Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Magna Carta
Lyanne Willems
Created on November 18, 2024
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
MAGNA CARTA
Na de komst van Willem de Veroveraar bestuurd de koning niet zelf heel het land. De koning (leenheer) geeft grote delen van zijn rijk in leen aan de adel (leenmannen). Zij besturen het gebied in naam van de koning en mogen in ruil de opbrengsten zelf houden.
HOE WERD ENGELAND GEREGEERD IN DE MIDDELEEUWEN?
Om de leenmannen te beschermen gaat men vanaf ongeveer 1070 een speciaal soort gebouw plaatsen in het feodum (geleende land). Dit gebouw dient niet alleen ter bescherming van aanvallen, maar ook om de lokale bevolking in bedwang te houden.
HOE WERD ENGELAND GEREGEERD IN DE MIDDELEEUWEN?
Info
In 1199 komt Jan zonder Land aan de macht. Hoewel hij niet de oudste zoon is, kan hij toch zijn weg naar de troon vinden. Lees de tekst en beantwoord de vragen op de volgende dia.
Jan Zonder Land
Jan Zonder Land
Om terug vrede in het land te brengen stellen de baronnen de Magna Carta op, een document waarin onder andere feodale rechten en een machtsinperking van de vorst staan. Jan zonder Land wordt verplicht om dit document te ondertekenen. Bekijk het filmpje over de Magna Carta
oplossing: de magna carta
Info
Lees onderstaande bron en beantwoord volgende vragen.
gevolgen voor de koning
Wil je deze liever in het Nederlands lezen? Klik dan op onderstaande link.
Info
Info
Wanneer je op onderstaande link klikt kan je zelf de clausules in de Magna Carta lezen.
magna carta
De Magna Carta had niet alleen een invloed op Engeland in de 13e eeuw, maar zal ook later en ver daarbuiten een invloed hebben. De Magna Carta bevatte enkele bepalingen die cruciaal zijn voor het moderne begrip van de rechtsstaat. Zo is iedereen, inclusief de koning, is ondergeschikt aan de wet en heeft iedereen het recht op een eerlijk proces. De verplichting voor de koning om belastingheffingen met de raad (later het parlement) te overleggen, legde de basis voor het parlementaire systeem. Dit proces leidde uiteindelijk tot de oprichting van het Engelse parlement, waarin de adel, later ook gewone burgers, zeggenschap kregen over belastingen en andere belangrijke zaken van bestuur.
magna carta in latere eeuwen
De principes van de Magna Carta vormden de inspiratie voor de Bill of Rights die werd aangenomen na de Glorious Revolution (1688). De Amerikaanse revolutionairen beriepen zich vaak op de Magna Carta als een precedent voor hun eigen vrijheden. De Amerikaanse Grondwet bevat veel van de principes die in de Magna Carta werden neergelegd, zoals het recht op een eerlijk proces en de bescherming tegen willekeurige detentie. Hoewel de Magna Carta oorspronkelijk een document was voor Engelse burgers, wordt het vaak gezien als een van de eerste stappen in de richting van universele mensenrechten. Het idee dat iedereen recht heeft op bescherming door de wet en dat machthebbers niet onbeperkt over individuen kunnen beschikken, heeft wereldwijd invloed gehad op de ontwikkeling van mensenrechten
magna carta in latere eeuwen
magna carta in latere eeuwen
afrondende vraag
De Magna Carta beperkte de macht van de koning op verschillende manieren. Voor het eerst werd op papier vastgesteld dat voortaan iedereen, ook de koning, ondergeschikt zou zijn aan de wet. Het was de koning daarnaast niet meer toegestaan zelf kerkelijke vacatures in te vullen. De Magna Carta bepaalde eveneens dat de koning voortaan het opleggen van belastingen moest overleggen met de raad. Iedere provincie stuurde twee ridders om deel te nemen aan deze raad. Ten slotte werd het vastzetten van mensen zonder vorm van proces bij de wet verboden. De wetten richtten zich voornamelijk op de vrije burger en hadden weinig invloed op de levens van slaven en horigen.
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/magna-carta-het-begin-van-de-democratie
Inhoud van de Magna Carta
https://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/john.shtml
Jan zonder Land
Jan werd rond Kerstmis in 1166 of 1167 in Oxford geboren als jongste en favoriete zoon van Henry II. Na de dood van zijn vader in 1189 werd zijn broer Richard koning. Jan kreeg titels, land en geld, maar dit was niet genoeg. In oktober 1190 erkende Richard zijn neef, Arthur, als zijn erfgenaam. Drie jaar later, toen Richard gevangen zat in Duitsland, probeerde Jan de macht over te nemen. Hij had geen succes en toen Richard begin 1194 terugkeerde, werd hij verbannen. De twee verzoenden zich snel en toen Arthur in 1196 door Filips II gevangen werd genomen, benoemde Richard Jan tot erfgenaam. In 1199 stierf Richard en werd Jan koning. De oorlog met Frankrijk werd opnieuw uitgelokt door het tweede huwelijk van Jan. Hij werd gevraagd om te bemiddelen tussen de rivaliserende families van Lusignan en Angoulâme en trouwde met de Angoulâme erfgename Isabella, die verloofd was met Hugh de Lusignan. Er brak een opstand uit en Jan werd bevolen om voor zijn opperheer, Filips II van Frankrijk, te verschijnen. Toen hij dit naliet, leidde dit tot oorlog. In 1206 had Jan Normandië, Anjou, Maine en delen van Poitou verloren. Deze mislukkingen waren een vernietigende klap voor zijn prestige en hij was vastbesloten om ze terug te winnen. Hiervoor was geld nodig, dus werd zijn regering steeds meedogenlozer en efficiënter in haar financiële administratie. De belastingen stegen en hij begon zijn feodale rechten steeds harder uit te buiten. Dit leidde tot steeds meer ontevredenheid bij de baronnen. Onderhandelingen tussen Jan en zijn baronnen mislukten en in mei 1215 brak er een burgeroorlog uit.