Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

començar

TEMA 1

RESUM LA CÈL·LULA

NEREA BORZA 3ºE

LA vida en la TERRA resum

La Terra és l'únic planeta del sistema solar on s'ha trobat vida, gràcies a la seua distància cercana al Sol, que permet tindre una temperatura adequada/càlida per a la vida i la presència d'aigua líquida, un element essencial per a la majoria dels èssers vius. . A més, l'atmosfera terrestre protegeix els éssers vius de la radiació ultraviolada i ajuda a mantenir una temperatura estable gràcies a l'efecte d'hivernacle, creant un bon entorn per al desenvolupament de la vida i diversitat biològica.

Els bioelements són les unitats de composició de la matèria viva. Tots els éssers vius estan formats per els elements: Carboni ,Hidrogen , Oxigen, Nitrogen , fòsfor i sofre (bioelements primaris) i constitueixen el 99% de la matèria viva. Altres elements químics, que hi apareixen en menor quantitat són: el calci, el sodi, el magnesi i potassi. Els oligoelements són elements que en proporcions inferiors al 0,1 %. Alguns són el ferro o el iode.

CARACTERÍSTIQUES DELS ÈSSERS VIUS

Els microorganismes que no veiem a simple vista, i els organismes que veiem a simple vista, són éssers vius. Tenen característiques comuns: tenen la composició química pareguda, estan formats per una o varies cèl·lules, i realitzen les tres funcions vitals: nutrició, relació i reproducció.

LA CÈL·LULA RESUM

La cèl.lula és la unitat estructural dels èssers vius i funcional de la vida.És l’estructura més petita que es pot considerar un ésser viu. Dos tipus de éssers vius segons les cèl·lules que té:Unicel·lulars, constituïts per una sola cèl·lula. Pluricel·lulars, formats per moltes cèl·lules.Hi han cèl·lules procariotes i eucariotes (animal i vegetal). Les cèl·lules tenen una estructura bàsica comuna :la membrana plasmàtica és l’embolcall que delimita la cèl·lula i separa l’interior de exterior cel·lular, algunes cèl·lules presenten paret cel·lular. El citoplasma és el medi aquós de l’interior de les cèl·lules. L'àcid nucléic conté la informació genètica, pot estar dispers en elcitoplasma o envoltat per una membrana.

En 1838, Matthias Schleiden i Theodor Schwann van proposar la base de la teoria cel·lular.Tots els organismes vius estan formats per cèl·lules. La cèl·lula és la unitat estructural i funcional, cada cèl·lula prové de la divisió d’una altra cèl·lula que ja és existent, i la cèl·lula és la unitat de vida independent més elemental.

DESCOBRIMENTS

El 1665, el científic Robert Hooke va descriure per primera vegada una cèl·lula, en mostres de làmines fines de suro. Va observar unes estructures poligonals que esrepetien.

Parts importants de les cèl·lules

Paret cel·lular, la seua funció és protegir a la cèl·lula i està formada per 3 capes: làmina media, paret primaris i paret secundaria.Ribosomes, la seua funció es produïr proteïnes i la localització d'aquestos no es fixa, estàn dispersos.Centrosoma, són 2 cilindres envoltats de fibres proteiques, es localitzen a prop del nucli i la seua funció és repartir material genétic durant la divisió cel·lular.

Nutrició dels éssers vius es divideix en dos tipus: autòtrofa, la duen a terme els éssers vius que prenen matèria inorgànica i transformen en matèria orgànica, i heteròrtrofa, la duen a terme els animals, fongs, protozous i alguns bacteris, i es transforma en matèria orgànica.

Les funcions vitals nutrició

La nutrició té com a objectiu renovar i obtenir energia per a les funcions vitals. Els organismes vius consumeixen substàncies del seu entorn, produint el metabolisme cel·lular. Aquesta metabolisme consisteix en que les cèl·lules obtenen els nutrients i l'energia necessaris per sobreviure. Consta de dues fases: l' anabolisme, en el qual es formen molècules complexes a partir d' altres simples, i el catabolisme, en el qual es destrueixen molècules complexes per altres de simples.

La funció de reproducció té com a finalitat perpetuar l’espècie.Reproducció asexual, a partir d'un únic individu i produeixen múltiples descendents indèntics al progenitor.Reproducció sexual, necessita dos individus de diferent sexe, i origina menys descendents.

Les funcions vitals reproducció

Les funcions vitals relació

La funció de relació permet als éssers vius interactuar amb el medi, detectar canvis i respondre-hi