Infografia LLEIS EDUCATIVES
Paula Canet
Created on October 16, 2024
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
STEVE JOBS
Horizontal infographics
OSCAR WILDE
Horizontal infographics
TEN WAYS TO SAVE WATER
Horizontal infographics
NORMANDY 1944
Horizontal infographics
BEYONCÉ
Horizontal infographics
DEMOCRATIC CANDIDATES NOV DEBATE
Horizontal infographics
ONE MINUTE ON THE INTERNET
Horizontal infographics
Transcript
EL SAMBORI DE LES LLEIS EDUCATIVES
PAULA CANET MORAGÓN
LOGSE
"Llei Orgànica General del Sistema Educatiu"
1990
ESTRUCTURA I ORGANITZACIÓ
INNOVACIONS
PRINCIPIS EDUCATIUS
Descentralització
La LOGSE va atorgar major autonomia a les comunitats autònomes en la gestió educativa, permetent-los adaptar els currículums a les realitats de cada regió.
Etapes educatives
Desapareix el BUP i COU donant lloc a:
- Ed. infantil (0-6 anys): No obligatori
- Ed. Primària (6-12 anys): Obligatori
- ESO (12-16 anys): Obligatori
- Batxiller (16-18 anys): No obligatori. 4 modalitats. S'accedia a la Univ. amb les PAU.
- Formació professional.
Currículo
Es van introduir els currículums bàsics, que establien els continguts mínims a impartir en cada etapa, i es va donar major importància a les competències bàsiques.
Igualtat d'oportunitats
La LOGSE va buscar garantir l'accés a l'educació per a tots, independentment del seu origen socio-econòmic
Coeducació
Es va fomentar l'educació mixta com un mitjà per a promoure la igualtat entre homes i dones.
Atenció a la diversitat
Es va reconèixer la diversitat de l'alumnat i es van establir mesures per a atendre les necessitats educatives especials.
Avaluació continua
Es va introduir l'avaluació contínua de l'alumnat, substituint els tradicionals exàmens finals.
Educació al llarg de la vida
Es va reconèixer la importància de l'educació al llarg de la vida i es van fomentar programes de formació per a adults (Formació Professional).
Atenció a les llengües cooficials
Es va garantir el dret a rebre educació en les llengües cooficials de les comunitats autònomes.
Segueix Felipe González com a president del govern.
"Llei Orgànica de l'Estatut de Centres Escolars"
LOECE
- 1ª Llei educativa aprovada en democràcia a Espanya, l'any 1980.
- Govern: UCD (Unió de Centre Democràtic) amb Adolfo Suárez al capdavant.
PLURALISME EDUCATIU
AUTONOMIA
DELS
CENTRES
FINANCIACIÓ DE LA EDUCACIÓ
PARTICIPACIÓ DE LA COMUNITAT EDUCATIVA
LLEI CONSERVADORA
NO VA ENTRAR EN VIGOR
La LOECE reconeixia la existència de centres educatius públics i privats, fomentant així un sistema educatiu plural i divers. Es donava llibertat als pares per a triar el tipus d'educació que desitjaven per als seus fills.
L'Estat aportava finançament al centres privats a canvi de que aquests oferiren places escolars i compliren determinats requisits. Això va permetre ampliar l'oferta educativa i garantir l'accés a l'educació per a un major nombre d'alumnes.
Els centres educatius, tant públics com privats, adquiriren major grau d'autonomia en la seua gestió, donant lloc a una major flexibilitat en l'organització i funcionament de cada centre.
La LOECE va fomentar la participació de tots els membres de la comunitat educativa (professors, alumnes, pares, etc.) en la presa de decisions i en la gestió dels centres, per tal de promoure una major transparència i democràcia.
Mai va arribar a implantar-se, ja que, després de la victòria elecotoral del Partit Socialista (1982), es va derogar amb la LODE en 1985.
Alguns crítics van considerar que la LOECE conservava unes certes estructures tradicionals del sistema educatiu, sense abordar de manera radical els problemes de desigualtat i exclusió. Atorgava massa facilitats i beneficis als centres educatius privats.
LOMLOE
"Llei orgànica de modificació de la Llei orgànica d'Educació"
2020
Eliminació de les revàlides
Desaparició dels itineraris diferenciats en la ESO
Reforç de l'equitat i inclusió
Priorització a l'escola pública
Llengües cooficials i el castellà
Educació en valors i ciutadania
Avaluació contínua i flexibilitat
Digitalització i modernització del sistema educatiu
Gratuïtat en la educació infantil
S'elimina la repetició automàtica
La LOMLOE va eliminar les revàlides de l'ESO i el Batxillerat, reduint la pressió sobre els estudiants i fent que les avaluacions foren més formatives i menys determinants per a l'obtenció del títol.
La LOMLOE va suprimir els itineraris diferenciats en l'ESO, promovent una educació més inclusiva en la qual tots els estudiants adquireixen les competències clau necessàries per a triar el seu futur de forma més informada.
La LOMLOE promou l'atenció a la diversitat de l'alumnat, garantint suports específics per a aquells amb necessitats especials i treballant per a aconseguir una distribució més equitativa en els centres educatius.
La LOMLOE reverteix la tendència de la LOMQE, prioritzant l'educació pública i reduint l'expansió de la concertada. Encara que manté la concertada, cerca un equilibri que garanteix la inclusió i la cohesió social.
La LOMLOE respecta la diversitat lingüística, permetent a les comunitats autònomes decidir sobre la llengua vehicular en els seus centres educatius.
Recupera l'educació en valors cívics i ètics com a assignatura obligatòria, fomentant la igualtat de gènere, la convivència democràtica, el respecte als drets humans, la sostenibilitat i els valors constitucionals.
La LOMLOE prioritza l'avaluació contínua i formativa, reduint el pes de les proves finals, valorant el progrés global de l'estudiant i no sols els resultats puntuals.
La LOMLOE elimina la repetición obligatoria por suspensos, permitiendo una mayor flexibilidad en la promoción. Los estudiantes podrán avanzar de curso aunque tengan asignaturas pendientes, siempre que demuestren un progreso adecuado.
Impulsa la gratuïtat progressiva de l'educació infantil de 0 a 3 anys, buscant garantir l'accés universal a aquesta etapa educativa i reduir les desigualtats socials.
Va ser aprovada en 2020 sota el govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, liderat pel president Pedro Sánchez. La llei va ser promoguda per la ministra d'Educació, Isabel Celaá, és per això, que també rep el nom de Llei Celaá.
LOMQE
"Llei Orgànica per a la millora de la qualitat educativa"
2013
Rèvalides o avaluacions externes
Itineraris educatius de la ESO
Major autonomia dels centres
Competitivitat i cultura de l'esforç
Llengües cooficials
Modificació del batxillerat i FP
Supressió de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania
Competències clau
La LOMQE va imposar la realització de les revàlides. Aquestes proves eren obligatòries per a obtenir el títol de l'ESO i el Batxillerat, i continuar els estudis en el següent nivell educatiu.
Es van introduir itineraris diferenciats per als estudiants en l'ESO a partir del tercer curs. Els alumnes podien optar per un camí més acadèmic, orientat al Batxillerat i estudis universitaris, o un camí més aplicat, que els preparava per a la FP.
La LOMQE va eliminar l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, substituint-la per matèries com a Valors Socials i Cívics i Valors Ètics, amb un enfocament més neutral en l'ensenyament de valors democràtics.
La LOMQE va mantenir la línia marcada per la LOE, centrant-se en el desenvolupament de competències clau en els estudiants, amb un fort èmfasi en el domini d'idiomes i en la preparació per a l'era digital.
La LOMQE va ampliar l'autonomia dels centres educatius i va reforçar el paper dels directors en la gestió i selecció del personal.
La LOMQE va buscar fomentar una cultura de l'esforç i l'excel·lència acadèmica, vinculant l'èxit educatiu amb avaluacions més rigoroses i mecanismes de promoció competitius.
Amb la LOMQE, el Batxillerat es va reestructurar en tres modalitats per a facilitar l'accés a la universitat, mentre que l'FP dual buscava connectar la formació amb el mercat labora
La LOMQE va generar polèmica en atorgar més poder a l'Estat per a imposar el castellà com a llengua vehicular a les aules, la qual cosa va ser vist com una intromissió en l'autonomia educativa de les comunitats autònomes.
Va ser aprovada en 2013 sota el govern de Mariano Rajoy i el seu ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Per aquesta raó, la LOMQE també era coneguda com la Llei Wert.
LOPEG
1995
FOU UNA LLEI COMPLEMENTÀRIA A LA LOGSE
Major autonomia dels centres
Els centres escolars i instituts tenen més llibertat per a prendre decisions sobre el seu funcionament, adaptant-se a les necessitats de la seua comunitat educativa.
Participació de tots
Professors, alumnes, pares, mares i personal no docent tenen veu i vot en les decisions del centre mitjançant els consells escolars.
Projectes educatius
Cada centre pot desenvolupar el seu propi projecte educatiu, definint la seua identitat i objectius.
Avaluació continua
S'avalua constantment el procés d'ensenyament-aprenentatge i el funcionament del centre per a millorar.
Flexibilitat curricular
Els centres poden adaptar els continguts a les necessitats dels seus alumnes.
Formació del professorat
Es promou la formació contínua dels docents.
"Llei Orgànica de Participació, Avaluació i Govern dels centres docents"
Segueix Felipe González com a president del govern.
LOE
"Llei Orgànica de la Educació"
2006
ESTRUCTURA DEL SISTEMA EDUCATIIU
REFORÇ EN L'EQUITAT I INCLUSIÓ
COMPETÈNCIES BÀSIQUES
BATXILLERAT I FP
PARTICIPACIÓ DE LA COMUNITAT EDUCATIVA
EDUCACIÓ EN VALORS
LLENGÜES COOFICIALS
AVALUACIÓ DE L'ALUMNAT
Impulsada pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero,
En les comunitats autònomes amb llengües cooficials, la LOE va garantir el dret a rebre ensenyament tant en castellà com en les llengües cooficials.
Etapes:
- Educació Infantil (0-6 anys), organitzada en dos cicles.
- Educació Primària (6-12 anys).
- Educació Secundària Obligatòria (ESO) (12-16 anys).
- Batxillerat (16 -18 anys) i FP com a vies alternatives després de l'ESO.
La LOE va posar el focus en la inclusió educativa, garantint una educació de qualitat per a tots els estudiants. Per a això, es van implementar programes de reforç educatiu i orientació escolar, per a aquells amb necessitats educatives especials.
La LOE va posar l'èmfasi en el desenvolupament de competències bàsiques, com la comunicació, la digitalització i el treball en equip. Això buscava formar a estudiants més complets, preparant-los tant per a la vida acadèmica com per al món laboral.
Es van prioritzar les avaluacions contínues i es va restringir la repetició de curs a casos excepcionals, optant per reforçar les àrees on l'alumne presenta dificultats.
- Batxillerat: opció acadèmica de dos anys després de l'ESO, amb una formació més especialitzada (ciències, les humanitats o les arts).
- Formació Professional (FP): alternativa al Batxillerat, amb un enfocament més orientat al mercat laboral.
La LOE va mantenir els Consells Escolars, promovent una major implicació de les famílies i els docents en la presa de decisions que afectaven el centre.
Es va incloure l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, destinada a fomentar els valors democràtics, el respecte pels drets humans i la convivència pacífica. Aquesta assignatura va suscitar una notable controvèrsia.
LODE
"Llei Orgànica del Dret a la Educació"
1985
Trasllada els principis constitucionals a la societat educativa
Garantitza el dret a la educació
Llibertat d'ensenyament i igualtat d'oportunitats
Estableix i regula els Consells Escolars
Regulació de les subvencions a centres concertats
Felipe González
Va mantenir l'estructura de EGB i BUP
La LODE va consolidar el dret universal a l'educació, consagrat en la Constitució Espanyola.
No es discriminava per raons d'origen social, econòmic, cultural o qualsevol altre tipus. Els pares tenien el dret a triar el tipus d'educació per als seus fills, sempre respectant els principis constitucionals i els valors democràtics.
Per millorar la qualitat educativa es formaren els consells escolars amb la finalitat de fomentar la participació de la comunitat educativa en la gestió i presa de decisions dels centres.
Es va regular el sistema de concertació entre l'Estat i els centres privats, permetent que aquests reberen subvencions públiques a canvi de complir una serie de requisits.
BIBLIOGRAFIA
- https://www.diariodenavarra.es/noticias/actualidad/nacional/2020/11/20/leyes-educativas-espana-logse-lomloe-ley-celaa-708754-1031.html
- https://www.talentoteca.es/blog/leyes-de-educacion-en-espana-lode-logse-loe-lomce-y-lomloe/
- https://www.rtve.es/noticias/20210913/ocho-leyes-educativas-cuatro-decadas-democracia/2170094.shtml
- https://www.votatuprofesor.com/blog/922-leyes-de-educacion-en-espana-lode-logse-loe-y-lomce
- https://www.educaweb.com/contenidos/educativos/sistema-educativo/leyes-educacion-estatales/cronologia-marco-legal-educativo/
- https://www.youtube.com/watch?v=gdPZytkq9H8
- https://www.youtube.com/watch?v=r0a-k-lN294&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fes.video.search.yahoo.com%2F&embeds_referring_origin=https%3A%2F%2Fes.video.search.yahoo.com&source_ve_path=Mjg2NjY
LOQE
"Llei Orgànica de Qualitat de la Educació"
2002
Es va aprovar en 2002, però no va entrar en vigor fins 2003.
Revàlides i exàmens externs
Reforç de l'autoritat del professorat
Itineraris formatius diferents a la ESO
Ènfasi en la cultura de l'esforç
Primera llengua extragera des de primària
Modificació de la Formació Professional
Ènfasi en la qualitat
Religió en l'eduació
Es tracta de la primera reforma educativa del Govern del Partit Popular després de guanyar les eleccions en 1996, amb José María Aznar al capdavant i Pilar del Castell com a ministra d'Educació.
La LOQE establia una prova al final de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i una altra al final del Batxillerat, per a garantir que els estudiants havien aconseguit els coneixements mínims exigits.
La LOQE buscava retornar als professors una major autoritat a l'aula i garantir un entorn de major disciplina.
La LOQE va facilitar la repetició de curs. A partir dels 14 anys, va permetre separar als estudiants en funció dels seus interessos o rendiment, per a preparar millor a qui preferia FP o qui optava per batxillerat.
Un principi clau de la LOQE va ser la promoció de la cultura de l'esforç i la meritocracia, subrratllant la importància del treball constant i el compromís en la seua formació.
La LOQE va introduir l'ensenyament d'una llengua estrangera des del primer curs d'Educació Primària, avançant l'aprenentatge d'idiomes en comparació amb la LOGSE.
La LOQE reforçava la presència de l'assignatura de Religió en el currículum educatiu, permetent que fos una matèria avaluable i que comptés en l'expedient acadèmic dels estudiants, encara que no era obligatòria.
La LOQE buscava elevar els estàndards de qualitat en l'educació, posant el focus en l'aprenentatge i els resultats dels estudiants.
S'impulsava la formació professional per a facilitar la inserció laboral dels joves.