Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
FORMATION
inga tapalaga
Created on January 20, 2025
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
secretar general al Asociației Raionale de Fotbal, ex-șef al Direcției Tineret și Sport al Consiliului raional Soroca
Andrei JITNIUC
microbist de peste 50 de ani
Alexandru GÂTLAN
antrenor de fotbal, primul legionar în fotbalul moldovenesc, arbitru
Pavel BACININ
antrenor de fotbal, satul Racovăț
Petru CIOBANU
antrenor de copii, candidat în selecționata URSS de tineret
Vasile ZĂBRIAN
veteran al fotbalului sorocean
Victor PARASII
ex-antrenor al echipei Inter, Soroca
Marin RUSU
Salvarea fotbalului sorocean depinde de fiecare dintre noi
Eu activez într-o localitate cu frumoase tradiții fotbalistice, dar trebuie să recunosc că, în ultimii ani s-a pierdut mult din intensitatea fenomenului, iar administrația publică locală nu-și poate permite luxul să acorde „regelui” ceea ce acesta merită. Din experiența proprie știu că, pentru a întreține o echipă de fotbal, primăria sătească are nevoie de 80.000 de ani pe sezon, ceea ce este mult peste posibilități La aceasta se adaugă și nivelul jos de responsabilitate și disciplină a fotbaliștilor, care joacă fotbal mai mult pentru bani. Există și exemple pozitive, cu părere de bine, care demonstrează că acolo unde este suflet și disciplină banii nu sunt cei mai importanți. Am în vedere echipa de fotbal a satului Rublenița, unde cu forțe minime au fost obținute rezultate frumoase și, cei mai important, s-a format o echipă, în adevăratul sene al cuvântului”.
Petru CIOBANU,
antrenor de fotbal, satul Racovăț:
„Pentru a avea performanță în fotbal avem nevoie de disciplină și responsabilitate pe toate liniile. Este regretabil faptul, dar și fotbalul, ca alte domenii ale vieții, a devenit jertfă a banilor și altor bunuri materialul. Astăzi doar în rare cazuri se mai apreciază patriotismul și dorința unui fotbalist de a apăra cinstea și onoarea satului/orașului natal, dar și a antrenorului care i-a adus în acestă lume frumoasă a fotbalului.
În acest context vreau să menționez că am făcut deja un demers către autoritățile raionale și așteptăm răspuns. Vreau să cred că răspunsul va fi unul pozitiv și că vom reveni în teren. În această primăvară este deja imposibil, dar din toamnă, când va începe alt campionat, sperăm că și formația Inter din Soroca să se regăsească printre participante. Timp de un an mai avem posibilitatea să revenim în Liga a 2-a și ar fi păcat să nu fructificăm această șansă. Chiar dacă jucătorii noștri și-au găsit alte echipe nu o să fie imposibil de a-i reîntoarce la echipă, fiindcă majoritatea din ei își iubesc orașul și sunt gata să pună osul la bătaie” Salvarea fotbalului sorocean este în mâinile noastre
Marin RUSU,
ex-antrenor al echipei Inter, Soroca,
care s-a retras din campionatul Republicii Moldova: „Rușinos este faptul că formația noastră a fost nevoită să se retragă din competiție, dar problemele financiare au pus capacul. Nu poți să participi într-un campionat de anvergură cu finanțare care era 20 de ani în urmă. Probabil, autoritățile raionale au probleme cu finanțarea fotbalului, dar microbiștii nu o să ne înțeleagă dacă nu o să întreprindem măsuri concrete pentru a rezolva problema.
Fără îndoială, au fost și alți antrenori și administratori ai fotbalului, care au lăsat urme adânci – Mihail Purice, frații Anatolie și Vasile Cușnir, Vladimir Muntean, Alexandru Oleinic, Victor Său... Au trecut, însă, anii și lucrurile în loc să se dezvolte, au degenerat și astăzi fotbalul este în rol de cenușăreasă – campionatul raionul este mai mult o parodie, stadioanele se află într-o stare deplorabilă. De pe harta fotbalistică au dispărut mai multe sate cu tradiții, iar unica echipă care reprezenta centrul raional, în campionatul Republicii Moldova, s-a retras din competiție și doar fotbalul pentru copii ne mai reprezintă. În situația creată nu avem dreptul să lăsăm mâinile în jos, dar dimpotrivă – să facem tot ce ne stă în puteri pentru a salva situația. În primul rând, avem nevoie ca autoritățile să se întoarcă cu fața la fotbal și să reîntoarcă Soroca pe harta fotbalului moldovenesc. În al doilea rând, este imperios necesar pentru a forma un Comitet de salvare a fotbalului, care ar include autoritățile, specialiști în domeniu, antrenori și veterani ai fotbalului. Personal sunt gata să pun umărul la redresarea situației”.
Victor PARASII,
veteran al fotbalului sorocean:
„Bineînțeles, fotbalul la Soroca a fost prezent întotdeauna, dar pe parcursul anilor au fost perioade mai faste și mai puțin faste, pentru regele sportului. În opinia mea, perioada de glorie este legată de numele antrenorului Vladimir Cozițân, care a putut să încropească echipe de fotbal, care au pus Soroca pe locul cinci în republică, după Chișinău, Tiraspol, Bender și Bălți. Pe timpul lui Soroca avea două echipe în campionatul RSSM, Luci și Volna, iar în fenomen au fost aduși tineri care practicau alte sporturi. Cel mai elocvent exemplu este Vasile Zăbrian, care practica atletica ușoară și care, la insistența antrenorului, a venit în fotbal, unde a obținut rezultate deosebite, inclusiv a fost membru al selecționatei de tineret a URSS.
Andrei JITNIUC
secretar general al Asociației Raionale de Fotbal, ex-șef al Direcției Tineret și Sport al Consiliului raional Soroca:
„Situația creată era un așteptată, fiindcă implicare administrației publice locale de nivelul I și II a fost ca și inexistentă, iar entuziasmul și voluntariatul antrenorului Marin Rusu și a unu0doi oameni care l-au susținut și ajutat s-au terminat. Adică, ceea ce s-a produs are o logică. Din alt punct de vedere, administrația publică ne-a ajutat în limitele legii și posibilităților, dar acest lucru a fost prea puțin pentru a face posibilă participarea echipei într-o competiție republicană. La fel, au lipsit cu desăvârșire sponsorii, iar agenții economici la care ne-am adresat nu au manifestat interes pentru fotbal... În pofida problemelor, rămân optimist că situația se va redresa și că fotbalul nostru are viitor. Asociația de Fotbal din raionul Soroca a făcut deja două solicitări către primăria și Consiliul municipal Soroca pentru a fi creată Instituția Publică „Clubul de Fotbal Soroca”, ca fiind unica posibilitate reală de a readuce regele sportului pe linia de plutire”.
Pavel BACININ,
antrenor de fotbal, primul legionar în fotbalul moldovenesc, arbitru:
„Când am venit la Soroca, pe la sfârșitul anilor 80 a secolului trecut, în orașul de pe malul Nistrului fotbalul era ca o religie – aproape fiecare instituție de învățământ din oraș avea echipă de fotbal, iar stadioanele erau pline de microbiști. Echipele sorocene erau respectate de toți adversarii, iar rezultatele obținute, pe parcursul anilor, vorbesc de la sine. Aceiași atmosfera era și în localitățile raionului, unde echipele de fotbal erau susținute de conducerea locală și de amatorii sportului. Deloc întâmplător rezultatele obținute de echipele sorocene erau dintre cele mai frumoase, iar mulți fotbaliști au rămas până azi în memoria microbiștilor. O să-i amintesc aici pe antrenorul Vladimir Cozițân, jucătorii Anatolie Tcacenco, Fiodor Cușpela, Petru Capețchii, Alexandru Burlac, Vladimir Vusatâi, frații Anopriev, Oleg Malic, Nicolae Mutruc, Vasile Mâțu, Nicolae Sochircă, frații Craev, Mihail Mandric Ivan Cravțov, Petru Ciobanu, dar și mai tinerii Oleg Zavorotnâi,Marcel Reșitca, Anatolie Mitrofan, Iurie Sinico, Igor Răileanu, Victor Todirel, Anatolie Ivanțov, Ivan Marampelschii și atâțea alții... Sau cum să nu ne mândrim cu acei care azi duc faima fotbalului sorocean mai departe – frații Ilie și Vitalie Damașcan, alexandru Starâș, Ion Borș. Pe de altă parte, în ultimii anu fotbalul a mai slăbit din turații, iar de pe harta fotbalistică a raionului au dispărut mai multe localități, cum ar fi Căinarii Vechi, de exemplu. Nici în centru raional lucrurile nu sunt pe roze, or în timp ce în orașele de talia Sorocii – Hâncești, Orhei, Ungheni sau chiar în unele sate – vezi exemplul satului Izvoare din raionul Florești, se construiesc stadioane, inclusiv cu nocturnă, la noi și-a anunțat obștescul sfârșit și unic echipă din oraș, care ne reprezenta în campionatul republica, FC Inter...”.
„De când am venit la Soroca, de prin anul 1971, urmăresc cu atenție evoluția echipelor sorocene, de diferite vârste și în diferite competiții. Îmi aduc aminte, bunăoară, de vremurile când aproape toate întreprinderile și instituțiile din oraș, dar și mai multe sate, aveau echipe de fotbal, care participau în campionatul local sau a raionului. Cu părere de rău, cu trecerea timpului lucrurile nu s-au îmbunătățit, ba dimpotrivă.
Alexandru GÂTLAN,
microbist de peste 50 de ani:
Or, am ajuns de râsul curcilor, cu un campionat raional de doar patru echipe (!!!) și un „tablou electronic” la stadionul Soroca, care este înghețat de vreo 10 ani. Ba mai mult, de la o vreme principala arenă sportivă din oraș are lacăt la poarta principală, chiar dacă se mai organizează, din când în când, și meciuri de fotbal. Ca să nu zic că, pentru prima dată, de când țin eu minte, municipiul Soroca nu are echipă, care să participe în campionatul republican, dar și cel raional. Nu știu dacă există și alte localități, de talia Sorocii, unde să fie atât de gravă situația cu fotbalul. De altfel, noi nu avem nici o brigadă de arbitri, care să deservească meciurile campionatului Republicii Moldova, pe când vecinii din Florești au câteva astfel de brigăzi. Cel mai grav este faptul că nimeni nu are nevoie de talente, deși la Soroca mereu au crescut fotbaliști care ne fac cinste acolo unde joacă și acolo unde să apreciați. Cel mai elocvent exemplu sunt Vitalie Damașcan și Ion Bors, care fac parte din selecționatele Republicii Moldova”.Pentru a redresa situația avem nevoie, în primul rând, persoane la conducerea raionului care să iubească sportul, în general și fotbalul, în special. În al doilea rând trebuie dezvoltată infrastructura și atragerea în fenomen a celor care cunosc fotbalului și doresc să pună umărul la dezvoltarea lui. În al treilea rând, avem nevoie de un campionat raional, cu participare a echipelor din toate primăriile, pentru a selecta cei mai buni jucători și, pe baza lor, de încropit o echipă care ne-ar prezenta cu cinste în campionatul republican. În caz contrar, vom crește fotbaliști pentru alte orașe și sate.
„Consider că succesul în orice domeniu, inclusiv în fotbal depinde de patru factori importanți: unu – de o școală de fotbal, de o bază sportivă/stadioane corespunzătoare obținerii de performanțe, trei – de antrenori/manageri care își iubesc fotbalul și patru – de administratori, în primul rând de rang raionali (în cazul nostru), care susțin fenomenul. Pe parcursul anilor, toate aceste „ingrediente” au fost prezente la Soroca, dar...
Vasile ZĂBRIAN,
antrenor de copii, candidat în selecționata URSS de tineret:
În trecut, în pofida greutăților, exista mai mult entuziasm și mai mulți oameni dedicați regelui sportului. Îmi amintesc cu plăcere și recunoștință de acei care au păstrat aprinsă flacăra fotbalului la Soroca – antrenorii Vladimir Cozițân și Oleg Cebotari, administratorul echipei care a câștigat Cupa RSSM, Mihail Purice, fostul președinte al raionului Soroca, Mircea Martâniuc. În prezent fotbalul este mai mult în rol de a cincea roată a căruței, iar entuziasmul unor oameni dedicați acestui sport se lovește de indiferența factorilor de decizie. Personal am avut o carieră fotbalistică frumoasă, am jucat și la cel mai înalt nivel, am avut colegi pe măsură și, cel mai important, până în prezent antrenez copiii de la Școala sportivă raională. Datorită fotbalului am jucat pe cele mai vestite stadioane din fosta URSS, am avut colegi de marcă, cum ar fi Alexandru Spiridon, Vladimir Vusatâi, Alexandru Burlac sau antrenorul Vladimir Cozițân. La fel mă mândresc cu mulți discipoli, care au dus și duc în continuare faima sportului sorocean, unul dintre ei fiind Ion Borș din satul Baxani, care este căpitanul selecționatei de tineret al Republicii Moldova...Mai am și o părere de rău, fiindcă din cei patru factori despre care vorbeam mai sus astăzi avem doar doi – școală sportivă și antrenori, care nu doar țin în viață fotbalul, dar care formează și promovează fotbaliștii tineri”