Want to create interactive content? It’s easy in Genially!
Marine Presentation
Diana Deacov (Aluno EBSAAS)
Created on September 19, 2024
Start designing with a free template
Discover more than 1500 professional designs like these:
Transcript
Deacov Diana, cl. a X-a ,,B"
Prezentarea unei opere lirice
Lacul
de Mihai Eminescu
Autorul șI POEZIA
Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850 și a decedat pe data de 15 iunie 1889. El a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filosofică, fiind influențat de marile sisteme filosofice ale epocii sale, creațiile sale abordând temele tradiționale ale romantismului european. Poezia ,,Lacul", considerată una dintre cele mai frumoase creații ale sale, a fost publicată pe data de 1 septembrie 1876 în revista ,,Convorbiri Literare".
teme centrale
TEma operei lirice
Aceasta operă lirică tratează ca teme centrale natura și iubire, sugerand un vis de dragoste intr-un cadru de natura atât de fermecator, incât îi declansează eului liric iluzia unui moment de iubirea deplină.
Mesajul creației îl constituie farmecul naturii in mijlocul careia ființa poetului aspiră la o iubirea ideală, subliniind explorarea dualității dintre realitate și vis, iar natura devine atât un refugiu, cât și un martor al iubirii imposibile, amplificând astfel trăirile interioare ale eului liric.
mesajul operei lirice
Este cultivata sensibilitatea, imaginația, si fantezia creatoare, minimizând rațiunea, și luciditatea tânarului poet.
Este prezenta descrierea cadrului natural în fiecare strofă, iar in timp ce natura ramane aceeași, stabilă, sentimentele eului liric se schimbă si evoluează.
Iluzia a unei figuri feminine care poate duce fericirea deplina eului liric.
ideile relevante
Cateva idei relevante ale operei sunt legate de: -iubirea ideală imaginară -natură -suferintă
Limbajul acestei operei lirice este deosebit de expresiv și bogat în nuanțe, transmitind stări sufletești complexe, de la iubire până melancolie. Multe dintre expresiile poetice au mai multe semnificații, această ambiguitate creeand un spațiu de dialog între autor și cititor. Poetul nu descrie întotdeauna în mod explicit realitatea, ci sunt sugerate idei și stări prin intermediul unor imagini poetice, simboluri și metafore. Reflexivitatea limbajul poetic invita cititorul să se gândească asupra propriilor trăiri și experiențe.
caracterizarea limbajului operei lirice
-Este prezentă expresivitatea, evocând imagini vii și imagini artistice care conectează cititorul la stările afective ale autorului într-o manieră profund subiectivă. -Multe dintre cuvântele și expresiile poetice au mai multe semnificații sau interpretări. Ambiguitatea este manifestată prin prezența unor simboluri, precum lacul, codrul și luna. -Depistăm și reflexivitatea operei, unde eului liric își exprimă experiențe și gânduri, filozofând pe marginea unei stări existențiale.
Figuri de stil
În poezia, sunt prezente câteva figure de stil
Epitete Cromatice
,,nuferi galbeni",,cercuri albe" ,,lacul albastru"
Personificare
,,Înginați de glas de ape'',,lacul cutremura o barca" ,,Sub lumina blandei lune"
Repetiție
,,parc-ascult, parc-aștept"
subs. epitet
care totodata este și o personificare care atribuie o insușire sufleteasca, blândețe, a unei stele nesufltesti, luna.
,,lumina'' & ,,blandei lune''
Epitet personificator
,,Sub lumina blândei lune"
-implicarea afectiva a elementelor din cadrul natural, luna, în trairile eului liric, atribuind blândețe și o atmosferă calmă acestui element.