Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

SEKTOR: TEKSTIL I KOŽADizajner odjeće, Dizajner tekstilaModni tehničar, Modni stilist, KrojačSuzana Škojo, Škola likovnih umjetnosti SplitSandra Bačić, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar

Nastavna tema:OSNOVE LIKOVNOG PRIKAZA ODJEĆE

NASTAVNA JEDINICA:LIKOVNI PRIKAZ RUBLJA4 sata

KRATKA POVIJEST DONJEG RUBLJA

Povijesne i kulturološke značajke donjeg rublja

Christian Dior

" Prava elegancija je posvuda. Posebno u stvarima koje nisu vidljive."

 • pratiti povijesni razvoj donjeg rublja
 • pratiti modne trendove u dizajnu donjeg rublja
 • identificirati značaj, obilježja i temeljne funkcije donjeg rublja
 • klasificirati elemente donjeg rublja prema tipologiji
 • prikazati grafički (modnom skicom) elemente donjeg rublja
 • primijeniti dekorativne elemente u kreiranju osobne mini kolekcije donjeg rublja

Odgojno-obrazovni ishodi:

UČITI KAKO UČITI

 • uku A.4/5.1.1. Upravljanje informacijama Učenik samostalno traži nove informacije iz različitih izvora, transformira ih u novo znanje i uspješno primjenjuje pri rješavanju problema.
 • uku A.4/5.3. 3. Kreativno mišljenje Učenik kreativno djeluje u različitim područjima učenja.

ODRŽIVI RAZVOJ

 • odr C.4.3. Analizira i uspoređuje uzroke i posljedice socijalnih razlika u nekim društvima sa stajališta dobrobiti pojedinca.

OSOBNI I SOCIJALNI RAZVOJ

 • osr A.4.1. Razvija sliku o sebi.
 • osr A.4.3. Razvija osobne potencijale

Odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema:

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

 • goo A.4.4. Promiče ravnopravnost spolova.

Pogledaj priloženi videoprilog

POVIJESNI PREGLED DONJEG RUBLJA

Povijest donjeg rublja seže u daleku prošlost. Kada su se Adam i Eva pokrili smokvinim listom postavši svjesni nagosti, ni slutili nisu da su time začeli stil odijevanja koji će se vremenom razviti u industrijsku granu.

Po nalazima iz piramida znamo da su ga nosili povlašteni slojevi još u starom Egiptu. Prvo rublje činili su nabedrenici (eng. loincloth). To bi, u osnovi, bio dugi komad platna koji se omotavao na različite načine oko bedara sa ciljem pokrivanja (i zaštite) genitalija. Najčešće se javlja u formi pregače, pelena i suknjice.

U Grčkoj je donje rublje služilo za pokazivanje figure, a poznato je kako su Krećanke nosile uske korzete koji su jako naglašavali grudi.

Mozaici iz antičkog Rima, pokazuju kako su Rimljanke nosile neku vrstu lanenih traka omotanih oko grudi (strophium) i vrstu nabedrenika (subligaculum). Subligaculum nose i muškarci.

U srednjem vijeku se napušta nošenje nabedrenika, a u modu ulaze široke nogavice, tip gaćica koji se nazivaju braes, braies. Konopima su vezivane u struku i izrađivale su se od platna u prirodno bijeloj boji, a zimi od tankih vunenih tkanina. Bogatiji muškarci su preko njih nosili druge, uske nogavice, ali one su pokrivale samo noge, a ne i međunožje.

U ženskoj odjeći , donje rublje je sastavni dio svake garderobe.Teško je povjerovati, ali do 19.st., žene nisu znale za grudnjak i donje rublje u današnjem smislu. Donje rublje je činila košulja, koja je do kraja 18.st. bila duljine do gležnja, a potom se skraćuje i malo modificira. Kroz 19.st. počela je pratiti liniju tijela te se ukrašavala sa čipkom te sa zlatnim i srebrnim nitima. Radile su se od lana, pamuka i vune. Počinju se nositi široke hlače, pantaloons, prototip prvih ženskih gačica. U početku su nalikovale bloomericama ali su se postupno počele skraćivati do iznad koljena. Zanimljivo je da do kraja 19.st. ovaj tip hlačia nije bio spojen na muđunožju. Razlog je nejasan. Hlačice su ukrašavane volanima, čipkom, vrpcama i vezom.

U XVI st. se pojavljuju prvi korzeti, čija primarna uloga tada nije bila da naglase struk, već da pritisnu grudi kako bi tijelo dobilo, tada poželjan oblik. Oblačili su se preko košulje, a mogli su biti od drveta, metala ili krutog platna ojačanog prućem.

Pogledaj priloženi videoprilog

Riješi kviz o povijesnom pregledu razvoja donjeg rublja, njegovom značenju, važnosti i temeljnim funkcijama:Idi na: https://learningapps.org/watch?v=pkf1ucr5a20

80%

Vježba 1

Riješi interaktivni radni listić o povijesti donjeg rublja, Idi na: https://app.wizer.me/preview/ZFXBGM

80%

Vježba 2

TIPOLOGIJAŽENSKOG DONJEG RUBLJA

Podjela i tipovi ženskog donjeg rublja

BABYDOLL- kratka spavaćica ili negliže, često se nosi s gaćicama. Babydoll spavaćica je obično šireg zvonolikog izgleda s tankim naramenicama, načinjena od svile ili satena

BODI- tip donjeg rublja koji krojem podsjeća na kombinaciju potkošulje s gaćicama. Temeljno obilježje klasičnog bodia čine uske naramenice i dubok okrugli izrez, a nerijetko i dugi rukavi.

STEZNIK- kako sama riječ kaže služi da steže i oblikuje određeni dio tijela, mogu se nositi preko torza ili se mogu nositi preko bedara i trbuha. Nose ga i muškarci i žene.

GRUDNJAK- (eng. brassiere), potpora koja oblikuje i podržava ženske grudi.Najstariji preživjeli grudnjak koji se gotovo ne razlikuje od modernih modela pronađen je 2008. godine u austrijskom dvorcu Langberg. Nastao je oko sredine 15. st. Neki od pronađenih primjera bili su ukrašeni čipkom na donjem dijelu košarica. Danas postoji puno različitih oblika grudnjaka: sportski, T-shirt grudnjaci, samostojeći grudnjaci, push up grudnjak...

- Crtež Davida Ringa za Europeana Fashion

BUSTIER- odjevni predmet koji odgovara obliku tijela, podiže poprsje i oblikuje struk. Grudnjak i steznik u jednom.

POTKOŠULJA- odjevni predmet koji odgovara obliku tijela, podiže poprsje i oblikuje struk. Grudnjak i steznik u jednom.

BLOOMERS- (vrećaste hlače) vrećasto donje rublje koje se proteže malo ispod ili iznad koljena. Bloomersice su se nosile nekoliko desetljeća tijekom prvog dijela 20. stoljeća. U modu ih je pokušala uvesti Amelia Bloomer, aktivistica za ženska prava koja je osmislila dvodijelo žensko odijelo za slobodno vrijeme koje se sastojalo od tunike i širokih hlača do ispod koljena koje je olakšavalo sportske aktivnosti (kao vožnja biciklom...)U hrv. tradicijskom odijevanju poznate su pod nazivom pumperice.

HIPSTERSKE GAĆICE

BOKSERICE

KLASIČNE GAĆICE

TIPOVI ŽENSKIH GAĆICA

VISOKI STRUK

80%

STRING

TANGA

GAĆICEFRANCUSKOG KROJA

TIPOVI ŽENSKIH GAĆICA

BIKINI

80%

Riješi interaktivni radni listić o tipologiji donjeg rublja, Idi na: https://app.wizer.me/learn/LZY7HC#

80%

Vježba 3

LIKOVNI PRIKAZRUBLJA

lIKOVNI PROJEKT

Istraži ponudu i nove trendove ženskog rublja. Prema tipologiji izradi skice modela donjeg rublja po izboru. Fotografije vašeg osobnog rada iz sketchbooka (A4 format) razmijenite s nastavnikom prema dogovorenim smjernicama.

80%

Vježba 4

ZADANI DEKORATIVNI ELEMENTI:

Kreirajte mini kolekciju ženskog donjeg rublja (3-5 modela) na modnoj figuri u svoj sketchbook (A3 format) primjenom zadanih dekorativnih elemenata, likovnom tehnikom po izboru. Boje su osobni izbor autora. Fotografije sketchbooka (A4 format) razmijenite s nastavnikom prema dogovorenim smjernicama.

80%

ZADATAK

TABLICA SAMOVREDNOVANJA(ispuni istu u svom sketchbooku)

 • Napiši esej o novim trendovima donjeg rublja na modnom tržištu.

Zadatak (neobavezno):

 • https://youtu.be/EetpgOY9AlU
 • https://youtu.be/UxBRnUQuUck

Za one koji žele proširiti svoje znanje:

 • https://youtu.be/b_SXIZ5rmG4

Budite kreativni!

Priredile:Suzana Škojo, Škola likovnih umjetnosti Split,Sandra Bačić, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar,ožujak, 2020.