Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Jaap Akkermans (1927 - 2013) Ten tijde van de bevrijding woont Jaap in de Wognumerstraat. Hij is een vrolijke, zachtaardige man die graag muziek maakt. Als de Optimisten samenkomen op zaterdagavond in De Purmer speelt hij gitaar en accordeon. Daar leert hij Ans Kesting kennen, waarmee hij in 1952 trouwt en twee dochters krijgt. Carrière Met een oom en grootvader als horlogemakers, raakt Jaap al op vroege leeftijd geïnteresseerd in het klokkenmakersschap. Voor de oorlog werkt hij bij Fa. Lameris op de Leidsestraat. Na de oorlog treedt hij in dienst bij horlogemaker Piet Komin op de Nieuwendammerdijk. Tijdens zijn dienstplicht in de Isabellakazerne in Vught repareert hij uurwerken voor zijn maten en leidinggevenden als bijverdienste. Eenmaal terug volgt hij een avondopleiding, terwijl hij overdag werkt bij Fa. Aug. Uilkema op de Reguliersbreestraat. Later opent hij een eigen werkplaats aan de Buikslotermeerdijk en voert daar reparaties uit voor Fa. Uilkema, terwijl zijn eigen klantenkring in Amsterdam-Noord groeit. In 1968 opent hij zijn eigen juwelierszaak, Juwelier Akkermans, aan de Purmerweg. Tot op heden wordt de zaak gerund door Jaaps dochters.

Truus Linschoten (1929) Woont ten tijde van de bevrijding op de Scharwouderstraat 1. In de oorlog heeft ze verkering met Wim Bakker, de jongen die naast haar staat op de foto. In 1948 is ze getrouwd met Leendert Vogel (1923). Later gescheiden en nooit meer hertrouwd.

De foto is ongedateerd. Echter, uit details blijkt dat de foto op 6 of 7 mei 1945 gemaakt moet zijn, tussen 14:00 en 14:30 uur 's middags.

  • Detail 1: de posters van de Waffen SS voor de ramen, rechts op de foto. Deze zijn verwijderd na de schietpartij op de Dam op 7 mei 1945.
  • Detail 2: de luidspreker aan de lantaarnpaal. Deze luidsprekers werden pas op 6 mei opgehangen, ter voorbereiding van feestelijkheden m.b.t. de intocht van de Canadezen op 8 mei.
  • Detail 3: de slagschaduwen op de Nieuwe Kerk, links op de foto. Met behulp van Suncalc kan het tijdstip worden vastgesteld op 14:00 en 14:30 uur in de middag.

Jopie Linschoten (1929 - 2014) Ten tijde van de bevrijding woont Jopie op het Monnikendammer- plantsoen. Ze is een vrolijke, zelfstandige vrouw. Carrière Jopie heeft kort na de oorlog een jaar in Engeland gewoond bij een gezin als au pair. Eenmaal terug in Nederland heeft gewerkt als directie secretaresse bij de Bijenkorf. Daar werd ze verliefd op Gerard van ’t Klooster, etaleur van de Bijenkorf. In 1952 zijn ze getrouwd en hebben een woning betrokken op de Van Baarlestraat. Ze kregen twee kinderen, een zoon en dochter. Samen verhuisten ze naar Nederhorst den Berg en later Den Bosch waar Gerard overleed. Daarna verhuiste Jopie naar België, omdat haar zoon daar woont. Aldaar is zij overleden.

Mijntje Ahaus (1927 - 2010) Ten tijde van de bevrijding woont Mijnie Ahaus in de Wijdenesserstraat. Mijnie is een vriendelijke, zelfstandige vrouw. Ze wordt verliefd op Kees Veen (niet op de foto), een buurjongen die tijdens de oorlog in de straat naast haar komt wonen. Ze hebben zich in 1946 verloofd. In 1951 zijn ze getrouwd en gingen inwonen bij een alleenstaande vrouw op de Monnikendammerweg. Ze krijgen twee kinderen. Carrière Na de lagere school gaat Mijnie naar de huishoudschool op de Meeuwenlaan. Ze blijkt een talentvolle naaister te zijn. Na de huishoudschool wordt ze aangenomen bij Japonnen- industrie E. Herz op de Herengracht. Tijdens de oorlog liep ze over de pontenbrug om naar haar werk te gaan. Haar man Kees Veen is opgeleid tot elektricien en heeft jarenlang bij Zwavelzuurfabriek Ketjen gewerkt, waar hij chef is geworden van de magazijnen.

Marie de Waal (1926 - 2014) Ten tijde van de bevrijding woont Marie op de Buiksloterdijk. In 1948 trouwt ze met horlogemaker Piet Komin, op de Nieuwendammerdijk. Optimist Jaap Akkermans (ook op de groepsfoto), zal na de oorlog bij Piet in dienst treden als horlogemaker. Jaap Akkermans en Piet Komin

Piet Nieuwenhuijse (1928-2018) Woont ten tijde van de bevrijding op de Ijdijk 87, bij de Oranjesluizen. Piet had tijdens de oorlog verkering met Ans Kesting. Hij is later getrouwd met een meisje uit het Blauwe Zand, Gerrie de Graaf. CarrièrePiet werkte als kabelmonteur bij de P.T.T. op de telefonie. Na 40 jaar trouwe dienst mocht hij met vervroegd pensioen. Piet en Gerrie zijn hun hele leven met Wouter Bakker en zijn vrouw op vakantie geweest.

Wim Bakker (1927 - 2017) Ten tijde van de bevrijding woont Wim op de Scheepsmakerskade. Hij is een vriendelijke jongen die houdt van kattenkwaad. Tijdens de oorlog heeft hij verkering met Truus Linschoten en met Annie van Nek; twee jonge dames die eveneens op deze foto staan. Na de oorlog trouwt hij met Rie Roodliep uit Haarlem. Ze krijgen twee kinderen; Tineke en Ronald. In 1957 emigreert hij met zijn gezin naar Canada, omdat dat hip is. Na twee jaar verhuizen ze naar Amerika, Portland, Oregon. Carrière Na de oorlog gewerkt als machinebankwerker bij de G.E.B. (Gemeentelijke Energie Bedrijven) op de Papaverweg, daarna bij zwavelzuurfabriek Ketjen in machineonderhoud.

Arie Riebel (1926) (Rooie) Arie Riebel woont ten tijde van de bevrijding op de Blokkerstraat. Hij is na de oorlog getrouwd met H. Otten.