LICEUL TEORETIC TRAIAN CONSTANȚA ACREDITARE ERASMUS+ PROIECT 2023-1-RO01-KA-121-SCH-000130762
În cadrul Proiectului 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130762, pentru anul școlar 2023-2024, Liceul Teoretic „Traian” beneficiază de o finanțare în valoare de 27.330 de euro, acordată de Comisia Europeană. Pe parcursul acestui an școlar, s-au desfășurat patru mobilități, la care au participat 15 cadre didactice.
26.02.2024 – 01.03.2024, Torrox, Spania Scurtă descriere: 8 cadre didactice au participat la această mobilitate: patru profesori au participat la activități de tip Job shadowing și alți patru la sesiunile cursului Digitalization-IT. Activitățile desfășurate au contribuit atât la îmbunătățirea competențelor digitale, cât si a competențelor organizaționale/manageriale, de comunicare și lingvistice ale cadrelor didactice. Profesorii au folosit noi instrumente, tehnici și metode care îmbunătățesc procesul de predare și învățare.
21.04.2024 – 27.04.2024, Budapesta, Ungaria Scurtă descriere: Programul a debutat, pentru cele două cadre didactice, cu un curs de formare profesională cu tema „Sala de clasă inversată”. Au fost vizitate Școala din Budapesta „Facultas Gimnaziu”, renumită pentru dezvoltarea digitală, și un centru de formare profesională din orașul Kecsekemet, „Kecsekemet Szakkepzo Centrum”, ce pune accent pe inovarea în educație fizică. După prezentarea bazelor sportive din dotarea celor două școli, profesorii au asistat la ore de educație fizică, dar și de gimnastică susținute de elevii din anii terminali, care după finalizarea anilor de studiu, primesc certificatul de „instructor fitness”. Totodată, cadrele didactice au participat la întâlniri cu profesorii școlilor pentru un schimb de experiență. Discuțiile s-au bazat și pe provocările cu care se confruntă în viața școlara de zi cu zi și cum pot fi acestea îmbunătățite și rezolvate pe termen lung.
13.05.2024 – 17.05.2024, Praga, Cehia, Copiii cu nevoi speciale Scurtă descriere: Două cadre didactice au participat la cursul „Copiii cu nevoi speciale”. Programul propus a constat în cinci zile de cursuri, care au avut ca scop nu doar îmbunătățirea cunoștințelor teoretice, ci mai ales implementarea unor metode de susținere a activității la clasă. Conținuturile cursului și informațiile au fost introduse prin module tematice, susținute de profesori de specialitate. Activitatea propriu-zisă s-a bazat pe demonstrații și participare activă în cadrul unor grupe de lucru, participanții fiind din țări diferite, precum: Danemarca, Suedia, Grecia, Ungaria, Spania, Germania și, desigur, România. Un alt deziderat al cursului a constat în integrarea și incluziunea copiilor cu nevoi speciale în clase tradiționale, dar și identificarea riscurilor și barierelor. S-au propus modele de planuri individuale pentru educație, prin care să se poată susține învățarea structurală pentru elevii cu autism, dislexie și ADHD, într-o clasă incluzivă. De asemenea, s-au oferit modele de activități pentru învățarea cognitivă, în cazul copiilor supradotați și talentați, prin intermediul unor activități de teatru și artă. Un alt scop a fost acela de a dezvolta gândirea creativă, prin activități susținute de anumite sarcini de lucru, probleme, situații experiențiale, utilizare de resurse IT, proiecte și activități intercurriculare.
13.05.2024 – 17.05.2024, Praga, Cehia, Abordări inovatoare ale predării Scurtă descriere: Îmbunătățirea abilităților de a utiliza metode și tehnici de predare inovatoare, centrate pe elev, dezvoltarea competențelor de utilizare a resurselor digitale, abordarea interdisciplinară și holistică au reprezentat câteva dintre temele cursului Innovative Approaches to Teaching. Cele trei cadre didactice au creat povești digitale, jocuri didactice, și-au dezvoltat creativitatea, gândirea critică, metacogniția prin metode de predare inedite. De asemenea, dezvoltarea competențelor transversale a fost realizată prin lucrul pe grupe, prin „învățarea prin practică”, prin activități colaborative și reflexive. Nu în ultimul rând, au fost evidențiate și tendințele moderne în evaluarea formativă a elevilor. În plus, cei 29 de participanți din șase țări (Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, România) și-au dezvoltat abilitățile de comunicare, de înțelegere mai bună a sistemelor de educație din cele șase țări, construind relații bazate pe conștientizare inteculturală și valori educaționale comune.
Rolul major al tehnologiei, al resurselor digitale, latura aplicativă și practică a informațiilor oferite elevilor, prin abordări ludice care reechilibrează nivelul abstract al conținuturilor sunt permament în atenția profesorilor din cadrul Liceului Teoretic „Traian” Constanța și reprezintă repere în construirea demersurilor didactice.
VĂ MULȚUMIM PENTRU ATENȚIA ACORDATĂ!