Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

TEN WAYS TO SAVE WATER

Horizontal infographics

NORMANDY 1944

Horizontal infographics

BEYONCÉ

Horizontal infographics

ONE MINUTE ON THE INTERNET

Horizontal infographics

SITTING BULL

Horizontal infographics

RUGBY WORLD CUP 2019

Horizontal infographics

Transcript

Avenços Mèdics Rellevants

Grans Epidèmies

Medicina Moderna (Segle XIX - XX)

Edat Mitjana (500 - 1500 dC)

Roma Antiga (200 aC - 400 dC)

Grècia Antiga (460 aC)

Antic Egipte (3000 aC)

Lara Crespo Martinez 4 ESO

EVOLUCIÓ DE LA MEDICINA

Les vacunes són un descobriments més importants de la medicina, salvant milions de vides des de fa segles.Els trasplantaments han salvat també milions de vides, gràcies a la investigació i proves. La insulina és essencial per al tractament de la diabetis, cosa que permet que el cos utilitzi la glucosa com a font d’energia. El descobriment dels gèrmens (bacteris, virus, fongs) va ser clau per entendre les malalties infeccioses.La genètica ha permès comprendre les malalties hereditàries i desenvolupar teràpies. L'anestèsia ha canviat la cirurgia, que permet operacions sense dolor. La penicil·lina, un antibiòtic essencial, i els raig X, que faciliten el diagnòstic mèdic, són altres avenços que han transformat la medicina.

Lara crespo martinez 4-ESO

Avenços Mèdics Rellevants

La medicina medieval disposava de mètodes per tractar tota mena de malalties, des d'un simple mal de cap fins a una ferides de guerra. No obstant això, la població de l'època estava constantment exposada a una gran varietat de malalties, moltes derivades de la desnutrició, la falta d’higiene o condicions precàries de vida, com la guerra.Durant aquest període, la medicina es confonia sovint amb la màgia, de mode que es proposava remeis que avui ens pareix del més extravagat. Els tractaments podien incloure conjurs, amulets o ingredients naturals. A més, la medicina també es confonia amb la religió, es creia que moltes malalties eren càstigs divins o proves enviades per Déu.

Lara crespo martinez 4-ESO

Edat Mitjana (500 - 1500 dC)

Durant la major part de la historia de la humanitat, l'esperança de vida mitjana se situava al voltants dels 40 anys. La taxa de mortalitat infantil era molt elevada, i les malalties infeccioses eren una de les principals causes de mort. Aquesta realitat va començar a canviar a mitjans del segle XIX i principis i del segle XX, amb l’arribada de la medicina moderna. Entre els avenços més importants d’aquesta època hi ha el descobriment de la penicil·lina, que va revolucionar el tractament de les infecciós bacterianes. També destaca el descobriment de l’ADN que va obrir les porres a la genètica moderna.Actualment a Espanya l'esperança de vida se situa al voltant dels 83 anys gràcies a aquests avenços mèdics.

Lara crespo martinez 4-ESO

Medicina Moderna (Segle XIX - XX)

Les epidèmies ha tingut un gran impacte en la humanitat. Cap al 430 aC, Tucídides va documentar una estranya malaltia a Atenes que podria haver estat el primer brot d’Ebola o pesta, causant la mort de Pèricles. Fa 3500 anys, l'erola, transmesa pels simis, va començar a matar una de cada tres persones infectades, sent eliminada al segle XX gràcies a la vacunació. La peste negra va devastar Europa i Àsia, matant un terç de la població europea, mentre que la grip espanyola va causar entre 20 i 50 milions de morts després de la Primera Guerra Mundial. Més recent, epidèmies com el VIA/SIDA, l'Ebola i la COVID-19 han evidenciat la necessitat de la col·laboració global per afrontar les crisis Sanitàries.

Lara crespo martinez 4-ESO

Grans Epidèmies

La pràctica medica en l’antic Egipte era tan avançada que moltes de les seves observacions, tècniques i procediments no van ser superats a Occident fins segle després de la caiguda de l’imperi Romà. Els antics egipcis comprenien que les malalties podien ser tractades amb fàrmacs, reconeixien els efectes del massatge i els aromes, i donaven una gran importància a la higiene personal. Tanmateix, la medicina egípcia estava lligada amb la màgia i la religió. En aquell moment, no hi havia una separació clara entre la ciència i les creences. Sovint es creia que les malalties havien estat manades pels déus, com a càstigs, o que eren esperits malvats que estaven al cos i havien de ser expulsats per mitjà de rituals, conjurs i amulets. La seva rica cultura es va desenvolupar al llarg de més de 3000 anys abans de l’era cristiana.

Lara crespo martinez 4-ESO

Antic Egipte (3000 aC)

Podem afirmar que el progrés de la medicina a Roma no va començar fins que es va establir la nova organització militar. Abans d’aquest període, com hem vist en èpoques anteriors, els romans creien profundament en els rituals i conjurs.Amb el temps, la medicina romana va evolucionar i es va tornar més sofisticada.Els metges de l'antiga Roma fabricaven una gran varietat de fàrmacs per tractar problemes de salut. S’ha demostrat l'eficàcia d'alguns ingredients utilitzats pels antics romans, la realitat de molts dels seus medicaments no tenien cap efecte o eren tòxics.

Lara crespo martinez 4-ESO

Roma Antiga (200 aC - 400 dC)

L'antiga Grècia, s'han fet importants descobriments que han dictat les bases per la medicina moderna marcar un punt d’inflexió en la història de la medicina moderna. Va ser a Grècia on, a partir de l’activitat d’Hipòcrates, la medicina va començar la recerca d’una explicació racional de les malalties, atenent els símptomes per formular un diagnòstic i oferir el tractament més adequat. Abans d’Hipòcrates, ja es coneixien metges com Macaó i Podalirio, dos personatges que van atendre els soldats grecs ferits durant la guerra de Troia.La teoria dels quatre humors:Un dels conceptes més importants de la medicina grega antiga va ser la teoria dels quatre humors, va desenvolupar l'any 460 aC. Segons Hipòcrates, el cos humà es componia de quatre humors: la sang, la flama, la bilis groga i la bilis negra. Si un d’aquests humors es desequilibrava, podia causar malalties.

Lara crespo martinez 4-ESO

Grècia Antiga (460 aC)