Imagen interactiva esencial
David Mena
Created on November 19, 2024
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
HOW TO BE AN LGBTQ+ ALLY
Interactive Image
HOW TO MAKE YOUR CLASSROOM LGBTQ+ RIENDLY
Interactive Image
BISEXUALITY
Interactive Image
WHO WAS HARVEY MILK?
Interactive Image
BOARDS BOOK SERIES
Interactive Image
CELEBRATE BLACK AUTHORS OF TEEN BOOKS!
Interactive Image
SUNITA NARAN
Interactive Image
Transcript
Introduccio
Karl Marx
Pierre-Joseph Proudhon
Friedrich Engels
Partits i sindicats socialistes
Karl Marx
- Context: Filòsof, economista, sociòleg i revolucionari alemany, és considerat el fundador del marxisme.
- Obres principals: El Manifest Comunista (1848, amb Engels) i El Capital (1867).
- Idees claus:
- Materialisme històric: La història és el resultat de la lluita de classes, impulsada per les condicions materials i econòmiques de la societat.
- Lluita de classes: El conflicte entre la burgesia (propietaris dels mitjans de producció) i el proletariat (treballadors explotats) és el motor del canvi social.
- Revolució socialista: Advocava per la destrucció del capitalisme mitjançant una revolució proletària que establís el comunisme, una societat sense classes ni propietat privada.
- Crítica de l’alienació: Els treballadors es veuen desconnectats dels fruits del seu treball i de la seva pròpia humanitat sota el capitalisme.
Introduccio
La Revolució Industrial va arribar el segle XIX i, amb ella va canviar el món. Primer, va arribar a Anglaterra i als els EUA. A poc a poc, el canvi és va anar produïnt a la resta d´ Europa (França, Alemanya, Bèlgica,...) i a altres països del món. Aquesta època és importantíssima perquè és va passar d´un món rural a un món industrial. També va ser una època de grans invents , destacant sobre tot un: LA MÀQUINA DE VAPOR. Amb aquest invent van néixer el ferrocarril i el vaixell a vapor. El canvi social i econòmic que és produeix en aquesta etapa és radical: aparició d'una nova classe social, el proletariat, d'una nova concepció on el món és cada vegada més petit.
Amb aquests canvis, el món dels artesans amb els seves botigues anava a poc a poc desapareixent, davant la producció industrial a gran escala. A part de la indústria siderúrgica (del ferro) i de la mineria, un altre tipus d´ indústria que és va desenvolupar va ser la tèxtil.
- Context: Filòsof, economista i revolucionari alemany, col·laborador estret de Marx.
- Obres principals: El Manifest Comunista (1848, amb Marx) i L’origen de la família, la propietat privada i l’Estat (1884).
- Idees clau:
- Suport a Marx: Engels va ser un gran divulgador del marxisme i va complementar les anàlisis de Marx amb estudis sobre antropologia i història.
- Crítica del capitalisme: Igual que Marx, considerava el capitalisme com un sistema explotador que calia superar.
- Condicions de la classe obrera: A la seva obra La situació de la classe treballadora a Anglaterra (1845), va documentar les dures condicions dels treballadors industrials.
- Paper de l'Estat: Va analitzar com l'Estat sorgeix per mantenir la dominació de classe i com es dissolria en una societat comunista.
Friedrich Engels
Pierre-Joseph Proudhon
- Context: Pensador francès i un dels primers teòrics del socialisme i l’anarquisme.
- Obres principals: Què és la propietat? (1840) i El principi federatiu (1863).
- Idees clau:
- Crítica de la propietat: Va definir la famosa màxima “La propietat és un robatori” per referir-se a la propietat privada dels mitjans de producció. Això no incloïa la possessió personal, que considerava legítima.
- Mutualisme: Advocava per un sistema econòmic basat en la cooperació i el crèdit mutu, sense la necessitat d'un estat centralitzat.
- Federalisme: Proposava una societat organitzada en federacions descentralitzades, basades en la lliure associació de comunitats.
- Divergències amb Marx: Es va oposar a la idea de la dictadura del proletariat i al centralisme que Marx defensava.
El fracàs de la Primera Internacional va dur a un canvi de política en el moviment obrer. A les darreres dècades del segle XIX s'impulsà, a més de la lluita sindical, la lluita política. • Es van crear sindicats i partits obrers a diversos països europeus, que lluitaven per les reformes democràtiques i socials: sufragi universal, sanitat i educació públiques, impostos directes, reducció de la jornada laboral, prohibició del treball infantil, assegurances, etc. • El primer i més important partit, que fou el punt de referència del socialisme europeu, va ser el Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD), fundat l’any 1875. A Espanya, com a partit i sindicat socialistes es fundaren el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE, 1879) i la Unió General de Treballadors (UGT, 1888). • La lluita obrera al llarg del segle XIX no va ser infructuosa, i sense arribar a la revolució preconitzada per maxistes i anarquistes, s'aconseguiren millores en el camp de les relacions laborals i de les condicions de vida: progressiva reducció del treball infantil, reducció de la jornada laboral (10, i posteriorment 8 hores), creacció d'asseguarnces per enfermetat, invalidesa i vellesa, etc. Alemanya va ser el país pioner en la conquesta d'aquests drets socials.
Partits i sindicats socialistes