Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

2. Les carboneres

4. La Xemeneia

8. El procés del tèxtil

6. La nau industrial

5. Les 4 chemeneis

9. L’estratificació social

3. Les calderes

1. La Burra

Infografía visita MNCT

10. Treballadors de les fabriques

7. Lluís Muncunill

12. Fotos per el Museu

11. Valoració personal de la sortida

Estaven a prop de la màquina de vapor i generaven vapor escalfant aigua amb carbó. Fet de ferro o acer, materials que son resistents per suportar calor i pressió.

3. Les Calderes

Eren magatzems de carbó situats a prop de la màquina de vapor per facilitar l'alimentació de les calderes. Els treballadors patien condicions dures per la pols i la calor.

2. Les Carboneres

La màquina de vapor estava al cor de la fàbrica i generava energia per a totes les màquines. Es movia amb carbó i distribuïa el moviment mitjançant corretges i engranatges.

1. La Burra

Situada al costat de la fàbrica, expulsava el fum de la combustió del carbó. Fet de maons, és un símbol del patrimoni industrial de Terrassa.

4. La Xemeneia

5. Fotos xemeneies

Fàbrica Guardiola

MNACTEC

Bòbila Almirall

Fàbrica Saphil

Té forma rectangular, amb materials resistents per suportar el pes de la maquinària. La coberta, inicialment més petita, es va ampliar i té claraboies per a la il·luminació natural. Les obertures estan orientades estratègicament per maximitzar la llum del dia i estalviar energia.

6. La nau industrial del MNCT

Lluís Muncunill, deixeble de Gaudí i arquitecte modernista, va dissenyar la Masia Freixa. Originalment era una fàbrica tèxtil i més tard una residència. Avui és un edifici emblemàtic i està ben conservat. Vapor Aymerich, Amat i Jover, actualment és la seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Era una antiga fàbrica tèxtil, i és un dels millors exemples d'arquitectura modernista industrial.

7. Lluís Muncunill i la Masia Freixa

Cardat: Es prepara i neteja la fibra.Filat: La fibra es converteix en fil.Teixit: Els fils es tramen per formar la tela.Tintat: Es dona color al teixit.Acabat: Es finalitza i condiciona la tela per a l’ús final. Cada etapa té màquines específiques i termes tècnics associats, com "cardar" o "tintar".

8. El procés del tèxtil (5 fases)

Hi havia una jerarquia laboral amb sous diferents segons l’especialitat, des del director fins als operaris. Homes, dones i nens no cobraven igual, i els nens solien cobrar menys.

9. Estratificació social a la fàbrica

Va arribar a tenir entre 400 i 600 treballadors en el seu moment àlgid.l'edat mínima per treballar era generalment de 10 a 12 anys, tot i que no sempre es respectava estrictament, i molts nens començaven abans. Les condicions laborals eren dures i desiguals. Les dones cobraven menys que els homes, tot i fer jornades igualment llargues i feines sovint igual de pesades. Els nens treballaven per salaris molt baixos i en condicions físiques difícils, amb llargues hores de feina i tasques repetitives que requerien poc moviment, però amb alt risc d'accidents.

10. Treballadors

Ens ha semblat interesant el com aquestes fàbriques van impulsar l’economia i el desenvolupament tecnològic del seu temps, però també és impactant veure les condicions laborals tan dures que es vivien, especialment per a dones i nens. També ens ha ensenyat a valorar aquests aspectes per entendre el cost humà al progrés industrial, que aquests espais formen part de la nostra història col·lectiva, així aprendre dels errors passat per no repetirlos.

11. Valoració personal

12. Fotos pel museu