FÍSICA VIBRANT TIMELINE
Carla Lara Yang
Created on November 27, 2024
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
ONE MINUTE ON THE INTERNET
Horizontal infographics
SITTING BULL
Horizontal infographics
RUGBY WORLD CUP 2019
Horizontal infographics
GRETA THUNBERG
Horizontal infographics
FIRE FIGHTER
Horizontal infographics
VIOLA DAVIS
Horizontal infographics
LOGOS
Horizontal infographics
Transcript
Repte final: La mesura i el sentit del temps
Qui necessita el temps?
ACT 1: Situació d’aprenentatge:
Unitats de mesura del temps
ACT 2:
Necessitat de la mesura del temps.
ACT 3:
Eix cronològic dels rellotges
Activitat 4:
construcció i calibratge d'un rellotge d'aigua
Pràctica 1:
Qui és el/la més ràpid/a?
Pràctica 2:
Repte final: La mesura i el sentit del temps
Recreació de l'experiment de Galileu
Pràctica 3:
Quina hora és?
Act 5:
El Rellotge de Praga
Act 6:
El rellotge de pèndol i el mhs
Act 8:
Galileu i el mhs
Act 9:
Pràctica del pèndol
Pràctica 4:
Aquesta activitat va consistir en el muntatge d'un rellotge d'aigua en parelles. L'activitat va començar amb la visualització d'un vídeo on s'explicava com fer-ho. Després d'això en un document calia fer un informe del procediment, i el calibratge del rellotge. Amb aquesta activitat vaig aprendre a fer un rellotge d'aigua, que va ser més fàcil del que vaig pensar i també que no és un mètode del tot exacte per mesurar el temps. Un altra cosa que vam aprendre va ser el com podia funcionar, ja que perquè funcionés l'aigua i l'oli havien d'intercanviar-se de lloc, vaig descobrir que això és a causa de la gravetat i la diferencia de densitats. De les activitats que més em van agradar fer pel seu dinamisme.
PRÀCTICA 1
Aquesta activitat consistia a investigar com percebia el temps l'home primitiu, com afecta la posició del sol amb la longitud de l'home i investigar sobre dos mètodes de mesura del temps, el rellotge de sol i el gnòmon i per últim com feien per poder mesurar el temps durant la nit. Crec que aquesta activitat ens va ajudar a comprendre millor el funcionament i a aprendre sobre els principis de les mesures del temps, amb què ho mesuraven, com i les seves parts. He après el funcionament d'un rellotge de sol, ja sabia com "funcionava" abans, però no va ser fins que vaig llegir l'article proporcionat i uns quants més que vaig comprendre com era que realment afectava la posició del sol amb l'ombra. També vaig descobrir que era un gnòmon i com funcionava i aquestes dos eines em semblen molt enginyoses i complexos i em sobte que siguin tan antigues.
ACT 3:
Aquesta activitat calia llegir un article sobre el temps, la rotació de la terra i l'any i el temps anatòmic universal. Després d'haver-lo llegit calia fer un resum sobre els conceptes més importants tractats en l'article. Llegint aquest article he après que era el temps anastomòtic i termes dels quals mai havia sentit parlar com: l'any sideri, l'any anomalístic i l'any tòpic. Va ser una activitat bastant interessant.
ACT 5
En aquesta activitat calia indagar sobre les parts i el funcionament d'un rellotge de pèndol.Va ser una activitat relativament senzilla i vaig aprendre que el mecanisme ocult en aquest rellotge no es tan complex com sembla. Bàsicament tracta d'un pèndol que al oscil·lar, proporciona energia a les manetes i un mecanisme d'escapament marcant els segons i això és el que fa que tingui aquest so tan característic de tik tak.
ACT 8:
Aquesta va ser la primera activitat que vam fer. Penso que va ser escollida com a introducció del tema perquè vaguéssim la relació del temps amb la vida quotidiana i com podem relacionar diferents activats entre si per veure la seva equivalència. Amb aquesta activitat he après a plantejar millor com aprofitar el meu temps, ja que pensant per exemples pel pòster m'he adonat que hi ha certs hàbits que tinc que són un contratemps. Per tant, la meva reflexió sobre aquesta activitat és més aviat personal i no tant acadèmica encara que crec que aquesta era la verdadera intenció de l'activitat, fer reflexionar a l'alumne.
ACT 1: Situació d’aprenentatge: Qui necessita el temps?
En aquesta activitat vam sortir al pati per córrer 30 metres i mesurar el temps trigat a fer-ho. Després, a classes amb les dades de tothom fer una taula per fer la mitjana aritmètica, l'error relatiu i l'absolut prenent com a mesura real la mitjana aritmètica i la desviació típica. Amb aquesta activitat he après a calcular tot el dit anteriorment i m'ha sobtat com les dades podien canviar segons qui les apuntava, per això mentre més dades millor.
PRÀCTICA 2
En la pràctica final per grups vam determinar experimentalment la relació existent entre el ritme d'oscilació i la llargada, la massa i l'amplitud del pèndol i calcular la gravetat amb l'ajut d'un pèndol.He apres que la massa del pèndol tampoc afecta a les oscilacions i que hi existeis una relació entre la durada i la llargada del cordill del pendol. També he apres a com fer una recta amb l'Excel.
PRÀCTICA 4:
Després de l'activitat anterior calia recrear el que va veure Galileu Galilei. Van penjar un pèndol al sostre i ens van fer mesurar en pulsacions el temps en fer 5 oscil·lacions. Amb aquest experiment vaig aprendre que el temps que triga una oscil·lació està relacionat amb la llargada de la corda, no amb l'angle de llançament i que l'únic mètode per poder mesurar els "segons" (en aquella epoca no es comptaven) era amb les pulsacions. A ser una pràctica molt gràfica i va ajudar-me a entendre millor el pèndol.
PRÀCTICA 3:
Aquesta activitat va consistir a fer un eix cronològic dels diferents els diferents tipus de rellotges, en quin moment es van inventar amb una petita descripció del seu funcionament. Aquesta activitat em va agradar molt, ja que m'agrada fer coses més gràfiques. Vaig aprendre molt sobre com van començar a funcionar els primers rellotges i la sorprenent millora que van tenir. No sabia que existia un rellotge utilitzat per científics ni que el masclisme era tant que els primers rellotges que eren accessoris només els portaven les dones. La majoria dels rellotges van evolucionar molt ràpidament, em sobte molt la rapidesa de l'evolució tecnològica i això em fa pensar en com podrien ser els rellotges d'aquí uns anys.
ACT 4:
Aquesta activitat va consistir a investigar la vida de Galileu Galilei i com es va convertir en un element molt important en la física.En aquesta activitat he après qui era Galileu Galilei, ja que havia escoltat el seu nom, però no sabia exactament que va fer, i la seva història, perquè m'agrada molt el fet que amb noi fent una activitat tan quotidiana com anar a l'església i amb només un pensament curiós sobre una làmpada d'incens més endavant sigui la base de tota una teoria sobre la física.
ACT 9:
En aquesta activitat teníem que investigar sobre el funcionament del rellotge de Praga, una atracció turística del igualment anomenada ciutat. En aquesta activitat em vaig sorprendre de la gran obra arquitectònica i tecnològica que és el rellotge de Praga. Té un funcionament tan pensat amb tant detall que m'agradaria molt anar a visitar-lo. He après que compta amb un indicador de la posició del sol, els signes zodiacals, els mesos i els anys i fins i tot figures animades. Aquesta activitat m'ha agradat molt, ja que m'encanten les construccions d'aquest tipus.
ACT6:
Aquesta activitat va consistir a fer una escala del temps de totes les mesures del temps en geologia, en física, quotidianes…) i les seves equivalències al sistema internacional. Això ens ha ajudat a entendre les diferents unitats, des de les més grans a les més petites.En la majoria dels casos hem après noves mesures que no coneixíem o al ser un treball molt visual vam veure les equivalències d'una manera més clara i entenedora. Per exemple jo no sabia que existia una mesura que es deia "Mega Any" perquè sona una miqueta còmica, però després d'investigar una mica em va sopar encara més que sigui una de les mesures més altes (1.000.000 anys). En definitiva va ser una bona activitat que m'ha servit per aprendre.
ACT 2: