Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

INVENTS ARABS

Aleix, Lucía, Júlia, i Guillem

Álgebra

Astronomia

Cirugia

Escacs

Paper

Hospitals

Cafè

Ala delta

Noria de Sang

Nous metodes de coltius

Lorem ipsum dolor

Gràcies a la utilització del paper a l'Andalusia, hi va haver una gran quantitat de llibres disponibles, ja que no era un objecte de luxe com a altres llocs d'Europa. Mentre que a Europa es feien servir pells d'animals per escriure, a l'Andalusia es feia servir el paper, molt més econòmic i accessible. La història del paper es remunta al segle II a la Xina, fet inicialment de plantes com el lli i el bambú. A Europa, durant l'Edat Mitjana, es desenvolupen molins de paper de fusta. Avui dia, es fa principalment de polpa de fusta, amb interès creixent en el paper sostenible per reduir l'impacte ambiental. El seu ús és divers, des de llibres i periòdics fins a empaquetatges i productes d'oficina, amb un creixent interès en el paper sostenible per a reduir el seu impacte ambiental.

Els musulmans van introduir els escacs a la península Ibèrica al segle VIII, després de la seva conquesta. Els escacs van ser inventats per Sissa, un savi de l'Índia al segle VI. El món àrab va acollir els escacs amb gran entusiasme, estudiant-los profundament i desenvolupant un sistema de notació algebraica. El joc va arribar a Espanya durant l'Edat Mitjana i es va estendre per Europa al segle XV. Les regles i sistemes de joc es van establir progressivament, amb la creació de competicions i organitzacions a finals del segle XVIII. Avui en dia, els escacs són un esport reconegut amb milions de seguidors, considerat una activitat que fomenta el pensament estratègic i la concentració.

A l'arribada dels musulmans a la península, es van traduir molts textos antics sobre agricultura. Van introduir nous mètodes com l'ús de fertilitzants i la rotació dels cultius, millorant així la qualitat dels productes agrícoles. També van introduir tècniques de reg que van millorar la producció d'aliments a Espanya. Avanços com l'abonament, la rotació de cultius i l'ús de noves plantes van incrementar la productivitat agrícola. Avui en dia, aquestes pràctiques es continuen utilitzant en l'agricultura de regadiu.

El cafè es va començar a consumir regularment al segle XV al món àrab, especialment al Iemen. Va arribar a Europa, incloent Espanya, al segle XVII a través dels mercaders otomans. El cafè s'utilitza com a beguda estimulant gràcies a la cafeïna, que augmenta l'alerta mental. A Espanya, és molt popular durant els esmorzars, les reunions i després dels àpats. Les formes de preparació més comunes inclouen el cafè sol, cafè amb llet i el cortado. El cafè es fa a partir de grans torrats de les espècies Coffea arabica i Coffea robusta. Aquests es molen i s'infusionen amb aigua calenta per obtenir la beguda. Des del món àrab, el cafè es va estendre ràpidament per Europa i va guanyar popularitat a les cafeteries. A Espanya, s'ha consolidat com una beguda essencial, amb una gran varietat de preparacions i un paper destacat en la cultura social i gastronòmica actual.

De origen sirio y egipcio y mejoradas por los romanos, las norias fueron introducidas por los andalusíes en la península ibérica en el siglo IX. Se trata de una máquina compuesta por dos ruedas, horizontal y verticalmente posicionadas. Transformaban el movimiento horizontal en vertical gracias a la fuerza del agua o del animal. Su evolución incluye materiales como hierro y acero, así como sistemas automatizados para mejorar su funcionamiento y adaptarse a las necesidades actuales de irrigación y gestión de recursos hídricos.

Encara que es considera que la cirurgia va començar pràcticament amb la pròpia història de la humanitat, moltes de les avançades tècniques que s'utilitzen avui als hospitals més moderns provenen del-Ándalus. Durant l'època andalusina va haver-hi nombrosos savis i mèdics com Abū Al-Qāsim Al-Zahrāwī, qui va escriure l'obra Kitab Al-Tasrif i que va ser el text fonamental de la cirurgia a Europa durant 500 anys.

L'Àlgebra, nascuda a l'antiga Babilònia al voltant del 2000 aC, es va popularitzar a Espanya amb matemàtics àrabs durant l'Edat Mitjana. Amb la conquesta musulmana de la península ibèrica al segle VIII, es van adoptar coneixements de Grècia i l'Índia. Descartes i Fermat van contribuir a l'evolució de l'àlgebra amb la notació moderna. Avui dia, és clau en ciència, enginyeria, economia i tecnologia.

En la ciència del-Ándalus l'astronomia aconsegueix un gran avanç, se centra fonamentalment en l'elaboració de precises taules astronòmiques, mètodes geomètrics i trigonomètrics i l'elaboració d'instruments de mesura: astrolabis, ecuatorios, azafeas, nocturlabios... La astronomía es una ciencia con raíces antiguas que se remontan a civilizaciones como los babilonios y egipcios, que realizaban observaciones para predecir eventos. En la Edad Media, la astronomía se desarrolló con trabajos árabes que ampliaron conocimientos griegos. La revolución copernicana en el siglo XVI propuso un modelo heliocéntrico, cambiando la percepción del universo. El telescopio inventado por Galileo en el siglo XVII permitió observar detalles antes imposibles. En el siglo XIX surgieron la astrometría y la fotografía astronómica. Hoy utilizamos tecnología avanzada, como el telescopio espacial Hubble, para explorar el cosmos.

Abans de l'era cristiana ja existien llocs considerats com a hospitals primaris. L'època de l'Àndalus va propiciar el desenvolupament de la ciència i la medicina, d'on va sorgir el Maristán de Granada. És reconegut com el més similar als hospitals moderns d'avui dia a la península ibèrica. Amb departaments d'infermeria, cirurgia i ingressos, els hospitals tenen les seves arrels a l'antiguitat i es van consolidar a l'edat mitjana. A Europa, en el segle XII, van emergir els primers hospitals, inicialment refugis per a malalts gestionats per ordes religiosos. Amb el Renaixement, es van enfocar més a la ciència i la higiene. A partir del segle XIX, amb la revolució industrial, van evolucionar amb tecnologies com l'acer i el vidre, mentre que avui día són institucions sofisticades amb tecnologia avançada i enfoquen en la prevenció i el benestar dels pacients.

Abbás Ibn Firnás fue el primer ser humano en volar gracias a una armadura de madera, seda y plumas de pájaro. El origen del ala delta se remonta a experimentos de aviación en el siglo XX, aunque su diseño moderno se desarrolló en los años 60. Se utiliza principalmente en deportes como el vuelo libre, competiciones y enseñanza de aviación. Inicialmente se fabricaban con materiales como madera y tela, pero ahora se utilizan materiales más ligeros y resistentes como aluminio, fibra de vidrio y carbono. Los avances en aerodinámica han mejorado su eficiencia y seguridad, brindando una experiencia de vuelo más controlada y cómoda.