FARM1 M0102 24-25
JESUS MACIAS
Created on June 29, 2024
More creations to inspire you
Transcript
RA6 16h set 30-33
Productes d´ ortopèdia
RA5 42h set 19-29
Productes d´higiene bucodental
RA4 10h set 17-19
Productes dietètics
RA3 24h set 11-16
Productes dermofarmacèutics
RA2 33h set 2-10
Dispensació de productes parafarmacèutics
Productes sanitaris i biocides
RA1 7h set 1-2
Productes parafarmacèutics
Mòdul 0102
3. ORGANITZACIÓ DEL MÒDUL I ESTRATÈGIES METODOLÒGIQUES 3.2. METODOLOGIAEstà associat a les següents Competències professionals, personals i socials: c) Realitzar la venda de productes parafarmacèutics, atenent les demandes i informant amb claredat els usuaris. o) Intervenir amb prudència i seguretat respectant les instruccions de treball rebudes. I als següents OG (Objectius generals): d) Reconèixer les característiques i la presentació dels productes farmacèutics i parafarmacèutics relacionant-los amb les seves aplicacions per assistir en la dispensació de productes e) Informar sobre la utilització adequada del producte interpretant la informació tècnica subministrada per dispensar productes farmacèutics i parafarmacèutics, atenent les consultes i informant amb claredat els usuaris sobre les característiques i l’ús racional dels productes. f) Valorar la diversitat d’opinions com a font d’enriquiment, reconeixent altres pràctiques, idees o creences, per resoldre problemes i prendre decisions. Per al desenvolupament de les activitats d’ensenyament i aprenentatge s’actuarà de la següent manera: El professorat farà una exposició dels continguts teòrics amb el suport de material en paper, esquemes a la pissarra, presentacions audiovisuals, etc. El professorat valorarà la introducció de notícies, reportatges gràfics, lectures, etc., de darrera actualitat per tal de fomentar l’esperit crític de l’alumnat. Els alumnes realitzaran de forma individual o en petits grups, activitats, qüestions, treballs i/o pràctiques relacionades amb la matèria estudiada. 3.3. ESPAIS, RECURSOS I MATERIALS Els RA1, RA2, RA3, RA4, RA5 i RA6 es duran a terme a l’aula-taller de farmàcia dotada de: ➢ Pissarra. ➢ Projector i PC professorat. ➢ Equips i materials propis de l’Oficina de Farmàcia: bàscula de pes, pesa-nadons, tensiòmetres, productes sanitaris (benes, mitges, fèrules) i ortopèdia. ➢ Recursos d’aula: taules de treball, piques amb aigua freda i calenta, armaris, ... ➢ Material audiovisual i informàtic: vídeo, ordinadors i canó. 3.4. PLATAFORMA VIRTUAL Segons criteri del professorat, s’utilitzarà Classroom o Moodle. 3.5. SEMIPRESENCIALITAT (INCLOURE CONDICIONANTS SI S’ESCAU) El Mòdul 0102 es pot cursar en modalitat semipresencial amb algunes excepcions. A criteri del professor/a l’alumnat haurà de fer de forma presencial les pràctiques i les activitats i exposicions programades. El/la docent informarà prèviament i en la plataforma acordada de les tasques d’obligada presencialitat.
3.6. AVALUACIÓ I QUALIFICACIÓ DEL MÒDULPer a superar el Mòdul Professional l’alumnat haurà de superar de forma independent els 6 RAs amb una nota igual o superior a 5 sobre 10. En cada RA els instruments d’avaluació estaran formats per les proves escrites, les pràctiques i les activitats realitzades a classe, que representen un determinat percentatge en cada RA, indicat en els apartats posteriors corresponents. Per aplicar aquests percentatges en cadascun dels diferents RAs, caldrà haver tret un 5 com a mínim en tots el instruments d’avaluació d’aquell RA, tant proves escrites com activitats/pràctiques de classe. En cas contrari, l’RA quedarà suspès.La nota final del mòdul s’obtindrà de forma ponderada segons el pes d’hores que forma cada RA, tal i com s’indica a l’apartat 4 d’aquesta programació.3.7. SEGONA CONVOCATÒRIAEn cas de no superar la UF en primera convocatòria, l’alumnat es podrà presentar a una prova en segona convocatòria. Aquesta prova constarà d’activitats i continguts realitzats en cada RA i s’haurà de treure una nota mínima de 5 en cadascuna de les mateixes per ser superada. Si les activitats de classe recollides havien rebut una nota inferior al 5, s’hauran d’entregar correctament abans del dia de la prova per poder realitzar-la. Aquesta prova en segona convocatòria serà anunciada oficialment als alumnes amb antelació suficient.3.8. PÈRDUA DE CONVOCATÒRIAL’acumulació de faltes d'assistència justificades i/o injustificades comporta la pèrdua del dret a l'avaluació contínua:Quan se supera el 10% de faltes d'assistència injustificades.Quan se supera el 25% de faltes d'assistència totals (justificades més injustificades).L’alumnat que perd el dret a l'avaluació ordinària pot presentar-se a l’avaluació extraordinària (segona convocatòria).Addicionalment, l’alumne es podrà presentar a les proves escrites en cas de no haver sobrepassat el percentatge de faltes (10% o 25% segons s’escaigui) en les hores cursades fins la data de la prova escrita corresponent. En cas contrari, haurà de recuperar aquella part no avaluada en la segona convocatòria.
RA1. Aplica protocols de dispensació de productes parafarmacèutics interpretant la prescripció o la demanda.Criteris d’avaluació 1.1. Diferencia els productes farmacèutics dels parafarmacèutics. 1.2. Identifica casos en què és necessari remetre l’usuari a consulta mèdica. 1.3. Detalla els tipus de productes, materials i equips de parafarmàcia que poden satisfer les demandes. 1.4. Distingeix els productes del catàleg de material d'ortopèdia, pròtesi, audiopròtesi i òptica oftàlmica d'ús més habitual a establiments de farmàcia, parafarmàcia i ortopèdia. 1.5. Identifica el règim de subministrament i dispensació de productes de parafarmàcia inclosos en el finançament del Sistema Nacional de Salut i altres entitats asseguradores. 1.6. Interpreta la informació tècnica del producte i els símbols del material de condicionament. 1.7. Informa de forma clara i concisa sobre les característiques i la forma d’utilització del producte. 1.8. Transmet informació amb claredat, ordre i precisió. Continguts 1. Interpretació de demandes i prescripcions de productes parafarmacèutics: 1.1. Dades que han de figurar obligatòriament als envasos i a l'etiqueta. 1.2. Codificació de productes de parafarmàcia. Regulació comunitària dels productes sanitaris. 1.3. Material de condicionament de productes sanitaris. 1.3.1. Marcat de conformitat “CE”. 1.3.2. Dades que han de figurar obligatòriament als envasos i a l'etiqueta. 1.4. Aplicacions informàtiques de bases de dades de parafarmàcia.
RA2. Selecciona productes sanitaris y biocidas, descrivint-ne les característiques i relacionant-ne les aplicacions amb la demanda o prescripció. Criteris d’avaluació2.1. Classifica els productes sanitaris. 2.2. Descriu la utilitat dels productes sanitaris per a la prevenció, control, tractament o alleujament de malalties o lesions, correcció de deficiències i regulació de la concepció. 2.3. Associa el producte sanitari a la demanda o necessitat de l’usuari. 2.4. Interpreta instruccions d’ús de materials i equips sanitaris. 2.5. Classifica els agents biocides. 2.6. Diferencia els agents biocides i les seves aplicacions. 2.7. Reconeix les infestacions parasitàries susceptibles de ser tractades amb agents biocides. 2.8. Tracta l'usuari amb cortesia, respecte i discreció. Continguts 2. Selecció de productes sanitaris i biocides: material de cura i sutura: 2.1. Productes sanitaris per a immobilització i subjecció. 2.2. Equips d'injecció. 2.3. Sondes, catèters i cànules. 2.4. Material de protecció i higiene. 2.5. Productes infantils. 2.6. Productes sanitaris d’ús específic en hospitals. 2.7. Definició, característiques i classificació dels agents biocides. 2.8. Tipus de biocides, formes de presentació, formes d’aplicació i utilització, precaucions d’ús. 2.9. Principals infestacions parasitàries: Pediculosi, sarna......identificació, tractament, i consells d’utilització dels biocides.
RA3. Selecciona productes dermofarmacèutics relacionant-los amb les necessitats de cura i protecció de la pell, cabells i annexos cutanis. Criteris d’avaluació 3.1. Descriu l’estructura i la fisiologia de la pell i els annexos cutanis. 3.2. Identifica les alteracions susceptibles de consulta mèdica. 3.3. Classifica els productes dermofarmacèutics. 3.4. Descriu les característiques i prestacions dels productes utilitzats en dermofarmàcia. 3.5. Identifica els productes dermofarmacèutics per a la cura, protecció i tractament de problemes relacionats amb la pell i els cabells del bebé. 3.6. Descriu les característiques i les aplicacions dels productes utilitzats en la fotoprotecció. 3.7. Emplena la fitxa de cosmetovigilància davant de reaccions adverses produïdes per productes cosmètics. 3.8. Identifica les necessitats de l’usuari i determina els productes dermofarmacèutics que poden satisfer-les. Continguts 3. Selecció de productes dermofarmàceutics: 3.1. Formes cosmètiques més usuals. 3.2. Cosmètica de la pell. 3.3. Productes per a la protecció solar. 3.4. Cosmètica dels cabells. 3.5. Productes d’higiene infantil. 3.6. Cosmètica decorativa.
RA4. Selecciona productes per a la higiene bucodental relacionant-ne les aplicacions amb les necessitats de l’usuari. Criteris d’avaluació 4.1. Identifica les condicions de salut bucodental. 4.2. Reconeix els trastorns bucodentals que requereixen consulta mèdica. 4.3. Classifica els productes per a la higiene bucal i dental en funció de les seves aplicacions. 4.4. Descriu les condicions d’ús dels productes per a la higiene bucal i dental. 4.5. Diferencia els productes amb registre DENT dels productes cosmètics utilitzats per a la higiene bucal i dental. Continguts 4. Selecció de productes per a la higiene bucodental: 4.1. Salut bucodental. 4.2. Principals trastorns bucodentals. 4.3. Productes amb registre DENT.
RA5. Selecciona productes dietètics justificant la seva utilització en situacions fisiològiques i de requeriments nutricionals especials. Criteris d’avaluació 5.1. Descriu els diferents grups de nutrients i les seves funcions principals. 5.2. Identifica els grups d’edat amb requeriments nutricionals especials. 5.3. Analitza els requeriments nutricionals en situacions fisiològiques especials i patològiques. 5.4. Reconeix els tipus de dietes utilitzades en dietoteràpia. 5.5. Diferencia els preparats dietètics utilitzats en situacions fisiològiques especials. 5.6. Valora els efectes que pot ocasionar sobre la salut l’ús inadequat de productes dietètics. 5.7. Demostra interès per atendre satisfactòriament les necessitats dels pacients. Continguts 5. Preparats dietètics: 5.1. Característiques específiques i requeriments de l’alimentació del lactant. 5.1.1. Defectes enzimàtics en la lactància. 5.1.2. Preparats alimentosos infantils. 5.2. Nutrició i embaràs. 5.3. Nutrició i vellesa. 5.4. Productes dietètics. 5.5. Tipus de dietes i productes dietètics susceptibles de finançament.
RA6. Dispensa productes d’ortopèdia, pròtesi, audiopròtesi i òptica oftàlmica, descrivint-ne les característiques i aplicacions.Criteris d’avaluació 6.1. Classifica el material d’ortopèdia, pròtesi, audiopròtesi i òptica oftàlmica habitual en establiments i serveis farmacèutics. 6.2. Relaciona les necessitats de l’usuari amb les prestacions del producte. 6.3. Identifica casos en els quals és necessari remetre l’usuari a la consulta mèdica. 6.4. Identifica les condicions de dispensació del material d’ortopèdia, pròtesi, audiopròtesi i òptica oftàlmica. 6.5. Interpreta la informació tècnica dels productes. 6.6. Indica la forma d’utilització i precaucions d’ús del producte ortopèdic, protètic i òptic. 6.7. Tracta l’usuari amb cortesia, respecte i discreció. Continguts 6. Dispensació de productes d’ortopèdia, pròtesi, audiopròtesi i òptica oftàlmica: 6.1. Materials d’ortopèdia, pròtesi, audiopròtesis i òptica oftàlmica més habituals en establiments i serveis farmacèutics. 6.2. Registre de material d’ortopèdia, pròtesi i audiopròtesi. 6.3. Condicions de dispensació. 6.4. Aplicacions informàtiques de bases de dades de material d’ortopèdia, pròtesi i audiopròtesi.