SM2024
Centre d'Estudis Martorellencs
Created on July 5, 2024
Over 30 million people build interactive content in Genially.
Check out what others have designed:
LET’S GO TO LONDON!
Personalized
SLYCE DECK
Personalized
ENERGY KEY ACHIEVEMENTS
Personalized
CULTURAL HERITAGE AND ART KEY ACHIEVEMENTS
Personalized
ABOUT THE EEA GRANTS AND NORWAY
Personalized
DOWNFALLL OF ARAB RULE IN AL-ANDALUS
Personalized
HUMAN AND SOCIAL DEVELOPMENT KEY
Personalized
Transcript
Jaciment arqueològic de Santa Margarida
Campanya d'excavacions 2024
El 1877 el propietari de Santa Margarida va fer obres per a l'arranjament de l'església amb la finalitat de poder-hi oficiar missa. És en aquest moment quan s'hi van fer les primeres excavacions arqueològiques.
La recerca arqueològica: antecedents
La imatge ens mostra els paviments de l'interior de l'església tallats per les fossa d'excavació feta el 1877
+ informació
Serà el 1972 quan es començarà a treballar per la recuperació del lloc de Santa Margarida, fins aleshores totalment abandonat. S'inicien els treballs d'excavació que permetran encetar el projecte de recerca aqueològica sistemàtica a partir de 1981 i es crea el Centre d'Estudis Martorellencs.
La recerca arqueològica: antecedents
Santa Margarida en una imatge de la dècada de 1960
+ informació
A partir de 1981 se succeeixen els projectes de recerca, conjuntament amb la Universitat de Barcelona, que inclouen els estudis al jaciment de Santa Margarida.Els treballs actuals formen part del projecte L'articulació del paisatge rural altmedieval: Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida (2022 - 2025).
La recerca arqueològica: projectes actuals
Descobrint el jaciment, pas a pas
Descobrint el jaciment, pas a pas
El jaciment arqueològic de Santa Margarida és el resultat i alhora testimoni d'un procés històric de més de 1500 anys. Una successió de processos constructius, canvis en les activitats i usos dels espais que ha generat una densa estratigrafia que ara ens permet reconstruir la història del lloc a partir de les restes materials, també recolzant-nos en les fonts documentals.Aquest 2024 seguirem treballant en l'excavació de la zona de necròpolis, al sector sud-est, i al sector sud-oest. En el primer cas completant l'excavació de les tombes localitzades el 2023 i ampliant l'àrea d'estudi de cara a 2025. En el segon cas centrarem l'atenció en un punt que ens permetrà completar el coneixement del sector fins arribar als estrats de cronologies més primerenques del jaciment, enllaçant amb les estructures ja excavades en anys anteriors.
Campanya d'excavacions de 2024: del 8 al 26 de juliol
Campanya d'excavacions de 2024
Descobrint el jaciment, pas a pas
Situeu el cursor sobre la imatge i les zones acolorides per a més informació.
Vista aèria de la zona arqueològica de Santa Margarida i dels diferents sectors d'excavació
Zona d'intervenció prevista a sector oest
Zona d'intervenció prevista al sector est
Amb el suport de
Amb la participació de
Un projecte del
Una visita virtual al jaciment
Cliqueu sobre la imatge per accedir-hi
Les primeres excavacions
Entre 1877 i 1888 alguns integrants de l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques i de l'Associació d'Excursions Catalana van visitar en diverses ocasions l'ermita de Santa Margarida, constatant la seva antiguitat i deixant constància en les memòries de les excursions de l'existència de tombes antigues, de la realització d'obres i d'excavacions arqueològiques.La hipòtesi més versemblant és que les excavacions fossin fruït de la iniciativa de Francesc Santacana Campmany que, aleshores, estava impulsant el seu museu (L'Enrajolada), on es conserven diverses peces que en el catàleg consten com a procedents de Santa Margarida.