Infografía Vibrant
Gemma Cabanes Cid
Created on October 26, 2024
More creations to inspire you
12 PRINCIPLES OF ANIMATION
Vertical infographics
HOW TO CREATE THE PERFECT VIRTUAL WORKSPACE
Vertical infographics
WHY WE LIKE INFOGRAPHICS
Vertical infographics
BOOKFLIX
Vertical infographics
Transcript
Fuentes
En el disseny pedagògic cal considerar els factors que afecten a l'alumnat i als entorns d'aprenentatge assegurant l'accessibilitat i la cobertura de les necessitats en cada context educatiu (McDonald i West, 2021).
Cada estudiant és únic, com l'ADN, fet que fa de la diversitat un element essencial en el disseny pedagògic (Tose i Strangman, 2007). Aquest enfocament implica analitzar i diagnosticar les característiques de l'alumnat, centrant-se en tres eixos fonamentals: la demografia, els coneixements previs i les necessitats socials.
El disseny educatiu en la societat digital: PER A QUI ES DISSENYA?
Necessitats socials
Demografia
Coneixements previs
Els recursos i activitats que se seleccionen estan condicionats pels destinataris que interactuaran amb aquests elements. McDonald i West (2021), Conole (2013) i Dalziel (2016) subratllen la importància de dissenyar activitats d'aprenentatge interactives, recursos multimèdia i avaluacions autèntiques que fomentin la col·laboració i millorin l'aprenentatge.
QUI, COM i QUÈ ES DISSENYAR?
PER A QUI ES DISSENYA?
El procés de disseny inclou diverses fases i agents, des de professors-dissenyadors fins a desenvolupadors educatius, que treballen dins un marc amb el suport de la comunitat educativa per fomentar el diàleg i la revisió del disseny (Dalziel, 2016).
- QUI DISSENYA?
- COM ES DISSENYA?
L’anàlisi contextual inicial guia metodologies actives i basades en evidències. Un exemple és el model ADDIE. Entre els recursos més destacats hi ha les TPTs, plantilles que poden adaptar-se a qualsevol context educatiu, i els Artefactes Mediadors (Daziel, 2016).
- QUÈ ES DISSENYAR?
REPTES
En contexts d'aprenentatge obert. la diversitat de l'alumnat suposa un desafiament constant per als dissenyadors (Conole, 2013). A més de crear experiències que se centrin en el contingut i afavoreixin el desenvolupament d’habilitats cognitives i crítiques (McDonald i West, 2021).Altres com dubtes ètics i pràctics (McDonald i West, 2021).
BibliografiaConole, G. (2013). Designing for Learning in an Open World. Springer. Dalziel, J. (2016). Learning Design: Conceptualizing a Framework for Teaching and Learning Online. Routledge. McDonald, J. K., i West, R. E. (2021). Design for Learning: Principles, Processes, and Praxis. EdTech Books.
Relació conceptual treballaDA amb altres aspectes i altres camps
Alumna: Gemma Cabanes CidProfessora: Carla Solà MeseguerMatèria: Disseny de recursos i activitats en líniaCentre educatiu: Universitat Oberta de CatalunyaEstudis: Màster Universitari Online d’Educació i TIC (eLearning)Curs: 2024-2025
L'instructor ha de considerar les característiques diverses dels alumnes, com ara estudiants de primera generació, internacionals, adults o amb necessitats d'accessibilitat, ja que aquestes poden influir en la presentació i organització dels continguts. És crucial analitzar l'accés real dels estudiants i adaptar el pla d'estudis perquè sigui inclusiu i accessible per a tothom, especialment per a aquells amb discapacitat i reajustar el pla d’estudis si l’accés no és universal (McDonald i West, 2021).
Necessitats socials
Comprendre les característiques demogràfiques de l’alumnat implica conèixer l’entorn, origen ètnic, accés a tecnologia i formació acadèmica.
Demografia
- Aquestes dades permeten crear contingut més inclusiu, especialment per a alumnes amb necessitats educatives especials.
- La cultura és un factor clau en l’aprenentatge perquè influeix en les preferències, estils i experiències educatives de l’alumnat (Young, 2014).
L’alumnat entén el món a través de les seves experiències personals, que influeixen en la seva manera de percebre i processar la instrucció. L’aprenentatge és un procés actiu, on l'estudiant construeix el coneixement (Ambrose et al., 2010). Entendre els coneixements, habilitats i necessitats de l'alumnat és clau per personalitzar l’aprenentatge i fer-lo més significatiu (Brown i Green, 2015).
Coneixments previs