Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

20 de novembre de 2024

REPTE COL·LECTIU PEL DRET A LA VIDA

#DretalLleure

  • Article 31. L’infant té dret a l’esbarjo, al joc i a participar en les activitats artístiques i culturals.
  • Article 6
  • 6.1. Els Estats membres reconeixen que tot infant té el dret intrínsec a la vida.
  • 6.2. Els Estats membres han d’assegurar al màxim possible la supervivència i el desenvolupament de l’infant.
Coneix la Convenció dels Drets de la Infància (ONU 1989))

Reivindiquem el Dret al Lleure i el Dret a la vida

Com cada any, seguirem defensant el dret al lleure, però també posarem èmfasi en altres drets que, tenint en compte el context actual de conflictes armats i la seva relació amb els continguts de la proposta educativa Estima, és necessari reivindicar:

  • Manifest 2024
  • Proposta de circular per a les famílies
  • Carta per a les autoritats locals
Recursos

Les activitats de la diada dels Drets de l'Infant són molt més que una jornada lúdico festiva

  • Tota la nostra acció social i educativa té en el centre la perspectiva dels Drets de l'Infant. El 20 N fem incicència política, és a dir, recordem als governs i també a la ciutadania les seves obligacions en l'acompliment d'aquesta llei internacional.
  • Treballem perquè els infants comprenguin el sentit de manifestar-se pels seus drets i fem arribar les seves propostes i accions (el manifest), a les direccions de les escoles, les AFA, els Consells d'Infants locals, les regidories dels districtes i l'alcaldia.

Els drets de l'infant és fer acció política!

  • Descobrir i reflexionar sobre els drets dels infants.
  • Sensibilitzar sobre la importància del dret a la vida i la seva rellevància a la societat actual, promovent una comprensió profunda dels valors de pau, respecte, dignitat i solidaritat envers totes les persones.
  • Promoure valors de ciutadania activa a través de manifestar les opinions i propostes dels infants.
  • Transmetre la responsabilitat que tenim de tenir-nos cura, tant d'un/a mateix com dels altres per viure amb més benestar.

Objectius educatius

Mobilitzem els infants i joves per reivindicar la VIDA com a Dret Humà
Espais del Temps Educatius del Migdia i Esplais de diari: dimecres 20 de novembre.
Esplais de cap de setmana: dissabtes 16 o 23 de novembre.

A través d'activitats de sensibilització al voltant dels Drets de l'Infant i el dret a la Vida. Prèvies al 20 de novembre.I d'una acció col·lectiva i simultània en els territoris: Gimcana Pel Dret a la Vida i Lectura del manifest #DretaLleure.

Col·laborem a organitzar la celebració del 20N

Proposta d'Activitats

grups de grans i joves

grups de petits i mitjans

Carrera d'obstacles

ACCIÓ COL·LECTIVADissabte 16 o 23 de novembreGimcana pel DRET A LA VIDA

Proposta per als esplais de dissabte
Itinerari didàctic proposat per als esplais de diari i els espais del Temps del Migdia

ACCIÓ COL·LECTIVA Dimecres 20 de novembreGimcana pel DRET A LA VIDA

Creació de cartells manifest

Dibuixem el dret a la vida

El Jardí

Els drets de l'infant

Adapteu-les als interessos i necessitats dels vostres grups d'infants.

Encoratgeu els infants i joves a mobilitzar-se i transmeteu-los el sentit de participar d'una gran activitat REIVINDICATIVA que unirà a milers de nens i nenes d'arreu de Catalunya!
Pels centres que seguiu l’eix d’animació de la mà de la Rajae, la Lluna i el Roc, us animem a que siguin els mateixos personatges qui animin els infants a fer les activitats dels Drets de l’Infant. Poden aparèixer de forma presencial o a través de missatges, vídeos o d’altres formats. Una idea és presentar-los mentre llegeixen notícies dels diaris. La seva preocupació pel que succeeix a molts indrets del món els decideix a escriure un Manifest pel Dret a la Vida, amb l’objectiu de despertat consciència col·lectiva sobre la importància de protegir la infància. A partir d’aquí, els personatges conviden els infants a participar de diferents activitats que els ajudaran a comprendre millor què són els Drets de l’infant i la necessitat de reivindicar-los per a construir un món millor.
Connexió amb l'eix d'animació
Abans de començar l’activitat, preparem trencaclosques de cada dret del pòster dels Drets (imprimiu i retalleu el pòster). Dividim els nois i les noies en petits grups i els repartim una bossa o caixa amb les peces barrejades dels trencaclosques. Ull! els repartim tots els drets a excepció del Dret a la Salut i la Vida. Els expliquem que hi ha un dret molt important que coneixeran l’endemà, en una altra activitat. Així mantenim l'expectativa per les activitats que realitzarem durant la setmana dels Drets. Els infants hauran de col·laborar per muntar els diferents trencaclosques i descobrir quin dret representa cada un. Un cop tinguin el trencaclosques complet, cada grup ha d’explicar als altres quin dret han descobert i què creuen que significa. El monitor/a complementa la informació i parla sobre la importància d'aquell dret. Després de completar tots els trencaclosques, fem una ronda on cada infant menciona el dret que li sembla especialment important i per què. Aprofitem per parlar també de les responsabilitats que acompanyen els drets. Amb els infants de cicle mitjà i superior podem demanar-los que escenifiquin el dret que els ha tocat. La resta del grup haurà d’endevinar de quin dret es tracta. I també els podeu aportar més informació sobre la Convenció: per què es va crear, quan, quin països l'ha ratificat, etc.
Objectiu
Conèixer els Drets dels Infants i reflexionar sobre les responsabilitats que comporta el fet de gaudir-los.
Descripció de l'activitat
Activitat els Drets de l'Infant

Recurs: vídeo per fer flors de paper de seda.

Cada infant rep una petita flor de paper o bé la creen i la intercanvien amb un altre infant. Hauran de cuidar la seva flor durant tot el dia o durant l’activitat, simbolitzant la cura i el respecte que mereix la vida.
Descripció de l'activitat
Objectiu
Simbolitzar la fragilitat de la vida i la necessitat de cuidar-la.
Activitat el Jardí
Objectiu
Fomentar la creativitat i reflexionar sobre el significat del dret a la vida.
Abans de començar l'activitat els presentem El Dret a la Vida. (pot aparèixer en forma de missatge, trencaclosques o altres formes originals. A continuació els expliquem breument que tots els nens i nenes tenen el dret a viure, a créixer sans i segurs, tal com una planta necessita aigua i llum per créixer. Els preguntem què creuen que necessiten per viure (menjar, aigua, amor, protecció...) i els proposem que, en petits grups, dibuixin o pintin què representa per a ells i elles el dret a la vida. A continuació, cada grup comparteix la seva creació amb els altres. Recollim les paraules que els infants utilitzen per descriure les seves obres i les escrivim al voltant dels dibuixos. Podem implicar els nois i noies més grans perquè siguin ells qui s'encarreguin d'escriure els missatges dels més petits.
Descripció de l'activitat
Activitat Dibuixem el Dret a la Vida
Per torns, els infants fan el recorregut amb alguna limitació : els ulls tancats, o peus encordats, etc. Si porten els ulls tancats seguiran les indicacions dels seus companys. Quan un infant trepitja un obstacle no pot continuar el recorregut i es queda al terra, a prop de l'obstacle. Quants infants superaran el recorregut i arribaran al seu destí?Al finalitzar l'activitat reflexionem plegats sobre el simbolisme d'aquesta experiència i pensem plegats què volem reclamar perquè la vida sigui un dret de totes les persones sense diferències de cap mena.
Objectiu
Vivenciar els obstacles que impedeixen la vida i la solidaritat humana.
Tracem un recorregut al terra i a cada giravolt hi col·loquem cartells d'obstacles físics i mentals que es troben les persones que han de deixar el seu país perquè la seva vida està en risc. Per exemple: imatge de mar; muntanyes; murs fronterers; prejudicis; racisme, etc. També hi col·locarem alguns cartells de gestos de solidaritat i bondat: ONG's (ajuda humanitària); un somriure; un gest d'acollida, etc.
Descripció de l'activitat
Activitat Carrera d'obstacles
L’activitat de creació de cartells i del manifest està especialment dissenyada per recollir les seves idees i reivindicacions. Aquesta activitat no només els permet expressar-se creativament, sinó que també els dona una plataforma per compartir les seves opinions i preocupacions. Els cartells i el manifest es poden difondre tant a nivell intern dels esplais i dels centres educatius, com a nivell extern, per arribar a un públic més ampli. Podem utilitzar tot tipus de suports i materials per escriure les idees i els missatges: cartells, cavallets, o d'altres expressions més artístiques. El mateix dia de celebració col·lectiva del 20N pensem la forma en què els infants podran compartir i donar visibilitat al treball que han realitzat. MOLT IMPORTANT: Incorporem les reivindicacions dels infants en el MANIFEST, i el dia de la celebració reservem un temps per a llegir-lo col·lectivament.
Objectiu
  • Estimular la capacitat d'expressar idees pròpies i saber defensar-les.
  • Empoderar els infants per ser agents actius de canvi en la seva comunitat.
Tinguem present que les activitats anteriors, com ara conèixer els drets dels infants, el jardí comunitari, la cursa d’obstacles, entre d’altres, tenen com a objectiu principal generar una consciència crítica en els infants. Aquestes activitats els ajuden a identificar i comprendre els factors que poden dificultar o afavorir una vida digna i el seu desenvolupament integral.
Descripció de l'activitat
Creació de cartells i del manifest

Podem escriure un missatge en el got o l’anella tipus: “Les persones es necessiten les unes a les altres per viure!

L' activitat es pot plantejar o bé com una gimcana, de manera que els infants participen en petits grups i han de superar una sèrie de proves tot seguint un ordre o bé com una gran kermesse, amb estacions de jocs i activitats on els infants participen de forma lliure. Recordeu que els nois i noies més grans poden encarregar-se de preparar i dinamitzar les activitats així com també inventar-se de noves. A continuació us proposem un llistat d’ activitats que podeu adaptar fàcilment a les edats dels vostres nens i nenes. .
Gimcana pel DRET A LA VIDA
Prova Sostenir la vidaPer a “sostenir la vida” les persones es necessiten les unes a les altres. Per a simbolitzar la pressa de consciència que fem al respecte, realitzarem una dinàmica de treball en equip que requerirà de coordinar els nostres moviments i forces per a obtenir un objectiu comú.Amb un got o un cubell petit col·locat a l’inrevés o bé amb una anella petita (ja sigui de filferro o bé de plàstic tipus malabars o d’educació física) hi lligarem tants cordills com jugadors/es hi hagi a l’equip. Ens col·loquem en rotllana al voltant d’un pal clavat al terra, cadascú amb el seu fil a la mà. Aleshores, hem d’estirar el fil i crear la tensió necessària per anar desplaçant el got entre tots i totes i aconseguir ficar la punta del pal dins el got o de l’anella. Important! Limiteu el temps per fer la prova.
Prova L’anella cooperativa Tots els membres de l’equip s’agafen de la mà fent una rotllana. A continuació, se li dona una anella a un/a dels participants, que l’haurà de passar al del costat sense deixar-se anar de les mans. L’anella haurà d’anar fent la volta a la rotllana sense que ningú es deixi anar de les mans. Per augmentar la dificultat, es pot fer el joc contra rellotge i/o afegir més anelles. En aquest cas l’anella simbolitza el dret a la vida. Així, mentre l'anella passa de mà en mà sense que ningú es deixi anar, es reforça la idea de que el dret a la vida és compartit, con un valor que hem de transmetre, protegir i mantenir en moviment entre tots. Si algú es deixés anar o no transmetés l'anella, això podria simbolitzar la ruptura de la responsabilitat o la manca de suport a aquest dret fonamental. .
Gimcana pel DRET A LA VIDA
Prova Travessar els obstacles que dificulten la vida Amb cinta adhesiva de pintor podem fabricar un autèntic circuit d’obstacles tipus “laser” en algun passadís o sala de l’esplai o l’escola. Tots els infants hauran d’aconseguir travessar el passadís sense tocar les cintes. En cas que no puguem fer servir un passadís amb cintes, sempre es pot crear un circuit aprofitant les estructures lúdiques de pati o del carrer. Entremig del circuit hi col·loquem cartells o caixes que representin un obstacle per al dret a la vida (com la pobresa, la violència, la desigualtat, les guerres,...). També podem representar obstacles en el camí de les persones que es troben en situació de migració forçosa, com muntanyes, mars, deserts,... .

Prova de Papiroflèxia Creem diferents elements que simbolitzen la vida: un cor, el colom de la Pau, etc. Vídeo: cors i altres elements amb la tècnica de la papiroflèxia.

Gimcana pel DRET A LA VIDA
Prova Cursa de relleus Dividim els infants per grans equips, per exemple pot ser per comunitats o cicles (infantil, inicial, mitjà i de grans). Establim un gran circuit circular per trams, ja sigui al voltant de l’escola en el cas dels menjadors o del nucli urbà que delimitem, en el cas dels esplais. Cada equip comptarà amb una persona delegada o representant, que serà l’encarregada de portar un tros del manifest, en el que la seva comunitat haurà fet una especial aportació. El tram del circuit es pot fer caminant o corrents, però cal que ho faci tot l’equip junt. En arribar al següent tram de circuit li passaran el “relleu” amb el tros de manifest al següent equip i així successivament, de forma que el darrer equip acumularà tots els fragments del manifest en el moment en que arribi al final del recorregut. Al llarg del circuit poden anar agafant les pancartes que han preparat prèviament durant la setmana. La prova de relleus finalitzarà en un acte conjunt de lectura del manifest, seguit de la prova final. PROVA FINALCol·lectivament, recreem la paraula VIDA utilitzant els nostres cossos, objectes o qualsevol element que tinguem a l'abast. Posem a prova la nostra creativitat. Un cop acabat, fem una foto del resultat i la compartim a les xarxes socials. .

Descarrega el manifest

El Manifest

Completeu el requadre taronja amb les idees i reivindicacions dels infants i a animeu-los a:
  • Llegir-lo públicament.
  • Compartir-lo amb les famílies, el professorat i les xarxes.
  • A enviar-lo als consells d'infants i a les autoritats locals.

20 de novembre de 2024

#DretalLleure