Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

CARPETA D'APRENENTATGE

DISSENY UNIVERSAL DE L'APRENENTATGE AVANÇAT

Júlia Martínez Arribas

EDUCACIÓ INCLUSIVA

APROFUNDIM EN DUA

1a. Sessió

Reflexió individualM 1. Aprofundim en el Disseny Universal per a l’Aprenentatge

  • Quina reflexió m’han dut cadascuna d’elles?
Compartir significats i recordar els conceptes bàsics de DUA i de l’organitzador gràfic ha estat molt positiu i significatiu per mi, ja que comparant amb els meus companys, ja fa un temps que vaig fer les formacions de nivell bàsic i intermedi.(Juliol 2021, Disseny universal per a l'aprenentatge bàsic i juny 2022, Disseny universal per a l'aprenentatge intermedi) Aquestes dues formacions, personalment, les vaig fer amb la base de l’organitzador gràfic 2.2 i fer la comparativa amb el nou model 3.0 permet recordar el que ja fèiem servir al centre i posar en coneixement en nou model. Una comunicació clara i consensuada permet un treball en equip més ric i productiu, on surten beneficiats infants, joves i docents. El DUA, com a marc per guiar el disseny d’entorns d’aprenentatge accessibles, inclusius, equitatius i desafiants per a tots els infants. L’organitzador gràfic DUA amb directrius que ens ha de permetre crear entorns d’aprenentatge flexibles i lliures de barreres.
  • Què puc començar a canviar, a incorporar…?
De mica en mica es van canviant coses i estenen la taca d’oli en els centres, malgrat aquesta visió positiva cal dir que costa molt i no tothom té el mateix ritme i capacitat per adaptar-se a les noves demandes de les aules. També amb els i les docents cal respectar la diferència de ritmes i la capacitat per sortir de la zona de confort de cadascun d’ells. Posar el focus en el context i en les barreres per a l’aprenentatge és un bon punt per iniciar el canvi i proposar estratègies per fomentar la inclusió i l’equitat, i no focalitzar en la discapacitat.
  • Amb quines dificultats em trobo i com les vaig solucionant?
Una de les dificultats és crear opcions d'aprenentatge per a tothom, la diversitat a les aules cada cop és més gran i la realitat és que adaptar-se a tots els estils i ritmes d’aprenentatge dels infants d'una aula és complicat, i la manca de temps i de recursos i la burocràcia és important. També és cert que es van creant materials que donant-los a conèixer en el centre i fent una bona gestió poden ser utilitzats per diferents infants i en diferents moments, de manera que la inversió del curt termini pot ser sostenible a llarg termini.

Disseny Universal d'Aprenentatge

DETECCIÓ DE BARRERES AL DUA ACCESSIBLE

2a sessió

Reflexió individualM 2. Detecció de barreres.

  • Quina reflexió m’han dut cadascuna d’elles?
És molt important detectar les barreres per a l’aprenentatge per tal de reduir-les, minimitzar-les i fins i tot eliminar-les, i així arribar a tots i totes les alumnes, al 100% d’ells. La importància de l’accessibilitat: per un 10% és fonamental, per un 40% és necessària i per un total de l’alumnat és confortable. D’aquesta manera lluitem per l’equitat, per donar oportunitats a tots els infants i joves, per promoure la motivació, l’interès i l’aprenentatge, i així afavorir l’autoestima, l’empoderament, aportem una mirada capacitadora i la resiliència de l’alumnat. Per tal de minimitzar i eliminar les barreres és important la visió compartida i el treball en equip dels docents, poder aplicar diferents metodologies de treball de l’equip docent i d’aplicació a l’aula (treball cooperatiu, codocència, compartir recursos de manera que optimitzem els recursos i el temps, etc), compartir recursos i sumar esforços.
  • Què puc començar a canviar, a incorporar…?
Crec que el treball en equip i saber compartir experiències, recursos, … és important. Les tres graelles com a sistema de detecció mitjançant la reflexió i la iteració com a manera de millora contínua. Dissenyar, aplicar, avaluar, redissenyar - iterar, valorar l’error com a manera d’aprendre, … Aquesta diapositiva la vaig trobar molt interessant.
  • Amb quines dificultats em trobo i com les vaig solucionant?
Crec que la manca de temps per reflexionar, per coordinar-nos i treballar en equip és important. La burocràcia i tots els temes que es van afegint a l’escola i que sovint, desborden els claustres són el principal hàndicap amb els que ens trobem. Crec que hem de buscar moments de qualitat i focalitzar els esforços en objectius concrets que possibilitin l’aprenentatge i l’equitat.

Disseny Universal de l'aprenentatge

PROPOSTA EDUCATIVA AL DUA AVANÇAT

3a sessió

Reflexió individualM 3. Proposta educativa en el marc del DUA A.

  • Quina reflexió m’han dut cadascuna d’elles?
Els conceptes fonamentals del DUA: variabilitat, detecció i superació de barreres i la iteració, donen sentit a l’organitzador. És important detectar les barreres de l’aprenentatge per minimitzar-les i arribar al 100% de l’alumnat. L’alumnat que no arriba es veu molt afectat emocionalment: perd l’interès i baixa la seva autoestima. També té molta importància la iteració que, en essència, és el procés de fer petites millores i ajustaments de forma repetida, amb persistència i esforç per tal de cercar una millora a l’aprenentatge. Aquesta iteració també vol aconseguir la millora dels processos. El nou organitzador 3.0 i les seves pautes ens ajuden a assegurar-nos o a intentar veure que estem donant diferents opcions de mètodes, recursos, organització, agrupaments…, per tal de superar qualsevol barrera d’aprenentatge que hem anticipat. El treball en equip dels docents, saber compartir experiències i recursos ens permet dissenyar i superar les barreres del dia a dia, adaptar els materials, optimitzar els recursos i fer una millor gestió del temps i dels recursos humans que estan al seu abast.
  • Què puc començar a canviar, a incorporar…?
Crec que puc potenciar les expectatives d’èxit de tots els infants i que cal treballar l’autoestima i l’autoconfiança dels mateixos i del grup: Cal tenir una mirada capacitadora dels infants i joves que els faci créixer i creure en ells mateixos, Cal marcar objectius segons les seves pròpies possibilitats, detectar les barreres del context i intentar minimitza-les per crear noves possibilitats d’aprenentatge i anar avançant en aquest camí.
  • Amb quines dificultats em trobo i com les vaig solucionant?
Una de les dificultats amb la que em trobo és la dificultat per a l’aplicació de l’organitzador gràfic de manera efectiva i adaptada als infants Una altra és ser conscient de les barreres per a l’aprenentatge en el dia a dia de l’aula i intentar minimitzar-les amb els recursos i el temps disponible. És difícil, però no impossible personalitzar l’aprenentatge i necessitem treballar en equip i crear bancs de recursos compartits per facilitar el treball a les aules.

Disseny Universal de l'aprenentatge

Disseny alineat al marc DUA

4a sessió

Reflexió individualM 4. Dissenyar alineades al marc DUA.

  • Quina reflexió m’han dut cadascuna d’elles?
La importància d’alinear els objectius i l’avaluació en el marc del Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA) posa de manifest la necessitat de garantir que l’ensenyament sigui inclusiu i significatiu per a tot l’alumnat. El DUA, basat en la diversitat de les necessitats i els interessos dels estudiants, proposa un marc que permet planificar activitats i avaluacions accessibles, flexibles i coherents amb els objectius d’aprenentatge. És un compromís amb la inclusió i l’equitat educativa. És una eina per assegurar que tot l’alumnat pugui assolir els mateixos objectius, encara que el camí per arribar-hi sigui diferent per a cadascú.
    • És important la coherència entre objectius, metodologies i avaluació: Els objectius han d’estar clarament definits i ser aplicables a una varietat d’estils d’aprenentatge. L’avaluació ha de ser coherent amb aquests objectius per garantir que tothom pugui demostrar el seu aprenentatge de diverses maneres.
    • Flexibilitat i opcions múltiples: El DUA ens recomana oferir múltiples camins per assolir els objectius i demostrar l’aprenentatge, assegurant que cada estudiant trobi formes adaptades a les seves necessitats. Això ens ajuda a entendre que no tots els alumnes aprenen o s’expressen de la mateixa manera i, per tant, cal incorporar opcions d’aprenentatge i d’avaluació variades.
    • Eliminar barreres: Sovint, les barreres no estan en l’alumne, sinó en com plantegem els objectius i les activitats d’avaluació. Una bona alineació permet detectar i eliminar obstacles, com ara materials poc accessibles o activitats massa rígides.
    • La importància del feedback continu i de la iteració: L’avaluació alineada amb els principis del DUA implica que no és només finalista, sinó també formativa, oferint retroalimentació constant per ajustar i millorar el procés d’aprenentatge.
  • Què puc començar a canviar, a incorporar…?
Un dels conceptes que s’han treballat en la sessió 4 crec que és fàcil d’incorporar a la nostra tasca: Explicar quina és l’activitat què farem, planificar els suports que puguem necessitar, … Compartir els objectius de la sessió i també els criteris d’avaluació, i com ho farem. Identificar les barreres i intentar eliminar-les Crec que conèixer els infants, la seva variabilitat, facilita la identificació de les barreres per poder dissenyar les activitats, poder potenciar les expectatives d’èxit de tots els infants i treballar l’autoestima i l’autoconfiança dels mateixos i del grup: Cal tenir una mirada capacitadora dels infants i joves que els faci créixer i creure en ells mateixos, D’aquesta manera intentem aconseguir que el 100% dels infants estiguin, participin i aprenguin. Els objectius de la sessió de treball són la base de l’aprenentatge, de manera eficaç. Si sabem què és el que volem que l’alumnat aprengui, podem triar les activitats, el mètode per aprendre, la diversitat de recursos i materials a utilitzar i la forma d’avaluar l’aprenentatge i la manera d’iterar per continuar aprenent.
  • Amb quines dificultats em trobo i com les vaig solucionant?
Una de les dificultats amb la que em trobo és la dificultat per a l’aplicació de l’organitzador gràfic de manera efectiva i adaptada als infants. Una altra és ser conscient de les barreres per a l’aprenentatge en el dia a dia de l’aula i intentar minimitzar-les amb els recursos i el temps disponible. És difícil, però no impossible personalitzar l’aprenentatge i necessitem treballar en equip i crear bancs de recursos compartits per facilitar el treball a les aules, Amb els companys del grup també ho hem parlat i hem coincidit en les mateixes sensacions, però és cert que a mesura que les utilitzo, és més dinàmica la identificació de les barreres i la seva eliminació. Crec que la realitat de les aules cada cop és més complexa, i malgrat que els recursos que tenim els centres són limitats, la sensibilitat i els recursos dels docents, envers aquest tema, va augmentant. Treballar en grup i en parelles en la identificació de les barreres i en la manera d’eliminar-les ajuda a revisar els organitzadors gràfics, per tal d’alinear-los en el marc DUA.

Disseny Universal de l'Aprenentatge

APROFUNDIR EN EL PROCÉS ITERATIU.Eines de reflexió i enfocament

5a sessió

Reflexió individualM 5. Aprofundim en el procés iteratiu. Eines de reflexió i enfocament DUA A.

  • Quina reflexió m’han dut cadascuna d’elles?
La plantilla pel protocol ràpid és una eina que vol ajudar els docents a reflexionar i avaluar de manera ràpida les activitats o propostes educatives per assegurar que s’ajusten als principis del DUA. Aquesta alineació implica revisar si: Es proporcionen múltiples formes d’implicació, representació i expressió. Les barreres d’aprenentatge s’han identificat i minimitzat. L’activitat promou la participació activa i l’agència de tot l’alumnat. Aquesta eina promou l’iteració (procés de millora contínua) perquè permet ajustar i millorar les activitats de manera immediata. El procés iteratiu es basa en una revisió constant de les activitats educatives per perfeccionar-les. Gràcies al protocol ràpid, podem detectar àrees de millora, aplicar ajustos i tornar a provar les activitats, fent-les cada vegada més accessibles i significatives per a l’alumnat. Compartir és essencial per promoure una cultura col·laborativa dins de les comunitats educatives, tant en el disseny de les activitats com en la creació de recursos per desenvolupar-les. En el marc del protocol ràpid i el DUA, compartir les reflexions i millores fetes durant el procés iteratiu permet: Inspirar altres docents a aplicar enfocaments inclusius. Construir un coneixement col·lectiu basat en l’experiència i la pràctica. Consolidar bones pràctiques educatives que alineïn les propostes amb el DUA. Aquest intercanvi de coneixements assegura que les millores no es limitin a una aula específica, sinó que contribueixin al creixement de tota la comunitat educativa.
  • Què puc començar a canviar, a incorporar…?
Podem implementar accions concretes i accessibles que ajudin a fer el canvi cap a un model d’aprenentatge inclusiu i flexible. Una bona eina pot ser el Protocol Ràpid, que es pot utilitzar en les reunions de claustre o en els equips docents per revisar activitats, com una eina de reflexió col·lectiva: identificar "el que brilla" (els punts forts) i "com fer créixer" (les millores possibles) en les activitats proposades, i això permetrà ajustar les activitats perquè siguin més inclusives i assegurin la participació i l’èxit de tot l’alumnat. Adoptar un enfocament de millora contínua en la planificació i execució de les activitats, la iteració. Després de cada activitat o unitat, fer una avaluació ràpida per identificar què ha funcionat i què es pot millorar. Implementar els ajustos en la següent iteració, permetrà adaptar les activitats progressivament a les necessitats reals de l’alumnat Compartir bones pràctiques, recursos, experiències i reflexions amb els companys, recursos, etc. fomenta la col·laboració entre docents i ajuda a construir un coneixement col·lectiu i estendre la “taca d’oli” en la sensibilitat del centre, vers la inclusió i l’equitat en el centre i a minimitzar barreres com a garantia perquè totes les activitats siguin accessibles per a l’alumnat amb diversitat de necessitats.
  • Amb quines dificultats em trobo i com les vaig solucionant?
Crec que aplicar pràctiques inclusives en el claustre té algunes dificultats com la resistència al canvi, la manca de recursos i el temps. Aplicar canvis que modifiquin la pràctica diària no és fàcil, s’ha de fer de mica a mica, necessita formació que no tots els mestres estan disposats a fer, suposa sortir de la zona de confort per canviar les pràctiques. Identificar les barreres a l’aprenentatge que afecten l’accés, la implicació i l’expressió dels alumnes no és fàcil, però la col·laboració amb les companyes i el protocol ràpid pot ajudar a fer-ho de manera més senzilla i ràpida. Aprofitar els recursos existents, generar una borsa d’activitats i recursos compartits i crear un sentit de comunitat ens pot ajudar a reduir la manca de temps i de recursos. És cert que la tasca no és fàcil, però la satisfacció de la feina feta compensa l’esforç dedicat.

Moltes gràcies

Amb quina imatge, dibuix, símbol, conte, frase, acudit... podria explicar la sessió d'avui?

El DUA és un marc per guiar el disseny d’entorns d’aprenentatge que siguin accessibles, inclusius, equitatius i desafiants per a tots els aprenents. L’organitzador gràfic DUA, amb directrius que ens permet crear entorns d’aprenentatge flexibles i lliures de barreres quan s’utilitza com a eina orientativa. Una mirada àmplia ens ha de situar en els nivells i en les directrius, no en el nombre d’indicadors. Alguns conceptes importants en el marc DUA:

  • Context
  • Barreres
  • Variabilitat
  • Procés iteratiu
  • Aprenentatge expert.

Aprenentatges de la sessió d'avui? (teories, conceptes, tècniques, ...)

Treball en grup d'avui

Avui hem analitzat barreres: Descripció, contextualització, categorització, com es manifesta i els facilitadors. Tenim una comunicació fluida i donem valor a l'esforç, l'empoderament, la resiliència, etc. És fàcil l'entesa entre nosaltres i en col·laboració entre nosaltres podem arribar més lluny i a més alumnes.

He sentit complicitat amb els companys/es. Som força diferents, amb experiències diverses, professionals en diferents nivells educatius, però compartim un objectiu comú.

Quines emocions, sensacions, sentiments has experimentat?

Quines emocions, sensacions, sentiments has experimentat?

Cal esforçar-se en la detecció de barreres i estudiar com actuar per minimitzar-les i fins i tot eliminar-les, plantejar situacions que permetin accedir a l'aprenentatge al 100% dels infants.