Want to make creations as awesome as this one?

Check je werkplek is een e-learning die de ergonomische tips overloopt voor het instellen van je bureaustoel en het inrichten van je werkplek.

Transcript

Check je werkplek !

START

Hoe zit jij achter je computer? Ontdek hier enkele tips!

Hoe hoog staat je stoel ingesteld ?

Heupen lager dan de knieën

Heupen gelijk met de knieën

Heupen hoger dan de knieën

Je zit te laag. Hierdoor zal je met een bolle rug zitten. Dat kan klachten aan de lage rug geven. Stel je zithoogte wat hoger in.

Oeps!

Back

Je zit op een goede hoogte. Je hebt een open hoek tussen de romp en bovenbenen. Op die manier kan je makkelijker de natuurlijke kromming in de lage rug bewaren.

Dat is juist !

Next

Dat is niet de juiste zithoogte. Als je zit met een hoek van 90° in de heupen, dan zit je nog steeds met een bolle rug .

Mmm, fout !

Back

Hoeveel ruimte is er tussen de voorste rand van je stoel en je kniekuil ?

Er is een vrije ruimte van 20 cm in mijn kiekuil

Er is een vuist ruimte in mijn kniekuil

De rand van het zitvlak sluit goed aan in mijn kniekuil

Je bovenbenen zijn goed ondersteund, maar er moet een vrije ruimte zijn in je kniekuil. Op die manier vermijd je onaangename druk in de kniekuil en kan je makkelijk tegen de rugleuning zitten.

Neen, niet juist !

Back

Met een vuist ruimte is er geen druk op bloedvaten of zenuw in de kniekuil, terwijl de bovenbenen goed ondersteund worden.

Goed !

Next

Je zitdiepte is te kort ingesteld. Hierdoor zijn de bovenbenen te weinig ondersteund. Dat geeft een verhoogde druk, wat oncomfortabel kan zijn.

Fout !

Back

Waar steunt de bolle vorm van je rugleuning ?

Op mijn bekkenkam, de benige structuur onderaan mijn rug

In de holle kromming van mijn lage rug

De bovenkant van mijn rugleuning gelijk met mijn schouders

Je rugleuning staat te laag. De bolle vorm van je rugleuning dient aan te sluiten op de vorm van je rug.

Nope!

Back

Dit is de juiste instelling. De bolle vorm van de rugleuning ondersteunt zo de holle kromming van de lage rug.

Correct !

Next

Bij een rugleuning is vooral de steun in de lage rug belangrijk. Het klopt wel dat een hoge rugleuning comfortabel is.

Helaas, niet juist !

Back

Kan je rugleuning bewegen?

Ja, mijn rugleuning staat los

Neen, mijn rugleuning staat geblokkeerd

De beste houding is de volgende. Afwisselen tussen actief voorwaarts en passief achterwaarts is goed voor je rug. Stel de tegendruk wel in in functie van je gewicht. Als je rechtop zit, moet de rugleuning goed steunen.

Ja!

Next

De ideale zithouding bestaat niet. Ook al zit je goed, regelmatig van houding veranderen blijft een must. Dynamische bureaustoelen laten die beweging toe. De tegendruk kan je trouwens instellen.

Neen, los is beter !

Back

Hoe hoog staat je tafel ingesteld?

Op ellebooghoogte

Lager dan ellebooghoogte

Boven ellebooghoogte

Een goede tafelhoogte is met de ellebogen naast het lichaam in een hoek van 90°. Het gewicht van de armen wordt gedragen door de tafel.

Juist !

Next

Een tafel moet ondersteuning bieden aan de armen. De onderarmen moeten kunnen rusten op de tafel. Plaats je tafel hoger (eventueel met blokjes onder de poten).

Dat is te laag !

Back

Je tafel ondersteunt de armen, maar zal de schouders wat omhoog duwen met de bovenarmen naast het lichaam. Zet je tafel wat lager (of ga hoger zitten en gebruik een voetensteun).

Niet correct !

Back

Plaats je scherm recht voor je. Op welke kijkafstand staat je scherm?

Op 40cm van de ogen, een goede leesafstand

Op 50 à 70cm van de ogen, een armlengte afstand

Op 80cm van de ogen of meer

Je scherm staat te dichtbij. De ogen zullen zich constant moeten inspannen om goed te zien. Werk je op een laptop, gebruik dan een apart scherm (of gebruik een laptophouder).

Dat is te dicht!

Back

Een goede kijkafstand is op armlengte afstand. Als je je arm op schouderhoogte naar voor uitsteekt, kan je het scherm raken. De tekens op een groot scherm zijn dan het best leesbaar.

Dat klopt !

Next

Een kijkafstand van meer dan 80cm is ver, zelfs voor een grote schermen. Je moet de tekens vergroten of gewoon je scherm wat dichter zetten.

Ai, dat is te ver!

Back

Kijk recht voor je uit. Hoe hoog staat dan je scherm ?

Ik kijk op het midden van mijn scherm

Ik kijk ruim boven mijn scherm uit

Ik kijk juist boven mijn scherm uit

De rustblik van je ogen is iets naar beneden gericht. Met het midden van je scherm op ooghoogte, zal je vaak opwaarts moeten kijken.

Oei, dat is te hoog!

Back

Hoe meer je ogen naar beneden kijken, hoe minder droge ogen je hebt. Staat je scherm echter te laag, dan zal je je nek naar voor buigen.

Mmm, dat is laag!

Back

Met het scherm maximaal op ooghoogte, kijk je er net boven uit. De rustblik van de ogen valt dan mooi in het midden van het scherm. Goed voor de nek en ogen.Heb je echter een bifocale bril, plaats dan je scherm zo laag mogelijk.

Goed zo!

Next

Waar ligt je toetsenbord ?

Op 15cm van de tafelrand

Op 30cm van de tafelrand

Gelijk met de tafelrand

Met een vrije ruimte voor je toetsenbord, kunnen je onderarmen rusten op de tafel. Met de ellebogen naast je lichaam, kan je comfortabel typen.

Yes!

Next

Als er een A4 papier past tussen het toetsenbord en je lichaam, dan blijven je ellebogen niet meer naast je lichaam. Je zal naar voor reiken om te kunnen typen (en je nek sterk buigen als je iets op dat papier wil lezen).

Neen, dat is te ver!

Back

Er is wat vrije ruimte op de tafel nodig om je onderarmen te laten rusten. Zelfs met goede armsteunen, is dit te dicht. Heb je niet genoeg plaats op je tafel, zorg voor een werkblad van 80cm diep.

Helaas fout!

Back

Waar ligt je muis ?

Vlak naast het toetsenbord

Voorbij het toetsenbord

Op 30cm opzij van het toetsenbord

Je muis dient zich dicht tegen je lichaam te bevinden. Zorg ook voor voldoende vrije ruimte zodat je vanuit de hele arm kan bewegen.

Inderdaad!

Next

Je elleboog bevindt zich best naast je lichaam. Met je muis voorbij je toetsenbord, zal je naar voor reiken. Dat is belastend voor je schouders en pols.

Neen, dat is niet juist!

Back

Met de muis te ver opzij, zal je steeds moeten reiken. Die gewoonte heet trouwens "running mouse"... Hou de muis dus steeds dichtbij je.

Nope!

Back

Zorg voor daglicht in je werkruimte. Hoe valt het daglicht best in?

Het daglicht komt best van in je rug.

Het daglicht komt best van recht voor je

Het daglicht valt best van opzij in

Met je rug naar het venster zitten, betekent dat het daglicht of de zon invalt op je scherm of dat je in je eigen schaduw werkt. Probeer een andere opstelling of hou de zon buiten.

Liever niet!

Back

Met je aangezicht naar het venster, zal het daglicht in je ogen vallen. De zon kan je zelfs wat verblinden. Probeer een andere opstelling of zorg dat je ver genoeg van het raam zit.

Oei, dat is tegenlicht!

Back

Met je tafel loodrecht op het venster, zal het licht van opzij invallen en ook zijwaarts weerkaatsen. Geen storend licht in de ogen of op het scherm.

Jawel!

Next

Klaar!

Je werkplek staat nu goed ingesteld. Vergeet ook niet elk half uur het zitten even te onderbreken!