Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

Prem Zabalza i Marc Peñarrubia

Sistema Financer ESpanyol

Empezar

El sistema financer i la seva funció economica

01

ELEMENTS I ESTRUCTURA DEL SISTEMA FINANCER

02

03

INSTITUCIONS I ENITIATS FINANCERES

Objectius

Siguiente

Funcions

Elements del sistema financer

Estrucutura actual del sistema financer

El sistema europeu de bancs centrals i el banc central d'europa

El banc d'España

La direccio general d'assegurances i fons de pensions

La comisió Nacional del mercat de valors (CNMV)

1.1

3.4

2.1

2.2

3.1

3.2

3.3

1.2

La funció principal del sistema financer consisteix a canalitzar l'estalvi que generen les uni-tats económiques amb superavit cap a la despesa de les unitats economiques amb déficit.

El sistem financer español es el conjunt d’institucions, mitjans i mercats en el qual satisfan les seves necessitats els estalviaodrs i els inversors.

El sistema financer i la seva funció económica

OBJECTIUS

El sistema financer persegueix els objectius següents:1. Fomentar l'estalvi, ja que sense l'estalvi el sistema financer deixaria de tenir sentit.2. Canalizar adequadament els recursos financers i adreçar-los cap a activitats rendibles i productives.3. Actuar amb la flexibilitat necessária que permeti al sistema adaptar-se amb rapidesa als canvis necessaris per assolir els dos primers objectius.

FUNCIONS

El sistema financer té dues funcions essencials:1. Satisfer les necessitats dels inversors: Garantir que obtinguin els recursos que necessiten amb les condicions més favorables, segons les seves circumstàncies particulars.2. Assolir l'estabilitat financera: Assegurar-se que el sistema sigui prou flexible per adaptar-se als canvis econòmics, mantenint l'equilibri entre els interessos de les institucions financeres i les condicions del mercat.

Un sistema financer es compon de tres elements basics: productes financers, mercats financers i intermediaris financers.

Elements del sistema financer

  • Producte financer

  • Mercats financers

  • Intermediaris financers

EL SISTEMA EUROPEU DE BANCS CENTRALS I EL BANC CENTRAL EUROPEU

El BCE és l’encarregat de definir la política monetaria europea i de mantenir l’estabilitat económica de la zone euro. Té la seu a Frankfurt i pren les seves decisions amb independència dels governs i els altres organismes comunitaris especialment les relatives a fixar taxes d'interès a les quals la banca privada pot obtenir diners els bancs

Es l’organisme de la unió europea encarregat de coordinar la política monetaria de tots els bancs centrals dels països membres de la UE. El SEBC está compost pel banc central europeu (BCE) i pels bancs centrals de tots els paisos de la UE

És important conèixer tant el present com l'evolució que ha registrat el nostre sistema financer aquesta darrera decada. La Llei de mesures de reforma del sistema financer del 2002 actua sobre tres objectius fonamentals:

  • Assegurar que l'ordenament jurídic no imposi traves innecessáries que situin les entitats financeres en desavantage davant de les seves homologues comunitarles.
  • Assegurar que l'increment de la competència i l'ús de les noves tecnologies no doni lloc a una desproteccio dels clients que utilitzen els serveis financers.
  • Afavorir la canalització de l'estalvi cap a l'economia real, veritable impulsora del creixement i de la creació d'ocupació.
A Espanya, la maxima autoritat en matéria de politica financera corres-pon al Govern, i el Ministeri d'Economia és el maxim responsable de tots els aspectes relatius al funcionament de les institucions financeres.

Estructura actual de sistema financer

Al nostre pais es poden distingir tres institucions tutelars:

  • El Banc d'Espanya
  • La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
  • La Direccló General d'Assegurances i Fons de Pensions (DGAFP).
Al capdavant de tot el sistema es troba, d'una banda, el Ministeri d'Economia com a organisme governamental, i de l'altra, el Sistema Europeu de Bancs Centrals (SEBC), al qual pertany el Banc d'Espanya.

Es el banc central de l’estat i esta integrat en el SEBC. te dos funcions com a membre del SEBC i com a banc central nacional

3.2 El banc D'España

+

És una entitat Pública empresarial, no disposa de sucursal a les hores fa totes les tasques financeres a través de bancs. Funciones de la ICO:

  • Contribuir a pal·liar els efectes produïts per situacions de crisi econòmica greu, catàstrofes naturals i altres supòsits semblants
  • Actuar com a instrument d'execució de determinades mesures de política económica

A. Institut de credit oficial(ICO)

B. La Banca Privada

- Esta composta per totes les empreses privades dedicades al negoci bancari i que serveixen d’intermediaris entre els estalviadors i els inversos, a mes de prestar altres serveis.

Les operacions que duu a terme la banca privada es poden dividir en tres trets - Operacions Passives: Son les imposicions dels clients com ara comptes corrents i dipòsits a termini fix. - Operacions Actives: Son els préstecs i els crèdits que ofereix la banca.Els clients paguen un interès per aquests prestecs i credits - Serveis Financers: Son serveis que presta la banca a canvi de cobrar una comissió, com les transferències, les operacions de caixa i les domiciliaciones de rebut.

3.3 LA COMISSIÓ NACIONAL DEL MERCAT DE VALORS (CNMV)

És l’organisme encarregat de controlar i inspecciona el mercat de valors

· La CNMV exerceix les funcions següents

  • Asesorar el Govern a través del ministeri de economía
  • Proposar mesures relacionades amb els mercats de valor
  • difondre i promoure informació per aconseguir la transparencia de mercats.
  • controlar desde el punto de vista económic i financer les entitats que operen en el mercat.
  • Exercir la potestat sancionadora.
  • Publicar un informe anual sobre la seva actuació i la situació del mercat de valors.

3.4 LA DIRECCIO GENERAL D’ASSEGURANCES I FONS DE PENSIONS (DGAFP)

Es l’organisme responsable de regular les entitats d'assegurances i les entitats gestores de fons de pensions

  • Companyies d’assegurances: están constituides pel conjunt de empreses que, com a contrapartida al pagament de les primes d’assegurances per part de l’assegurat, es comprometen a lliurar una indemnització en cas que es produeixi un sinistre
  • Gestores de fons de pensions:Son societats de gestió dels patrimonis constituïts per les aportacions dels seus associats. El seu objectiu és complementar les pensions que paga la seguretat social després de la jubilació.

¿QUE ES EL SISTEMA FINANCIERO?

GRacias Per La VOstra Atencio

Aquesta funció del sistema financer és necessária per dues raons:• La primera és la no-coincidencia, en general, d'estalviadors l inversors, és a dir, les unitats que tenen déficit són diferents i no coneixen les que tenen superavit.• La segona és que els desitjos dels estalviadors tampoc no coincideixen, en general, amb els dels inversors respecte al grau de liquiditat i rendibilitat.

La funcio principal

  • Bancaris. La banca privada, les cooperatives de crèdit i l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquestes institucions operen tant amb productes de passiu com d'actiu. Els productes de passiu són les quantitats que els estalviadors dipositen en les entitats financeres; els d'actiu són productes que adquireixen els inversors per finançar els seus projectes.
  • No bancaris. Els establiments financers de crèdit (EFC), comunament anomenats finan-ceres, i les companyles asseguradores, entre d'altres. Aquestes institucions només poden operar amb productes d'actiu, és a dir, no admeten diposits dels estalviadors.

Els intermediaris financers duen a terme una tasca de mediació entre les unilats economiques de superavit i les unitats amb déficit per tal d'abaratir els costos a l'hora d’obtenir finançament, d'una banda, l de facilitar la transformacio d'uns productes en altres fent-los més atractius per a tots dos, de l'altra.

Tipus de intermediaris

Intermediaris financers

S'entén com a mercat financer el mecanisme o lloc mitjançant el qual es produeix un intercanvi de productes financers en el qual es determina el preu a través de la taxa d’interes a partir de’aquesta definició es dedueixen les funcions principals que compleixen els mercats financers:

  • Posar en contacte els agents que hi intervenen
  • Ser un mecanisme apropiat per fixar preus dels actius
  • Proporcionar liquiditat als actius i aconseguir així que sigui més fàcil convertir-los en diners
  • Reduir els terminis i els costos d’intermediació, ja que és la via adequada per al contacte ràpid
El mercat financer està format per un conjuny de mercats que el configuirin i que es poden clasificar de diferents maneres. A continuació es proposa la classificació següent:

Mercats financers

Segons el venciment dels productes negociats

Segons el moment de vida dels actius

- Es coneixen com a caixes rurals, i son entitats de credit amb forma social de cooperatives que es dediquen al negoci bancari i atenen preferentment les necessitats financeres dels seus socis.

C. Les Coopératives de crédit

Els organs socials de les coopératives de crédit:

  • L’assemblea general, que equival a la junta general d’accionistes de les societats de capital.
  • El consell rector que seria similar al consell d'administració d’una companya.

D. Establiments financeres de credit (EFC)

- La finalitat d'aquest grup no bancari, més conegut per l’apel·latiu de financeres, està mes lligada a les necessitats financeres plantejadas pels sol·licitants de fons que als requeriments dels oferentes.

- Es poden diferenciar tres tipus d'establiments financers de credit:

  1. Empreses destinades a concedir préstecs a clients que necessiten rapidament una petita quantitat de diners.
  1. Empreses, generalment pertanyents a una entitat bancària dedicades a comercialitzar productes específics d’aquestes entitats, com el lísing o el facturatge
  1. Filials d’empreses industrials i de distribucio que tenen la missio de donar suport a les polítiques comercials del grup finançant l'adquisició dels productes de l’empresa matriu

  • Rendibilitat: Capacitat de generar rendiments (expressada en percentatge).
  • Risc: Possibilitat de tenir rendiments diferents dels esperats a causa de factors com la inflació o els mercats.
  • Liquiditat: Facilitat per convertir el producte en diners en efectiu.

Productes bancaris de passiu

  • Serveixen per col·locar diners que no s'usen immediatament.
Productes bancaris d’actiu
  • Financen empreses i particulars
Productes de renda fixa
  • Generen interessos fixos als inversors..
Productes de renda variable
  • Els rendiments depenen del benefici de les empreses.
Altres productes financers
  • Responen a necessitats específiques.

Característiques principals dels productes financers

A. Productes financers