Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

1

2

3

5

6

4

Op deze plek - toen een moerasgebied buiten de stad - zou sinds het jaar 1000 een burcht hebben gestaan, eigendom van de bisschop van Utrecht. De ridders van Voorst beheerden het voor hem. Hoe het eruit zag weet niemand, misschien zo:

De Heren van Voorst werden steeds machtiger. Ze hieven tol, inden pacht van boeren en sloegen een eigen munt. Hieronder een tekening van de burcht en omgeving. De vorm is nog steeds te zien in het Stinspark.

De macht van de heren van Voorst was de omliggende steden en de bisschop van Utrecht een doorn in het oog. Diverse keren werd de burcht ontmanteld, maar ook weer opgebouwd. De lichte stip in het huidige park laat zien waar de burcht stond.

De steden Deventer, Kampen en Zwolle waren dolblij dat ze de heren van Voorst hadden verslagen. Als oorlogsbuit ging één van de slotdeuren naar Kampen en is daar nog steeds te zien in het stadhuis.

Bij opgravingen veertig jaar geleden kwamen allerlei vondsten naar boven. Onder meer pijlpunten en delen van zwaarden. De bodem is nu beschermd erfgoed. Deze video toont beelden van de opgravingen:

In 1362 werd de burcht van Voorst de beslissende slag toegebracht. Na een weken durende veldslag werd het kasteel met de grond gelijk gemaakt en nooit meer opgebouwd. Hieronder een tekening van hoe het moet zijn toegegaan: