SdA Elena Gòmez i Ariadna Pinzolas
Ariadna Pinzolas
Created on December 15, 2024
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
SLYCE DECK
Personalized
LET’S GO TO LONDON!
Personalized
ENERGY KEY ACHIEVEMENTS
Personalized
HUMAN AND SOCIAL DEVELOPMENT KEY
Personalized
CULTURAL HERITAGE AND ART KEY ACHIEVEMENTS
Personalized
DOWNFALLL OF ARAB RULE IN AL-ANDALUS
Personalized
ABOUT THE EEA GRANTS AND NORWAY
Personalized
Transcript
Institució
Escola pública de Sabadell, Barcelona
Descripció
Context educatiu
Recursos
2n cicle
d'EI
Competències
O1. Deduir informació a partir d’exemples o situacions pràctiques relacionades amb el tema treballatO2. Plantejar hipòtesis concretes i ajustades a la realitat des de la perspectiva d’un infant d’infantil O3. Concloure amb arguments senzills per donar resposta a les preguntes plantejades O4. Utilitzar de manera responsable les TIC proporcionades entenent que són un mitjà de coneixement
Objectius
seguint la línia del Decret d’Infantil
Metodologia
Avaluació
Instruments
- Observació directa + llibreta docent
- Documentació pedagògica
- Rúbrica de participació i competències
Activitats
Paradigmes
Rols
Cognitivista
Constructivista
Interaccionisme simbòlic
Elena Gómez ZarzaAriadna Pinzolas Arús
Conductista
Seguim el Decret 21/2023 d'ordenació dels ensenyaments de l'educació infantil, també ens guiarem pel Decret 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu
Producte final: vídeo amb documentació pedagògica i resposta a les diferents hipòtesis plantejades
Rol docent: transmissor de coneixements, guia i suport durant el procès d'aprenentatge
Rol de l'alumne: participació activa per tal d'adquirir coneixements de manera pràctica i significativa
Activitat 1. Conversa
Activitat 2. El nostre planeta
Activitat 3. El nostre satel·lit
Activitat 4. La nostra estrella
Activitat 5. El nostre cel
Activitat 6. Visitem el CosmoCaixa
Activitat 7. Les nostres preguntes tenen resposta
Durant el Bon Dia una alumna ha preguntat per què ara es fa de nit més aviat. A partir d’aquesta conversa es genera interès per l’alumnat i apareixen les primeres hipòtesis, les quals es graven amb vídeo per poder-les recuperar més endavant.
Quin és el nostre planeta? Està sol o hi ha més planetes? A partir d’una maqueta realitzada pels companys/es de 4t de primària amb impressora 3D, observem quin el nostre planeta i la proximitat al Sol. Comparem amb la resta de planetes. Amb les ulleres de realitat virtual utilitzarem l’aplicació Sistema Solar
Per què veiem la Lluna? Per què té fases? Anirem a la sala de psicomotricitat i, estirats a terra, utilitzarem un tub i una llanterna per simular les fases de la Lluna. Després, preguntarem a l’alumnat per què veiem la Lluna de manera diferent. Es farà conversa i es veu un vídeo explicatiu per acabar de resoldre dubtes.
Quina és la funció del nostre Sol? De què està fet el Sol? Una de les funcions del Sol és fer-nos calor, per explicar-ho, posarem a l’alumnat en fila, on la primera persona està al costat d’un radiador encès. Explicarem que el Sol és com un gran radiador, però qui s’escalfa més? Aniran canviant de posició per observar el canvi de temperatura segons la posició. Es veurà el següent vídeo per acabar de resoldre dubtes.
Com és el cel que veiem des de l’escola? Quins instruments podem utilitzar per mirar-ho? Sortim amb els infants al pati a última hora de la tarda i estirats a terra mirem el cel sense utilitzar cap instrument (pel Sol donem una placa fosca). Parlem sobre el que veiem. Després, fem el mateix amb uns prismàtics i ho comparem. Per últim, ho fem amb un telescopi digital. Fem fotografies amb el telescopi per afegir-les a la documentació pedagògica.
Visita al planetari del CosmoCaixa, a la sessió de Planetari Bombolla. En finalitzar, aprofitem per visitar amb guia el museu.
Presentació per part de la mestra de la documentació pedagògica realitzada, on apareix l’evolució de l’alumnat des de la conversa inicial fins a la visita al CosmoCaixa, amb fotografies, vídeos i petits textos. Dins d’aquesta documentació, també hi haurà els vídeos realitzats durant la SA amb les preguntes plantejades i les respostes trobades. Aquests vídeos es penjaran a l'Instagram del centre per fer difusió de les nostres descobertes.
Aquesta SA sorgeix a partir de l'interès de l’alumnat. Durant una conversa a l'assemblea del matí, una alumna ha explicat la seva sorpresa en veure que últimament es fa de nit més aviat i no entén el perquè. Diversos infants han fet algunes hipòtesis del motiu d’aquest fet. La tutora del grup, juntament amb una mestra en codocència, observen l’interès i proposen diverses preguntes relacionades amb l’astronomia propera (Sol, Lluna, Terra, etc.). A partir d’aquesta conversa a l’assemblea, s’inicia una SdA que utilitza com a fil conductor les preguntes sorgides durant aquesta conversa, les quals s’aniran responent amb les propostes plantejades per les docents.
Descripció de la SdA
En aquesta gràfica circular es pot veure l'ús que se li dona a cada recurs