Want to make interactive content? It’s easy in Genially!

Over 30 million people build interactive content in Genially.

Check out what others have designed:

Transcript

ROQUETES

CANYELLES

LA GUINEUETA

LA PROSPERITAT

PORTA

LA TRINITAT NOVA

TORRE BARÓ

CIUTATMERIDIANA

VALLBONA

CANPEGUERA

EL TURÓDE LA PEIRA

VILAPICINAILA TORRE LLOBETA

VERDUN

Ciutat meridiana

Centre Civic Zona Nord

Institut Escola Mestre Morera

Parc de l'Aqüeducte

L'Aqüeducte

Ateneu de Fabricació

Vallbona

Rec Comtal

Hotel d'Insectes

Institut Escola Ciutat Comtal

Plaça Primer de Maig

La Ponderosa

Pont de la Vaca

Torre Baró

Biblioteca Zona Nord - Mària Sánchez

Plaça dels Eucaliptus

Casal de Barri Torre Baró

Campillo de la Virgen

Castell de Torre Baró

Roquetes

Institut Escola Antaviana

Mercat de Montserrat

Biblioteca de Roquetes - Rafa Juncadella

Plaça de les Dones de Nou Barris

Plaça de les Roquetes

Canyelles

Mercat de Canyelles

Escola Tomàs Moro

Parc de Josep Maria Serra Martí

Casal de Gent Gran Pau Casals

Escola d'Art de Disseny Superior Deià

La guineueta

Parc de la Guineueta

Parc Central de Nou Barris

Seu del Districte de Nou Barris

Associació Esportiva Babar

Mercat de la Guineueta

can peguera i el turó de la peira

Hort Municipal de Can Peguera

Casal de Barri La Cosa Nostra

Monument César Vallejo

Parc del Turó de la Peira

Associació Can Ensenya

VILAPICINA I LA TORRE LLOBETA

Centre Civic Torre Llobeta

L'Hortet de les Neus

Plaça del Virrei Amat

Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta - Carmen Laforet

Centre Integral de Salut Cotxeres

porta

Parc de Can Dragó

Centre Cívic Can Verdaguer

SOM Multiespai

Plaça Sòller

Cementiri de Sant Andreu

Jardins del Petit Príncep

LA prosperitat

Camp Municipal de Nou Barris

Plaça de la Harry Walker

Plaça de La Zona Verda

Casal de Barri de la Prosperitat

Plaça d'Àngel Pestanya

Verdun

Fundació Pare Manel

Plaça del Verdum

Plaça de Francesc Layret

Monument als Nous Catalans

Centre Cívic i Comunitari - Verdum Artesania

Trinitat nova

Pont de Sarajevo

Institut Escola Trinitat Nova

Ateneu Popular de Nou Barris

Casa de l'Aigua

Mirador de la Casa de l'Aigua

Institut Tecnològic de Barcelona

Biblioteca de les Roquetes - Rafa Juncadella

La Biblioteca Les Roquetes – Rafa Juncadella es va inaugurar el 24 de maig de 2008. Aquest equipament és el resultat del trasllat de l'antiga biblioteca del mateix nom, que va estar en funcionament durant 25 anys i de qui hereta part del seu fons i el gran vincle amb el barri de Roquetes.

Té una gran selecció de llibres, recursos digitals i activitats per a tots els públics. Amb zones d'estudi i espais per a tallers per fomentar la lectura i l'aprenentatge.

Centre Civic Torre Llobeta

És un espai cultural i comunitari situat en una antiga masia del segle XV. Ofereix tallers, exposicions i activitats per a totes les edats, fomentant la participació ciutadana. La seva arquitectura històrica conviu amb propostes modernes de cultura i oci. És un punt de trobada important per al barri.

Plaça d'Àngel Pestanya

Abans era un descampat amb moltes barraques on hi vivia molta gent del barri i es coneixia com el Pla de Santa Engràcia. Després de moltes lluites veïnals per aconseguir uns habitatges dignes, es va inaugurar a l’any 1986 com coneixem avui en dia: la Plaça Ángel Pestanya, va ser la plaça major del barri de La Prosperitat. Actualment és un espai públic, cor de la vida social d’aquest famós barri on fins i tot a l’estiu simulen com si fos una platja portant sorra i posant diferents xarxes per jugar a volei o fins i tot fer les teves pròpies barbacoes.

Biblioteca Zona Nord - Mària Sánchez

Aquesta Biblioteca situada al barri de Torre Baró, va ser inaugurada el 29 de novemebre de 2009. Amb una superfície total de 1.462 m2 distribuïts en dues plantes, disposa d'un espai polivalent, àrea de diaris i revistes, àrea infantil, àrea de fons general, àrea de música i cinema, W-Fi, espai multimèdia i el servei d'Internet i més.

Seu del Districte de Nou Barris

El seu edifici hi havia l'Institut Mental inaugurat l'any 1889 i era dirigit pel doctor Pi i Molist. El 30 de setembre de 1987, després d'un segle d'existència, el Mental va tancar les seves portes. Avui només en resten tres pavellons ocupats per la Seu del Districte i la Biblioteca de Nou Barris

L'Hortet de les Neus

Espai comunitari i ecològic situat a Vilapicina i la Torre Llobeta, a Nou Barris, Barcelona. Gestionat per veïns i associacions locals, promou el cultiu d'hortalisses i plantes amb tècniques sostenibles. A més de ser un lloc de convivència, ofereix tallers d'educació ambiental i activitats per a totes les edats, fomentant la participació i el respecte pel medi ambient.

Pont de la Vaca

El "Pont de la Vaca" és un dels escassos vestigis antics que tenim a la vista del Rec Comtal. El pont és d’origen medieval, però va ser reconstruït al S. XVIII. En aquest tram, les casetes es van construir recolzades en el mur lateral de pedra del Rec Comtal, el qual ens ofereix un paisatge idíl·lic amb els patis de les cases a tocar del curs d’aigua, tot ple d'ànecs.

Ateneu de Fabricació

L’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana és un espai d’aprenentatge en fabricació digital on es poden crear, dissenyar i fabricar objectes amb tecnologia digital, com són la impressió 3D, el tall làser o la CNC.

L’equip està format per professionals amb diferents perfils polivalents que poden donar resposta a les necessitats de cada persona en relació amb un ampli ventall de projectes i inquietuds formatives

Associació Esportiva Babar

L’Associació Esportiva Babar un club de futbol sala que desenvolupa una tasca esportiva/social molt arrelada als barris de Verdum i Roquetes. A més, sumem energies amb la Fundació Pare Manel en la promoció d’activitats i accions socioeducatives.No només compten amb l'equip de futbol, també fan reforç escolar i activitats d'estiu.

Plaça del Virrei Amat

És un punt de trobada i connexió del barri. Amb espais verds, bancs i zones per passejar, és un lloc freqüentat per veïns de totes les edats. A més, la plaça és coneguda per la seva vida social i cultural, sovint acollint activitats i esdeveniments comunitaris.

Casal de Barri Torre Baró

El Casal de Barri de Torre Baró és una part central del teixit del barri, creat l’any 1992 a iniciativa de l’equip de Serveis Personals de la Zona per poder descentralitzar les activitats cíviques, recreatives i culturals del barri.

La dinamització d’aquest espai, iniciada el 2007, obre diàriament les seves portes en horari de tarda, oferint una programació cultural regularitzada, i facilitant el flux entre veïns i veïnes dels tres barris a partir de la cessió d’espais gratuïta, especialment a joves, per a realitzar els seus projectes culturals.

Una miqueta d'història...

El barri de Torre Baró està on antigament hi havia dues torres construïdes per la família Pinós durant els segles XVI i XVIII. Al principi del segle XX va començar la construcció de casetes en un dels vessants que baixa del turó de Roquetes, amb forts desnivells. De fet, els nouvinguts s'hi van construir les pròpies cases. L’augment de gent que va arribar als anys cinquanta i seixanta del segle passat i gràcies a les fortes pendents del barri, va fer que no es plenes tant de cases.A causa de la dificultat, el barri va estar molts anys sense serveis, com l'electricitat o transport, però gràcies als veïns i veïnes van aconseguir que arribés el Bus i el Metro.

Institut Escola Ciutat Comtal

L’escola Ciutat Comtal va construir-se l’any 1970 pensada per a uns 800 alumnes. Anteriorment, al barri hi havia una escola de l’ordre dels Germans de Crist Treballador situada a l’indret on actualment passen les autopistes.

L’edifici actual va construir-se com a conseqüència de la pressió popular del barri. I, fins i tot, durant el període comprès entre l’enderrocament de l’antic centre i la construcció de l’actual, es va aconseguir fer classes en uns vagons de tramvia utilitzats com a barracons.

Casal de Gent Gran Pau Casals

Pau Casals és una entitat sense ànim de lucre dedicada a promoure activitats per a la participació i per millorar el benestar social, cultural i de lleure, tot potenciant la convivència i l’autoestima, i per tal d’eliminar l’aïllament social de les persones grans.

Plaça Sòller

És un espai verd, amb molt arbres, zones de joc i de gimnasia al carrer i obert a actes festius i culturals.Als anys 60 i 70, es va començar a urbanitzar els camps de conreu de Porta, als voltants de les masies de Can Verdaguer i can Valent, per construir-hi blocs. Gràcies a la força dels veïns es van parar la construcció de més cases i d'aqui neix aquesta plaça gran on la gent de Porta es reuneix.

Fundació Pare Manel

La Fundació Pare Manel és una organització que ajuda persones que ho necessiten que viuen als barris de Verdum i Roquetes. El Pare Manel va començar aquest projecte per donar suport a aquells que tenen menys recursos o passen per moments difícils. Fan activitats perquè els nens/-es puguin aprendre i divertir-se, i també ajuden persones que volen tornar a començar després de tenir problemes. Molts voluntaris treballen junts per fer que el barri sigui un lloc millor per a tothom.

Casal de Barri de la Prosperitat

És un equipament que es va inaugurar a l’any 1988 gràcies també als veïns i veïnes de La Prospe reivindicant un espai de joc i de trobada per la gent del barri. Aquest casal participa en molts esdeveniments del Districte de 9 Barris com són les festes del Carnaval, les diferents festes del barri i en diferents festes populars. És un espai de lluita, de festa i de cultura.

Plaça del Verdum

Es va inaugurar a partir dels anys 1920 per acollir treballadors/-es de les indústries properes. Inicialment, la plaça era un lloc senzill, però amb el temps es va convertir en un punt de trobada important per als veïns/-es. Durant els anys, ha estat reformada diverses vegades.

El barri es va començar a construïr abans que els altres barris del districte. Destaca per la seva antiguitat el nucli de Santa Eulàlia de Vilapicina del segle XV i XVI.Destaca també la casa senyorial Torre Llobeta, del segle XV i convertida posteriorment en masia.A l'entorn de la torre, llavors propietat de l'exèrcit, es van construïr les cases entre els anys 1952 i 1955, que més tard van formar aquest barri.

Una miqueta d'història...

Plaça dels Eucaliptus

Plaça pública acondicionada amb una àrea infantil de jocs protegida i accessible. També podem trobar l'IES Pablo Ruiz Picasso, l'Escola de Cuïna Cruïlla al Punt.

SOM Multiespai

El Centre Comercial SOM Multiespai de Can Dragó, situat a Barcelona, va obrir les seves portes el 2001 amb el nom d'Heron City. Des del 2019 va canviar el seu nom a l'actual SOM Multiespai. Amb una superfície de més de 40.000 metres quadrats, ofereix una àmplia gamma de botigues, restaurants, cinema i opcions d'oci. El centre es destaca per la seva arquitectura moderna i un disseny que promou l'accés i la comoditat dels visitants.

Institut Tecnològic de Barcelona

’Institut Tecnològic de Barcelona és un centre de Formació Professional especialitzat en formacions tecnològiques.

Aquest centre va obrir les portes el 2018 i compta amb 170 alumnes repartits en diversos cursos relacionats amb les noves tecnologies, les xarxes, els videojocs i la ciberseguretat. Un primer pas de cara a un creixement gradual en places i ensenyaments.

Escola Tomàs Moro

El Tomàs Moro va començar a ple rendiment el curs 1980-1981 amb un bon grup de mestres joves i il·lusionats/des que formaven un Claustre amb moltes ganes de treballar i de fer les coses bé. És molt important destacar que la van aconseguir l’Associació de Veïns de Canyelles on la gent va lluitar i es va manifestar sense parar fins que la van concedir.

Amb molt d’esforç, el Claustre i les famílies van aconseguir que l’Escola Tomàs Moro passés de ser un somni per al barri a una realitat.”

Plaça de Francesc Layret

Rep el seu nom en honor a l'advocat i polític Francesc Layret, defensor dels drets dels treballadors. Al llarg dels anys, ha estat un punt de trobada i d'activitats per a la comunitat, amb zones verdes, bancs i espai per jugar. La seva ubicació cèntrica la converteix en un lloc de pas i descans per als habitants de la zona. A més, en ella es fan esdeveniments culturals i socials, mantenint viva la seva funció comunitària.

Parc Central de Nou Barris

És el segon espai verd de la ciutat en superfície, amb gairebé 17 hectàrees. Un indret que convida a passejar i contemplar la riquesa vegetal que conté. Hi trobem més de 1.000 arbres de 49 espècies diferents, així com un palmerar únic a la ciutat. L’altra singularitat d’aquest parc és l’aigua, present amb fonts i grans llacs.

El parc compta amb una zona de joc, passeig i repòs; com a zona de pas i de connexió del barri per a vianants i com a equipaments a l’interior del parc (seu del Districte, Fòrum Tecnològic Nord, Guàrdia Urbana, centres eductius i equipaments de barri).

Parc de Josep Maria Serra Martí

Aquest espai verd, molt veïnal, no és solament un parc, sinó que també és un passeig i una plaça. Això li dóna una gran quantitat d’usos, com és la ubicació, cada dimarts, del mercat setmanal del barri on està situat: el de Canyelles. La seva vegetació esponerosa i una font d’aigua, llum i color li confereixen un especial encant.

Hi ha una gran plaça —de fet, és la coberta del Centre Cívic Serra Martí— que esdevé una llarga balconada sobre la ronda de Dalt.

Plaça primer de Maig

Aquest tram va ser el primer tram del rec Comtal rehabilitat per l’Ajuntament de Barcelona, als anys 80, coincidint amb la construcció d’una nova promoció de pisos just a la parcel·la llindant amb el Rec Comtal.

Els veïns que volien salvar el Rec Comtal van organitzar mobilitzacions i van presentar una proposta de construcció alternativa, que permetia fer els vials i voreres sense haver de cobrir el Rec.A la mateixa plaça hi ha una instal·lació d’energia solar, la primera pèrgola fotovoltaica emplaçada per l’Ajuntament de Barcelona, a principi dels 2000.

Una miqueta d'història...

El barri de Can Peguera, en terrenys de l’antic mas que presidia la zona. El nom li ve de la fabricació de pega que es feia en aquest entorn ple de pinedes. El conjunt residencial que s’hi va edificar, conegut durant molts anys amb el nom de Ramon Albó, va ser un dels quatre grups de cases barates coincidint amb l’Exposició Universal de l’any 1929, per reubicar els treballadors que vivien en barraques a Montjuïc.Antigament anomenat “el turó del Montarell”, el Turóde la Peira, amb una alçada de 133 metres, és un dels set turons que envolten el pla de Barcelona. Durant els anys cinquanta i setanta, la necessitat de satisfer la demanda d'habitatges per l'allau d'immigració a Barcelona, va fer desaparèixer la majoria de les masies de la contrada, que es van substituir per alts edificis. Per sort, les demandes veïnals van aconseguir que es conservés part del parc original al cim del turó.

Cementiri de Sant Andreu

L’origen el trobem quan el cementiri antic de Sant Andreu de Palomar es va quedar petit. A partir de l’any 1837, l’Ajuntament de Sant Andreu, va decidir construir un cementiri fora del poble, però proper i en un indret exempt de riuades. Inicialment es va proposar ubicar-lo on ara hi ha el barri de la Prosperitat, però finalment es va triar els terrenys de la masia de Can Calç, actual lloc on es troba.

Amb l’agregació de Sant Andreu a Barcelona l’any 1897, el cementiri va passar a ser de propietat de la ciutat de Barcelona. A més a més, ara forma part de Porta, ja que es va construïr més tard el barri.

Casa de l'Aigua

Després de l’epidèmia de tifus que va assolar la ciutat el 1914 a causa de la contaminació de l’aigua, va caldre renovar el sistema de subministrament. La Casa de l’Aigua de Trinitat Nova va ser construïda entre 1915 i 1919.

Era el lloc on es feia el la decantació, cloració i emmagatzament de l'aigua abans de la seva distribució. Aquesta infraestructura estava connectada amb la Casa de l'Aigua de Trinitat Vella (Sant Andreu) la qual distribuïa aigua a tota Barcelona. Va deixar de prestar servei al 1989 substituïda pels nous dipòsits situats a pocs centenars de metres.

El Rec Comtal

En aquest punt, l'aigua del Rec Comtal torna a la superfície, just en el punt on comença el terme municipal de Barcelona. Va ser construir pel Comte Mir (o Miró) sobre l'any 1000, tot i que recents estudis remunten la construcció unes dècades i l'atribueixen a l'ocupació àrab de la ciutat.

En qualsevol cas aquesta aigua tenia com a finalitat servir de força motriu pels molins i secundàriament el reg. Amb el pas del temps es va utilitzar per la indústria barcelonina, però mai va tenir una funció important com a aigua de boca.Just al costat del Rec en aquest punt hi ha el camí de vianants que comunica el barri de Can Sant Joan de Montcada, amb el barri de Vallbona de Barcelona.

Plaça de les Roquetes

La plaça de les Roquetes és un dels punts de trobada més importants del barri. Abans era un barranc. Allà hi feien les assemblees i hi començaven les manifestacions veïnals per protestar per les moltes mancances del barri. La plaça ha quedat en un lloc estratègic, prop dels equipaments escolars i infantils, de serveis socials i del metro. Escales mecàniques i un ascensor connecten amb la part baixa.

Avui és el lloc d'inici de les festes majors, de les festes de la Primavera, del Dia de la Pinya i, des de fa alguns anys, l'encessa de llums de Nadal. També, sense oblidar les grans vistes que té!

Escola d'Art de Disseny Superior Deià

Deià Escola d’Art i Disseny és un escola d’art i disseny pública fundada el 1989.A l’escola s’imparteixen cicles formatius de grau Mitjà, Superior, i els Estudis Superiors de Disseny i Arts Plàstiques. Les especialitats principals són el disseny d’interiors, la gràfica audiovisual i el batxillerat d’arts.

Una miqueta d'història...

Les terres de l'antiga masia de Can Guineueta, construïda al segle XVIII, arribaven més o menys fins on ara hi ha el Mercat de Canyelles. Acabada la Guerra Civil, es van començar a poblar de barraques i petites.El projecte de construcció de la ronda de Dalt va acabar amb aquest barri improvisat, a mitjanas anys seixanta quan es van expropiar els terrenys per construir-hi un polígon d'habitatges. La masia va desaparèixer i va donar pas als gratacels del nou barri.La lluita veïnal va aconseguir, però, que els habitants de la Guineueta Vella poguessin viure als 3.000 habitatges del nou barri que es construiria allà on era casa seva. Aquest nou barri es va anomenar Canyelles i es va inaugurar el 1978.

Campillo de la Virgen

El Campillo de la Virgen, ubicat al barri de Torre Baró, limita amb el barri de Ciutat Meridiana i amb el parc natural de Collserola i està dividit en dos espais separats per un desnivell: el primer, a la cota del carrer de Vilatorta, acull dues àrees de joc infantil i unes pistes de petanca; i el segon, la nova pista esportiva coberta i una esplanada.

Aquest antic descampat de més de 8.000 metres quadrats, es va convertir el 2011 en un gran parc urbà, on els veïns hi poden passejar i gaudir de l’esport, a més de millorar la comunicació entre ambdós barris.

Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta - Carmen Laforet

Ofereix serveis de lectura, estudi i activitats culturals per a totes les edats. Amb una àmplia col·lecció de llibres i recursos digitals, fomenta la lectura i l'aprenentatge entre els veïns. A més, organitza tallers, xerrades i activitats lúdiques, convertint-se en un centre de trobada i aprenentatge per a la comunitat.

Institut Escola Antaviana

L’Institut Escola Antaviana va iniciar la seva activitat educativa a partir de la fusió de les escoles Pla de Fornells i Ton i Guida durant el curs 1994-1995. Des del curs 2017-2018 l’Escola Antaviana es converteix en Institut Escola, donat que, progressivament, cada any s’hi va incorporar una nova promoció. I així fins al curs 2020-2021 que va acabar d’implementar l’ESO en la seva totalitat.

Una miqueta d'història...

Fins als anys seixanta, els barrancs on avui hi ha el barri eren terres de conreu de la Quadra de Vallbona. El primer projecte va ser construïr un cementiri, però l'any 1963 es van començar a construïr blocs de pisos, però sense equipaments.Gràcies a les protestes veïnals, durant el franquisme i la democràcia, van aconseguir que hi arribéssin equipaments sanitaris, culturals i transport.

Plaça de la Harry Walker

El nom de la plaça prové de la fàbrica d'automòbils Harry Walker, que va ser una de les més importants de la zona. La fàbrica va tancar i es va enderrocar, donant lloc a un espai verd i obert al públic. A l’any 2019 la Plaça Harry Walker va passar a anomenar-se Plaça de les Treballadores i Treballadors de Harry Walker per reconèixer i homenatjar les dones que van treballar a la fàbrica Harry Walker. Aquest canvi de nom es va fer per visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament industrial de Barcelona, un aspecte sovint ignorat en la història.

Ateneu Popular de Nou Barris

L'Ateneu Popular 9 Barris neix de la lluita veïnal de Nou Barris l'any 1977, transformant una fàbrica d'asfalt en el centre cultural que és avui dia. L'ateneu, compta amb uns 1000 m2. Podem parlar de 3 grans espais, el teatre, el gimnàs i el lokal (bar). A més compten amb bucs d'assaig, sales de reunions i una paret preparada per a la pràctica de la dansa vertical.

Monument als Nous Catalans

El Monument als Nous Catalans és una gran estàtua al barri de Verdun, a Barcelona. Representa totes les persones que han vingut de fora per viure a Catalunya i començar una nova vida. Té una figura al cim que sembla pujar, com si estigués caminant cap endavant, simbolitzant l’esforç d’aquestes persones. Al monument hi diu que "Catalunya serà de tothom o no serà", perquè tothom és important i ha de sentir-se part del lloc on viu.

Una miqueta d'història...

Verdun és un barri de forma triangular format, bàsicament, per dues grans promocions d'habitatges construïdes al principi dels anys cinquanta. Els polígons de Verdun van ocupar els antics boscos transformats el segle XIX en terres de conreu, especialment vinyes, situades a la zona oest de l'antic municipi de Sant Andreu de Palomar.El primer espai del barri està al voltant de la placeta de Charlot, i el segon té com a centre la plaça del Verdum, que fa referència a l'ocell anomenat així. La denominació Verdun que s'ha donat al barri prové de la ciutat on hi va haver la històrica batalla de Verdun, de la Primera Guerra Mundial.

Parc de l'Aqüeducte

El nou parc de l’Aqüeducte s’obre en un gran espai accessible i connectat amb la serra de Collserola i l’entorn natural que l’envolta.El parc disposa de tres terrasses amb tobogans i altres elements de joc per als infants, que són espais oberts per on els nens i les nenes poden córrer mentre juguen.

També té una pista amb grada servirà com a camp de futbol 7 o per a la celebració d’actes del barri. A més, el nou parc de l’Aqüeducte disposa d’una pista de bàsquet, una zona d’aparells de gimnàstica per a persones grans i vuit pistes de petanca.

El mercat disposa d’una superfície comercial distribuïda en tres nivells: a l’inferior, s’hi ubica la zona del pati, que originalment estava descoberta en la seva part central i que està annexada a la nau principal del mercat per unes escales i una rampa. La sala de venda està formada per establiments de producte fresc i no alimentaris i la primera planta, amb accés pel camí Vell de la Pedrera, disposa d’una sala de venda amb establiments de producte fresc. A l’exterior es troben els establiments de venda no alimentària i una zona d’aparcament i de càrrega i descàrrega.

Mercat de Montserrat

Inaugurat l’any 1960, el Mercat de Nostra Senyora de Montserrat va ser construït amb la finalitat de donar aliment els nous barris crescuts durant aquesta època a les afores de la ciutat, com és el cas de les Roquetes del Districte de Nou Barris, en el qual es troba ubicat.

Mirador de la Casa de l'Aigua

Mirador des d'on podem ubicar el barri de Trinitat Nova dins de l'eix Serra de la Marina, riu Besòs i Serra de Collserola.Ens podem fixar en les àrees urbanes mès permeables (Parc de Can Zam, Parc de Trinitat Vella, Hort de La Ponderosa) i les mès compactes.

Observem també una elevada pressió de les infraestructures viàries sobre el territori i una part del barri de Vallbona amb l'horta de La Ponderosa, última explotació agrícola que queda a la ciutata de Barcelona. Podem apreciar un tram del riu Besòs, importantisim corredor ecològic del territori.

Casal de Barri La Cosa Nostra

El Casal de Barri La Cosa Nostra, a Can Peguera, és un lloc molt divertit on es poden fer moltes activitats. Hi ha tallers creatius, jocs i esdeveniments que ajuden a fer amics i passar-ho bé. El casal és un espai acollidor on tothom es pot sentir còmode i participar. A més, es fan activitats per a tota la família, així que sempre hi ha alguna cosa nova per descobrir.

És un bon lloc per aprendre i jugar, i per compartir moments amb els veïns. La Cosa Nostra és com una gran família on tothom és benvingut!

Jardins del Petit Príncep

Abans era tan sols un descampat ple de cotxes i brutícia. Originàriament el projecte on era el parc era l’edificació de pisos, però els veïns de la zona van aconseguir aturar-lo als anys 70 perquè no volien més habitatges al barri, sinó zones verdes.El juny de 2010 es va inaugurar com a Jardins d’El Petit Príncep, amb jocs infantils, zones verdes, mobiliari urbà i detalls que recorden la història del famós llibre.

Castell de Torre Baró

El Castell de Torre Baró, que domina el barri, és una construcció d’inicis del segle XX. Es va edificar com a projecte per crear un hotel que fos el centre d’una urbanització a la zona, però finalment el pla urbanístic no va funcionar i va acabar abandonada sense haver-se’n enllestit les obres.

Finalment, l’any 1989 el castell va ser restaurat i declarat patrimoni històric per l’Ajuntament de Barcelona, i al seu voltant es va construir un magnífic mirador.

Una miqueta d'història...

Fins al segle XIX, el barri de Porta era bàsicament rural i força despoblat. Formava part de l’antic assentament de Santa Eulàlia de Vilapicina, que tanmateix pertanyia al municipi de Sant Andreu de Palomar, annexionat a la ciutat de Barcelona el 1897.A mitjan segle XX, es van construir nombrosos blocs d'habitatges per tal d'instal·lar-hi els immigrants que arribaven a Barcelona. Entre els anys 1957 i 1966 es va dur a terme la construcció massiva de gran part dels edificis.El seu nom prové de Can Porta, que va cedir els terrenys per a la construcció de les primeres casetes del barri i li va donar nom.

Centre Cívic Zona Nord

El Centre Cívic Zona Nord, un equipament municipal que neix amb l’ampliació de les instal·lacions de l’antic cinema “Palace” per ubicar-hi un nou equipament, inaugurat l’any 1987 i que entrà en funcionament amb tots els seus serveis, inclòs el teatre, l’any 1991.

Va ser també al 1987 que va començar a funcionar l’equip de Serveis Personals de la Zona Nord, ubicat a l’edifici per atendre lesdemandes i necessitats socials del barri a través dels serveis socials d’atenció primària i de programes de promoció de l’associacionisme i dinamització cultural.

Institut Escola Mestre Morera

L’Escola Mestre Morera està situada a Ciutat Meridiana, a la Zona Nord de Nou Barris. Està ubicada a la part més alta de Ciutat Meridiana, tocant el Parc de Collserola. És una escola amb més de 50 anys d’història.

Eren els anys 70 quan va néixer, com tots els altres serveis del barri, de la reivindicació dels veïns de Ciutat Meridiana per tal de dotar del dret de l’educació als seus fills i filles. El camí des de la porta a l'edifici és molt llarg i la decoració de les parets és impressionant.

Una miqueta d'història...

Històricament, contenia pedreres, algunes mines i boscos d'alzines i pins, que es van anar substituint per la urbanització de l'espai, ja al principi del segle XX. Va ser especialment important als cinquanta, amb l’arribada d’immigració. Es van constriur cases de mides molt reduïdes i de qualitat escassa, que no va ser suficient per absorbir la gran demanda que hi havia. Així, moltes famílies es van construir les seves pròpies cases on volien i les condicions eres molt dolentes. Però gràcies als veïns/es es va aconseguir que el transport públic arribés al barri, i que s'obrís equipaments sanitaris i educatius.

Parc del Turó de la Peira

El Parc del Turó de la Peira és un espai verd, amb vistes espectaculars de la ciutat. És un lloc ideal per gaudir de la natura i fer activitats a l'aire lliure. El parc compta amb àmplies zones de gespa, senders, i zones de jocs per a infants, la qual cosa el fa molt adequat per a famílies. A més, és un espai que promou la biodiversitat, amb una gran varietat d'arbres i plantes. Al seu interior, es poden trobar diferents escultures i zones d'esbarjo. Els camins són perfectes per a passejades tranquil·les i per fer esport.

Una miqueta d'història...

El barri de la Trinitat Nova ha estat, tradicionalment, una zona dedicada a l'agricultura i a l'explotació de petites pedreres. El 1825 s’hi va construir un aqüeducte que va abastar d'aigua Barcelona, i a mitjan segle XIX s'hi van construir les primeres vies fèrries. Al principi del segle XX, s’hi van instal·lar les primeres fàbriques.Als anys 50 es van construïr més de 3.000 habitatges nous i a finals dels setanta va ser un model d’habitatges format per blocs petits que estaven separats per petites zones enjardinades. Aquests habitatges patien greus patologies estructurals i s’hi van fer rehabilitacions. Els accessos al barri també van millorar, sobretot amb l’arribada del metro.

Hort Municipal de Can Peguera

L'Hort Municipal de Can Peguera és un lloc divertit a Barcelona on es poden aprendre a cultivar plantes i hortalisses. Aquí, poden tenir la seva pròpia parcel·la i cuidar de les plantes que creixen. A més, s'organitzen tallers i activitats divertides sobre menjar sa i cuidar el medi ambient.

És un bon espai per fer amics i gaudir de la natura. Així, l'hort ajuda a conèixer com funciona la natura i a passar-s'ho bé al mateix temps!

L' Aqüeducte

Nou Barris sempre ha tingut infraestructures vinculades amb l’abastiment d’aigua de Barcelona, que han deixat un llegat arquitectònic sorprenent. Un dels principals exponents és l’aqüeducte de Ciutat Meridiana, avui dia en desús, que s’eleva imponent en el districte.

Aquest canal de conducció d’aigua formava part de l’aqüeducte del Baix Vallès que va projectar Andreu Marí i que va finançar el banquer Manel Girona. Va ser construït a finals del segle XIX aprofitant que Barcelona estava creixent i que el rec Comtal i els pous començaven a ser insuficients per proveir la ciutat. L’aqüeducte feia 18 quilòmetres de llarg i conduïa 1.700 metres cúbics d’aigua al dia des de les rieres de Ripoll i Caldes.

Una miqueta d'història...

El territori va estar ocupat fins el principi del segle XX per camps de conreu, algunes masies i torres de la gent rica de Sant Andreu. Arran de les onades migratòries de treballadors dels anys vint i quaranta, es va iniciar un poblament amb barraques. A partir de l'any 1957 es va començar a construïr més vivendes per acollir tota la gent.Als any 80 gràcies a la força dels veïns es van anar obrint nous espais urbans com la plaça d’Àngel Pestaña, que ha esdevingut un espai central del barri, o el carrer de Pablo Iglesias, que aglutina una important vida veïnal i comercial.

Monument César Vallejo

El Monument a César Vallejo, és un bonic homenatge al famós poeta peruà. Aquesta escultura és especial perquè ens recorda la importància de la poesia i de les paraules. Molts nens i adults venen a veure-la i a inspirar-se en les seves lletres. El monument és un bon lloc per aprendre sobre la cultura i la literatura. A més, ajuda a fer del barri un lloc més interessant i ple d’història!

Camp Municipal de Nou Barris

És la casa del Club de Futbol Montañesa, un equip amb molta història i arrelat al barri. Inaugurat el 1927, el camp ha estat un espai important per al futbol amateur i local, amb un fort vincle amb la comunitat. Amb una capacitat modesta, ha vist créixer joves jugadors i ha estat escenari de competicions de diferents categories. Al llarg dels anys, el camp ha estat reformat, però sempre ha mantingut el seu esperit familiar i comunitari.

Institut Escola Trinitat Nova

El setembre de 2017 va entrar en funcionament aquest Institut Escola que pren el relleu a les dues escoles de primària (Sant Jordi i Sant Josep Oriol) i l'institut de secundària (Roger de Flor) per crear un sol projecte pedagògic de 3 a 16 anys de la mateixa manera que el nostre.

Centre Cívic Can Verdaguer

La masia de Can Verdaguer va pertànyer a la família de Berenguer Verdaguer, i és una construcció del segle XVI i és Patrimoni Històric de la Ciutat. Entre el 1858 i el 1931 s’hi van fer les que n’han configurat l’estructura actual. Els trets més característics de la casa són un rellotge de sol i un jardí posterior, on hi ha la palmera més alta de Barcelona: fa 27 metres i data de finals del segle XIX.

Actualment, és un bon lloc on venir a gaudir de les activitats i tallers culturals que i passar una bona estona!

Parc de Can Dragó

El parc de Can Dragó es troba entre la Meridiana i el cementiri de Sant Andreu. Amb gairebé 12 hectàrees, és una enorme extensió de terreny amb instal·lacions esportives, com ara les piscines cobertes més grans de la ciutat, una pista d’atletisme, un poliesportiu, un camp de golf i de futbol i nombroses àrees públiques de joc per a tots els visitants.

Inaugurat als anys noranta, el seu nom té l’origen en una antiga masia del segle XVII anomenada Can Dragó que va ser enderrocada el 1973.

Una miqueta d'història...

Can Guineueta era una masia situada on és el barri a l'actualitat, Els camps de conreu van començar a desaparèixer durant els anys quaranta, però no va ser fins als anys seixanta que la zona es va urbanitzar amb la construcció de dues zones urbanes separades pel passeig de Valldaura.Aquesta zona presentava els mateixos problemes d'infraestructures i de manca de serveis que la resta dels barris construïts durant el franquisme a Barcelona. Els veïns van haver de lluitar per aconseguir els equipaments, serveis, etcètera. Una de les fites va ser la urbanització del Torrent de la Guineu, que es va transformar, el 1971, en el parc de la Guineueta.

Parc de la Guineueta

El de la Guineueta és un dels parcs que en la segona meitat del segle passat es van crear a Barcelona amb l'objectiu de dotar d'espais verds els polígons d'habitatges que es van construir per acollir una part important de la immigració obrera que va arribar a la ciutat entre les dècades de 1950 i 1960.

La forma allargassada i el pendent del Parc de la Guineueta és per que es va fer sobre un antic barranc natural. A sobre, una gran plaça per escenaris de trobades multitudinàries. A la part inferior del parc hi ha les places més convencionals. A la part de dalt, al costat del parc, hi ha centres educatius i instal·lacions esportives.

Associació Can Ensenya

L‘Associació Can Ensenya és una entitat sense afany de lucre, que va néixer a l’any 1979 com a una iniciativa social per a la promoció i inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual.Amb el pas del temps, la nostra associació ha ampliat els seus programes per cobrir les necessitats de les persones amb discapacitat i les seves famílies: un servei centrat en les persones per afavorir la seva qualitat de vida.

Una miqueta d'història...

Limitat entre Barcelona i Montcada i Reixac, el barri es troba en una zona muntanyosa on es practicava l'agricultura. Fins els anys 50, no es va começar a construïr cases, a la vora del Rec Comtal, que el va tapar gairebé completament.Amb la construcció de les autovies del Vallés, va fer que el barri quedés aïllat de la ciutat i que estigués sense serveis bàsics, com la sanitat, escoles o espais culturals.No és fins els últims anys que hi han construït més cases i equipaments necessaris perquè es pugui viure millor.

Placeta del Charlot (Carrer Pare Rodés 27)

Un dels primers nuclis de població del barri de Verdun va ser la “barriada de Charlot” a principis del segle XX a la zona a on es troba l’actual placeta. Aquelles primeres casetes d’obrers van ser substituïdes als anys 60 i 70 pels actuals edificis d’habitatges generant l’actual barri. El nom de la plaça esta dedicat a Carmelo Tusquellas, fundador d’una associació veïnal i a la vegada molt conegut per les seves imitacions al Charles Chaplin.

Mercat de la Guineueta

Inaugurat l’any 1965, el Mercat de la Guineueta forma part dels mercats construïts per abastir els barris perifèrics arran de l’onada migratòria que es va produir a la ciutat a la dècada de 1960.L’any 2013 es va dur a terme la remodelació completa del mercat, tal com el veiem avui.

Plaça de La Zona Verda

I

Als anys 60 era un camp de futbol que es deia Bloc, cada diumenge es jugaven diferents partits de futbol en aquest espai. També hi havia una masia i als seus baixos estaven els vestidors del camp de futbol. Al final dels anys 60 van enderrocar el camp i la masia per fer l’Avinguda de Río de Janeiro i al voltant fer pisos, tot i ser declarat zona verda de La Prosperitat, l’Ajuntament volia tota aquella zona per fer habitatges, però els veïns i veïnes de la zona es van mobilitzar per parar aquestes obres i finalment ho van declarar com un espai verd del barri.

Plaça de les Dones de Nou Barris

La plaça ret homenatge a les dones del districte i a la seva lluita pel dret a la igualtat i la no discriminació, la millora de la qualitat de vida i la cohesió social. La plaça és fruit de la col·laboració directa entre el Govern del Districte i les dones de Roquetes en totes les fases del projecte, des del disseny de l’entorn fins a la tria del nom, que ha estat escollit per les pròpies veïnes del barri.

Pont de Sarajevo

El Pont de Sarajevo passa per damunt la Meridiana per unir dos barris, la Trinitat Nova i la Trinitat Vella i, de fet, dos districtes, Sant Andreu i Nou Barris.Construït als anys vuitanta amb el propòsit de ser un pont per a cotxes, va ser remodelat l'any 2015 i convertit en un pont per a vianants.

Durant els anys 90 les ciutats de Barcelona i Sarajevo es van agermanar, fruit del setge que va patir la ciutat per part de l'antiga Iugoslàvia (Sérbia actualment) i el seu nom ret homenatge a les seves víctimes.

Centre Integral de Salut Cotxeres

És un equipament sanitari de Nou Barris, Barcelona, que ofereix atenció mèdica integral als veïns. Proporciona serveis de medicina general, pediatria, infermeria i atenció especialitzada, amb l'objectiu de promoure la salut i el benestar de la comunitat. A més, el centre fomenta la prevenció i educació sanitària a través de programes i activitats de salut pública.

Mercat de Canyelles

Construït el 1987, es tracta d’un edifici aïllat i espaiós molt proper al Mercat de Montserrat i al de la Guineueta. Dona servei fonamentalment a l’antic polígon Canyelles.

El Mercat de Canyelles compta amb 47 parades d’alimentació i també amb 10 locals de serveis complementaris, com ara joieria i roba interior.

Hotel d'insectes

Els hotels d'insectes són estructures que serveixen de refugi a diverses espècies. Amb diferents materials de construcció (inerts i/o orgànics), es dissenyen un conjunt d'habitacles amb l'objectiu d'atreure'n diferents grups d'insectes. La seva presència aporta un conjunt de beneficis de vital importància en els ecosistemes; no només potencien la biodiversitat sinó que a més a més, alguns dels insectes que els ocupen són grans pol·linitzadors de plantes.

L'horta de la Ponderosa

L’horta de La Ponderosa, amb 7 hectàrees cultivades, és l’última explotació agrícola que queda al terme municipal de Barcelona. El seu arrendatari, el senyor Ortuño, és un pagès octogenari que encara continua l'activitat, i que porta la finca des de l'any 1951.

Hi ha hagut diversos plans per construir en aquest espai, el darrer just abans de la crisi immobiliària, que comportava la construcció d'un barri de 3.000 habitatges sobre la finca. La crisi va frenar l'actuació, i va salvar temporalment la finca i l'activitat agrícola.