Presentación Cuerpo Humano
Rocío Raigal Villar
Created on October 15, 2024
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
TAKING A DEEPER DIVE
Presentation
WWII JUNE NEWSPAPER
Presentation
AUSSTELLUNG STORYTELLING
Presentation
HISTORY OF THE EARTH
Presentation
3 TIPS FOR AN INTERACTIVE PRESENTATION
Presentation
49ERS GOLD RUSH PRESENTATION
Presentation
INTERNATIONAL EVENTS
Presentation
Transcript
fisiologiade l'exercici físic
educació física 1ºbat
COM FUNCIONA EL NOSTRE COS QUAN ENS MOVEM?
El nostre cos és una màquina d'una impressionant complexitat. Tots els sitemes orgànics intervenen amb unes funcions molt específiques quan fem activitat física. És el sistema nerviós l'encarregat d'ordenar i regular el moviment.El sistema encarregat de produir el moviment és el sistema muscular. Son els sistemes digestiu i respiratori els encarregats de captar els nutrients i l'oxígen.L'encarregat de transportar els nutrients i l'oxígen és el sistema cardiovascular.
índex
La contracció muscular
Tipus de contracció muscular
Funcions del músculs
LES FONTS ENERGÈTIQUES
ELS NUTRIENTS
L'ATP
LES VIES D'OBTENCIÓ D'ENERGIA
LA CONTRACCIÓMUSCULAR
- És la base del moviment humà, així prodüim força en els músculs i aquests mobilitzen els ossos i articulacions.- Els músculs estan composats per fibres musculars i aquestes les formen les miofibrilles (filaments llargs de subunitats anomenades sarcómers).- El sistema nerviós envia l'ordre a través de la medul·la espinal i al llarg dels nervis perifèrics, fins que arriba a les fibres musculars.
TIPUS DE CONTRACCIÓ MUSCULAR
Contracció isotònica: Quan a conseqüència de la contracció del múscul canvia la longitud i apareix el moviment. Si es fa més curt s'anomena concèntrica, mentre que si s'allarga és excèntrica (la isotònica sempre dona lloc a moviment). Contracció isomètrica: Malgrat la tensió muscular, no es verifica cap moviment extern apreciable i el múscul no canvia de longitud (força contra una paret).
FIXADORA
ANTAGONISTA
FUNCIONS DELS MÚSCULS
AGONISTA
LES FONTS ENERGÉTIQUES
Perquè es produeixi la contracció muscular necessitem tres elements: - Una ordre (del sistema nerviós)- Oxigen (si el moviment té una certa durada)- ENERGIAD'on treiem l'energia per poder-nos moure?A partir de la digestió transformem els aliments que mengem en nutrients o principis inmediats. Aquests són: els glúcids (o hidrats de carboni), els lípids (greixos), les proteínes, les vitamines i minerals i l'aigua.
ELS NUTRIENTS
LÍPIDS
VITAMINES I MINERALS
PROTEÏNES
GLÚCIDS
L' ATP
L' ATP és l'abreviatura d'adenosina trifosfòrica. (És la moneda de canvi de l'energia biològica).Com arriben a obtenir l'ATP dels aliments? Els aliments no poden ser aprofitats directament pel nostre organisme: necessiten ser transformats en nutrients mitjançant la digestió. Una vegada descompostos són absorvits pels intestins i, a través del sistema circulatori es distribueixen a totes les cèl·lules de l'organisme.Quan una cèl·lula necessita energia descomposa el nutrient fins a obtenir ATP. L'organisme disposa dels seus bancs de nutrients que serviran a les cèl·lules per poder sintetitzar ATP quan necessiten energia.
Com el seu nom indica requereix de la presència d'oxigenen les cèl·lules.El sistema cardiorespiratori proporciona l'oxigen que requereiz el múscul per a obtenir energia durant l'activitat.Una vegada aquest oxigen arriba a les cèl·lules s'inicia el procés de síntesi d'ATP, el qual es degradat dels nutrients (podem utilitzar indistintament glucògen, àcids grassos o proteïnes).Quan utilitzem la glucosa i quan els àcids grassos? Dependrà de dos factors: la durada i la intensitat. Quan la intensitat és més alta la durada és menor i s'utilitza la glucosa (glucólisi aeròbica gràcies al cicle de Krebs). A mesura que augmenta la durada i la intensitat és més moderada, són els àcids grassos els principals administradors d'energia.
VIA AERÒBICA
VIA ANAERÒBICA ALÀCTICA
Hi han dos tipus depenent si es produeix àcid làctic (apereix en el múscul quan fas un gran esforç a una intensitat alta) o no: -Àlactic: Disposem d'una petita quantitat d'ATP (l'ús d'aquest s'esgota als pocs segons). També disposem d'un compost anomenat fosfocreatina que permet una síntesi d'ATP quasi inmediata. Aquesta és la via que utilitzem quan fem una cursa de velocitat màxima o quan fem llançaments o altres moviments explosius.L'obtenció d'energia mitjançant aquesta via es realitza sense utilitzar oxigen i sense produir cap substància residual (àcid làctic).Si l'esforç és màxim no podrem realitzar l'exercici més de 20 o 25 segons.
VIA ANAERÒBICA LÀCTICA
-Làctic: Una vegada esgotada l'ATP que es troba lliure al múscul i la fosfocreatina (després de 20-25''), les cèl·lules recorren a altres elements que li permetin el fluxe d'ATP que necessiten per a poder continuar l'exercici físic.La primera via disponible és la via anaeròbica làctica (glucólisi anaeròbica) i sintetitzarà ATP a partir de la degradació de glucosa (glucólisi) i sense presència d'oxigen (anaeròbica). Aquesta glucosa prové en primer lloc de la sang i en segon, de la glucogen muscular. Produeix àcid làctic i si la intensitat és molt elevada s'acumula en el múscul i produeix un estat d'acidesa que du a la fatiga i a la finalitazació de l'exercici. Aquesta via ens permet obtenir energia entre 2-3 minuts.
VS
STEADY STATE/EQUILIBRI
És el moment, a partir del qual, les necessitats d'oxigen de l'organisme i l'aportació d'oxigen, es troba en perfecte equilibri.Aquest moment el trobem minuts després d'haver iniciat un exercici d'intensitat moderada, i és l'instant a partir del qual ens trobem còmodes realitzant l'activitat.
CONCEPTES IMPORTANTS
LLINDAR ANAERÒBIC
Aquest és el punt en què les demandes metabòliques de l'exercici ja no es poden satisfer mitjançant les vies aeròbiques i es requereix del metabolisme anaeròbic per poder continuar, el que suposa un augment de la concentració de lactat en sang
ESPERE QUE T'AGRADE!
Són els nutrients amb més capacitat energètica.A partir de la digestió es converteixen en àcids grassos, i els que no s'utilitzen s'enmagatzemen en forma de teixit adipós (la majoria sota la pell).
LÍPIDS
Les vitamines i minerals tenen bàsicament funcions reguladores del metabolisme humà.Encara que els minerals també compleixen funcions estructurals.
VITAMINES I MINERALS
FUNCIÓ AGONISTA La realitza el múscul principal, el qual actua a favor del moviment. En el moviment del dibuix seria el bíceps.
-GLUCÒGEN: paquets de glucosa que s'enmagatzema en el múscul o en el fetge, encara que també trobem glucosa a la sang. -ÀCIDS GRASSOS: que s'enmagatzemen en forma de lípids en el teixit adipós.Al conjunt de tots aquests processos s'anomena METABOLISME.
BANCS DE NUTRIENTS
FUNCIÓ FIXADORA La realitza el múscul que fixa l'articulació que no està directament implicat en el moviment. Permet actuar correctament als músculs agonistes i antagonistes. El deltoides fixa l'articulació de l'espatlla.
Con esta función...Puedes añadir un contenido adicional que emocione al cerebro de tu audiencia: vídeos, imágenes, enlaces, interactividad...¡Lo que tú quieras!
Un título genial
Un título genial
Un título genial
Un título genial
Són la principal font d'energia, tant per la quantitat com per la rapidesa amb que s'utilitzen.Una part circula per la sang i proporciona energia als músculs i al cervell, una altra part s'enmagatzema en els músculs i en el fetge en forma de glucogen; i l'excedent de glucosaa es transforma en greix.
GLÚCIDS
FUNCIÓ ANTAGONISTA La realitza el múscul oposat, el qual es relaxa per permetre el moviment.El tríceps és el múscul amb aquesta funció en el dibuix.
Tenen una funció bàsicament estructural (formació de muscul, pell, sang, cabells, ungles...) i enzimàtica (ajudants de les reaccions metabòliques) encara que, quan l'organisme les necessita, també proporciona energia. A partir de la digestió es tranformen en elements més senzills anomenats aminoàcids.
PROTEÏNES