Want to make creations as awesome as this one?

More creations to inspire you

Transcript

MP08. MEDIACIÓ COMUNITÀRIA

CURS 2024-2025

PROFESSORES

calendari DEL MÒDUL

QUÈ APRENDREM?

COM APROVEM?

AMB QUIN MATERIAL?

COM APRENDREM?

CFGS Integració Social

(99 hores)

FINALITAT DEL MÒDUL

Aquest mòdul té com a finalitat afavorir l’adquisició de:

a) Elaborar projectes d’integració social adequats a la persona destinatària, el context i el marc legal vigent i que incorporen la perspectiva de gènere, així com a la defensa dels drets de les víctimes de violència de gènere i de les seves filles i fills.b) Identificar les competències requerides al tècnic superior en Integració Social i als membres de l’equip interdisciplinari, analitzant el context d’intervenció i els criteris de qualitat establerts en la planificació, per dirigir i supervisar la posada en pràctica de projectes i programes.c) Aplicar les tecnologies de la informació i de la comunicació, identificant els protocols i recursos pertinents per gestionar la documentació i acomplir les actuacions administratives associades a la intervenció.d) Seleccionar recursos i estratègies metodològiques, interpretant les normatives relatives a requisits tècnics i instal·lacions, per programar activitats d’integració social. e) Analitzar els problemes plantejats, seleccionant tècniques de participació i gestió de conflictes, per acomplir tasques de mediació entre persones i grups.

Unitats de competència: UC_2-1038-11_3: Identificar i concretar les característiques i necessitats del context social de la intervenció. UC_2-1039-11_3: Prevenir conflictes entre diferents persones, actors i col·lectius socials. UC_2-1040-11_3: Organitzar i implementar el procés de gestió de conflicte. UC_2-1041-11_3: Realitzar la valoració, el seguiment i la difusió de la mediació com una via de gestió alternativa de conflictes.

Competències professionals, personals i socials

COM APROVEM? Avaluació i qualificació del MP i de les UF

  1. La qualificació dels mòduls professionals és numèrica, entre 1 i 10, sense decimals i és el resultat de la mitjana ponderada arrodonida de les notes reals (amb decimals) obtingudes a cada UF, amb relació a la ponderació segons les hores assignades.
  2. Les notes dels MP s'arrodoneixen segons el següent criteri: dels decimals fins a 0,49 s'aproximen al nombre sencer inferior i els decimals a partir de 0,50 s'aproximen al nombre sencer superior
  3. No es pot superar el MP si resta una UF suspesa, donat que cada qualificació és independent.
  4. Cada UF pot ser objecte d’avaluació en quatre convocatòries ordinàries.
  5. La qualificació de les UF és numèrica, entre 1 i 10, sense decimals.
  6. La superació de la UF s’obté amb la superació de tots els RA (mínim de 5).
  7. Els RA, en cas de ser suspesos, tindran l'opció de ser recuperats amb nota màxima de 5. El professorat del mòdul indicarà el calendari i el tipus de prova que es durà a terme.
  8. Les activitats avaluables tindran una sola data de realització i/o lliurament. En cas de retard en el lliurament de treballs, es descomptarà mínim un punt de la nota per cada dia amb un màxim de cinc dies naturals.
  9. No es donarà la possibilitat de pujar nota de cap activitat avaluable un cop superada.
  10. La còpia o el plagi de qualsevol activitat avaluable implicarà suspendre tota la UF, i haver d’optar a la segona convocatòria; es valorara en equip docent totes les casuístiques, sempre al final de la UF.
  11. L’assistència al 75% de les hores del mòdul (i de cada UF) és obligatòria per fer possible l’avaluació contínua i positiva. Per tant, la falta d’assistència al 25% de cada unitat formativa, suposa la pèrdua de l’avaluació contínua. Tenint dret a una segona convocatòria.

La qualificació del Mòdul professional (QMP) s’obté segons la següent ponderació:

QMP = 0,30 x QUF1 + 0,70 x QUF2

30%

70%

  • En línies generals el professorat durà a terme l'exposició dels aspectes més teòrics i conceptuals de la matèria i a continuació passarà a proposar la realització de les activitats d’ensenyament-aprenentatge que seran de diferent tipus: rol playing, debats, exposicions, treball individual i en grup, disseny d’activitats, etc.
  • El suport essencial del material seran les presentacions teòriques projectades a l'aula. També es lliuraran materials en format paper. Es farà ús de les tecnologies digitals per a fer arribar els materials necessaris per a l'estudi de la matèria. En cas de pèrdua o deteriorament dels materials entregats (fotocòpies o altres) l’alumnat es farà càrrec de demanar el material als companys/es per fer-ne còpies.
  • Eina de treball
  • La teoria facilitada podrà ser ampliada amb material audiovisual, bibliogràfic, xerrades a càrrec d’especialistes o professionals del camp de l'acció social, així com visites a centres especialitzats que puguin facilitar l’assimilació dels continguts desenvolupats en el mòdul.
  • Es facilitarà que l’alumnat sigui protagonista de la seva formació, treballant individualment, per parelles, petit i/o gran grup, en activitats d’aprenentatge que les professores proposaran per al seguiment del contingut del mòdul.

  • AUTONOMIA
  • INICIATIVA/ORGANITZACIÓ DEL TREBALL
  • RESPONSABILITAT
  • TREBALL EN EQUIP
  • RELACIÓ INTERPERSONAL
  • CREATIVITAT-INNOVACIÓ
  • REGULACIÓ EMOCIONAL

COM APRENDREM? METODOLOGIA

Capacitats clau

Serà necessari demostrar les següents capacitats clau per superar les diferents UF's del mòdul.

  • Organització del treball
  • Responsabilitat en el treball
  • Treball en equip
  • Relació interpersonal
  • Autonomia
  • Resolució de problemes
  • Capacitat d’innovació

Resultats d'aprenentatge: UF1: El servei de mediació (22 hores)

  • Planifica intervencions de mediació relacionant-les amb els contexts en els quals es desenvolupen.
  • Determina els processos d’avaluació del servei de mediació comparant els resultats de la intervenció amb els objectius previstos.
UF2: Processos de mediació (77 hores)
  • Organitza actuacions per a la prevenció de conflictes seleccionant les estratègies d'intervenció
  • Acompleix activitats que afavoreixen els processos de mediació descrivint el desenvolupament d'aquests.
  • Acompleix activitats d'avaluació comparant els resultats de la intervenció amb els objectius previstos.

què aprendrem? resultats d'aprenentatge

aMB QUIN MATERIAL? BIBLIOGRAFIA

  • TÚ GANAS, YO GANO. Cómo resolver los conflictos creativamente y disfrutar con las soluciones (Everyone Can Win: How to Resolve Conflict. Simon & Schuster Australia) Cornelius, H. y Faire, S. Ed. Gaia ediciones, Madrid, 1995 ISBN: 9788488242273.
  • MEDIACION: CONDUCCION DE DISPUTAS, COMUNICACIÓN Y TÉCNICAS. Marinés Suares 1996, Editorial: Paidos ISBN:9501287041.

  • LLIBRE BLANC DE LA MEDIACIÓ A CATALUNYA. Pompeu Casanovas, Jaume Magre i Ma Elena Lauroba 1a Edició, 2010 Generalitat de Catalunya (Departament de Justícia) ISBN : 978-84-393-8560-8 Reial decret llei 5/2012, de 5 de març, de mediació en afers civils i mercantils.
  • COMUNICACIÓN NO VIOLENTA: Un Lenguaje de Vida. Marshall B. Rosenberg, Ph.D. Gran Aldea Editores.
  • EL PROCESO DE MEDIACIÓN, CAPACIDAD Y HABILIDADES DEL MEDIADOR. Ma Àngeles Peña Yáñez Edición:UNED Facultad de Derecho, Fundación UNED, Madrid 201

Calendari del mòdul

a) Elaborar projectes d'integració social, aplicant-hi la normativa legal vigent i incorporant-hi la perspectiva de gènere. b) Dirigir la implementació de projectes d'integració social, coordinant les actuacions necessàries per a dur-les a terme i supervisant la realització de les activitats amb criteris de qualitat. c) Dur a terme actuacions administratives associades al desenvolupament del projecte, aplicant-hi les tecnologies de la informació i la comunicació per gestionar la documentació generada. d) Programar activitats d'integració social, aplicant-hi els recursos i les estratègies metodològiques més adequades. m) Dur a terme tasques de mediació entre persones i grups, aplicant tècniques participatives i de gestió de conflictes de forma eficient o) Controlar i fer el seguiment de la intervenció amb actitud autocrítica i aplicant-hi criteris de qualitat i procediments de retroalimentació per corregir les desviacions detectades. p) Mantenir relacions fluides amb les persones usuàries i les seves famílies, amb els membres del grup de treball i amb altres professionals, mostrant habilitats socials i aportant solucions als conflictes que sorgeixin r) Resoldre situacions, problemes o contingències amb iniciativa i autonomia en l'àmbit de la mateixa competència, amb creativitat, innovació i esperit de millora en el treball personal i en el dels membres de l'equip. t) Comunicar-se amb els iguals, els superiors, els clients i les persones sota la seva responsabilitat, utilitzant vies eficaces de comunicació, transmetent la informació o els coneixements adequats i respectant l'autonomia i competència de les persones que intervenen en l'àmbit del seu treball. v) Supervisar i aplicar procediments de gestió de qualitat, d'accessibilitat universal i de “disseny per a tothom", en les activitats professionals incloses en els processos de producció o prestació de serveis

Competències professionals, personals i socials

Matí 2n A:

  • Ghalia Martínez gmart119@instarradell.cat
  • Laura Amador lamador2@instarradell.cat
Tarda2n B i C:
  • Judit Barahona jbarahona@instarradell.cat
  • Núria Gatell ngatell@instarradell.cat

professores de m08. mediació comunitària