Want to make creations as awesome as this one?

Un recorregut per la història dels ponts de Martorell sobre el Llobregat i l'Anoia

Transcript

Ponts de Martorell

Textos i disseny: Alfred Mauri

Fotografies: Arxiu del CEM

No és fàcil de respondre. La situació geogràfica de Martorell, a tocar del pas del Congost, i entre els rius Llobregat i Anoia, ha fet imprescindible la construcció de ponts Cal afegir-hi els nombrosos viaductes de l’autopista AP-7 i de l’autovia A-2 i els enllaços corresponents. Un entramat dens i complex que envolta Martorell, com ens mostra la imatge aèria.

Quants ponts hi ha a Martorell?

Us presentem una breu història dels ponts més destacats construïts a Martorell per creuar els rius Llobregat i Anoia.

La construcció de l’Autovia del Llobregat i de la línia de l’AVE comportarà la construcció de nous ponts i viaductes a l’entorn de Martorell.

Nou pont de la carretera de Terrassa

1975

Obertura de l'autopista AP-7

1972

Inauguració del nou pont sobre l'Anoia

1940

Voladura dels ponts de Martorell

1939

Pont del Carrilet sobre el Llobregat(actuals FGC)

1913

Pont de ferro sobre l'Anoia

1899

Pont de ferro de la carretera de Terrassa

1893

Arribada del ferrocarril(actual RENFE)

1856

Construcció del pont de pedra sobre l'Anoia

1828

Remodelació del Pont del Diable

1768

Passera de fusta sobre el riu Anoia

Obra gòtica del Pont del Diable

1283

Construcció romana del Pont del Diable

10 - 5 aE

El pont en l'actualitat

El pont gòtic

El pont en època romana

+ info

El Pont del Diable, el més antic de Martorell, té una llarga història que es remunta als anys 10 5 aE, quan en època de l’emperador August es va dur a terme una remodelació i millora de l’anomenada Via Augusta, que unia Roma amb Gadex. El pont va ser arrossegat per una riuada en època medieval i sobre les restes es va aixecar l’obra gòtica, reformada el 1768 amb la intenció de fer-lo transitable pels carruatges. La nit del 23 al 24 de gener de 1939 l’arc gòtic central va ser volat per les tropes republicanes durant la seva retirada. Es va reconstruir el 1962.

El Pont del Diable

L'estudi del Pont del Diable

+ info

L’any 1893 es va inaugurar al costat del Pont del Diable, el nou pont de la carretera de Terrassa. Es tractava d’una construcció metàl·lica de l’empresa La Maquinista Terrestre i Marítima. El pont va estar es ús fins el 1975, quan va ser substituït per l’actual. Amb aquest nou pont, el del Diable passava a ser d’ús exclusiu per a vianants i veia com s’incrementava la seva valoració com a monument històric.

El pont de la carretera de Terrassa

El 1975 es va inaugurar el nou pont de la carretera de Terrassa, en substitució de l’antic de ferro. Es tracta d’una obra que combina el formigó i l’acer, disseny de l’enginyer José A. Fernández Ordóñez. Oficialment el pont va ser inaugurat amb la denominació de “Puente Príncipes de España”.

El pont de la carretera de Terrassa

El 1972 va entrar en funcionament l’Autopista AP-7, la construcció de la qual va afectar greument el paisatge martorellenc pel fort impacte dels nombrosos ponts, viaductes i desmunts. Per creuar els rius Llobregat i Anoia es van construir dos grans viaductes, un al Congost, a tocar del Pont del Diable, i un altre sobre el riu Anoia, que l’enllaça amb l’A-2, des del Pou del Merli fins al peatge, a tocar de Santa Margarida. Ambdós són obra de formigó i sense cap concessió estètica.

Els ponts de l'autopista AP-7

L’arribada del ferrocarril a Martorell el 1856 va donar lloc primerament a una estació provisional, a la sortida del túnel de Castellbisbal. Caldria esperar a completar la construcció del pont sobre el Llobregat per poder arribar a l’emplaçament que avui ocupa l’estació. L’estructura del pont era metàl·lica, recolzada sobre diversos pilars de pedra que ja d’origen preveien la possibilitat d’ampliació per a una segona via. Aquest pont va se substituït els anys 1969 per un de formigó a base d’arcs, que va esdevenir un perill per la retenció de les aigües en cas de riuada, com va succeir el 1971. Aquesta mateixa riuada va arrossegar l’antic pont de ferro. El pont de formigó va ser finalment enderrocat i substituït per l’actual.

El pont del ferrocarril (actual RENFE)

El 1913 va entrar en funcionament la línia de ferrocarril entre Martorell i Barcelona, que s’unia a les procedents de Manresa i Igualada. El seu traçat segueix el marge dret del riu de Martorell en avall, però fins a passar el Congost, creua el Llobregat dues vegades. La primera en paral·lel al pont de RENFE i la segona, a l’alçada de la presa Sedó, on comença el canal de Sant Andreu de la Barca. Es tractava d’una obra metàl·lica sobre pilars d’obra, que ocupava l’espai on ara s’aixeca el pont de l’AVE sobre el Llobregat. L’arribada de l’AVE va comportar un canvi de traçat de FGC que ara enllaça consecutivament les estacions de Martorell Vila, Martorell Central i Martorell Enllaç.

El pont del Carrilet (actuals FGC)

+ info

Sabem que des d’època medieval existia un pont de fusta per creuar el riu Anoia, a la sortida de Martorell i calia pagar el pontatge per passar-hi. La primera imatge que en tenim data de 1668. Les característiques del lloc van representar sempre un greu inconvenient per assentar un pont, de manera que a partir del primer pont de pedra, construït el 1828, se n’han succeït diversos, arrossegats pel riu o, finalment, destruït durant la Guerra Civil.

El pont de l'Anoia

+ info

La pintura de Miquel Salas recrea l’obra del primer pont de pedra sobre l’Anoia, de 1828. Va ser arrossegat per una riuada el 1850, parcialment reconstruït i novament arrossegat. Finalment, un nou pont de pedra va ser arrossegat el 1866, poc després de la seva inauguració.

El pont de l'Anoia

+ info

Finalment el 1899 es va inaugurar un nou pont, en aquest cas metàl·lic i fabricat per La Maquinista, en el context de modernització de la xarxa viària i el nou traçat de la carretera N-II a Martorell. Aquest pont va ser destruït la nit del 23 al 24 de gener de 1939, quan el van volar les tropes republicanes en retirada.

El pont de l'Anoia

El tres de febrer de 1940 s’inaugurava el nou pont sobre l’Anoai, encara existent si bé transformat un cop alliberat del trànsit de la carretera N-II. A l’entrada es val alçar un monòlit commemoratiu de la victòria de les tropes franquistes. En la seva ràpida reconstrucció hi van participar els internats al camp de presoners de guerra instal·lat a Martorell.

El pont de l'Anoia

+ info

La nit del 23 al 24 de gener de 1939 les tropes republicanes en retirada van volar tots els ponts sobre l’Anoia i el Llobregat a Martorell.El Pont de Diable després de la voladura.

La destrucció dels ponts el gener de 1939

+ info

La nit del 23 al 24 de gener de 1939 les tropes republicanes en retirada van volar tots els ponts sobre l’Anoia i el Llobregat a Martorell.El pont de ferro sobre l'Anoia després de la voladura.

La destrucció dels ponts el gener de 1939

La nit del 23 al 24 de gener de 1939 les tropes republicanes en retirada van volar tots els ponts sobre l’Anoia i el Llobregat a Martorell.El pont de ferro del Carrilet després de la voladura, a l'inci dels treballs de reconstrucció.

La destrucció dels ponts el gener de 1939