Want to make creations as awesome as this one?

Transcript

Beeld

Wat is Beeld

Timeline

Beeldelementen

POP-ART

We gaan via kunst jullie stimuleren om jullie verbeeldingskracht (fantasie) te beleven, te versterken, vorm te geven en ervan te genieten. Vanuit kunst gaan we de dialoog aan met onszelf, de anderen en de wereld. Door kunst brengen we die dialoog in beeld (uniciteit in verbondenheid). Je kan met kunst laten zien hoe kwetsbaar je vaak bent, maar tegelijk ook hoe beloftevol je kan zijn.

Wat is Beeld?

Openstaan voor beelden Beelden hebben ons iets te zeggen Kijken naar de inhoud, bouwstenen* en technieken*bouwstenen: onderdeel waaruit iets is opgebouwd: vb. licht, kleur, vorm,compositie…

Wat gaan we leren?

Beschouwen

Exploreren* en experimenteren Eigen beeldtaal* leren handteren Proberen te creëren*exploreren: iets dat je nog niet kent, verkennen*beeldtaal: wat een schilderij, beeld, poster ons wil vertellen, een boodschap

Wat gaan we leren?

Creëren

Inzicht krijgen hoe je creatie tot stand komt Hoe je kan leren Terugblikken op je creatief proces

Wat gaan we leren?

Reflexteren

Kennis verwervenVreugde belevenTechnieken leren en beheersen Creatieve oplossingen zoeken

Wat willen we bereiken?

Wat neem jemee naar de les?

PotloodGomSlijperDunne zwarte stiftOpgeladen laptop

Beeldelementen zijn de bouwstenen die gebruikt worden om een tekening, een vorm, een beeld, een illustratie… op een drager (blad, schildersdoek…) te bouwen. Dit zijn de bouwstenen van ons vak. Vaak worden verschillende beeldelementen door elkaar gebruikt, ze worden gecombineerd. Een beeldelement is een beeldende truc die een kunstenaar gebruikt om zijn schilderij te laten lukken. Hieronder bespreken we de verschillende beeldelementen.

Beeldelementen

VORM

Als je goed rond je kijkt zie je heel veel dingen. Maak in je schetsboek een opsomming van allerlei dingen die je ziet:

Beeldelementen

PUNT

Wat is een punt?Door op een potlood, pen, stift te drukken bekom je op de drager (vb. papier) een punt. Een punt is steeds rond en opgevuld. Hoe harder de uitgeoefende druk hoe dikker het punt wordt. Dunne en dikke punten kunnen afzonderlijk voorkomen in een werk maar men kan ze ook met elkaar combineren. Punten kan je strooien of ordenen, je kan even ver uit elkaar plaatsen of juist heel dicht bij elkaar plaatsen. De afstand kan tussen de punten vergroten of afnemen. Punten kunnen ook voorzien worden van kleur door kleurstiften of kleurpotloden te gebruiken.Maak een punttekening in je schetsboek.

Beeldelementen

LIJN

Geef de definitie van een lijn?

Beeldelementen

LIJN

Als je veel lijnen moet trekken dan wordt deze werkwijze een tijdrovend werk. Het is eenvoudiger om lijnen te trekken door je potlood op een papier te plaatsen en deze met of zonder druk voort te bewegen. Op deze manier gaat het heel wat sneller dan één voor één de punten te plaatsen. Door de druk op je potlood te wisselen bekom je een rijke variatie aan lijnen. Hoe harder je drukt hoe dikker de lijn. Test dit in je schetsboek even uit.Dunne en dikke lijnen kunnen afzonderlijk in een werk voorkomen maar men kan ze ook met elkaar combineren. Lijnen kan je strooien of ordenen, je kan ze even ver uit elkaar plaatsen of juist heel dicht bij elkaar.Er zijn 3 verschillende soorten lijnen, welke?

POP-ART

POP-ART

OPDRACHT 1

Galgje

Beeldelementen

COMPOSITIE

Wat is een compositie?Compositie - Latijn: compositio; samenstelling.Dit is de opbouw van een muziekstuk, een schilderij, beeldhouwwerk ...De compositie wordt gemaakt door verschillende elementen ofonderdelen tot een geheel samen te voegen. Dit kan gebeuren op eendoek, een muur of een stuk papier. Men kan eveneens een compositieof een opstelling in de ruimte vormen (3D). Teken een eenvoudige compositie.

Een stilleven een beeldhouwwerk een assemblage een montage … .

Beeldelementen

LICHT

De zon is een ster. Het is een grote bol heet gas die ons licht en warmte geeft.Het witte licht dat de zon ons levert, plant zich voort met een snelheid van 300 duizend kilometer per seconde. Dit licht bestaat uit een bundeling van verschillende golflengten. Een beperkte hoeveelheid van deze golven kunnen we met onze ogen waarnemen. Andere golflengten zoals : radiogolven, radargolven, e.d. zijn met onze ogen niet waarneembaar.Het zichtbaar deel van het licht kunnen we breken. Om dit te doen gebruiken we een prisma. ( = driehoekig glazen of plastieken staafje )Indien we hierdoor een lichtstraal leiden, ontbindt deze straal zich in verschillende golflengten.We zien dan de regenboogkleuren of de “ spectrale kleuren “. Deze kleuren kan je ook zien op een cd – schijfje, bij een olievlek op water, bij een geslepen diamant of in geslepen kristallen voorwerpen.

Beeldelementen

LICHT

Beeldelementen

LICHT

Het oog is een zintuig dat werkt zoals andere zintuigen, het ontvangt een prikkel en het geeft deze door naar onze hersenen om daar verwerkt te worden. Dat noemen we zien. Wij moeten dus iets opvangen met het oog. Het licht van de zon valt op onze omgeving, dit licht weerkaatst op de voorwerpen die we zien en valt op ons netvlies. Dus zonder licht, geen beeld. Is er geen licht of sluiten we onze ogen dan zien we geen beeld. We gaan eventjes heel kort bekijken hoe onze ogen werken, dit is wel uitgebreide leerstof voor biologie of fysica, maar hieronder volgt een eenvoudige, beknopte uitleg.

Beeldelementen

LICHT

Het oog kan de lichtinval regelen met de pupillen. Is er veel licht dan verkleinen de pupillen, ze trekken samen. Is er te weinig licht dan worden de pupillen groter. De pupillen zijn het zwarte gedeelte van onze ogen. Kegeltjes en staafjesEen normaal oog kan 7 500 000 verschillende kleuren ontvangen. Daarvoor zijn er 2 verschillende ontvangers. Deze bevinden zich op ons netvlies. We noemen ze de kegeltjes en de staafjes. De staafjes werken met weinig licht.Ze zorgen ervoor dat we grijswaarden, tonen en zwart kunnen zien. De kegeltjes hebben veel meer licht nodig om kleuren te kunnen zien. Sommige kegeltjes zien rood licht, andere groen en nog andere blauw licht. Andere kleuren kunnen we zien door een samenwerking van de kegeltjes.

Beeldelementen

LICHT

Indien er nu weinig licht aanwezig is, kan er ook maar weinig lichtweerkaatst worden, zo krijgen wij weinig licht op ons netvlies, waardoor deomgeving en de kleuren donker lijken te zijn. Op dit moment werken enkelde staafjes nog, want de kegeltjes reageren niet bij weinig licht. De staafjes reageren wel bij weinig licht, daarom zien we in het duister voornamelijk grijswaarden en zwart.