Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Activitat 2, Origen i evolució d'Al-Àndalus, Queralt Ester Bartolí.
Queralt Ester Bartolí
Created on November 28, 2024
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Aprofitant la feblesa del regne visigòtic (crisi econòmica, disputes nobiliàries...), els musulmans van enviar més exèrcits, que van avançar cap al nord de la Península sense trobar-hi gairebé resistència. L'any 722, ja controlaven gairebé tota la Península, a excepció de l'estreta franja muntanyosa del nord, on es va refugiar un nucli de resistents hispanovisigòtics.
La conquesta del regne visigòtic, 711-718
Després de la conquesta d'Hispània, el califat omeia de Damasc va establir un emirat (província) dependent del seu imperi, anomenat al-Àndalus, amb capital a Còrdoba i governat per un valí.
De l'emirat dependent a l'independent
Amb l'objectiu de reforçar el seu poder, l'emir Abd al-Rahman III es va proclamar califa i es va independitzar de l'autoritat religiosa de Bagdad. El califat de Còrdova va ser l'època de més esplendor cultural i econòmica d'al-Àndalus, a causa del control del comerç entre Orient i Europa, i un gran desenvolupament cultural i Europa, i un gran desenvolupament culturali científic. Còrdova es va convertir en la ciutat més poblada d'Europa.
L'esplendor del califat omeia (929-1031)
Al segle XI, el califat va entrar en crisi. Va ser a causa de l'elevat cost de l'exèrcit. L'aristocràcia va deixar de reconèixer l'autoritat califal i va dividir al-Àndlus en més de 25 regnes independents (taifers). Això va provocar l'avanç dels regnes cristians. Per frenar aquest avanç van arribar els almoràvits (1086) i els almohades (11147), dos pobles musulmans del nord d'Àfrica que van passar a controlar la majoria de taifes.
La divisió en regnes de taifes (1031-1238)
Durant més de dos segles, el regne nassarita va viure una època de prosperitat, gràcies als seus ports comercials i a la seva rica agricultura. Granada es va convertir en un important centre cultural i comercial. Els reis nassarites, però, havien de pagar grans quantitats d'impostos a Castella. A la fi del segle XV, els Reis Catòlics van deidir conquerir el regne. L'any 1492, Boabdil, l'últim rei nassarita, va rendir Granada i va posar fi al domini musulmà de la península Ibèrica durant gairebé 800 anys.