Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

2n ESO

física i química

SITUACIÓ 6LES FORCESSITUACIÓ 7EL MOVIMENTTEMA 9CALOR I TEMPERATURA

SITUACIÓ 1LA MESURA DE LA MATÈRIASITUACIÓ 2ESTATS DE LA MATÈRIA

3A AVALUACIÓ

2A AVALUACIÓ

SITUACIÓ 3SUBSTÀNCIES PURES I MESCLESSITUACIÓ 4ELEMENTS I COMPOSTOS QUÍMICS

1a AVALUACIÓ

TEMARI

ciència, física i química

Gràcies a la ciència...

Sabries donar resposta a QUè és la ciència?

El diccionari defineix la CIÈNCIA com aquella activitat que s’ocupa de resoldre problemes mitjançant l’observació i la lògica. Per facilitar l’estudi de diversos problemes, la ciència s’organitza en branques especialitzades: ciències naturals, ciències físiques i químiques, ciència de la medicina, enginyeries etc. Durant aquest curs tindreu un primer contacte amb la química i la física. Tant una com una altra són dues ciències que s'ocupen de l'estudi de la matèria i dels canvis que en ella ocorren.

QUè és la ciència?

La física se centra principalment en l'estudi d'aquells canvis en els quals no s'altera l'estructura “íntima” de la matèria (el moviment dels cossos, el corrent elèctric, les ones, etc).

LA FÍSICA

La química s'ocupa més dels canvis que afecten a les substàncies per dins, així com de les transformacions d'unes substàncies en altres diferents (reaccions químiques) i de molts aspectes relacionats amb aquestes transformacions (la quantitat de producte que es va a obtenir, l'energia implicada, el ràpid que es produeix la transformació, etc).

LA QUÍMICA

El mètode científic

EL MÈTODE CIENTÍCEl treball d’un científic s'assembla al d’un detectiu que investiga un cas. Anem a trobar les semblances:

3. Ordena les dades, consulta el treball d'altres científics que investiguen el mateix tema, revisa les seves anotacions...

3. Classifica pistes, revisa anotacions

2. Pren dades sobre les magnituds que intervenen al fenomen. Anota al seu diari de laboratori tot allò que li sembla interessant.

2. Recull pistes (unes les farà servir i altres no) i pren notes.

1. Observa amb molta cura un fenomen que li sembla interessant

el científic

1. Visita els llocs dels fets i ho revisa fixant-se en tots els detalls

el detectiu

VERSUS

6. Tracta de construir una relació matemàtica que relacioni el comportament de les magnituds que intervenen en al fenomen. I una vegada aconseguit, pot fer prediccions.

6. Al final, emaet un informe definitiu del que va succeir, procurant que totes les afirmacions estiguin avalades amb proves.

5. Dissenya experiments per comprovar (o retirar) la hipòtesi emesa.

5. Intenta reforçar la seva teria amb proves que demostren la validesa.

4. Emet unes suposicions (hipòtesi) de com estan relacionades les magnituds que intervenen en el fenomen observat.

el científic

4. Intenta que totes les peces del trencaclosques encaixin. Cerca una possible explicació, elabora una teoria provisional de com va succeir tot.

el detectiu

VERSUS

Etapes del mètode científic

Esquema del mètode científic

idees deformades sobre la ciència

deformacions de la realitat

Sovint, quan es pensa en una persona que es dedica a la recerca científica, la gent s'imagina a un home sol, calb (o amb el pèl desordenat), major, amb ulleres, bata blanca i aïllat dins d'un laboratori en el qual es troba envoltat d'estranys aparells i papers amb fórmules i càlculs molt complicats que tan sol ell i uns pocs com ell poden entendre. També es pensa que els científics solen ser persones amb una intel·ligència superior a la resta, rars, despistats, que passen la major part del seu temps investigant en el seu laboratori, sense que els interessi el que ocorre fóra ( i fins i tot que alguns són éssers malvats, que cerquen dominar a la humanitat amb els seus descobriments). Finalment, existeix també la idea que molts descobriments científics es realitzen per casualitat, que, de sobte, al científic se li “encén una bombeta” dins del seu cap i !eureka! ja té la solució; o bé que li cauen al sòl els reactius que estava manejant i en barrejar-se obté el producte miraculós que cercava.

la realitat

La realitat no s'assembla en gens a la descripció anterior. En primer lloc, també hi ha dones (cada vegada més) que es dediquen a la ciència i ni ells ni elles treballen en solitari sinó que, habitualment, formen part d'equips de recerca. Fins i tot és habitual el treball conjunt entre diferents equips. D'altra banda, el treball que realitzen els científics està interaccionant contínuament amb el mitjà i amb la societat. Hem de pensar, per exemple, en les aplicacions pràctiques de l'electricitat o de l'energia nuclear, en la construcció de màquines, en la fabricació de medicines, la manipulació genètica... i també en la fabricació d'armes, la contaminació ambiental, etc. El seu treball no es realitza al marge de la societat, sinó tot el contrari. De fet, moltes recerques científiques s'han vist i es veuen impulsades, dificultades, estancades o fins i tot...prohibides, a causa de l'existència de diversos interessos: polítics, econòmics, militars, religiosos, etc. També se sol pensar que la ciència és alguna cosa molt complicada, amb fórmules incomprensibles, a l'abast només d'unes quantes ments privilegiades. És cert que, per a desenvolupar una activitat científica es precisen una sèrie de requeriments específics, però això també ocorre quan es desenvolupa qualsevol altra activitat .

activitats

Assenyaleu quin dels dos grups anteriors correspondria fonamentalment a la física i quin a la química.

En estudiar el moviment d'un coet propulsor podem estar interessats a conèixer: la seva posició, la seva velocitat, la trajectòria que segueix, el temps que tardarà a arribar al seu objectiu, l'energia associada a aquell moviment, etc; però també en altres com: el tipus de combustible utilitzat, substàncies que es formen quan aquest es crema, energia associada a aquella combustió, el ràpid que es gasta el combustible, etc.

activitat 1

A què es dedica la física? I la química?

activitat 2

La figura següent mostra el dibuix que va fer un estudiant quan se li va demanar que representés una situació en la qual s'estigués realitzant una recerca científica, analitzau-ho, enumerant totes les idees simplistes respecte als científics i el seu treball que vegis presents en ell.

activitat 3

Compara els dibuixos i explica quines idees simplistes s'han tractat d'evitar aquí.

El dibuix següent ha sigut realitzat per ser comparat amb l’anterior, però s’ha intentat afegir algunes coses per a evitar caure en determinades idees simplistes sobre la ciència i el treball científic.

ACTIVITAT 4

2n ESO

Els vídeos visionats han estat trobats ahttp://cmc.escorialvic.org/?cat=54

física i química