Guió Elaboració Poema_Andrea F, Sofia M, Sofía i Sheila
Sheila Tejedera
Created on October 27, 2024
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
Transcript
2n de primària
Objectius
Decret 175/2022
Principis d'inclusió
COM PUC ESCRIURE UN POEMA?
Presentació del gènere literari de poesia.
2
Explicació sobre què és una rima.
3
Presentació del poema “L’herbeta”, escrit per la poeta Joana Raspall.
1
4
5
9
8
7
6
10
Creació de rimes per part de l'alumnat.
Elecció del tema del poema.
Comprovació de les paraules escrites.
Creació de versos a partir de les paraules.
Creació del títol del poema.
Analitzar i corregir si s’han fet servir correctament les rimes.
Representació final a través d’un cal·ligrama.
Passos a seguir per l'elaboració d'un poema:
Andrea Figueras, Sofia Mora, Sofía Narváez i Sheila Tejedera
Guió d'elaboració per dur a terme una activitat de poesia
Enllaç document
Els expliquem que dues paraules rimen quan tenen sons similars. Per exemple, els mots amor i color rimen perquè ambdós acaben amb el so [or]. En un poema ho podem trobar quan dos o més versos acaben amb sons iguals o semblants. Aquesta semblança fa que el poema tingui musicalitat.
2. Explicació sobre què és una rima.
Un cop hagin redactat el poema, els preguntarem si creuen que manca alguna cosa. Comparant les seves creacions amb els poemes analitzats a classe, s’adonaran que els falta el títol. Per tant, és el moment de rumiar com volen anomenar els seus poemes.
8.Creació del títol del poema.
Finalment, cada parella llegirà els seus versos i podrem comprovar si rima o no. Per fer-ho ens centrarem en les paraules finals dels versos i escoltarem si sonen igual o semblen similars. Si és així haurem aconseguit un poema amb rimes. Els infants hauran aconseguit jugar amb les paraules i fer-les quadrar perquè el seu poema tingui certa musicalitat.
9. Analitzar i corregir si s’han fet servir correctament les rimes.
Expliquem als infants que la poesia és el gènere líric o poètic que ens ajuda a la gent moltes vegades a mostrar les nostres emocions, sentiments i pensaments. A més, ho fa d’una forma molt diferent, ja que utilitza sons i rimes que converteixen el text en una lectura més sonora i agradable. Amb els poemes expliquem situacions i moments de manera creativa. És important saber que en els poemes, les frases i les paraules són més curtes i s’agrupen perquè sonin bé juntes, aquestes frases les anomenen “versos”.
1. Presentació del gènere literari de poesia.
- L’activitat s’organitza en gran grup i en equips heterogenis formats per quatre membres, fet que permet el treball col·laboratiu.
- Explicació de l’estructura de la sessió i dels objectius a treballar prèviament a la seva elaboració.
- L’activitat té diferents nivells d’execució perquè són els mateixos infants els que elaboren les seves creacions.
- Acompanyament i reforç lingüístic per part de la mestra durant l’activitat. Retroaccions positives per part de l’equip docent.
- Ús del llenguatge inclusiu i adequat a l’edat dels infants.
Cada grup agafarà aleatòriament dues paraules de cada pot. Amb aquestes serà el moment de pensar sobre la temàtica que tractarà el seu poema.
6. Elecció del tema del poema.
La tardor
L'amistat
L'escola
La meva mascota
A través d’aquest poema, s’analitzaran les característiques esmentades anteriorment: el vers i la rima. Caldrà destacar, que en aquest poema no únicament podrem treballar la rima i les seves parts, sinó que ens mostra que per crear un poema, no és necessari que tots els versos rimin entre ells. D’altra banda, aquest exemple ens serveix per il·lustrar-nos que no cal que dues paraules acabin amb exactament les mateixes lletres perquè sonin igual o molt semblant i, per tant, rimin (camí i tenir).
3. Presentació del poema “L’herbeta”
Cal destacar que per aconseguir un major enteniment del poema, ens centrarem en aquell vocabulari que pot ser més complicat; per exemple, “arrapadeta”, “desviaré” i “floriràs”.
escrit per la poeta Joana Raspall.
Per tal d’elaborar el guió d’elaboració d’un poema ens hem marcat els següents objectius:
- Treballar les característiques d’un poema (rima, vers, estructura, temàtica, musicalitat).
- Creació de rimes a partir d’una paraula.
- Creació d'un poema a partir de paraules que rimen.
Seguidament, els infants escriuran els seus propis versos amb les dues paraules obtingudes, els quals hauran d’anar en consonància amb el tema escollit anteriorment. D’aquesta manera, cada grups acabarà escrivint un poema de 6 versos amb 3 rimes diferents.
7. Creació de versos a partir de les paraules.
El plantejament dels objectius s’han basat en les competències específiques i sabers que marca el Decret 175/2022 en l’àrea Llengua Catalana i Literatura. Els infants de cicle inicial de primària han de ser capaços de:
- Competència específica 5: Redactar textos escrits i multimodals propers i viscuts, des de les diferents etapes del procés evolutiu de l’escriptura, de manera acompanyada, amb adequació, coherència, cohesió i correcció adaptades al moment evolutiu.
- Competència específica 5: Aplicar estratègies de planificació, redacció, revisió i edició de textos amb acompanyament, de manera individual o grupal.
- Competència específica 8: Produir textos individuals o col·lectius amb intenció literària, en diferents suports, i complementant-los amb altres llenguatges artístics.
A continuació, els infants hauran de crear les seves pròpies rimes per acabar formant el poema. L’alumnat s'organitza en grups de quatre membres i la mestra presenta a la classe els tres pots. Cada pot té un nom, com per exemple “sol, llibre i primavera”. L’objectiu és que cada grup trobi paraules que rimin amb el nom del recipient, les dibuixin i escriguin a un paper i les dipositin al lloc corresponent. D’aquesta manera, s’aconseguiran tantes paraules que rimin com grups hi ha.
4. Creació de rimes per part de l'alumnat.
Un cop estiguin totes les paraules dins dels pots, la mestra traurà una per i amb la cooperació dels alumnes, es comprovarà si aquestes rimen amb la paraula inicial. D’aquesta forma, els infants aprendran a detectar les paraules que no tenen musicalitat entre elles i també s’adonaran que els mots que hi ha dins del pot també rimen entre ells.
5. Comprovació de les paraules escrites.
Per finalitzar l’activitat de la creació literària convidarem els infants a plasmar el seu poema en forma de cal·ligrama. Explicarem que els cal·ligrames no són poemes que només es llegeixen sinó que també es veuen. Les paraules del nostre poema formen una figura o dibuix relacionada amb el nostre escrit. Per tant, els infants podran donar una forma visual a la seva poesia. Abans de començar amb la darrera part d’aquesta activitat mostrarem als infants un exemple de cal·ligrama amb el poema de “L’herbeta”, que hem treballat anteriorment.
10. Representació final a través d’un cal·ligrama.