Want to create interactive content? It’s easy in Genially!

Get started free

HISTORIA DE LA MEDICINA

Cristina Ribera Fullà

Created on November 29, 2024

Start designing with a free template

Discover more than 1500 professional designs like these:

Transcript

CRISTINA RIBERA 4A

Medicina moderna

VIH/Sida

Grip de Hong Kong

Grip Asiàtica

Descobriment de l’ADN

Grip Espanyola

Antibiòtics

Desenvolupament de la radiologia

Descobriment de bacteris i teoria microbiana

Teoria de la circulació sanguínia

Vacunes

Pesta Negra

MEDICINA A L'EDAT MITJANA

+ info

V - XV

PESTA DE JUSTINIÀ

+ info
+ info
+ info

541-542

1347-1351

finals del segle XVIII

+ info
+ info

1628

+ info
+ info

XIX

+ info
+ info

1895

+ info
+ info
+ info
+ info

(1928

1953

1918-1919

1981 - actualitat

1957

XVI - actualitat

1968

+ info
+ info

MEDICINA A ROMA

+ info

III aC - V dC

3200 ac-332 dc

VIII ac- IV ac

LA MEDICINA

DE

HISTORIES

MEDICINA A L'ANTIC EGIPTE

MEDICINA A GRÈCIA

Medicina a l'antic egipte

A la medicina de l’Antic Egipte es combinaven pràctiques científiques, religioses i màgiques. Van desenvolupar un sistema mèdic molt bo gràcies als seus coneixements sobre el cos humà adquirits per l’embalsamament. Els egipcis utilitzaven plantes medicinals, feien rituals, amulets perquè creien que moltes malalties eren culpa d’esperits malignes i tenien molt bona higiene, banys regulars, rentar-se les dents… També hi havia metges especialitzats, dentistes, oculistes i altres.

close

MEdicina a grècia

A l’antiga Grècia la medicina va evolucionar i va passar de ser pràctiques creien amb la màgia i religió a pràctiques amb un enfocament més científic i racional gràcies a figures com a Hipòcrates i Galè. A l’antiga Grècia va ser quan es va establir la medicina occidental. Inicialment, les malalties es creien que eren càstigs de déus. Després Hipòcrates va introduir la teoria dels humors, dient que les malalties eren causades per desequilibris interns i no pels déus. Els Grecs utilitzaven herbes medicinals, banys, dieta i exercici físic com a tractament. Destacaven l’equilibri entre el cos i la ment.

close
medicina a roma

La medicina a Roma estava basada pels coneixements adquirits pels grecs, però van incorporar elements pràctics adaptats als seus coneixements militar. Els romans van combinar pràctiques mèdiques científiques amb creences religioses, atribuint sovint la salut als déus. La medicina romana destacava per la seva organització dels sistemes sanitaris. També van destacar en mesures de salut pública com la construcció d’aqüeductes, banys públics i clavegueres. Els metges militars també van ampliar els seus coneixements quirúrgics.

close
pesta de justinià

Primera pandèmia documentada de pesta bubònica causada pel bacteri Yersinia pestis. Es va originar a l’imperi bizantí, afectant Constantinoble i el territori proper. Va causar la mort d’un 40% de la població de la capital i va deixar un impacte social i econòmic devastador.

close
medicina a l'edat mitjana

La medicina a l'edat mitjana es va caracteritzar per una forta influència de religió i coneixements grecs, romans i àrabs. Les malalties es veien com càstigs divins i els tractaments incloïen oracions, relíquies sagrades i rituals. El coneixement mèdic es basaven en les teories d'Hipòcrates i Galè, que estaven adaptes pels metges àrabs com Avicenna, qui va introduir nous tractaments i farmacològics. Durant aquesta època es van establir les primeres universitats mèdiques.

close
Desenvolupament de la radiologia

Wilhelm Röntgen va descobrir els raigs X permetent l'anàlisi visual dins del cos sense necessitar cirurgia.

close
vancunes

Edward Jenner va desenvolupar la primera vacuna contra la verola.

close
Teoria de la circulació sanguínia

William Harvey va descobrir que la sang circula pel cos gràcies al cor.

close
Descobriment de bacteris i teoria microbiana

Louis Pasteur i Rober Koch van demostrar que les malalties infeccioses eren causades per microorganismes.

close
Grip Espanyola

Una pandèmia global causada pel virus H1N1 que va infectar milions de persones duran la Primera Guerra Mundial. Va matar entre 20 i 50 milions de persones i es va propagar ràpidament gràcies a la falta d’higiene.

close
Antibiòtics

Alexander Fleming va descobrir la penicil·lina, el primer antibiòtic, que va revolucionar el tractament d’infeccions bacterianes.

close
pesta negre

Va ser una epidèmia causada pel mateix bacteri que el de la pesta bubònica. Es propagava a través de rates i puces, va devastar Europa matant entre un 50% i 60% de població en algunes regions.

close
DEsCobrIMENT DE L'ADN

James Watson, Francis Crick i Rosalind Franklin van descobrir l’estructura de l’ADN.

close
Grip Asiàtica

provocada pel virus H2N2. Es va originar a la Xina i va causar més d’un milió de morts mundialment, les vacunes i els avanços mediques van ajudar a controlar la pandèmia.

close
Grip de Hong Kong

Epidèmia causada pel virus H3N2, una mutació del virus de la grip. Va començar a Àsia i va causar un milió de morts globalment, tenint un sistema mèdic més preparat.

close
VIH/Sida

Epidèmia causada pel virus d'immunodeficiència humana , que destrueix el sistema immunitari. Es transmet per fluids corporals, ha causat unes 25 milions de morts, actualment es poden controlar els efectes, però no té cura.

close
medicina moderna

Des de l’edat mitjana fins ara la medicina ha evolucionat gràcies a avanços mèdics, científics i tecnològics. Durant el renaixement es van trobar textos clàssics, i figures com Vesalius que van impulsar l’anatomia. A partir de la revolució científica, es van desenvolupar la circulació sanguínia i la microscòpia. Als segles XIX i XX es van descobrir la teoria microbiana, l’esterilització, les vacunes i els antibiòtics van ser un gran avanç en la medicina. Actualment, en la medicina s'utilitza molt la tecnologia i hi ha uns grans avanços en genètica, diagnòstics per imatge i personalitzats.

close