Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

MOPE,

MAPKO

ПРАВИЛА:

У игри може учествовати 4 играча. Одабери карактер који се може померати по табли. Кликни на коцку два пута. Коцка ће показати број за који се помераш по табли. Кликом на поље отвара се питање. Да би остао на том пољу, мораш одговорити тачно на питање. Ако не одговориш тачно, враћаш се на поље са кога си кренуо. На пољима са звездицама чекају те изненађења!

...

2

31

ЦИЉ

Почетак

1

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

Прочитај стихове у којима је истакнута сложеност Марковог односа према султану, па одговори на питање: Оде Марко цару на дивана,Седе цару до десна колена,Самур-калпак на очи намиче,А буздован уза се привлачи,Бритку сабљу на крило намиче...

29

30

32

Када виђе да је за мејдана,онда иште суву дреновину.Донесоше дреновину Марку:кад је стеже у десницу руку,прште пуста надвоје, натроје,и дв'је капље воде искочише.

33

34

35

36

37

38

39

41

Муса Кесеџија каже Марку: Ако т' и јест родила краљицана чардаку на меку душеку,у чисту те свилу завијала,а злаћаном жицом повијала,отхранила медом и шећером;а мене је љута Арнауткакод оваца на плочи студеној,у црну ме струку завијала,а купином лозом повијала...

42

43

45

Цар с' одмиче, Марко се примиче,Док дотера цара до дувара!

46

47

48

49

50

51

Прочитај одломак из песме "Марко Краљевић укида свадбарину", па одговори на питање: А кад Марко саслушао речи,крену Шарца, оде низ Косово,добра Шарца врло расрдио,из копита жива ватра сева,из ноздрва модар пламен лиже.Срдит Марко језди низ Косово,рони сузе низ јуначко лице,а кроз сузе гњевно проговара...

52

53

54

55

56

58

59

60

57

40

44

Када савлада Мусу Кесеџију, Марко каже: ,,Јаох мене до бога милога,ђе погубих од себе бољега!"

Према једној легенди, Марко се сакрио у пећину када је видео пушку. Остани са Марком у пећини. За тебе је игра, нажалост, завршена!

У тешким тренуцима Марку помаже посестрима вила. Од виле добијаш још једно бацање!

Марко мора да сачека да се искује сабља. Врати се два поља уназад!

После изласка из тамнице, Марко мора да поврати своју снагу. Сачекај да Марко буде спреман да исцеди суву дреновину.Прескочи једно бацање!

Срдит Марко језди низ Косово. Расрдио је Шарца да "из копита жива ватра сева". Срдити Шарац прескаче 10 поља. Иди на поље 36!

Марко је опет расрдио цара. Пио је уз Рамазан вино. Врати се пет поља уназад!

Марку помаже соко да преболи ране. Помери се за 10 поља унапред!

Марко је рањен у боју. Док соко не стигне да му помогне, прескочи једно бацање!

Марко је од цара добио три товара блага. Ти добијаш поклон: при следећем бацању не мораш да одговориш на питање; остани на пољу које одреди коцкица.

Марка је цар затворио у тамницу. Тамо ће Марко провести три године. Врати се на почетак игре!

Шарац иде као горска вила, Брзо иде, далеко одмиче! Шарац те води право на поље 17!

Заобиђи Марка и иди на поље 57!

Муса Кесеџија је опасан противник који се ником не уклања с пута.. Врати се на поље 35!

Омахује Краљевићу Марко,ал' не може ништа да учини.Тад оману Муса Кесеџија,уд'ри Марка у зелену траву,пак му сједе на прси јуначке. Прескочи једно бацање!