ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ELEFTHERIA PAPADIMIT
Created on September 23, 2024
More creations to inspire you
3 TIPS FOR AN INTERACTIVE PRESENTATION
Presentation
49ERS GOLD RUSH PRESENTATION
Presentation
INTERNATIONAL EVENTS
Presentation
THE EUKARYOTIC CELL WITH REVIEW
Presentation
INTRO INNOVATE
Presentation
FALL ZINE 2018
Presentation
BRANCHES OF U.S. GOVERNMENT
Presentation
Transcript
"αγαλματαΤΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"
ΞΕΚΙΝΑΜΕ !
ΔΙΑΣΗΜΑ ελληνικαΑΓΑΛΜΑΤΑ
1. Αφροδίτη της Μήλου
2. Ερμής του Πραξιτέλη
3. Νίκη Σαμοθράκης
4. Ολύμπιος Δίας
5. Δισκοβόλος του Μύρωνα
6. Αθηνά Παρθένος
7. Αρπιστής
8. Κούροι- Κόρες
9. Ηνίοχος Δελφών
10. Δίας ή Ποσειδώνας ;
11. Καρυάτιδες
12. Ακόμα λίγα...
Αφιέρωμα στα καλύτερα αρχαιοελληνικά αγάλματα και γλυπτά που αποθεώνουν την τέχνη της Αρχαίας Ελλάδας!
Τα αγάλματα του Αρχαίου κόσμου !
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ
Η Αφροδίτη της Μήλου, είναι ένα διάσημο ελληνικό άγαλμα Θεάς που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά στην ιστορία από την ανακάλυψή του το 1820 στη Μήλο της Ελλάδας. Η θεά Αφροδίτη γεννήθηκε στον αφρό της θάλασσας και αντιπροσώπευε την ομορφιά και την αγάπη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Ο Ερμής και το βρέφος Διόνυσος κατασκευάστηκε από τον Πραξιτέλη γύρω στο 330 π.Χ. Ο θεός Ερμής (ο αγγελιοφόρος Θεός) κρατάει ένα βρέφος, τον μικρό Διόνυσο. Ο Διόνυσος είναι επίσης γνωστός ως ο θεός του κρασιού, γι' αυτό υποστηρίζουν ότι ο Ερμής κρατούσε σταφύλια στο χαμένο του χέρι, για να πειράξει και να παίξει με το βρέφος.Σήμερα εκτίθεται στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ελλάδα.
ΕΡΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΤΕΛΗ
ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα γλυπτό της ελληνικής θεάς της Νίκης. Αν και αυτό το άγαλμα βρέθηκε στη Σαμοθράκη, δεν είναι σίγουρο πού δημιουργήθηκε ή ποιος το σχεδίασε. Το άγαλμα δείχνει τη Νίκη ως μια φτερωτή θεά με ένα χέρι σηκωμένο και ένα χαμηλωμένο σε κάτι που φαίνεται σαν μια χειρονομία υποδοχής. Το άγαλμα μπορεί να φτιάχτηκε για να τιμήσει μια αθλητική νίκη ή να γιορτάσει ένα σημαντικό γεγονός στην πόλη της Σαμοθράκης. Σήμερα εκτίθεται στο μουσείο Λούβρο στο Παρίσι.
ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΔΙΑΣ
Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός ήταν μία κολοσσιαία, καθήμενη μορφή του θεού Διός, περίπου 42 πόδια (13 μέτρα) ύψος, σμιλευμένη από τον Αθηναίο γλύπτη Φειδία περίπου το 435 π.Χ. και τοποθετημένη μέσα στον ναό του Διός, στο Ιερόν της Ολυμπίας. Ήταν ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία που κατασκευάστηκαν στην αρχαιότητα, ενώ το κολοσσιαίο άγαλμα, συμπεριλαμβανόταν στα Επτά Θαύματα του κόσμου
Ποιος ήταν ο Φειδίας ;
ΔΙΣΚΟΒΟΛΟΣ
Ο Δισκοβόλος είναι φημισμένο χάλκινο έργο του αρχαίου Έλληνα καλλιτέχνη Μύρωνα που χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ. Απεικονίζει ένα νεαρής ηλικίας δισκοβόλο λίγο πριν ρίξει τον δίσκο. Το αυθεντικό χάλκινο έργο έχει χαθεί από την αρχαιότητα.
ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η Αθηνά Παρθένος είναι αριστούργημα της γλυπτικής τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Λέγεται επίσης Αθηνά της Βαρβακείου, επειδή βρέθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1880 κοντά στη Βαρβάκειο Σχολή.Ο Φειδίας, με το έργο του αυτό, και ιδίως με το πολύ μεγαλύτερο γνήσιο, που είχε γύρω στα 12 μέτρα ύψος και ήταν ντυμένο με περίπου 1.400 κιλά χρυσάφι και άφθονο έβενο εδραίωσε και καλλιτεχνικά τη φήμη του χρυσού αιώνα του Περικλή.
Πρόκειται για μοναδικό δείγμα του θέματός του στην πρωτοκυκλαδική γλυπτική που βρέθηκε σε τάφο στην Κέρο. Ο αρπιστής και ο αυλητής είναι τα μοναδικά και αρχαιότατα δείγματα γλυπτικής που παρουσιάζουν τρισδιάστατη ανάπτυξη στο χώρο. Το μουσικό όργανο είναι είδος αρχαίας Ελληνικής άρπας η λύρας και διαφέρει στην κατασκευή από παρόμοια όργανα της εποχής του. Κατασκευάστηκε το 2800 - 2300 π.Χ.
ΑΡΠΙΣΤΗΣ
ΚΟΥΡΟΙ - ΚΟΡΕΣ
Οι Κούροι ,-οι γυναικείες μορφές ονομάζονται αντίστοιχα Κόρες- είναι η ονομασία των μεγάλων διαστάσεων μαρμάρινων αγαλμάτων ανδρικής μορφής, τα οποία μετά την μέση αρχαϊκή περίοδο 580 π.Χ. δεσπόζουν στην ελληνική τέχνη. Οι Κούροι είναι γυμνοί, ενώ οι Κόρες είναι ντυμένες, όπως η Πεπλοφόρος κόρη. Τους Κούρους μπορεί κανείς να τους γνωρίσει και να τους μελετήσει κυρίως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και τις Κόρες στο Μουσείο Ακρόπολης.
Τι ήταν το Μαντείο των Δελφών ;
Ο Ηνίοχος βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και αποτελεί ίσως το γνωστότερο έκθεμά του και ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης της πρώιμης κλασικής εποχής.Πιθανότατα είναι έργο του Πυθαγόρα του Σάμιου, μεγάλου χαλκοπλάστη.
ΗΝΙΟΧΟΣ
Ο Δίας ή Ποσειδώνας του Αρτεμισίου είναι αριστουργηματικό έργο αρχαίας ελληνικής τέχνης. Φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Δία που κραδαίνει μύδρο ή κεραυνό ή τον Ποσειδώνα που κρατά την τρίαινα. Βρέθηκε στην θάλασσα έξω από το Αρτεμίσιο της Εύβοιας, στο σημείο που είχε ναυαγήσει ένα πλοίο στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.
ΔΙΑΣ Ή ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ;
Πού βρίσκονται ;
κΑΡΥΑΤΙΔΕΣ
Καρυάτις ονομάζεται το γλυπτό που έχει γυναικεία μορφή και χρησιμεύει στη στήριξη κτιρίων. Η λέξη Καρυάτις στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Κόρη από τις Καρυές, μια πόλη κοντά στη Σπάρτη. Είναι μια παραλλαγή της Κόρης και χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική αντί για κίονες ως διακοσμητικό στήριγμα σε πύλες, προσόψεις, γείσα, ζωφόρους και σκεπές.
ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ...
Θυμόμαστε λοιπόν ποια είδαμε ; Ας δούμε ακόμα λίγα σπουδαία αγάλματα της Αρχαίας Ελλάδας, ξεκινώντας αντίστροφα !
Η αρχαία ελληνική σκέψη εμπνέει και καθοδηγεί ως σήμερα !
6ο ΠεΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ Δ.Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ
Είμαστε περήφανοι !
Υπάρχει ένας όμορφος κόσμος ! Υπάρχει μια Ελλάδα πανέμορφη ! Μια Ελλάδα που γέννησε αριστουργήματα της τέχνης !Ένας Πολιτισμός πολλών αιώνων !
Ο Φειδίας
Ο Φειδίας ήταν Έλληνας γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, ο οποίος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της Κλασικής εποχής.Ο Φειδίας σχεδίασε επίσης τα αγάλματα της θεάς Αθηνάς που βρίσκονταν στην Ακρόπολη των Αθηνών, δηλαδή την Αθηνά Παρθένο, που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα, και την Αθηνά Πρόμαχο, ένα κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα που βρισκόταν ανάμεσα στο Ερέχθειο και τα Προπύλαια
ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Το Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας και του τότε γνωστού κόσμου. Βρίσκεται στους δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς τη Δύση, συναντήθηκαν στους Δελφούς. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία ήταν το διάμεσο, με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός, και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν και ερμηνεύονταν από τους ιερείς.
ΕΡΕΧΘΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Το πιο γνωστό μέρος του Ερεχθείου είναι η «Πρόστασις των Κορών», οι περίφημες Καρυάτιδες. Οι Καρυάτιδες ήταν όμορφες κόρες από τις Καρυές της Λακωνίας. Πρόκειται για ένα σκεπαστό μπαλκόνι, του οποίου η στέγη στηρίζεται όχι σε κίονες, αλλά σε έξι αγάλματα Κορών εξαιρετικής τέχνης.