Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent

Consulta el mapa de les Reserves. No només s'inclouen els illots, sinó que els espais marins que els envolten també estan protegits. També pots passejar per la galeria multimèdia de la web: http://ca.balearsnatura.com/galeria-multimedia/galeria-reserves-naturals-des-vedra-es-vedranell-i-els-illots-de-ponent/ Galeria RESERVES NATURALS DES VEDRÀ, ES VEDRANELL I ELS ILLOTS DE PONENT - Balears NaturaHo sentim, aquesta entrada es troba disponible únicament en Espanyol Europeu i...Balears Natura

Les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent estan situades a l'oest de l'illa d'Eivissa i presenten un gran valor biològic i paisatgístic. Ens ajudareu a conservar-ho? Entra a la web de Balears Natura per conèixer-ne els valors!

S'Espartar i ses illes Bledes

Quiz!

La fauna marina de les reserves inclou tant una gran diversitat de peixos, animals invertebrats com estrelles de mar i cetacis. Entre aquests últims trobem els dofins. Molt abundants a les Reserves, aquests animals són capaços de situar-se mitjançant ecolocalització. Es tracta d'una mena de sónar que els permet identificar distàncies i molts de detalls d'objectes distants. A més, sabíeu que tenen fins a 100 dents?

En aquesta illa trobam una important colònia de cria de fumarell (Hydrobates pelagicus). Es tracta d'una au marina que gairebé només toca terra per reproduir-se. És molt sensible a la depredació, pel que la vida a les Reserves l'està ajudant molt a augmentar el nombre d'individus.

Les reserves marines inclouen fons arenosos, però també fons rocosos on trobem gran diversitat d'organismes, com són les gorgònies. Imagineu quins boscos submarins més impressionants? Foto: Cristina Linares

El seu nom prové de la gran quantitat d’espart que creix als seus cims. Les fibres d’aquesta planta han estat molt utilitzades a Eivissa per a l’elaboració d’espardenyes, cistelles i altres estris necessaris per a la vida quotidiana. Animau-vos a aprendre a utilitzar-lo!

El seu nom és degut a una varietat de bleda que hi creix. En aquests illots trobem una important diversitat de fauna endèmica, entre la qual podem destacar algunes espècies de caragols, escarabats i sargantanes. D'aquestes últimes en trobem tres subespècies, totes elles de color negre!

Els fons marins són coneguts per la Posidonia oceanica, que forma grans praderies repletes d'animals. Malgrat això, tenim altres plantes i algues molt interessants, com és la Cystoseira mediterranea. Sabies que no totes les algues són verdes?

Sa conillera

S'Illa des bosc

Quiz!

A les coves dels illots hi trobem espècies d'aus protegides, com són el fumarell i el virot (foto). Aquest darrer posa un sol ou cada any, pel que la depredació per altres animals pot causar grans reduccions en el nombre d'individus. A més, els adults s'enganxen fàcilment a les xarxes de pesca, agreujant la situació. Actualment les seves poblacions s'estan recuperant, gràcies a espais protegits com aquests illots.

Imagina que vas caminant i et trobes un os... humà! Això va passar a sa Conillera. Es van datar aquests ossos, i es va observar que tenien marques d'escorbut. Eren de pirates!! Explicar com havien acabat enterrats allí us ho deixem a vosaltres.

Als illots trobem espècies vegetals adaptades a les condicions de salinitat i vent, com són les saladines (gènere Limonium). Aquestes plantes de port arrodonit i baixet, tenen les fulles gruixudes i petites, així com altres mecanismes per tolerar els esquitxos d'aigua marina.

L'illa des bosc és la més propera a Eivissa. Això facilità que fós emprada en temps passats per fer-hi pràctiques militars. Tot i el seu nom, no presenta vegetació arbòria, però sí unes sargantanes ben vistoses! Són la mateixa subespècie que les de sa Conillera.

Aquest illot fou l'únic que va estar habitat. Hi vivien els farers i les seves famílies. Avui dia podem observar les seves cases, a banda i banda del far. Us imagineu tenir tota una illa per a vosaltres?

A sa Conillera trobem una important zona de cria de gavines. Sabíeu que en tenim dues espècies diferents? Les diferenciem principalment pel seu bec, tenint-lo una de color groc, i l'altra vermell. Aquesta darrera, anomenada gavina d'Adouin, va arribar a tenir poblacions molt reduïdes que, gràcies a disposar d'illots com aquest, s'han anat recuperant.

Es Vedrà i es Vedranell

Quiz!

Es Vedrà és un illot que destaca per la seva riquesa botànica. Hi trobem endemismes com la camamilla des Vedrà, Santolina vedranensis:Entre d'altres espècies interessants trobem el margalló, Chamaerops humilis. Tot això ho hem de preservar!

Són moltes les aus que aprofiten aquests indrets per protegir-se i alimentar-se. Un exemple és el falcó marí, Falco eleonorae, qui presenta una important població a es Vedrà. Aquesta au ve de Madagascar a la primavera i marxa a la tardor. Durant l'estiu s'instal·la a es Vedrà i es Vedranell, on es reprodueix. Si navegueu prop d'aquests illots, parleu fluixet per no molestar als pollets!

Podarcis pityusensis, la sargantana pitiüsa, ens mostra un exemple del que els hi passa a les espècies quan queden aïllades. Cada població va acumulant adaptacions al seu medi, fins que es diferencien varietats o fins i tot espècies diferents. Als illots en trobem diverses subespècies d'aquesta sargantana. La des Vedrà i es Vedranell presenta aquestes espectaculars coloracions blaves.

Tot i que no està permès desembarcar a aquests illots, podeu nadar, fer snorkel i gaudir d'aquests fons marins!

Els moviments de l'escorça terrestre han provocat que aquests illots tinguin aquest aspecte tan peculiar. La part més abrupta està composta per roques calcàries del Juràsic-Cretaci amb 145 milions d'anys d'antiguitat. L'altra part, amb més coberta vegetal, consta de margues del Miocè, de fa 16 milions d'anys. Un encavalcament provocà que els materials més antics es superposessin als nous, donant aquest aspecte que de fet està en constant canvi.