügyesen teljesítetted az első küldetést! A zár első számjegye az 1-es lesz!

Szent-Györgyi az első világháború után külföldön vállalt munkát. 1926-ban Stockholmban részt vett egy kongresszuson, ahol a nemzetközi hírű cambridge-i tudós, F. G. Hopkins meghívta őt kutató orvosnak Angliába. A Cambridge-i Egyetemen a mellékveséből kivont anyagot vizsgálta. Ezt az anyagot a narancsban és a káposztában is megtalálta. 1927-től egy évig az Egyesült Államokban dolgozott, vágóhidakról vásárolt nagy mennyiségű mellékvesét, azt kutatta. A mellékvesében felfedezett egy redukáló hatást mutató anyagot, amit hexuronsavnak nevezett el.

A második feladat teljesítéséhez olvasd el a következő információkat!

Közben Magyarországon a trianoni békét követően, 1921-ben a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem Szegedre menekült. Átköltöztek a nagy tudású oktatók, hallgatók. Szent-Györgyi Klebelsberg Kunó akkori kultuszminiszter hívására hazajött, és 1930-tól 1945-ig a Szegedi Tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora. Ez az intézet 1935-ig iskolánk épületében kapott helyet.Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat, azaz C-vitamint. Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt.

Nézd meg a videóban, hogyan nyilatkozott Szent-Györgyi Albert a Nobel-díjas felfedezésről! Ezután kattints a tovább gombra, és válaszolj a kérdésekre!

Nagyon szereti az életet, mindent megfigyel.

A családi támogatásnak.

A folyamatos tanulásnak.

1.kérdés

Szent-Györgyi Albert szerint minek köszönheti az eredményeit?

A Nobel-díjas felfedezés

Nagyon kevés volt belőle.

Nem volt elegendő anyagi támogatás a kutatáshoz.

Nem voltak megfelelő műszerek.

2.kérdés

Miért volt nehéz kezdetben szintetizálni a C-vitamint?

A Nobel-díjas felfedezés

Nem volt kedve megenni a vacsorára kapott paprikát.

Tudta, hogy ez jelenti majd az áttörést.

Külföldi kutatók már vizsgálták.

3.kérdés

Miért kísérletezett a szegedi paprikával?

A Nobel-díjas felfedezés

Ellentétben áll az ismert tudással.

Elismerést vált ki az emberekből.

Anyagi haszonnal jár.

4.kérdés

Szent-Györgyi szerint mi a felfedezés lényege?

A Nobel-díjas felfedezés

1937

1938

1939

5.kérdés

Melyik évben kapta meg Szent-Györgyi Albert a Nobel-díjat?

A Nobel-díjas felfedezés

Helyesen válaszoltál a kérdésekre! :)Most kattints a mikroszkópra, hogy megtudd a kód második számjegyét!

A második számjegy a kilences

A harmadik feladat teljesítéséhez olvasd el a következő információkat!

Szent-Györgyi Klebelsberg Kunó akkori kultuszminiszter hívására hazajött, és 1930-tól 1945-ig a Szegedi Tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora lett. Ez az intézet 1935-ig iskolánk épületében kapott helyet. Szent-Györgyi családjával együtt a mai Dériben lakott.A laboratóriumot és a lakást közös udvar kötötte össze, így csak át kellett sétálnia munkahelyére. Szegeden nyitott sportkocsival járt, csinos feleségével teniszeztek, úsztak. Sokan nem nézték jó szemmel, hogy rajongott a művészetekért és a sportért.A leírások szerint lovagolt, vitorlázórepülő vizsgát tett, a városban pedig az elsők között autózott, egyáltalán nem nevezhető „szobatudósnak”. 1935-ben beköltözhetett a vegyészeti intézet az akkor felépült új épületébe, a Fogadalmi templommal szembe. A Szent-Györgyi család egy Roosevelt téri lakásba költözött.

A Nobel-díj átadója előtt Szeged város díszpolgárává választotta. A Magyar Tudományos Akadémia 1938-ban rendes tagjai sorába választotta. A Nobel-díjjal járó pénzből Újszegeden vásárolt villát magának, hiszen továbbra is Szegedet választotta kutatásai színhelyéül. 1939-ben elkezdődött a második világháború. Kolozsvár a második bécsi döntés értelmében Észak-Erdéllyel együtt ismét Magyarország része lett. Az egyetem visszaköltözött Kolozsvárra. Szegeden azonban az 1930-as évek első felére felépültek az új egyetemi épületek. 1940-ben megalapították a Horthy Miklós Tudományegyetemet. Szent-Györgyi Albert az egyetem első rektora. 1973-ban, emigrálása után először, 26 év elteltével az MTA Szegedi Biológiai Központ avatására Magyarországra látogatott. A Szegedi Orvostudományi Egyetem díszdoktorává avatták. Szent-Györgyi másodszorra 85 éves korában, 1978-ban látogatott újra Magyarországra.

Déri Miksa Műszaki Technikum

SZTE Ady téri épület

SZTE Rektori Hivatal

Melyik épületben sikerült először nagy mennyiségű C-vitamint előállítania?

Szent-Györgyi Albert SzegedenA helyes válasz szövegére kattintva léphetsz tovább.

Az SZTE Rektori épületénél

A Roosevelt téren

A Szent-Györgyi utcában

Hol található Szent-Györgyi Albert képen látható szobra?

Szent-Györgyi Albert Szegeden A helyes válasz szövegére kattintva léphetsz tovább.

teniszezett, úszott, kocsikázott

szabadidejében is dolgozott

rengeteget olvasott

Mivel töltötte Szent-Györgyi Albert a szabadidejét?

Szent-Györgyi Albert Szegeden A helyes válasz szövegére kattintva léphetsz tovább.

Klebelsberg Kunó

Horthy Miklós

Kállay Miklós

Kinek a kérésére érkezett Szegedre tanítani?

Szent-Györgyi Albert Szegeden A helyes válasz szövegére kattintva léphetsz tovább.

A harmadik küldetést is teljesítetted! Gratulálok! :)A zár harmadik számjegye a 3-es lesz!

Kállay Miklós - Horthy tudtával és engedélyével – 1943 februárjától kapcsolatba lépett a nyugati szövetségesekkel. Az első kapcsolatfelvétel 1943. február 7 –én Isztambulban történt, amikor Szent-Györgyi Albert, a demokratikus és liberális ellenzék embere, tárgyalásokat kezdett az angol kormány megbízottjaival. Törökországba egy konferenciára érkezett, 1943. februárban tartotta meg sikeresen előadását. A konferencia szüneteiben Isztambulban bizonyos szövetséges oldalhoz tartozó diplomatáknak elmondta, hogy Magyarország szakítana Németországgal, és átállna a szövetségesek oldalára. Szent-Györgyi a megbeszélésen közölte Magyarország kilépési szándékát.

Ezeket a gondolatokat azonban németbarát kémek Németországba is eljuttatták. Hitler bizalma a Kállay-kormány iránt megcsappant. 1944. március 19 –én több irányból 9 német hadosztály vonult be Magyarországra. Szent-Györgyi, németellenes szerepvállalása miatt, bujkálni kényszerült. A háború után Szent-Györgyi aktív közéleti szerepet vállalt egy új, demokratikus Magyarország létrehozásában bízva. Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetem biokémiai tanszékének vezetője lett. Az országban 1947-ben bekövetkezett politikai fordulat és annak következményei miatt 1947-ben Amerikába emigrált. Kilencvenhárom évesen, 1986 októberében hunyt el Woods Hole-ban. Az Atlanti-óceán partján lévő házának kertjében temették el.

A videóban megnézheted, milyen munkát végzett Szent-Györgyi Albert a II. világháború alatt, és a háború után. Ha megnézted, lépj tovább a kérdésekhez!

a szövetségesekkel

a németekkel

magyar emigránsokkal

1. kérdés

Kikkel tárgyalt Szent-Györgyi Albert Kállay Miklós tudtával?

bujkálnia kellett

rektori pozíciót ajánlottak neki

nincstelenné vált

2. kérdés

Milyen helyzetbe került Szent-Györgyi a nyilas hatalomátvétel után?

nemkívánatos személlyé vált

külföldön ajánlottak neki állást

nem volt megelégedve a magyarországi lehetőségekkel

3. kérdés

Miért hagyta el 1947-ben az országot?

Az Amerikai Egyesült Államokban

Svédországban

Svájcban

4. kérdés

Holt telepedett le az emigráció után?

A küldetést sikeresen teljesítetted. A zár negyedik számjegye a 7-es lesz. (Ezt írd fel, nehogy elfelejtsd!)

A feladatra továbblépve, idézeteket olvashatsz Az őrült majom című esszékötetből. Válaszolj a kérdésekre a szövegek alapján!

"A békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés."

Tudományos örökségén kívül irodalmi tehetségét versei bizonyítják. Az őrült majom című esszékötete páratlan nyelvi bravúrral megírt mű. Bemutatja a technológiai fejlődés áldozatául eső ember önmaga előidézte pusztulásának verzióját. Hasonlóan örök életű a hat évvel korábban írt hat ima, amely végül Kodály remekművére (Psalmus Hungaricus) emlékezve a Psalmus Humanus címet kapta. Nyíltan pacifista, háborúellenesek szövegei, cikkei is megjelentek.

„Miért viselkedik úgy az ember, mint egy őrült? Ezzel a kérdéssel szeretnék foglalkozni. Az ember történelme során először képes valóban élvezni az életet, először nem kell rettegnie a hidegtől, éhségtől és betegségektől. Most először tudja kielégíteni összes alapvető igényét. De történelme során most először képes arra is, hogy egyetlen csapással elpusztítsa önmagát, vagy arra, hogy a szennyeződéssel és a túlnépesedéssel lakhatatlanná tegye ezt a szűkülő, kedves földtekét.”

Első kérdés

Melyik fegyverre utal Szent-Györgyi az idézett sorokban?

vegyi fegyver

atombomba

rakéta

„Amikor megkaptam a Nobel-díjat, az egyetlen nagy összeget, amit életemben valaha is láttam, tennem kellett valamit. A legegyszerűbben úgy szabadulhattam meg tőle, hogy befektettem; részvényeket vásároltam rajta. Tudtam, hogy közeledik a második világháború és féltem, hogy ha olyan részvényeim vannak, amelyek értéke háború esetén emelkedik, én is kívánni fogom az öldöklést, így arra kértem az ügynökömet, olyan részvényeket vásároljon, amelyek ára háborúban zuhanni fog. Megtette. A pénzemet elvesztettem, de megmentettem a lelkiismeretemet.”

Második kérdés

Miért nem vásárolt olyan részvényeket, amelyek ára nő háború idején?

nem akart részt venni a pusztításban

nem érdekelték az anyagiak

túl sok pénzhez jutott

"Az emberiséget előrendítő erőket azok képviselik, akik új tudás, új szépségek, hathatósabb erkölcsi és etikai értékek után kutattak. De a történelemkönyveimben seholsem találom a nevüket."

Harmadik kérdés

Mit nevez meg a történelemtanítás hiányosságaként?

nem elég racionális

nem lendíti előre a tudományokat

nem esik szó a történelem pozitív alakjairól

Az utolsó akadályt is leküzdötted. A kód utolsó számjegye a 4-es lesz.

Visszalépés az elejére

Források megtekintése

üGYESEN TELJESÍTETTED A KÜLDETÉST!

Gratulálok!

Szent-Györgyi Albert élete és munkássága:https://u-szeged.hu/mediafigyelo/2020/tudas-hazaszeretet-szentWisinger István: A Nobel-díjas kém Marton János-Pap Kornélia: Kihívások, küzdelmek, kalandok a tudományban és a társadalomban, Szent-Györgyi Albert Magyarországon Szent-Györgyi Albert: Az őrült majomVideók elérhetősége:https://www.youtube.com/watch?v=dIw-YO78Jr4&t=1082shttps://www.youtube.com/watch?v=TwTbRaG8BlA&t=260shttps://www.youtube.com/watch?v=8BYhfH3GkxE&t=247sKépek elérhetősége:https://cultura.hu/wp-content/uploads/2018/09/cultura-szent-gyorgyi-albert01.jpghttps://static.femina.hu/egeszseg/hosszu_eletu_emberek/szent_gyorgyi_albert.jpghttps://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/01/szentgyorgyialbert.jpghttps://klebelsbergkastely.hu/wp-content/uploads/2017/09/portre-a304.jpghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Klebelsberg_Kuno.png/260px-Klebelsberg_Kuno.pnghttps://s3.eu-central-1.amazonaws.com/kozterkep/photos/9662e5ad53e427c4623a3e49db75e524_1.jpg

Köszönjük, hogy kipróbáltad a játékot!Készítette: Gergelyné Bodó Mária & Fodor RoxánaSzegedi SzC Déri Miksa Műszaki Technikum

A prezentációban a következő videók, fotók, dokumentumok kerültek felhasználásra: