Want to make creations as awesome as this one?

Presentació de recursos en accés obert a l'abast dels estudiants.

Transcript

Setmana Internacional de l'Accés Obert 2020

ACCÉS OBERT

Del 19 al 25 d'octubre

Informació científica fiable per a tothom

"By open access to this [scientific] literature, we mean its free availability on the public internet, permitting any users to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of these articles, crawl them for indexing, pass them as data to software, or use them for any other lawful purpose, without financial, legal, or technical barriers other than those inseparable from gaining access to the internet itself."

Budapest Open Access Initiative (2002)

Què és l'accés obert?

Beneficis de l'accés obert

Accés lliure, gratuït i permanent a la producció científica.

Possibilitat de reutilitzar les dades dels treballs científics.

On trobar articles científics/acadèmics en accés obert?

Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona

El Dipòsit Digital de la Universitat de Barcelona és el repositori institucional que conté en format digital les publicacions en accés obert derivades de l'activitat docent, investigadora i institucional del professorat i d'altres membres de la comunitat universitària.

PMC

PubMed Central és un repositori digital d'accés obert especialitzat en biomedicina i ciències de la salut en el qual s'indexen articles de la base de dades PubMed. La Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units i els Instituts Nacionals de Salut són les organitzacions que gestionen aquest repositori.

medRxiv

Medrxiv és un arxiu en línia de lliure accés a partir del qual es distribueixen e-prints no publicats, especialitzats en ciències de la salut. El laboratori Cold Spring Harbor (Nova York, Estats Units) és l'organització responsable d'aquest recurs.

Gràcies!

Música: Lets Have Fun - Fun Playful Happy Ukulele Kids by Juqboxmusic

BASE

Bielefeld Academic Search Engine és un motor de cerca multidisciplinari de recursos acadèmics (articles, llibres, patents, etc.), creat i gestionat per part de la Biblioteca de la Universitat de Bielefeld (Alemanya).

CORE

CORE (COnnecting REpositories) és un portal web que agrega continguts de documents científics en accés obert (articles, revistes, etc.) de milers de repositoris d'arreu del món. La Open University (Gran Bretanya) és l'organització que s'ocupa d'aquest agregador.

PRC

El Portal de la Recerca de Catalunya (PRC) recull, mostra i difon des d’un lloc únic els resultats de la recerca produïda a les universitats i centres de recerca catalanes, en quant a investigadors, publicacions, grups i projectes de recerca per a la comunitat científica internacional, empreses, organitzacions finançadores i públic en general, facilitant així l'accés obert a la producció científica.

I també...

Extensions per instal·lar al teu navegador

Unpaywall

Unpaypall és una eina que permet trobar versions gratuïtes i d'accés obert d'articles de revistes científiques de pagament. Disponible per Google Chrome i Firefox.

Open Access Button

Open Access Button és una eina que cerca la versió gratuïta i de lliure accés d'articles científics. I, en cas de no trobar-lo, envia un missatge a l'autor per demanar-li una còpia.Disponible per Google Chrome i Firefox.

Si vols més informació sobre l'accés obert, sol·licita'ns un curs a mida.

craimedicina@ub.edu93 403 57 21