Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

DOBRO DOŠLI U SVIJET BAJKI

Bajke su priče namijenjene djeci predškolske dobi , a čitaju ih i djeca rane školske dobi (Lektira za I. i II. razred osnovne škole). Najčešće se bave izmišljenim radnjama i likovima kao što su vještice, čarobnjaci, vile patuljci, zmajevi, čarobni predmeti i slično. U bajkama često nalazimo i životinje koje govore. Glavni su likovi obično dobri i jasno odijeljeni od loših. Tema bajki je borba između dobra i zla. Najslavnije bajke na svijetu su bajke braće Jacoba i Wilhelma Grimma: Crvenkapica, Ivica i Marica, Snjeguljica, Trnoružica, Pepeljuga, Vuk i sedam kozlića i druge. Bajke djetetu šalju važne poruke: -dobro uvijek pobjeđuje zlo; -plemenita djela se nagrađuju; -stranaca se treba pribojavati; -treba se zauzeti za slabije; -malen može pobijediti većega od sebe; - ne provlačiti se kroz život kao lijenčina. .

ŠTO SU BAJKE?

BRAĆA GRIMM

Crvenkapica je poznata bajka o maloj djevojčici i vuku. Najpoznatiju verziju napisala su braća Grimm. Na engleskom jeziku priča je nazvana "Little Red Cap", a danas je poznata pod nazivom "Little Red Riding Hood".

LIKOVI:

LIKOVI:

Pepeljuga je bajka o lijepoj djevojci koja je ostala bez roditelja, a živjela je s maćehom i ružnim polusestrama. Radila je sve kućanske poslove, a nije joj bilo dopušteno ni spavati u krevetu, već je spavala pored ognjišta.

DOBRA VILA JOJ JE STARU ODRPANU ODJEĆU PRETVORILA U PREKRASNU HALJINU.

KAD JE SAT OTKUCAO PONOĆ, POBJEGLA JE I VOZILA SE U KOČIJI

IZGUBILA JE STAKLENU CIPELU, KOJU JE NA KRAJU SAMO ONA MOGLA OBUTI.

PEPELJUGA I PRINC ŽIVJELI SU SRETNO DO KRAJA ŽIVOTA.