24-25 ECO 4t Presentació de la matèria
francisco.lazaro
Created on September 11, 2024
More creations to inspire you
WORLD WILDLIFE DAY
Presentation
FOOD AND NUTRITION
Presentation
IAU@HLPF2019
Presentation
SPRING IN THE FOREST 2
Presentation
HUMAN RIGHTS
Presentation
BLENDED PEDAGOGUE
Presentation
VALENTINE'S DAY PRESENTATION
Presentation
Transcript
Matèria optativa – 4t d’ESO
INDICACIONS INICI DE CURS
ECONOMIA
INSTRUCCIONS INICIALS I BÀSIQUES - PRESENTACIÓ
SABERS
AVALUACIÓ
ACTIVITATS
COMPETÈNCIES
ÍNDICE
INSTRUCCIONS INICIALS I BÀSIQUES - PRESENTACIÓ
La matèria d’economia i pretén aportar als alumnes coneixements de cultura econòmica i de raonament, i complementar-los amb els valors i actituds personals relacionats amb l’autonomia i iniciativa personal i emprenedoria. L’economia i la SAp d’emprenedoria comparteixen continguts relacionats amb l’aplicació dels coneixements econòmics, l’autoconeixement amb relació als itineraris formatius i professionals i el projecte empresarial. També, comparteixen el desenvolupament d’habilitats en gestió i organització de projectes: la planificació adequada del que es vol fer, tot tenint en compte una sèrie de condicions i prenent decisions, en un entorn concret, i ser prou flexible per adaptar-les quan sigui necessari. Els continguts de cultura econòmica es tracten amb una metodologia que permeti introduir els models més utilitzats per a l’anàlisi econòmica. La finalitat és que l’alumnat ha de donar respostes coherents als principals temes de debat econòmic i fer-ho aportant una reflexió crítica sobre les causes dels problemes, coneixent algunes de les possibles solucions proposades per les escoles de pensament econòmic. A partir de la comprensió dels conceptes econòmics bàsics, l’alumnat podrà interpretar alguns indicadors de l’economia del país i podrà assolir un grau d’autonomia suficient.
Igualment, l’alumnat ha d’assolir la capacitat per poder interpretar informacions i opinar de manera argumentada sobre qüestions de l’actualitat econòmica. La cultura econòmica implica reconèixer el seu paper com a persona consumidora, productora, treballadora, inversora o estalviadora i com a ciutadà o ciutadana responsable en una societat democràtica, ja que moltes d’aquestes qüestions són de gran transcendència per a la seva vida personal i familiar. Pel que fa al raonament econòmic i modelització l’alumnat ha d’observar les dades reals i plantejar interrelacions entre elles. A l’hora de prendre decisions, l’alumnat ha de ser capaç d’establir diferents alternatives, analitzant les dades i valorant les relacions costos/beneficis. També implica adquirir la capacitat matemàtica d’aplicar certs models a casos concrets. Aquesta matèria també contribueix a l’assoliment d’altres competències bàsiques transversals: la competència d’autonomia, iniciativa personal i emprenedoria, la competència d’aprendre a aprendre, la competència social i ciutadana, i la competència digital.
COMPETÈNCIES
- 1, Reconèixer els rols individuals i col·lectius de les persones dintre del sistema econòmic i constituir dinàmiques de participació ciutadana, prenent consciència de la interdependència dels factors econòmics, per valorar les desigualtats en l’accés als recursos i la distribució de la riquesa.
- 2. Integrar i promoure pràctiques econòmiques basades en valors humans, solidaris i sostenibles, amb consciència ciutadana, per contribuir a una societat més equitativa, justa i sostenible en un món global i divers.
- 3. Analitzar i contrastar informació de diferents fonts i suports, a través de mètodes de recerca, amb rigor i sentit crític, per suggerir mesures econòmiques que millorin l’entorn social i el medi ambient.
- 4. Reconèixer el funcionament bàsic del sistema financer i els instruments de política fiscal del sector públic, coneixent les fonts financeres i aplicant la tria d’aquestes per prendre decisions sobre estalvi i inversió, i per regular l’activitat econòmica amb criteris ètics i de sostenibilitat.
- 5. Dissenyar un pla financer personal i/o familiar, aplicant estratègies de planificació i presa de decisions, avaluant-ne la coherència i consistència al llarg del temps, per donar resposta a les necessitats vitals presents i futures, i millorar la qualitat de vida.
COMPETÊNCIES ESPECÍFIQUES
ACTIVITATS
Tenint present que la matèria té un enfocament pràctic, durant el curs anirem combinant la teoria dels conceptes bàsics de la matèria, juntament a tot un seguit d’activitats pràctiques. Moltes d’elles tenen un caràcter totalment innovador i tenen la finalitat de desenvolupar aprenentatge cooperatiu i la cultura de pensament, entre d’altres. Les activitats es portaran a terme mitjançant l’ordinador portàtil, és per això que tothom ha de tenir una carpeta amb els continguts de l’assignatura. En aquesta guardarem tot tipus d’activitats, pràctiques i teòriques i han d’estar a disposició del professor tots els dies que toqui la matèria, ja que periòdicament les demanaré i avaluaré. Finalment, cal tenir present que el Classroom (entorn virtual d’aprenentatge) serà una eina fonamental per seguir la matèria, així com per anar realitzant i entregant la majoria de les activitat i pràctiques que es vagin demanant a durant les classes.
ACTIVITATS
SABERS
A. L’economia més enllà dels diners 1 - Relació entre l’escassetat de recursos i les necessitats com a problema bàsic de l’economia, argumentant i debatent sobre els principis d’interacció social en l’economia. 2 - Reconeixement de pràctiques i propostes de les economies plurals o economia crítica (economia ecològica, economia feminista, economia circular...), a la societat. 3 - Valoració de les reivindicacions de l’economia feminista i les seves implicacions per a la igualtat de les dones: l’economia de les cures i el treball reproductiu. 4 - Justificació de la necessitat de l’economia col·laborativa i l’economia social i solidària (cooperatives), amb la perspectiva de la sostenibilitat. 5 - Integració dels drets i deures econòmics i socials per a una ciutadania activa. 6 - Proposta d’actuacions econòmiques, locals i globals, que millorin l’entorn social i mediambiental. 7 - Ús d’estratègies de recerca, selecció i gestió d’informació, procedent de diverses fonts, per informar-se en la presa de decisions econòmiques. 8 - Demostració d’una comunicació eficaç per argumentar i opinar amb criteri sobre aspectes econòmics. 9 - Presa de decisions econòmiques en un context d’innovació com a font de transformació social: algoritmes, criptomonedes, blockchain...
SABERS
B. Ètica i responsabilitat en economia
- - Desenvolupament de compromís i sentit ètic com a consumidors responsables, per contribuir al desenvolupament sostenible.
- - Anàlisi crítica de la influència de la publicitat en la presa de decisions de consum. Integració dels drets i deures com a consumidors en un món global.
- - Distinció entre necessitats i desitjos en la planificació financera.
- - Valoració del comerç just i el consum ètic en un context de lliure comerç. Incorporació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) al desenvolupament local i global.
- - Anàlisi crítica de la informació, les dades i les seves fonts, i detecció de notícies falses, per a la presa de decisions econòmiques ètiques i responsables.
- - Coneixement i ús de processos de participació ciutadana en la presa de decisions econòmiques pel bé comú.
- - Coneixement i valoració de mesures de transparència, bon govern i rendició de comptes, com a ciutadans actius i compromesos.
C. Finances per la vida 1 - Valoració dels avantatges i inconvenients de l’endeutament en la planificació financera. 2 - Coneixement de les fonts de finançament: préstecs personals i hipotecaris, crèdits, descobert i la reunificació de deutes. 3 - Coneixement dels principals productes d’estalvi i inversió en la planificació financera. La rendibilitat. Perfils de risc. La diversificació. Renda fixa (bons) i renda variable (accions). 4 - Valoració del paper de les assegurances com a mecanisme de gestió del risc en la planificació financera. 5 - Càlcul d’interessos. L’interès compost. La TAE. TIN versus TAE. 6 - Projecció de necessitats i objectius per planificar la presa de decisions financeres al llarg de la vida. 7 - Disseny d’un pla financer a partir de la projecció de necessitats financeres vitals. El pressupost personal o familiar, ingressos i despeses. La importància del fons d’emergència.D. Finances públiques 1 - Coneixement del funcionament del sistema financer i les entitats financeres, i valoració del seu paper en l‘activitat econòmica i en la presa de decisions financeres. 2 - Valoració de les finances ètiques i socials, el mecenatge i el crowdfunding com a fonts de finançament i captació de recursos financers. 3 - Valoració del paper del sistema impositiu en l’erradicació de la pobresa i la reducció de les desigualtats, i afectacions dels impostos en la presa de decisions financeres. 4 - Anàlisi crítica del frau fiscal i les seves conseqüències en termes d’equitat i sostenibilitat.
AVALUACIÓ
AVALUACIÓ I
L’avaluació serà continua al llarg de tot el curs (TOT COMPTA). Estem parlant d’una avaluació en l’acció, que permeti valorar no només els resultats finals sinó també els processos de reflexió i creixement personal, i l’elaboració i aplicació de projectes. • Avaluació de l’actitud i els procediments: Durant les classes s’ha de tenir una actitud positiva i receptiva vers l’aprenentatge de la matèria. En tot moment s’ha d’estar atent a les indicacions del professor i/o dels companys de classe. I s’ha de respectar el torn de paraula. Quan ho indiqui el professor s’hauran de presentar i/o entregar les feines amb la màxima correcció possible, seguint les indicacions explicades i puntualment. Durant els treballs cooperatius i les dinàmiques innovadores s’ha de seguir les indicacions del professor i mantenir una actitud col·laborativa i participativa en el grup de treball.
AVALUACIÓ II
• Avaluació dels continguts: Proves escrites i/o orals. Realització i presentació de pràctiques i activitats. Presentació de treballs i projectes. Exposició de treball i projectes. Quan parlem de l’informe de notes, cal tenir clar que estem davant d'una matèria. Per aprovar cadascuna de les matèries cal tenir aprovats els tres trimestres.
AVALUACIÓ III
• Sistema de recuperació: En un sistema d'avalaució continuat les proves extraordinàries de recuperació s'anirant fent al llarg del curs. Sempre i quan l’alumne i el professor ho pactin es podrà fer una recuperació del primer trimestre a l'inici del segon i del segon trimestre tot just en tornar de Setmana Santa, amb dues fora d'horari lectiu. En cas de suspendre el terccer trimestre la recuperació es farà durant el darrers dies lectius del mes de juny, abans de l’avaluació ordinària. En cas d'arribar a final de curs amb part de la matèria suspesa, durant el mes de juny (en el moment de recuperar la tercera avaluació) també tindran l'oportunitat de tornar a recuperar les anteriors. Aquest sistema de recuperació ha estat aprovat pel claustre de professors/es d'ESO seguint la normativa del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
BON INICI DE CURS ¡GRÀCIES!