Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

est. 2019

Subtitle here

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Различитости нису разлог за сукобе!

«МОЈА ПОРОДИЦА» Ја имам____ очи, а моја сестра/брат _____ очи. Ја не волим _____ ,а моја мама воли ________. Ја не волим _____, а мој тата воли _______. Ја волим да једем _______, а мој брат/сестра не воли ______. Ја волим да се играм са _____, а мој брат/сестра са _______.

Вероватно сте приметили да се разликујемо и од оних који су нам најближи, са којима проводимо највише времена. Иако се чланови породице разликују и даље су блиски и воле се. Зашто? Можда нам понекад неке разлике сметају, али оне су природне, неизбежне и обогаћују нас.

Сви се ми разликујемо. Можемо се разликовати физички, интелектуално, социјално, друштвено, културално... Свака наша разлика чини нас другачијим а самим тим и ПОСЕБНИМ. Први корак је да научимо да волимо и поштујемо себе, такве – ДРУГАЧИЈЕ! Тек онда ћемо моћи да волимо и поштовати друге, другачије од нас!

Негујмо различитост тако што: Поштујемо своје, али уважавамо другачије Упознајемо непознато да би смо га уважавали Водимо рачуна на који начин говоримо о онима који су другачији од нас Развијамо свест о самом себи као другачијој индивидуи од свих осталих Уживљавамо се у позицију другг да би смо га разумели

ДУГА Једном даво посвађала су се све боје света. Свака је говорила да је баш она најлепша, најкориснија, најомиљенија. Зелена викну: «Ја сам најважнија, изабрана сам за траву, дрвеће, лишће, без мене би угинуле све животиње» Плава је прекину: «Ти само мислиш на земљу...а небо и море. Вода је извор живота, небо даје простор!» Жута се кикотала: «Сунце је жуто, месец је жут, звезде су жуте. Сваки пут када погледаш сунцокрет, цели се живот почиње смешити. Без мене не би било забаве» Наранџаста је запевала: «Ја сам боја снаге и здравља....Ја носим све најважније витамине. Сетите се само шаргарепе, поморанџе, диње...!» Црвена није више могла издржати: «Ја сам боја крви и живота. Ја сам боја љубави, руже и мака.» Љубичаста рече са висине: «Ја сам боја владања и моћи. Краљеви су ме увек бирали, јер ја сам боја мудрости.» И тако су се боје редом хвалиле, свака је тврдила да је она најбоља и свађа је бил све гласнија. Одједном је загрмело, почела је да пада јака киша. Све су се боје уплашиле и стиснуле једна до друге. Киша им рече: «Глупе сте...свађате се међу собом, свака хоће да влада. Зар не знате да ј свака важна? Узмите се за руку и дођите код мене.» Киша је престала и раширила боје пеко неба...Појавила се дуга!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

«Човек је склон набрајању својих невоља, али никад не набраја своје радости. Када би их набрајао онако како то оне заслужују увидео би да свако има довољно среће у животу» Ф.Достојевски

Захвалност се може осећати према људима, природи, свету, животу... Захвалност је препознавање и вредновање онога што други чине за нас и наша спшремност да на то узвратимо.

“ХВАЛА” Удобно се смести па се присети неког догађаја када је неко учинио нешто лепо или посебно за тебе. Можда када су те родитељи водили у биоскоп или када ти је пријатељ поклонио нешто...када те је учитељица или наставник похвалио…или када ти је бака направила омиљени колач… Пробај замислити тај посебан тренутак. Сети се где си био…како си се осећао…са ким си био… Примети како се осећаш управо сада док се присећаш тог посебног тренутка. Вероватно можеш да приметиш осећај среће и топлине у свом телу. Као балон среће, у стомаку, грудима или глави… “Балон” среће је тамо јер се осећаш захвално што имаш ту особу у твом животу. Можеш тихо у себи рећи “Хвала” тој особи што је била тако добра према теби. А онда и гласно када је видиш или чујеш следећи пут. Покушај да се присетиш још догађаја на којима можеш бити захвалан. Лепо је чинити добро једно другима.

«ОДАКЛЕ НАМ...?» Како је до нас стигао нпр.комад папира? Које све карике су се спојиле да би ми имали лист папира? Замолите родитеље да вам помогну. Да ли сте открили колико је потребно људске снаге, искуства, памети, стрпљења...да би смо имали и користили свакодневне ствари? Потребно је много људи и много рада да би смо имали оно чему углавном не придајемо значај, већ сматрамо да је нормално да их имамо. Свака карика има свој значај и важно је исказати јој захвалност.

«ЗАХВАЉУЈЕМО...» Размислите због чега би требали да будемо захвални : ВОЗАЧУ АУТОБУСА РОДИТЕЉИМА ВАТРОГАСЦИМА ХИГИЈЕНИЧАРКАМА У ШКОЛИ УЧИТЕЉУ МЕДИЦИНСКОЈ СЕСТРИ ПОЛИЦАЈЦУ

«ДРВО ЗАХВАЛНОСТИ» Можете направити ваше дрво захвалности где у листиће можете уписати коме и на чему сте захвални.

«ПИТАЊА ЗА РАЗМИШЉАЊЕ» Коме сте све данас рекли Хвала? На који начин можемо да изразимо захвалност а да не користимо реч хвала?

1

2

3

4

6

7

8

Обично сматрамо да је храброст врлина јаких. Али, нису јаки само они који су велики и снажни. Јаки су они који делују успркос својим страхова и побеђују их! Храброст нам је потребна сваког дана да би смо чинили добро, учили и испробавали нове ствари.

Храброст развијамо је тако што покушавамо урадити оно што је исправно и онда када знамо да ће бити тешко, или да смо у мањини; када кажемо оно што мислимо и када се други са тим не слажу; када се одупиремо када нас други наговарају на нешто што не сматрамо добрим; када нас страх од грешке или неуспеха не спречава да покушамо поново.

Размисли, у чему се огледа твоја храброст? Како ти можеш охрабрити себе и друге?

Предлажемо ти да током једне недеље усмериш пажњу на храброст. Бележи у свом дневнику где си приметио храброст (медији, породица, окружење...)

Присети се једне књиге која по твом мишљењу приказује храброст.

Учини нешто храбро – упишите то у свој дневник

На интернету пронађи једну или више фотографија које по твом мишљењу представљају храброст. Уз фотографију напиши зашто она говори о храбрости.

Одабери особу којој се дивиш због њене храбрости коју је показала и напиши јој писмо у којем ћеш истаћи њене добре особине и разлоге због којих јој се дивиш.

1

2

3

4

5

Бити поштен значи не крити истину, не кршити правила да би се стекла нека предност (варање), не узимати нешто што није твоје, радити добре ствари и када други то не виде....

Када купујемо бомбоне у продавници, шта оћекујемо да ће бити у кесици? Бомбоне, наравно! Како би се осећали да је у кесици нешто друго? Нико не жели да купи кесицу бомбона и да у њој, када је отвори, нађе каменчиће.

Исто је тако и са људима. Од људи очекујемо да оно што говоре или раде буде право, истинито, а то се зове ПОШТЕЊЕ.

*Размисли па одговори на следећа питања: Како се понашају поштени људи? Шта они раде? Шта они не раде? Како препознајете поштену особу? Које три ствари показују твоје поштење? Како се осећаш када видиш да неко није поштен? Зашто је важно говорити истину? Зашто је важно играти по правилима? Зашто је важно признати грешку?

*Напиши писмо особи чије поштење те је одушевило. То може бити неко о коме си чуо на телевизији, прочитао у новинама, о некоме из породице или из окружења.