EF1-UD1
cristian gimenez
Created on July 11, 2024
More creations to inspire you
Transcript
Disseny de sistemes d’aprovisionament en un entorn Lean
EF1 :Introducció al Lean
Empezar
- Valor per al client
- Flux continu
- Tracció
- Millora contínua (Kaizen)
Principis bàsics del Lean
- Breu cronologia del desenvolupament del Lean
- Figures clau en la història del Lean
Història del Lean
Continguts:
- Reducció de desperdici
- Increment de la qualitat
- Millora de la productivitat
Beneficis del Lean
Conclusions i agraiment
UD1: Principis bàsics del Lean
2
QUINS SON?
1
Història del Lean:
Figures clau en la història del Lean:
Els Principis Bàsics del Lean es basen en crear valor per al client. Això implica identificar i definir clarament què és el valor des de la perspectiva del client i, després, eliminar sistemàticament tot el que no aporta aquest valor. Aquesta metodologia assegura que cada procés i acció estigui alineat amb les necessitats i desitjos del client, millorant així l'eficiència i la satisfacció del client.
Valor per al client
+Info
+ INFO
Flux continu
Tracció:
Millorar la qualitat dels productes i serveis mitjançant processos estandarditzats i millora contínua és fonamental en la metodologia Lean. L'estandardització assegura que les tasques es realitzin consistentment i eficientment, reduint variabilitats i errors. Paral·lelament, la millora contínua impulsa ajustaments i refinaments constants, assegurant que els processos evolucionin i s'optimitzin amb el temps, augmentant així la satisfacció del client i la competitivitat de l'empresa.
Increment de la qualitat
Millora de la productivitat
Augmentar la productivitat mitjançant la millora de l'eficiència dels processos i l'eliminació de desperdici és un principi clau del Lean. Optimitzar els processos permet reduir temps i costos, mentre que eliminar activitats que no aporten valor allibera recursos i energia. Aquesta combinació resulta en una operació més àgil i efectiva, millorant la capacitat de producció i la rendibilitat de l'empresa.
El Lean Manufacturing representa una filosofia de treball i una sèrie de pràctiques que busquen la màxima eficiència en la producció. Mitjançant la reducció de malbaratament, la millora contínua i un enfocament en el valor per al client, les organitzacions poden millorar significativament la seva productivitat, qualitat i competitivitat. Les contribucions de figures clau com Taiichi Ohno, Eiji Toyoda, Shigeo Shingo, i James P. Womack han estat fonamentals en el desenvolupament i difusió d'aquesta metodologia.
Conclusions
Gràcies!
Objectiu: Aprendre mètodes de disseny eficients utilitzant tècniques Lean. Continguts: Mètodes de disseny, eines Lean. Metodologia: Classes teòriques, tallers pràctics individuals. Avaluació: Exercicis pràctics individuals, avaluació contínua.
UD3: Mètodes de Disseny Lean (4 hores)
Objectiu: Aplicar tècniques de mapatge de la cadena de valor.Continguts: Mapatge de processos, identificació de millores.Metodologia: Taller pràctic individual, discussió de resultats.Avaluació: Projectes de mapatge en grup, prova teòriques 20 items selecció múltiple.
UD4: Mapatge de la Cadena de Valor (4 hores)
(1912-1990) va ser un enginyer industrial japonès conegut per ser el pare del Sistema de Producció de Toyota (TPS), un precursor del concepte de "Lean Manufacturing". Va treballar per a Toyota durant la major part de la seva carrera i va desenvolupar mètodes innovadors per millorar l'eficiència i reduir el malbaratament en la producció. Les seves idees sobre el "just a temps" (Just-In-Time) i el "Jidoka" (automatització amb un toc humà) van revolucionar la manufactura moderna i continuen sent influents en la gestió de la producció.
Taiichi Ohno:
Introducció del terme "Lean" per John Krafcik en el seu article "Triumph of the Lean Production System". A la dècada dels 80, empreses japoneses, americanes i europees ja coneixien aquest sistema de producció i començaven a aplicar ho.
1980s:
"Triumph of the Lean Production System"
és un investigador i autor nord-americà conegut pel seu treball en l'àrea de la manufactura lean. Coautor del influent llibre "The Machine That Changed the World" juntament amb Daniel T. Jones i Daniel Roos, Womack va popularitzar els principis del Sistema de Producció de Toyota a Occident. El seu treball ha ajudat a difondre i adaptar les pràctiques lean en diverses indústries fora del sector de l'automòbil, promovent l'eficiència i l'eliminació de malbarataments a nivell global.
James P. Womack:
JIT
Produir només el que es necessita, quan es necessita, és clau per reduir l'excés de producció i inventari. Aquest enfocament, conegut com a Just-in Time (JIT), assegura que els recursos es destinin eficientment, minimitzant costos d'emmagatzematge i despeses associades. A més, permet respondre amb major agilitat a les demandes del mercat, millorant la satisfacció del client i la rendibilitat de l'empresa.
( (1909-1990) va ser un enginyer industrial japonès i consultor que va contribuir significativament al desenvolupament del Sistema de Producció de Toyota. Conegut per les seves teories sobre la producció eficient, Shingo va desenvolupar tècniques com el Poka-Yoke (a prova d'errors) i el SMED (Single-Minute Exchange of Die), que van ajudar a reduir el temps de canvi d'eines en la producció. Els seus ensenyaments i escrits han estat influents en la implementació de la manufactura lean a tot el món.
Shigeo Shingo:
(1913-2013) va ser un enginyer i empresari japonès que va jugar un paper fonamental en la transformació de Toyota Motor Corporation en un dels principals fabricants d'automòbils del món. Com a president i després president honorari de Toyota, Eiji va implementar i promoure les innovacions del Sistema de Producció de Toyota. Sota el seu lideratge, Toyota va desenvolupar una reputació mundial per la qualitat i eficiència dels seus vehicles.
Eiji Toyoda:
UD1:Principis bàsics del Lean (4 hores)
Objectiu: Els estudiants aprendran els conceptes fonamentals del Lean. Continguts: Història del Lean, principis bàsics, beneficis. Metodologia: Classes teòriques, discussions en grup. Avaluació: Participació en discussions, exercicis pràctics individuals.
UD2: Filosofia Lean (4 hores)
Objectiu: Els estudiants comprendran la filosofia i els valors del Lean. Continguts: Filosofia Lean, treball en grup, cultura organitzacional. Metodologia: Classes teòriques, estudi de casos individuals. Avaluació: Anàlisi de casos individuals, presentacions, prova teòriques 20 items selecció múltiple.
1990s:
La maquina que cambió el mundo
Publicació del llibre "The Machine That Changed the World" per James P. Womack, Daniel T. Jones, i Daniel Roos, que va popularitzar els principis del Lean a nivell mundial. No va ser fins l'any 1990, quan J. P. Womack i D. T. Jones, van documentar el sistema de producció Toyota en el seu llibre "The Machine that changed the world", al que varen anomenar "Lean Manufacturing".
Flux continu:
Las 7 diferencias entre la producción por Lotes y Flujo continuo
Mantenir els processos en moviment sense interrupcions és essencial per garantir un flux de treball suau i constant. Això implica identificar i eliminar colls d'ampolla, optimitzar les etapes del procés i assegurar una coordinació eficient entre els diferents passos. Un flux continu minimitza temps d'espera i recursos desaprofitats, contribuint a una major eficiència i qualitat en la producció.
Expansió del Lean més enllà del sector de la manufactura, aplicant-se en serveis, salut, IT i altres sectors. Recentment, aquests mateixos autors han publicat al nostre país el llibre "Lean Thinking", on, a més d'exposar els principis bàsics d'un Sistema Lean Manufacturing, s'explica l'evolució que ha sofert aquest nou pensament "Lean" i les noves eines dirigides a aplicar amb èxit aquesta metodologia. "Lean" és una paraula anglesa que es pot traduir com "magre" o "esvelt". Aplicat a un sistema productiu significa "àgil", "flexible", és a dir, amb capacitat d'adaptar-se a les necessitats del client. El concepte Lean també s'aplica a altres camps, on ha rebut els noms de Lean Production, Lean Management o Lean Logistics.
2000s i endavant:
L'objectiu general del curs és que els estudiants adquireixin una comprensió profunda i pràctica dels temes específics a tractar, i desenvolupin les competències necessàries per aplicar els coneixements adquirits en situacions reals.
General
Desenvolupament del Sistema de Producció de Toyota (TPS) a càrrec de Taiichi Ohno i Eiji Toyoda. El Sistema Lean Manufacturing té el seu origen en el sistema de producció desenvolupat per Taiichi Ohno en els anys 50, durant la seva trajectòria professional a la companyia automobilística Toyota, cone- gut com a Toyota Production System (TPS).
1950s:
Millora Continua
Promoure una cultura de millora constant i petits canvis incrementals és essencial per millorar processos i productivitat. Aquesta filosofia, coneguda com Kaizen, implica la participació activa de tots els membres de l'organització en la identificació i implementació de millores contínues. Fomentar aquesta mentalitat col·lectiva no només optimitza operacions, sinó que també augmenta la moral i el compromís dels empleats.
Reducció de desperdici
La reducció de desperdici és un dels beneficis centrals del Lean, ja que permet optimitzar els recursos i incrementar l'eficiència. En identificar i eliminar activitats que no aporten valor, les organitzacions poden disminuir costos, temps de producció i esforç innecessari. Això resulta en una operació més àgil i competitiva, millorant la qualitat dels productes i la satisfacció del client.
Objectiu: Desenvolupar estratègies eficients d'aprovisionament. Continguts: Estratègies Lean, gestió de proveïdors. Metodologia: Classes teòriques, estudis de cas. Avaluació: Estudis de cas, exercicis aplicats. : Aprendre mètodes de disseny eficients utilitzant tècniques Lean.
UD5: Estratègies d’Aprovisionament (4 hores)
Objectiu: Implementar pràctiques Lean en aprovisionament. Continguts: Casos pràctics, tècniques d'implementació. Metodologia: Taller pràctic, discussió de casos. Avaluació: Avaluació contínua, prova teòriques 20 items selecció múltiple.
UD6: Implementació Lean en Aprovisionament (4 hores)