Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
גלית חדר בריחה מבוא לשירת ימהב
גלית טולדו-משגב
Created on November 8, 2020
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
בעקבות המפתח העתיק
מבוא לשירת ימי הביניים
חדר בריחה
להצטרפות לצוות החוקר יש להקליק על המפתח
עורכת: גלית טולדו משגב
#0120
קרית חינוך דרור
מ.א. לב השרון
תשפ"ד
1/20
חשש כבד לגורלו של גבי, נער בן 17 מאזור השרון
גבי, נער בן 17 מאזור השרון, נעלם באופן מסתורי במהלך סיור לימודי. חבריו מספרים, כי כמה דקות לפני היעלמותו מצא חפץ עתיק הדומה למפתח ישן. דבי, חברתו, מספרת בדמעות, כי גבי תמיד היה סקרן. מהרגע שהחזיק את החפץ בידיו הרגישה, כי משהו רע עומד להתרחש ומספר שניות אחר כך נעלם גבי כאילו בלעה אותו האדמה. דבי ובני כיתתה יוצאים למסע חיפושים. כל מי שמעוניין/ת להצטרף לצוות החוקר או יודע/ת פרטים על ההיעלמות המיסתורית מתבקש/ת לדווח מיידית לצוות הספרות החוקר את המקרה.
בתמונה מצולם גבי רגעים מעטים לפני שנעלם
ידיעות ספרות והחיים
This page is password protected
Enter the password
.אם קיבלתם רגלים קרות, ניפרד כאן, כדי שנוכל להתקדם עם צוות החקירה האמיץ
!במידה ואתם מוכנים לקחת על עצמכם את האתגר, לחצו על המפתח
.כדי להצטרף אלינו למסע החיפושים, עליכם לעבור מיונים הבודקים את ידיעותיכם על התקופה
.לאחר חקירה מקיפה, גילינו, כי גבי חזר בזמן לתקופת ימה"ב
:להלן הפרטים הידועים לנו עד כה
.תודה על נכונותכם להצטרף לצוות החוקר את היעלמותו של גבי
שימו לב! מרגע זה לא תוכלו לחזור לאחור. עליכם להקפיד לקרוא הכל, לענות על הכל ולזכור (או לרשום לעצמכם) את התשובות. הן ישמשו אתכם בהמשך!!!
.כעת נוודא, שלמדתם קצת על שירת ימה"ב !ברגע שתרגישו מוכנים להתחיל, תלחצו על המנעול
שירת ימי הביניים נכתבה בעברית על ידי יהודים בתקופת ימי-הביניים בשנים 950 עד 1492 חלק ניכר מהשירים נכתבו בספרד, שהייתה בתחילה תחת שלטון מוסלמי, ואחר-כך תחת שלטון נוצרי.
ספרד היתה ארץ עשירה והשלטון המוסלמי, ששלט בה בתקופה זו, היה נוח מאוד ליהודים. ספרד המוסלמית שמה דגש על טיפוח התרבות והאמנות על גווניה השונים. המיעוט היהודי, ניצל תקופה זאת על מנת לשמר את מורשתו הדתית העתיקה, ובמקביל, לפתח מורשת חילונית חדשה, שחיברה בין התרבויות היהודית והערבית. שפת השירה לא הייתה לשון מדוברת ולכן, השתמשה במקרא ובתרבות הערבית בה צמחה. השירה משקפת את עולם התרבות, שיהודי ספרד היו חלק ממנו, ואת האידיאלים האסתטיים, שהיו מקובלים באותה תקופה. .השירים נכתבו על פי כללים פואטיים נוקשים, שהכתיבו את התכנים והצורות .מאה וחמישים השנים הראשונות שיקפו פריחה תרבותית וכונו - תור הזהב ארבעת המשוררים הגדולים והידועים שפעלו בתקופה זו היו: שמואל הנגיד, שלמה אבן-גבירול, משה אבן עזרא ויהודה הלוי. סיום שירת ימה"ב בספרד קשור בגירוש ספרד בשנת 1492.
סיסמת הכניסה לחדר הבא היא פתרון החידה
כיצד מכונה תקופת הפריחה התרבותית ?של היהודים בספרד
מתחילים יש ללחוץ על המפתח, שמצאנו בזירה, סמוך להיעלמותו של גבי.
אל חשש, הסערה לא ...תשבור אותנו
ניתן להתקדם לאט לכיוון הבית, גם גבי הגיע לכאן, וכמו שדבי מכירה אותו, הוא בודאי מצא שם משהו שקשור בשירת ימי הביניים, והשאיר לנו רמז כיצד למצוא אותו...
💀
💀
💀
💀
💀
💀
💀
💀
🙏
דבי, אני בטוח שאת בעקבותיי, ואולי אף ארגנת צוות שלם כדי להגיע אלי המבנה הזה היה כנראה ספריה או בית כנסת. מצאתי המון ספרים על הריצפה השארתי לכם על הכספת ספר עתיק מאד, כדי שתוכלו לקרא בו על מבנה השירים וסגנונם בתקופת ימי הביניים, ולפתור את החידה, אבל אחרי שתסיימו, יהיה עליכם לפתוח את הכספת ולהחביאו בתוכה חשוב שתפעלו לפי ההוראות, אחרת כל ההיסטוריה שלנו תהיה בסכנה סומך עליכם שתסתדרו גבי
מתייחסים לשיר כמו אל מחרוזת משובצת ומקושטת אבנים יקרות. אלו הם הקישוטים של השיר, כיום אנו מכנים אותם האמצעים האמנותיים. משורר טוב היה מרבה בקישוטים. .מבנה השיר היה קצת שונה, מזה שאנו מכירים כיום השורה (הטור השירי) נקראה בית, והייתה מחולקת לשני חלקים מסיבות שקשורות במשקל. .דלת - החלק הראשון, שפותח את השורה .וסוגר - החלק האחרון, שסוגר את השורה גם החריזה בשירת ימי הביניים הייתה שונה. כל בתי (שורות) השיר הסתיימו באותו חרוז (צליל שחוזר על עצמו). החרוז נעל (היבריח), כביכול, את השיר ליחידה שירית אחת, ולכן נקרא - חרוז מבריח. השירים היו שווי משקל ושווי חרוז, כלומר - לכל אורך השיר המשקל והחרוז היו זהים. ישנן שלוש רמות שונות של חריזה: חרוז משובח, חרוז ראוי וחרוז עובר. כל השירים שאנו נלמד יהיו חרוזים בחרוז ראוי.
כל הכבוד! ידעתי שתצליחו. המשיכו בעיקבותיי !וליחצו על המפתח
!צפו במשורר, רוני סומק, מספר על שירת ימי הביניים
זיכרו את התשובה וליחצו על המפתח לפתיחת המנעול השני.
לפתיחת המנעול הראשון יש לענות על השאלה
המשורר, רוני סומק, סיפר על שלושה סוגי שירה, שהתפתחו בתקופת ימה"ב ?כיצד נקראת השירה שהתפתחה בימה"ב, ועוררה מהפכה בשירה העברית כולה
(בכתיב מלא וללא המילה 'שירת')
מהו הסכום הגימטרי של שני סוגי השירה הנוספים, שהתפתחו בימי הביניים ?
א ב ג ד ה ו ז ח ט
:לפתיחת המנעול השני יש לענות על השאלה
מצאו את הקישוט שיסייע לכם לפתור את החידה הבאה!
לפניכם מספר קישוטים.
כאמור, השירה בימי הביניים הייתה מקושטת.
אימאז' (IMAGE) - ציור לשוני המציג תמונה במילים. אנאפורה - חזרה על מילה בתחילת שורה (לפחות 2 שורות ברצף). אקרוסתיכון (אקרוסטיכון) - האותיות הראשונות יוצרות תבנית מוכרת, למשל סדר א"ב. בשירי קודש חתימת שם הפייטן בתחילת שורות השיר. ארמז (הרמז) - רמיזה לאירוע מוכר או דמויות מוכרות מהמקרא. דו-שיח - המשוררים השתמשו בדו-שיח ובצורת שאלות ותשובות. דימוי - הדימוי מיוסד על השוואה בין שני דברים. הדבר המובא לשם דימוי ידוע ומוכר, והוא משמש כביאור לדבר המושווה. האנשה - הענקת תכונות אנושיות לחי, לדומם, לצומח וכו'. הגזמה - הגזמה והפרזה בתיאורים. חזרות - חזרה על צלילם, מילים, רעיונות וכו'. חריזה - משוררי ספרד נהגו לחרוז בחרוז מבריח (הנועל את כל בתי השיר ליחידה אחת) באחת משלוש רמות החרוז: עובר, ראוי ומשובח. מטאפורה - שילוב של מילים מתחומים שונים כשלכל מילה יש משמעות ידועה ומוכרת, אך השילוב בורא משמעות חדשה שכוללת השאלה. ניגודים - בין מילים, מקומות, רעיונות, מצבים וכו'. סימני פיסוק - ריבוי סימני פיסוק מצביעים לרב על סערת רגשות. שאלות רטוריות, ציוויים. צימוד - מילים שדומות בצליל שלהן, אך שונות במשמעות שלהן. שאלות רטוריות - מטרתן להדגיש רעיון, לעורר מחשבה או לחזק מסר מוסרי ורגשי – לרוב תוך פנייה לנשמה או לקורא. שיבוץ - שילוב פסוק מקראי או חלק מפסוק בתוך השיר. תפארת החתימה - הדגשה דרמטית בבית האחרון ושילוב שיבוץ (פסוק מקראי או חלק מפסוק). תפארת הפתיחה - חריזה בבית הראשון (בלבד) של השיר בין ה"דלת" לבין ה"סוגר", דבר שיוצר פתיחה דרמטית.
יְשֵׁנָה בְחֵיק יַלְדוּת לְמָתַי תִּשְכְּבִי? / דְּעִי כִּי נְעוּרִים כַּנְעֹרֶת נִנְעֲרוּ! הֲלָעַד יְמֵי הַשַּׁחְרוּת? קוּמִי צְאִי / רְאִי מַלְאֲכֵי שֵׂיבָה בְּמוּסָר שִׁחֲרוּ! וְהִתְנַעֲרִי מִן הַזְמָן כַּצִּפֳּרִים / אֲשֶׁר מֵרְסִיסֵי לַיְלָה יִתְנַעֲרוּ! דְּאִי כַדְּרוֹר לִמְצוֹא דְרוֹר מִמַּעֲלֵךְ / וּמִתּוֹלְדוֹת יָמִים כְּיַמִים יִסְעֲרוּ! הֲיִי אַחֲרֵי מַלְכֵּךְ מְרַדֶּפֶת בְּסוֹד / נְשָׁמוֹת אֲשֶׁר אֶל טוּב אֲדֹנָי נָהֲרוּ!
,אני מרגיש שאתם ממש קרובים אלי ...ונראה לי שהבנתי איך לחזור לתקופתנו רק עוד חידה קטנה - ?האם תוכלו לדעת מה שם המשורר, שכתב את השיר
2. זיכרו את הקוד לשקף הבא!
1. כדי לחזור להווה הקישו את השנה בה נהוג לקבוע, כי הסתיימה תקופת ימה"ב - שנת גרוש יהודי ספרד!
This page is password protected
Enter the password