Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

5

Kako ti se svidjela pjesma? Jesi li razumio/razumjela sve riječi? Kojim riječima ne znaš značenje? Zašto? Na kojem je narječju pjesma ispjevana? Pronađi i u bilježnicu napiši po čemu to zaključuješ. Značenje nepoznatih riječi možeš pronaći u čitanci i na poveznici http://os-turnic-ri.skole.hr/cakavski-rjecnik?kat=5297&dict_letter=ALL. Zapiši u bilježnicu odgovore na sljedeća pitanja i bilješke. O kojim sve ljepotama pjesnik pjeva i kako se pritom osjeća? Koje teške poslove spominje? Koji stihovi izriču optimizam, vjeru u to da se mukotrpan rad isplati? Ispiši iz pjesme motive. Koja su dva motiva vezana za slušne pjesničke slike? Koji motiv je vezan za olfaktivnu (mirisnu) sliku? Ispiši stilska izražajna sredstva (epitete, personifikaciju, suprotnost ili kontrast).

Pramaliće

Mate Balota

2

Pogledaj sljedeću prezentaciju i pokušaj odrediti o kojem dijelu Hrvatske pjesnik pjeva. https://view.genially.com/5ea14ed2075c7c0dc0e71ab1/video-presentation-otkrij-hrvatsku-regiju

1

Poslušaj skladbu Proljeće Antonija Vivaldija. Zamišljaj šetnju šumom u kojoj se priroda budi i nemaš nikakvih briga. https://www.youtube.com/watch?v=mFWQgxXM_b8

4

Pramaliće Oj pramaliće,kako je lipo, kad počne nicati cviće,kad počne pupati grabar, jasen i drinak,a šparoge niču iz stine.Koruna se zgusne, arija lipo zadaje,nebo je modro i svitlo, vitar mek i tepa. Kako je lipo kad počnu se štrkati ovce,kad mrtve strane ožive od pisme pastirske,kad vrganj zaore brazdu i prospe se zemlja crljena,prhka, mokra i tepla pokrije plodno sime. Zvona veselije zvone, kanti veselije poju, sve ča je teško je lagnje, nade su jače od tuge. Delo će spuniti dane, noći vreda prolaze. Trdi žuljavi dlani govore, da život je dobar. Ribari s pipon u zubi već pletu mriže.Barke su jopet u moru, ćapi ribe će dojti u dragu,kroki stegnuti rebra, more osoliti lice,kašete menul i škombar nažuljiti rame. Oj, kako je lipo, tamo u istarskoj dragi, pramaliće.

3

Poslušaj zvučni zapis pjesme Pramaliće.

6

7

1. Nakon što otkriješ novu pjesmu i usporediš je s pjesmom Pramaliće, napiši svoje mišljenje o tomu zašto je važno njegovati dijalektalnu književnost. Je li čitanje ovih dvaju pjesama obogatilo tvoj rječnik? 2. Napiši pejzažnu pjesmu na svom narječju koristeći dijalektne riječi i zalijepi ju na ploču u alatu Linoit.

I za kraj...

Suzana Čajić