Want to make creations as awesome as this one?

Explora els instruments musicals

Transcript

https://recursoseducaciomusical.blogspot.com

MIQUEL CASTELLÀ VICIANO

ELS INSTRUMENTS MUSICALS

Baix elèctric

Guitarra elèctrica

Acordió

Orgue

Bombo

Caixa

Plats

Triangle

Caixa xinesa

Claves

Timbal

Marimba

Campanòleg

Vibràfon

Metal·lòfon

- INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ -

Dolçaina

Fagot

Saxòfon

Clarinet

Oboé

Flauta

Tuba

Trombó de vares

Trompa

Trompeta

- INSTRUMENTS DE VENT -

Clavicordi

Piano

Llaüt

Ukelele

- ÍNDEX -

Guitarra

Arpa

Contrabaix

Violoncel

Viola

Violí

- INSTRUMENTS DE CORDA -

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

FREGADA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

S'anomenen instruments de corda fregada aquells instruments que produeixen el so al fregar les cordes amb un arc. Aquesta vibració produida per les cordes es transmet a caixa de ressonància on és amplificat.L'arc o arquet és una vara cilíndrica de fusta amb unes cerres per fer vibrar les cordes quan es freguen. La fricció de les cerres amb la corda de l'instrument és el que genera el so. Durant segles, les cerres han sigut de cua de cavall.

FREGADA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

- VIOLÍ -

FREGADA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

El violí és un instrument de corda fregada. Té quatre cordes i és el més petit d’aquesta família, per això pot fer les notes més agudes. En l’orquestra, aquest instrument es toca assegut i es situa normalment a l’esquerra de l’escenari. Els violins més valuosos de tots pel seu so són els Stradivarius.

- VIOLA -

ELS INSTRUMENTS DECORDA FREGADA

La viola és un instrument de corda fregada que ocupa el paper de contralt del quartet vocal. Té quatre cordes afinades per quintes: do 2, sol 3, re 4 i la 4.La viola té unes dimensions més grans que el violí i per tant, una tessitura més greu. A diferència del violí, no té una mida estàndard i la seva llargada oscil·la entre els 38 i els 44 centímetres de llargada de la caixa de ressonància.

- VIOLONCEL -

ELS INSTRUMENTS DECORDA FREGADA

El violoncel és un instrument de corda fregada, es toca fregant les cordes amb un arc però també es poden tocar amb els dits, fent pizzicatos.Té quatre cordes i és bastant més gran que el violí i la viola, per tant pot fer notes més greus. A causa de la seua grandària el violoncel es tocar assegut. A la part de baix té una pica per recolzar-lo al terra i poder recolzar-se'l entre les cames.En l’orquestra es situa normalment davant o a la dreta del director.

- CONTRABAIX -

ELS INSTRUMENTS DECORDA FREGADA

Un contrabaix és un instrument de corda fregada. És el més gran i greu d'aquesta família. Per les seves dimensions (al voltant d'1,85 m) es toca dret o assegut en un tamboret alt. Es fa sonar amb l'arquet, encara que les cordes també poden ser polzades en pizzicato amb els dits.És un instrument que es troba en molts tipus de conjunts, des de l'orquestra, fins al jazz clàssic i grups de música tradicional.

POLSADA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

Els instruments de corda pinçada tenen en comú la manera de produir el so, sigui per pulsació o pinçament de les cordes.Segons la forma d'execució, es poden classificar en:

  • Instruments polsats directament amb els dits.
  • Instruments polsats amb un plectre.

POLSADA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

POLSADA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

- ARPA -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

L'arpa és un instrument de corda polsada, composta per un marc ressonant i una sèrie variable de cordes tensades que són pinçades amb els dits.Les arpes són essencialment triangulars i estan fetes principalment de fusta. Les cordes estan fetes de filferro, sovint reemplaçades actualment per niló o metall.Les arpes de concert tenen pedals a la base de l'instrument que són accionats amb el peu, els quals permeten canvien el to.

- GUITARRA -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

La guitarra és un instrument musical de corda polsada, formada per sis cordes, una caixa de fusta en forma de vuit amb un forat circular en el centre de la tapa i un mànec.El fons de la caixa de ressonància està construït en fusta de palosanto mentre que la tapa pot ser de pi, avet, cedre o xiprer.Existix una gran varietat de guitarres: guitarra clàssica, flamenca, acústica, elèctrica, ukelele, charango...

- UKELELE -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

L'ukulele és un instrument cordòfon, semblant a una guitarra petita, de quatre cordes pinçades. La paraula ukelele prové del hawaià "uku lele" que significa "pusa", possiblement als moviments que feien amb les mans els intèrprets de l'ukelele.És un element fonamental en la música tradicional hawaiana. També ha estat incorporat a altres gèneres musicals, que van de la cançó popular al jazz, pel seu to humorístic o exòtic.Els hawaians Jake Shimabukuro o Israel Kamakawiwo'ole són famosos intèrprets de ukelele hawaià

- BANJO -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

El banjo és un instrument musical de corda polsada constituït per un cos que ressembla una pandereta, un anell de fusta d'uns 35 cm de diàmetre, cobert per una membrana acústica de plàstic o pell, i un mànec.Els primers banjos tenien 4 cordes de budells, més tard van tenir de 5 a 9 cordes metàl·liques.Cap al 1890 entrà a formar part de la música Dixieland i aviat es convertí en l'instrument musical per excel·lència de la música tradicional estatunidenca.

- LLAÜT-

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

El llaüt és un instrument de corda polsada amb la caixa de ressonància en forma de mitja pera, amb el fons corbat unit a un mànec de llargada variable.Podem distingir diversos tipus de llaüt: mànec llarg, de mànec curt.El llaüt es caracteritza per tindre cordes dobles. El nombre de cordes varia de 15 cordes a 24 cordes.

- GUITARRA ELÈCTRICA -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

La guitarra elèctrica és un instrument de corda amplificat elèctricament per superar el limitat volum de les guitarres acústiques. A diferència d'aquestes, té cos sòlid, sense caixa de ressonància. Per a amplificar el so de les cordes disposa d'unes pastilles electromagnètiques que converteixen la vibració de les cordes metàl·liques en un corrent elèctric variable, que s'envia a un amplificador.Aquest instrument s'empra molt en música moderna, especialment en el rock.. La guitarra elèctrica té una sèrie d'elements pensats per produir determinats efectes sonors.

- BAIX ELÈCTRIC -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

El baix elèctric és un instrument de corda, electròfon, similar a la guitarra elèctrica però més gros i amb un so més greu. La seva funció principal és proporcionar la línia de baix a la música. Les cordes es polsen fonamentalment amb els dits polze, índex i mig de la mà dreta, o mitjançant una pua. També hi ha altres tècniques de tocar, com són el slap, el popping, el tapping o el thumping.

Els instruments de corda percudida són aquells instruments de corda en què aquesta es posa en vibració al ser colpejada per un petit martell o unes palanques unides a les tecles. Els instruments de tecla més destacats són el piano i el clavicordi.

PERCUDIDA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

PERCUDIDA

ELS INSTRUMENTS DE CORDA

- PIANO -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

El piano és un instrument de teclat de corda percudida. El piano està compost per una caixa de ressonància i un teclat de 88 tecles. Les tecles accionen un mecanisme de martellets folrats de feltre que colpegen les cordes d'acer. També disposa de 3 pedals que serveixen per a modificar el so.El seu antecesor fou el pianoforte inventat cap a l'any 1690 per l'italià Bartolomeo Cristofori.Podem trobar diversos tipus de piano: de cua, vertical o de pared, eletrònic...

- CLAVICORDI -

ELS INSTRUMENTS DECORDA POLSADA

El clavicordi, monocord o monocordi, és un instrument musical de teclat, de corda percudida, amb el so molt suau. Les tecles del clavicordi són simples palanques que quan es toquen percudeixen la corda amb una petita pua de metall que té inserida a l'altre extrem. Fou molt utilitzat durant els segles XVI XVIII com instrumento solista.

ELS INSTRUMENTS DE VENT

ELS INSTRUMENTS DE VENTDE BUFIT DIRECTE

METALL

ELS INSTRUMENTS DE VENT

El broquet en els instruments de vent metall és la part de l'instrument que es col·loca en contacte amb els llavis de l'instrumentista. L'objectiu del broquet és fer de ressonador, i passar la vibració que els llavis fan dins d'aquesta cavitat cap a l'instrument.La seva grandària està en relació amb la grandària i la tessitura de l'instrument: els instruments més greus tenen els broquets més grans.

METALL

ELS INSTRUMENTS DE VENT

- TROMPETA -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-METALL

Instrument musical de vent-metall, fabricat en llautó (coure i zinc), blonze, plata i níquel. El so es produeix mitjançant la vibració dels llavis de l'intèrpret en l'embocadura a partir de la columna de l'aire.La trompeta està constituida per un tub cilíndric, d'aproximadament 180 cm que s'eixampla en un extrem del tub formant el pavelló.Per a fer les notes, les trompetes fan servir 3 vàlvules giratòries o 3 pistons combinats amb la major o menor pressió en que es llançat l'aire.

- TROMPA -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-METALL

El trombó de vares és un instrument de vent-metall que consisteix en un tub cilíndric de 2,70 cm de llargària, que finalitza formant el pavelló. La vara permet mitjançant un lliscament, modificar la longitud del seu tub i pertant permet obtindre les distintes notes de l'escala. Per a produir el so, l'instrumentista fa servir el broquet, on fa vibrar els llavis. Aquest so finalment surt pel pavelló.

- TROMBÓ DE VARES -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-METALL

El trombó de vares és un instrument de vent-metall que consisteix en un cos bàsicament cilíndric de 2,70 cm de llargària, que finalitza formant el pavelló. La vara permet mitjançant un lliscament, modificar la longitud del seu tub i pertant permet obtindre les distintes notes de l'escala. Per a produir el so, l'instrumentista fa servir el broquet, on fa vibrar els llavis. Aquest so finalment surt pel pavelló.

- TUBA -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-METALL

La tuba és un instrument de vent-metall constituït per un tub cònic que es fa especialment ampla cap a la part del pavelló. És l’instrument més gran d’aquesta família i per això sol tocar-se recolzat sobre les cames. Té una embocadura de broquet en forma de copa petita i sona quan es fan vibrar els llavis a dintre del broquet. Per fer les diferents notes cal accionar amb els dits les els pistons o els cilindres que té (de 3 fins a 6) combinat amb la major o menor pressió de l’aire.Dintre de la família de tubes hi trobem el bombardí que és com una tuba petita.

El bisell, és un sistema de producció de so consistent en una aresta esmolada que es troba a l'inici del tub sonor. La seva funció és tallar el flux d'aire que hi insufla l'instrumentista. D'aquesta manera, aquest entra en vibració. Una part de l'aire queda desviat cap a l'exterior del tub i una altra, menor, entra al tub i produeix el so resultant.Una canya o llengüeta és una tira fina, en un principi de canya, que es fa vibrar per produir sons amb instruments de vent de fusta. Les llengüetes solen ser fetes de fusta, de plàstic o metàl·liques.

FUSTA

ELS INSTRUMENTS DE VENT

FUSTA

ELS INSTRUMENTS DE VENT

- FLAUTA -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-FUSTA

La flauta es caracteritzen pel fet que el so s'hi produeix quan l'aire incideix en un bisell. Les flautes es classifiquen com a instruments de fusta, sigui quin sigui el material amb què estiguin construïdes: os, fusta, plàstic, metall, ceràmica, canya o altres. La funció del tub té una doble funció: amplifica el so i permetre establir l'altura del so, al modificar la llargada d'aquest al tapar o destapar forats.

- OBOE -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-FUSTA

L'oboè és un instrument de vent-fusta, de llengüeta doble, tub cònic i tessitura aguda. Té una embocadura de llengüeta de doble, semblant a la del fagot però és més petita. Per poder fer les notes de les escales, s’han de tapar forats o accionar claus metàl·liques. L’aparença de l’oboè és molt semblant a la del clarinet però aquest no fa servir bec, sinó embocadura de doble canya . Forma part de la família de l’oboè el corn anglès que és una mica més gran i més greu.

- CLARINET -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-FUSTA

El clarinet és un instrument musical de vent-fusta que pertany als instruments de llengüeta simple, igual que el saxòfon. El cos, fet amb fusta de banús, és cilíndric i el formen diverses peces desmuntables: broquet, barrilet, cos superior, cos inferior i campana. Per a poder fer l'escala musical s’han de tapar forats o accionar claus metàl·liques. Existeixen diferents mides de clarinets: el clarinet (Sib), el requint o clarinet baix.

- SAXÒFON -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-FUSTA

El saxòfon, tot i estar fet de metall, pertany a la família de vent-fusta, perquè té una embocadura de canya senzilla, la qual va subjectada al bec amb una abraçadora.Per poder fer l'escala musical, s’han d’accionar les claus metàl·liques. El saxòfon no és un instrument típic de les orquestres clàssiques, sinó que es fa servir habitualment a les bandes i als grups de jazz. Existeixen diferents mides de saxòfons els més utilitzats són: soprano, alt, tenor i baríton.

- FAGOT -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-FUSTA

El fagot és un instrument musical de vent-fusta que pertany a la família de l'oboè; tots dos instruments són de llengüeta doble. El fagot és un instrument construït de fusta. Per poder fer l'escala musical s’han de tapar forats o accionar claus metàl·liques. El fagot és l’instrument més gran del grup de vent-fusta i per això pot fer les notes més greus. Formen part de la família del fagot el contrafagot, que és més gran i greu que el fagot.

- DOLÇAINA -

ELS INSTRUMENTS DEVENT-FUSTA

La dolçaina (també anomenada donçaina, xaramita, xirimita o gaita) és un instrument musical de vent, de llengüeta doble i tub cònic, generalment de fusta, amb una sèrie de forats que es tapen amb els dits. Existeixen moltes varietats de dolçaines: la valenciana, la castellana (amb claus), l'aragonesa, la gralla de Catalunya, i el bolin-gozo del País Basc. El so de la dolçaina valenciana és viu i penetrant, es pot sentir a molta distància.

DE BIFUT MECÀNIC

ELS INSTRUMENTS DE VENT

ELS INSTRUMENTS DE VENTDE BIFUT MECÀNIC

- ORGUE -

L'orgue és un instrument de vent amb un o més cossos sonors, cadascun dels quals és controlat mitjançant el teclat, ja siga amb les mans o amb els peus.El so de l'orgue és generat pel pas del vent per tubs de diferent longitud, forma, construcció i material, classificats en registres o jocs. En l'actualitat, el vent és generat per un (o més d'un) ventilador elèctric. Els diferents registres s'accionen per mitjà d'unes palanques situades a l'abast de la mà de qui toca l'instrument. No tots els orgues tenen el mateix nombre de teclats ni de registres, així com el nombre de tubs.L'orgue és considerat l'instrument musical més gran, tant pel que fa a les seves dimensions físiques, com a la seva varietat i riquesa tímbriques.

ELS INSTRUMENTS DE VENTDE BIFUT MECÀNIC

- ACORDIÓ -

L’acordió és un instrument musical de vent que pertany a la família dels instruments aeròfons mecànics. Està format per una manxa feta de plecs de cartró recoberts amb roba i dues caixes harmòniques de fusta amb botons i/o tecles disposades a banda i banda. A l'interior hi ha unes peces de fusta similars a les harmòniques de boca que contenen les llengüetes d'acer que produeixen el so en vibrar gràcies a la força del corrent d'aire que genera la manxa, accionada pel braç esquerre de l'acordionista. La versatilitat d'aquest instrument el fa apte per tocar qualsevol estil musical, des de la música popular fins a clàssica, contemporània, antiga, moderna, jazz-blues, etc.

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ

DE SO DETERMINAT

Els instruments de so determinat, també anomenats percussió afinada, són tots aquells que produeixen un so en el que es pot medir la altura, és a dir, poden fer l'escala musical i podem dir si sona un do, re, mi... ja que el número de vibracions per segon descriu cicles determinats.Alguns d'aquests instruments de percussió de so determinats són: marimba, carrilló, timbals...

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ

SO DETERMINAT

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ

- METAL·LÒFON -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO DETERMINAT

Un metal·lòfon és un instrument musical format per un teclat de metall similar a la del xilòfon i una baqueta. Dins de la família de la percussió pertany a les plaques perquè està construït amb unes plaques de metall que fan diferents notes. La durada del so de les seves notes sol ser més llarga que la d'un xilòfon, ja que les plaques de metall vibren més que les de fusta. Podem trobar 3 tipus de metal·lòfons: el soprano, l'alt i el baix.

- VIBRÀFON -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO DETERMINAT

El vibràfon és un instrument de percussió de so determinat, identificat com un instrument idiòfon. És un instrument format per làmines metal·liques, amb una extensió de 3 o 4 1/2. Les làmines posseeix uns tubs metàl·lics just per baix per amplificar el seu so. L'intèrpret pot controlar la duració de les notes mitjançant el pedal; abaixant-lo perquè duri o deixant-lo anar perquè s'aturi la vibració. L'instrument disposar d'un motor que pot fer girar a més o menys velocitat uns discos que es troben damunt els tubs produint un efecte de trèmolo característic del vibràfon.

- CAMPANÒLEG -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO DETERMINAT

El campanòleg, també anoment campana tubular, és un instrument idiòfon, percudit, de metall, consistent en una sèrie de tubs disposats en paral·lel, suspesos d'una barra horitzontal, que es percudeixen amb una maça. La seva sonoritat imita la de les campanes però aconsegueix fer un so semblant ocupant un espai molt menor. Tenen una extensió d'octava i mitja, Do5 - Fa 6. Es toca amb unes maçes en forma martell.

- MARIMBA -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO DETERMINAT

La marimba un instrument de percussió semblant al xilòfon. Consisteix en una sèrie de llàmines primes de diferents mides disposades de més gran a més petita. Cada llàmina té la seva pròpia caixa de ressonància. La durada del so és més curta que la d’un metal·lòfon ja que les plaques de fusta vibren menys que les de metall. Es toca percudint les tecles amb unes baquetes amb el cap de llana.

- TIMBAL -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO DETERMINAT

Els timbals són un instrument de percussió de so determinat. Dintre de la família de percussió els timbals pertanyen als instruments de membrana. Aquests solen tocar-se en grups de 2, 3 o 4.Els timbals tenen una caixa de ressonància semiesfèrica construida de cobre i un pedal que es accionat amb el peu, amb el qual podem variar la tensió de la membrana i obtenir d'aquesta manera qualsevol nota de l'escala musical.

DE SO INDETERMINAT

Els instruments de so indetermint es caracterítzen perqué no es poden afinar, ja que no poden produir un so amb una altura determinada. Per tant no poden produir les notes de l'escala musical. No és possible medir la altura, perqué les vibraciones del so no descriuen cicles determinats.Alguns d'aquests instruments de percussió de so in determinats són: les maraques, el triangle, la caixa,...

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ

SO INDETERMINAT

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ

- CLAVES -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO INDETERMINAT

Les claves són un instrument de petita percussió de la família dels idiòfons. Consisteix en dos bastons cil·líndrics de fusta d'aproximadament 20 cm de longitud i 2 cm de grossor. El so es produix al percudir un sobre l'altre. El executant subjecta l'instrument utilitzant la menor superficie posible, per a no apagar el so. El timbre és agudo que varia segons el material i tipus de fusta. L'instrument és utilitzat en la música de Llatinoamèrica, especialment a Cuba, per executar la base rítmica que dóna nom a l'instrument.

- CAIXA XINESA -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO INDETERMINAT

La caixa xinesa és un instrument idiòfon de fusta, que té forma d'hexaedre que es toca amb una baqueta. En una o dues de les seves cares rectangulars té una petita escletxa per permetre la ressonància.Produeix un so indeterminat que serveix per marcar el ritme però no per confegir la melodia de la cançó.És habitual a les escoles i a grups de jazz, així com a orquestres grans que tinguin un grup de percussió ampli.

- TRIANGLE -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO INDETERMINAT

El triangle és un instrument de percussió de metall, pertanyent al grup dels idiòfons, perquè el so resultant és fruit de la vibració del metall després de ser colpejat amb la baqueta metàl·lica.El triangle és una barra cilíndrica d'acer doblegada en forma de triangle, amb la particularitat que un dels seus vèrtexs queda obert. L'executant sosté una cordellina en el vèrtex superior perquè quedi suspès en l'aire i vibri bé. El triangle posseïx gran sonoritat que permet que escolte per sobre de l'orquestra simfònica.

- PLATS -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO INDETERMINAT

El plat és un instrument musical de percussió, idiòfon i de so indeterminat que consisteix en un disc de metall lleugerament còncau. Els plats poden tocar-se fent-ne xocar un contra l'altre o bé amb varetes metàl·liques, baquetes o maces quan el posem en un suport per a que quede suspés en l'aire. El seu so depèn, a més de la tècnica emprada per a fer-los sonar, de l'aliatge de què estan fets i de la seva mida.

- CAIXA -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO INDETERMINAT

La caixa, també anomenada redoblant o caixa clara, és un instrument musical membranòfon. Té dues cares cobertes per una membranes de 14'' (35,5 cm) de diàmetre. En la part inferior trobem una faixa de cordes metàl·liques, anomenades bordons. Al copejar sobre la part superior, la vibració d'aquestes cordes produeix un so metàl·lic i estrident, tot i que també es pot tocar sense utilitzar els bordons. Es toca amb baquetes de fusta o amb escombretes metàl·liques. La caixa s'utilitza com a instrument sol o bé com a part de la bateria.

- BOMBO -

ELS INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓSO INDETERMINAT

El bombo és un instrument de percussió de so indeterminat, ja que no pot fer les notes de l'escala musical. Es toca picant amb una o dos maces i fa sempre el mateix tipus de so greu. Està construït amb dos grans membranes i a l'orquestra simfònica descansa sobre un cavallet