Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

INICI

PROCÉS DE DESINTERNAMENT

PROGRAMA DE FINALISTES
INICI

ÍnDEX

Introducció
Finalista
Tutor/a
Temporalització d'ASJTET
Programes d'ASJTET
Recursos i contactes d' interés
Objectius
INFORMACIÓ

El procés de desinternament d'adolescents tutelats consisteix en la transició cap a una vida autònoma fora del sistema de protecció. Aquest programa defineix els objectius que els adolescents han d'assolir abans de deixar el centre, centrats en la seva autonomia i integració social, econòmica i laboral. També aborda les tasques dels educadors i educadores i en especial la dels tutors i tutores que són clau en aquest procés d'acompanyament. Igualment, presenta diversos recursos, eines i instruments que facilitaran el camí cap a l'autonomia dels adolescents.

ÍNDEX

INTRODUCCIÓ

En el context d’un CRAE, es consideren finalistes aquells adolescents que es troben en la fase final del seu procés d’estada al centre, generalment proper a la majoria d’edat, als 16 anys o al desinternamnet. Aquests estan preparant-se per a una vida més autònoma fora del centre, ja sigui integrant-se en un entorn laboral, acadèmic o social. Els finalistes solen rebre un suport més intensiu en aspectes com la presa de decisions, la gestió de responsabilitats i l'adquisició d'habilitats pràctiques que els ajudin a viure de manera autonoma, amb especial atenció al seu benestar emocional i social.

ESTUDID'INTERES
HÀBITS IRUTINES
ÍNDEX

finalista

TUTOR/ADE FINALISTA
ESTUDID'INTERES
FUNCIONS
Funcions del tutor/a
La funció del tutor/a comença des del primer dia d'ingrés del noi/a al centre, establint un vincle de confiança i oferint suport emocional per facilitar l'adaptació. Aquesta figura és clau abans i durant el desinternament, ja que proporciona acompanyament continuat i guia a l'adolescent en la gestió de les seves emocions i en la presa de decisions, ajudant-lo a construir una vida autònoma fora del centre. A més, el tutor/a treballa la conducta del jove, tant dins com fora del centre, per garantir una integració reeixida.
ÍNDEX

TUTOR/A

TUTORIES
TUTORIES
Quines són les seves responsabilitats?
MEDIACIÓ ICOL·LABORACIÓ
PLANIFICACIÓ I SEGUIMENT
ORIENTACIÓ ISUPORT SOCIAL
ACOMPANYAMENTEMOCIONAL I PSICOLÒGIC

Aquest acompanyament personalitzat permet que el l'adolescent tingui un suport estable durant un període crític, promovent la seva autonomia i la seva reintegració efectiva dins de la societat.

TUTOR/A

FUNCIONS DELTUTOR/A

17 ANYS
16 ANYS

El tutor o tutora d'un adolescent en procés de desinternamnet dona suport emocional, facilita l'accés als serveis socials i promou l'adquisició d'habilitats per garantir una integració efectiva i una transició autònoma capa la vida en llibertat.

TUTOR/A

Tasques del tutor/a de Finalistes

Fomentar l'adquisició de competències en gestió econòmica i financera
ÍNDEX
Assegurar la continuïtat formativa

objectiusGENERALS

Facilitar la integració social
Promoure la inserció laboral
Fomentar l'autonomia personal
HÀBITS IRUTINES
RENOVACIÓ
PLANIFICACIÓAGENDA
SALUT
Quins són els objectius que cal assolir?
INFORMACÓ
OBJECTIUS
INFORMACIÓ
Preparar als adolescents per a una vida adulta i autònoma és crucial. Això implica dotar-los de les habilitats i coneixements necessaris per cobrir les seves necessitats bàsiques i desenvolupar habilitats socials i emocionals. Aquestes competències els ajuden a afrontar reptes, prendre decisions informades i resoldre problemes de manera autònoma. A més, l'autonomia personal inclou l'autogestió emocional i la cura física i mental, la qual cosa fomenta la confiança i l'autoestima.

FOMENTAR L'AUTONOMIA PERSONAL

Quins són els objectius que cal assolir?

FOMENTAR RESLACIONSSOCIALS
Carnet Jov
SORIDES CULTURALS
PARTICIPACIÓ CENTRE CÍVICS
OBJECTIUS
La integració social és el procés pel qual una persona o un grup de persones s'incorporen de manera activa i participativa a la vida social, cultural, econòmica i política d'una comunitat o societat. Aquest procés implica l'acceptació mútua entre els individus i la societat, així com l'accés a oportunitats, drets, serveis i recursos que permeten a les persones desenvolupar-se de manera autònoma i amb igualtat de condicions. L'objectiu és que els adolescents se sentin part de la comunitat, amb vincles socials i un sentit de pertinença.

Facilitar la integració social

ALTRES CANALSDE RESERCA
A TENIR ENCOMPTE
C.V
Quins són els objectius que cal assolir?
WEBS DE RESERCADE FEINA
ENTR EVISTADETREBALL
c.v.
OBJECTIUS
Facilitar als adolescents tutelats l'accés al mercat de treball mitjançant programes de formació professional, orientació laboral i acompanyament personalitzat, amb l'objectiu de garantir que adquireixin les competències necessàries per aconseguir una ocupació estable i adaptada a les seves capacitats i interessos, fomentant així la seva autonomia econòmica i integració social.

Promoure la inserció laboral

INSCRIPCIONS i MATRICULACIONS
SERVEI PÚBLIC D'OCUPACIÓ DECATALUNYASOC
FORMACIÓPROFESSIONAL
SOL·LICITUDDEBEQUES
Quins són els objectius que cal assolir?
RESERCADE FORMACIÓ
OBJECTIUS
Assegurar la continuïtat formativa dels adolescents tutelats és essencial per millorar les seves oportunitats laborals, prevenir l'exclusió social i fomentar la seva autonomia. A més, la formació contribueix al seu benestar emocional i els permet crear xarxes socials i professionals que els ajudin en el futur.

Assegurar la continuïtat formativa

FONS INGRESSOS
Treballar les competències econòmiques i financeres amb els adolescents tutelats els proporciona les eines necessàries per a la seva autonomia i estabilitat futura. Aquest aprenentatge millora la seva confiança, redueix l'estrès associat a problemes econòmics i fomenta una actitud responsable davant les finances, facilitant una transició més suau cap a la vida adulta autosuficient i equilibrada.
Quins són els objectius que cal assolir?
PLANIFICACIÓI ESTALVI
EDUCACIÓFINANCERABÀSICA
ÍNDEX

Fomentar l'adquisició de competències en gestió econòmica i financera

HABITATGE
ASJTET
De quins programes disposa l'ASJTET?
VIA LABORAL
SUPORT ECONÒMIC
SUPORT JURÍDIC
ÍNDEX
Area de Suport a Joves Tutelats i extutelats
Garantir l'accés a l'habitatge per als adolescents tutelats és essencial perquè aquests joves, en sortir del sistema de protecció, sovint no tenen una xarxa familiar o de suport estable que els pugui oferir un lloc on viure. L'habitatge és la base de la seva autonomia i estabilitat, i sense aquest, és molt difícil per a ells desenvolupar-se en altres àrees com l'educació, la feina o la integració social.

PROgraMES DE ASJTET

6 mesos abans dels 18 anys
PROGRAMA SUPORT JURÍDIC
PROGRAMA SUPORTECONÒMIC
PROGRAMA HABITATGE
PROGRAMA VIA LABORAÑ
6 mesos abans dels 18 anys
6 mesos abans dels 18 anys
ÍNDEX
ASJTET
CIRCUIT DE DERIVACIÓ ALS PROGRAMES
TEMPORALITZACIÓ ASJTET
16 -17 anys
TEMPORALITZACIÓ
COM?1- Full de derivació; L'adolescent juntamnet amb el tutor han d'emplenar el full i enviar-lo via mail al responsable d'aquest programa : osacar Rizos 2- Informe Proposta Noves Oportunitats; El seu objectiu és que el responsable del programa pugui valorar la convivència d'incloure al jove en altres programes com per exemple; Granatia Juvenil, cal enviar via mail juntamnet amb el full de derivació.

Accés al Programa VIA LABORAL

TEMPORALITZACIÓ
COM?1-Sol·licitud d'habitatge; per a persones tutelades, l'adolescent haurà d'emplenar juntament amb el seu tutor especificant les raons per sol·licitar aquest ajut. Després cal presentar la sol·licitud a Tarragona: Avinguda d'Andorra núm. 7. Adjuntar DNI o passaport, un cop registrat haurà de portar una fotocòpia del registre al responsable del programa (l'original es guardarà al CRAE).2-Informe Proposta; del centre (document informatiu i de coordinació entre serveis) Una vegada emplenat pel tutor ho ha de fer arribar a SINIA.3-Traspàs d'informació en el canvi de recurs; recull d'informacions concretes sobre el o la jove i un llistat d'indicadors de competències sobre les activitats de la vida quotidiana. Envia còpia al responsable del recurs via mail.Portar aquest document a la primera reunió que es realitzi amb el tutor/a del pis assistit, que anirà el jove o la jove després del seu desinternament.

Accés al Programa HABITATGE

TEMPORALITZACIÓ
COM?1-Sol·licitud de prestació econòmica per a joves extutelats; emplenar juntament amb el seu tutor/a i presentar la sol·licitud al registre de la Generalitat; Tarragona, avinguda d'Andorra núm. 7. Ha de portar el DNI o passaport, un cop registrat s'ha de portar una còpia del registre al responsable del programa (guardar original al CRAE).

Accés alPrograma SUPORT ECONÒMIC

Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència
ASJTET
SEGÜENT

Recursos I CONTACTES d'interés

PER JOVES D'ENTRE 12 i 30 ANYS
SEGÜENT

Recursos I CONTACTES d'interés

Aquest programa ha estat dissenyat i elaborat per; Ndjoli Mediko, Gabriel - Educador Social Rodríguez Garcia, Isabel - Integradora Social Data; 25 de setembre del 2024
Com a educadors i educadores la nostra tasca no es limita a transmetre coneixements, sinó a guiar i inspirar els joves perquè esdevinguin ciutadans globals amb consciència i responsabilitat. És a les nostres mans ajudar-los a descobrir el seu potencial, i en aquest procés, tenim l'obligació de fomentar en ells el valor de la col·laboració, l'empatia i el compromís amb un futur millor. Acompanyar-los en aquest viatge no només és un privilegi, sinó també una enorme responsabilitat: la de preparar-los per a un món que necessita les seves idees, la seva passió i la seva capacitat de transformar-lo.
INICI

Hi ha instruments essencials i bàsics per a la recerca de feina que és important conèixer i dominar. OBJECTIUS;a partir dels 16 anys

  • Crear i modificar C,V. de manera òptima.
  • Crear correu electrònic professional.
  • Saber utilitzar un disseny favorable.
  • Disposar d'una fotografia òptima pel C.V.

Accés i requisits

Els habitatges són gestionats per entitats d’iniciativa social que col·laboren amb l'ASJTET i es financen amb contractes de servei i les aportacions dels adolescents. Un professional de l'ASJTET supervisa els recursos i el seguiment dels joves. Per accedir-hi, el jove ha de signar i complir un Pla de Treball Individual (PTI), que busca promoure el seu desenvolupament en àmbits socials, laborals, emocionals i relacionals. L'estada és temporal, amb una durada màxima fins als 21 anys, i el jove ha d'aconseguir uns objectius establerts dins del programa.

PROGRAMA HABITATGE

OBJECTIUS:Entre els 16/17 anys)

  • Saber fer la renovació del DNI o passaport.
  • Conèixer l'administració pública encarregada de dur a terme el tràmit d'empadronament.
  • Saber sol·licitar un habitatge de protecció oficial.
  • Conèixer l'Oficina Municipal d'Habitatge.
  • Conèixer els canals de recercar d'habitatge.
  • Saber quins requisits han de complir per llogar un habitatge.
  • Obtenir número de l'Afiliació de la Seguretat Social.
Cal que siguin coneixedors de la documentació, requisits que cal tenir i presentar en cada servei o gestió i les taxes (si cal) que caldrà pagar.

Saber com funcionen les beques és essencial perquè ajuda a identificar oportunitats de finançament per a estudis o projectes, entendre els requisits i procediments per sol·licitar-les, i maximitzar les possibilitats d'obtenir suport econòmic. OBJECTIUS; a partir dels 16 anys

  • Conèixer els requisits necessaris per accedir a les beques del Ministeri d'Educació i Formació Professional d'Espanya.(MEC).
  • Saber emplenar-la.

  • Fer qüestionari "Principi de Realitat del Jove" per valorar l'evolució.
  • Adequar els objectius Sol·licitud d'habitatge i informa proposta.ASJTETF (6 mesos abans dels 18 anys).
  • Sol·licitud de prestació econòmica ASJTETF (6 mesos abans dels 18 anys).
  • Enquesta els tutors i traspàs "Informació en el Canvi de Recurs".
  • Comunicar-se amb el terapeuta referent del CSMIJ per a la derivació al CSMA
  • Informar el recurs formatiu de l'adolescent del canvi i presentar-li el nou referent
  • Tramitar les pensions i ajuts a què té dret (per discapacitat o orfandat).
  • Fer reunió amb el tutor/a del pis per acordar la vista al pis.
  • Preparar la documentació que va prendre i registra l'entrada. En el cas de joves amb discapacitat, treballar a aquest procés. Revisió de roba i estris personals, i planificar les compres per setmanes.
  • Ajudar a fer la maleta.
  • Preparar capsa amb menjar i estris de neteja i higiene personal.
  • Preparar festa de comiat.
  • Fer àlbum de fotos.
  • Preparar guia amb el contacte i l'adreça, dels principals recursos disponibles.

El programa busca integrar i acompanyar als adolescents en el seu procés d'autonomia, oferint suport personalitzat i responsabilitzant-los. Inclou orientació i assessorament jurídic per a joves tutelats, extutelats i els professionals que treballen amb ells.Els principals àmbits d'actuació són;

  • Estrangeria: orientació respecte a la situació i possibilitats en cada cas, tramitació del passaport, documentació, autoritzacions, permisos de residència i treball, etc.
  • Matèria civil: seguiment dels procediments penals per faltes o delictes, seguiment de l'execució i mesures judicials.
  • Mediació entre els joves, amb professionals, famílies, empresaris o altres agents socials.

Orientació i suport socialQuè cal fer?

  • Ajudar al noi/a a construir o reconstruir les seves xarxes socials, familiars i comunitàries.
  • Facilitar la integració en activitats socials i culturals.
  • Fomentar les relacions saludables i evitar entorns de risc o persones que poden influir negativament.

Què cal tenir en compte?: Els joves han d'anar acompanyats pel seu tutor/a a totes les entrevistes de l'Àrea de suport. Per accedir a qualsevol programa de l'Àrea de suport els joves han de tenir actualitzats i en vigor; DNI o passaport o targeta de residència/ residència i treball o document acreditatiu assegurant que s'està tramitant la renovació.

Mediació i col.laboracióQuè cal fer?

  • Si és possible i desitjable, facilitar el procés de reintegració familiar.
  • Mediar en possibles conflictes familiars o amb altres persones del seu entorn.
  • Fomentar la connexió amb serveis comunitaris o recursos del territori (serveis socials, programes de joventut, etc.).
  • Col·laborar amb altres professionals implicats en el cas del noi/a.
  • Derivar el jove a recursos o serveis especialitzats quan sigui necessari

Saber fer inscripcions i matriculacions és important perquè assegura l'accés a cursos o programes d'estudi, garanteix el compliment dels terminis i requisits, i evita problemes administratius.OBJECTIUS; a partir dels 16 anys

  • Dominar les inscripcions a activitats extraescolars i les formacions.

  • Netjar i recullir la cuina.
  • Fer -se responsable de fer la seva bugada (Penjar, recollir l i col·locar a bugada.)
  • Assistir als àpats de manera autònoma dins l'horari establert.
  • Fer els tallers de cuina.
  • Despertar-se de manera autònoma per anar a l'escola, la feina, etc.
  • Sol·licitar la medicació pautada de manera independent.
  • Seguir els horais establerts de les sortides sense educador/a

És important tenir en compte que el jove pot ingressar al centre en una edat avançada, a prop o a partir dels 16 anys. En aquests casos, cal revisar i treballar, si és necessari, totes aquelles tasques que habitualment es desenvolupen abans d'aquesta edat, així com les establertes en les fases finals del procés.

Expedient ASJTET

Que la persona jove afronti el seu futur com a persona adulta amb suficients garanties i reduir al màxim el nivell de risc de no assolir una plena integració social,

Que preten

ASJTET

Joves que atenen
  • Joves atesos per la DGAIA i propers a assolir la majoria d’edat (de 16 a 18 anys)
  • Joves majors de 18 anys i menors de 21, que han estat atesos per la DGAIA
  • Reflecteix el procés que segueix la persona jove ates.
  • El procés s’inicia quan arriba a l’ASJTET una petició d’una persona jove tutelada .
  • Finalitza quan la persona jove atesa ha assolit els objectius marcats en el seu pla de treball o quan aquesta abandona l’Àrea.
  • La recepció de la proposta d’ingrés.
  • Les accions del pla de treball .
  • La finalització del procés.
Configuren l’expedient ASJTET.

A mes de la Garantia Juvenil o els ajuts econòmics ASJTET, és important conèixer el funcionament d’altres serveis com;

  • OBJECTIUS; a partir dels 16 anys
  • Conèixer el procés per gestionar la tardeta de demanda del SOC (DARDO)
  • Conèixer el procés per gestionar les prestacions o subsidis del SEPE.

PROGRAMA D'ACOMPANYAMNET JURÍDIC

L'acompanyament jurídic ofereix orientació, assessorament i gestions per a joves tutelats i extutelats, així com per als professionals que treballen amb ells. Els principals àmbits d'actuació inclouen:

  • Estrangeria: assessorament en documentació, permisos de residència i treball, i mediació amb empresaris.
  • Àmbit penal: seguiment de procediments penals i execució de mesures judicials.
  • Àmbit civil: temes com la nacionalitat i altres qüestions legals que afecten els adolesvents tutelats.
  • Ofereixen: mediació en conflictes i assessorament als professionals, etc.

Accés i requisits

VIA LABORAL

Via Laboral, dins del context de promoció de l’autonomia, té com a objectiu principal ajudar els joves a definir i desenvolupar el seu projecte professional, integrant-lo dins del seu pla de vida i futur. Es tracta d'un procés de desenvolupament de competències professionals, que se centra en la identificació, transferència i aplicació de competències tècniques, bàsiques i transversals.Per assolir aquest objectiu, es proporciona als joves totes les eines d’orientació professional, així com l’accés als recursos formatius i laborals disponibles, ja sigui a través de l'ASJTET o d'altres xarxes.

Preparar-se adequadament per a una entrevista de treball és fonamental per augmentar les possibilitats d’èxit. OBJECTIUS; a partir dels 16 anys

  • Conèixer com dur a terme una entrevista de feina.
  • Tenir cura de la imatge personal i de l'aspecte físic.
  • Saber quina informació cal preparar-se abans d'una entrevista de feina.

Aprofitar aquests recursos pot facilitar la recerca d’un treball i millorar les possibilitats d’èxit en el procés d'ocupació.OBJECTIUS; a partir dels 16 anys

  • Conèixer les pàgines web d'ocupació més importants.
  • Conèixer el funcionament de cadascuna d'elles.

OBJECTIUS;6 mesos abans dels 18 anys.

  • Obrir un compte bancari.
  • Conèixer l'horari i adreça de la seva entitat
  • Instal·lar-se l'app de la seva entitat financera en el mòbil.
  • Saber com funciona la targeta de crèdit/dèbit, i l'aplicació mòbil (app), requisits i funcionament.
  • Identificar el seu IBAN.

Els recursos i instruments de recerca de feina solen ser el primer contacte amb la realitat per a molts joves que busquen feina. A través d'elles, es troben amb les ofertes de treball, que sovint representen un impacte inicial, ja que els requisits exigits per a aquests llocs posen de manifest la competència i la preparació necessaris per accedir al món laboral. És en aquest punt on es fa evident la importància de la formació professional, no només per poder optar a una feina, sinó també per assegurar-se un sou digne. És una estratègia molt bona per treballar-la a partir del 16, ja que és una edat crítica respecte a la formació. Aquesta pot ajudar a estimular el seu interès per formar-se.

OBJCETIUS;
  • A partir dels 17 anys:
  • Conèixer el seu CAP de referència, adreça i telèfon.
  • Demanar cita prèvia al CatSalut.
  • Garantir la renovació o sol·licitud de la targeta sanitària individual.
  • Tenir instal·lat al seu mòbil l'aplicació de CatSalut.
  • Conèixer el funcionament de l'App Catsalut.
  • Capacitar als joves en l'ús i funcionament de la recepta electrònica per tenir accés a la seva medicació.
  • 3 mesos abans de de la majoria d'edat:
  • Conèixer el Servei a la Dona, i les dades de contacte.
  • Conèixer el Treballador/a Social de referència.
  • Deixar revisions mèdiques enllestides; oculista, ginecòlegs/a, dentista.

Planificació i seguiment del pla de vidaQuè cal fer?

  • Treballar conjuntament amb la noi/a per dissenyar un pla de vida realista i adaptat a les seves capacitats i interessos.
  • Establir objectius a curt, mitjà i llarg termini, tant personals com professionals.
  • Fer seguiment del progrés de l'infant en les diferents àrees de la seva vida (acadèmica, laboral, relacional, etc.).
  • Ajudar a establir rutines i hàbits saludables.
  • Acompanyar en la gestió d’aspectes administratius, com tràmits burocràtics, obtenir documentació (DNI, targeta sanitària, etc.).

Conèixer diversos recursos de formació permet adaptar l'aprenentatge a les necessitats individuals, adquirir noves habilitats, millorar la preparació professional, crear xarxes de contacte, i promoure l'autonomia.

  • OBJECTIUS; a partir dels 16 anys
  • Obtenir titulació professional.
  • Conèixer els diferents canals de formació.
  • Saber buscar la formació que proporciona el SOC.

TUTORIES

Quines accions cal fer?

  • Realirzar el PEI el qual integra diversos àmbits; mèdic, familiar, emocional, formatiu i quotidià.
  • Realitzar ITSE.
  • Planificar les turories que es duran a terme durant el més.
  • Fer informe d'aquestes. les quals han de recollir les principals conclusions, accions a realitzar, aspectes a seguir de cara a les futures tutories, i objectius, recollint tant els punts forts com les àrees de millora.
  • Organitzar i establir les dates per a les accions o tallers dels diferents àmbits que es poden realitzar de manera grupal, en coordinació amb la resta de tutors/es.
  • Mantenir un intercanvi constant de feedback amb els companys, per seguir l'evolució dels nois/es.

Accés / Requisits/ durada/quantia

PROGRAMA DE SUPORT ECONÒMIC

La prestació ofereix suport econòmic temporal dels adolescents tutelats per la Generalitat, ajudant-los a viure de manera autònoma i integrar-se progressivament en la vida laboral i social, sempre que no tinguin recursos econòmics ni familiars. La recepció d'aquesta ajuda està condicionada a la signatura i seguiment d’un Pla Individual de Treball (PTI), supervisat per un professional. L'avaluació del PTI considera les circumstàncies d'accés, l'assoliment d'objectius i la implicació de l'adolescent. Segons aquesta avaluació, es pot modificar, suspendre o finalitzar la prestació, respectant el límit temporal establert.

Acompanyament emocional i psicològic.Què cal fer?:

  • Proporcionar suport emocional a l' adolescent durant aquesta etapa de canvi.
  • Treballar l'autoestima, la seguretat personal i la gestió de les emocions.
  • Detectar possibles necessitats de suport psicològic addicional i derivar el jove als serveis adequats, si cal.

L'autocandidatura i la borsa de treball, ambdós conceptes són importants per a la inserció laboral, ja que l'autocandidatura permet ala adolescents buscar oportunitats en empreses que els interessen, mentre que les borses de treballs centralitzen les ofertes disponibles i faciliten la recerca d'ocupació.OBJECTIUS; a partir dels 16 anys

  • Preparar carta de presentació.
  • Conèixer el concepte de l'autocandidatura.
  • Saber el funcionament de les borses de treball.

És essencial que els jadolescents adquireixin coneixements financers abans de la seu desinternament per gestionar els seus recursos de manera responsable. Això els ajudarà a estalviar, evitar deutes i assolir estabilitat econòmica.OBJECTIUS; a partir dels 16 anys

  • Fer pressupost mensual o setmanal.
  • Saber prioritzar despeses.
  • Realitzar la llista de la primera compra abans del seu desinternament.

OBJECTIUS:
  • Organitzar un registre clar i accessible de les seves activitats.
  • Saber utilitzar diferents tipus d'agenda; setmanal, mensual...
  • Garantir l'ús adequat de diversos formats; digital o físic.

És essencial ensenyar-los a gestionar la seva pròpia agenda de manera efectiva. Aprendre a organitzar el temps i les responsabilitats és una habilitat clau per garantir una transició reeixida cap a la vida adulta. Els adolescents han de ser conscients de la importància de planificar i coordinar diferents àrees de la seva vida, com ara les tasques laborals, els estudis, les cites mèdiques o els compromisos familiars. Aquesta organització no només els ajudarà a mantenir un equilibri entre les seves obligacions, sinó que també els permetrà ser més responsables i proactius a l'hora d'afrontar els reptes del dia a dia.